Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

1 hour ago, Windfarmer said:

Det kommer strekt motstridende signaler om hvor lenge vesten vil støtte denne krigen, eller rettere, når vesten vil be ukrainerne om å forhandle.

Samtlige vestlige involverte har sagt at dette er det helt opp til ukrainerne å bestemme når krigen skal avsluttes, dette er en suveren beslutning som tilligger det ukrainske folk osv.

Og motsvaret på det er at det også er en suveren beslutning for bl.a. Norge og USA hvor lenge de vil benytte milliarder av $ eller NOK for å vinne den krigen ukrainerne ønsker å vinne. Vi har en indikasjon i denne artikkelen:

Nærmer vi oss en slutt på Ukraina-krigen? | ABC Nyheter

Jeg har ikke så veldig mye tillit til denne gjengen men Janne Haaland Matlary er ikke helt borte. Så har vi andre signaler, bl.a. fra general Mark Milley;

USAs forsvarssjef: Lite sannsynlig at Ukraina vinner krigen militært | ABC Nyheter

Så får vi ytterligere signaler fra USA's forsvarsminister som selv er tidligere fire stjernes general:

USAs forsvarsminister Lloyd Austin advarer: – En verden preget av tyranni | ABC Nyheter

Min tolkning av dette er at vesten vil pøse på med militær hjelp og det av svært mange gode grunner.

Jeg tør påstå at den viktigste enkeltmotivasjonen - altruistisk som mange vil oppfatte den som - er at vesten etter alt rotet i Irak, Afghanistan og Libya, endelig har funnet seg en krig der det onde står mot det gode, og det på en måte som de aller fleste forstår. Vi blir forbannet, vi blir engasjert og vi føler sterk sympati.

At krigen også har gjenopplivet det vestlige militærindustrielle kompleks, der vi nå får testet det delnorske NASAMS systemet, er vel bare en bonus.  

Vel, dette var bare innspill. Jeg tror fortsatt at denne krigen ender i en eller annen forhandlingsløsning, men det blir ingen forhandlingsløsning uten at både Kina og Russland får en klar beskjed om at vesten og de som definerer seg som vesten og som åpenbart er en del av vesten, bl.a. Taiwan og Sør Korea, ikke vil finne seg i å leve i et tyranni, og Ukraina blir den første knallharde beskjeden til Xi, om Putin lever lenge nok til å få med seg denne beskjeden er en helt annen sak.      

 

Me kan håpe at Kina, Russland med fleir tar imot beskjeden og går med på "vesten" sine betingelser. Og at dei ikkje seier nei, PAX Americana er over så "vesten" får ikkje diktere betingelsane for fred i Ukraina.

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet-7QKwQIfm
Samms skrev (6 minutter siden):

Me kan håpe at Kina, Russland med fleir tar imot beskjeden og går med på "vesten" sine betingelser. Og at dei ikkje seier nei, PAX Americana er over så "vesten" får ikkje diktere betingelsane for fred i Ukraina.

 

Vesten har nok langt bedre forutsetninger til å komme med en slik beskjed, enn motsatt.

Lenke til kommentar
Samms skrev (9 minutter siden):

Me kan håpe at Kina, Russland med fleir tar imot beskjeden og går med på "vesten" sine betingelser. Og at dei ikkje seier nei, PAX Americana er over så "vesten" får ikkje diktere betingelsane for fred i Ukraina.

 

Hvorda  skulle røverstaten Kina, som i praksis er bankerott med en synkende befolkning og et konkurs Russland kunne diktere den frie verden?

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
lada1 skrev (1 time siden):

Mener å ha hørt lite om russiske/iranske angreps-droner i det siste. Har det skjedd noe? 

Det siste er at Iran og Russland skal ha blitt enige om en plan om å bygge iranske droner på russisk jord.

Iran will help Russia build drones for Ukraine war, Western officials say
https://www.washingtonpost.com/national-security/2022/11/19/russia-iran-drones-secret-deal/

Sitat

Moscow and Tehran are said to agree on a plan to assemble Iranian-designed weapons on Russian soil.

After weeks of savaging Ukrainian cities with Iranian-made drones, Moscow has quietly reached an agreement with Tehran to begin manufacturing hundreds of unmanned weaponized aircraft on Russian soil, according to new intelligence seen by U.S. and other Western security agencies.

Russian and Iranian officials finalized the deal during a meeting in Iran in early November, and the two countries are moving rapidly to transfer designs and key components that could allow production to begin within months, three officials familiar with the matter said in interviews.

The agreement, if fully realized, would represent a further deepening of a Russia-Iran alliance that already has provided crucial support for Moscow’s faltering military campaign in Ukraine, the officials said. By acquiring its own assembly line, Russia could dramatically increase its stockpile of relatively inexpensive but highly destructive weapons systems that, in recent weeks, have changed the character of the Ukraine war.

Endret av Snikpellik
  • Liker 2
Lenke til kommentar
12 hours ago, Regenburg said:

Rømmer Russerpakket helt nå eller?

 



Jeg forventer det, og at de trekker seg langt bakover. Bakfor Chaplynka. Kanskje forlater hele vestre Kherson. Det har liten strategisk verdi for russerne, men stor verdi for ukrainerne ift. shipping. Det er også strategisk umulig å holde for russerne mtp. ukrainsk artilleri og særlig HIMARS, Excalibur osv. Spørsmålet mitt er når ukrainerne bestemmer seg for å gå for Melitopol, eller om det kanskje ikke engang blir nødvendig, og vi ser en ny russisk tilbaketrekning fra hele Kherson og Zapo oblast, altså tilbake til Krim og rett vest for Mariupol.

 

12 hours ago, Windfarmer said:

Jeg spekulerte på det samme (jeg så bidet av guttungen på en eller annen twitterkonto,) men guttungen ser jo faen meg mye farligere ut enn general Valeril Zaluzhnyi.

 

Tenkte akkurat det samme. Det er jævlig hva krig gjør med folk og særlig barn og unge som ikke er ferdig utviklet mentalt. Traumene blir langt større.

 

12 hours ago, Samms said:

Ja, å kopiere kryssermissil er "rocket science".😉

Og det har blitt gjort:

Chinese missile maker clones Ukrainian supersonic cruise missile (defence-blog.com)

Iran's Hoveizeh and Soumar Missiles Copy Soviet Nuclear-Capable Kh-55 (businessinsider.com)

Ser ut til at Iran har produsert eller kan produsere "kopi" av Kh-55. Iran har levert våpen til Russland og i Kina er det vel firma som sel til alle som betaler. I alle fall kopivarer.

 

Problemet til Kina er vel det samme som Russland, at de sliter med å styre disse missilene sine. Kina har jo angiveligvis tusenvis av hypersonisk missiler, men ingen koordinert måte å dele dynamisk måldata på. Slik at de vil ikke kunne treffe amerikanske skip til sjøs i bevegelse.

 

12 hours ago, Windfarmer said:

Dette omtalte jeg for flere dager siden der jeg bl.a. stilte spørsmålet om hvordan ukrainerne hadde kommet seg til Oleshky. Byen har ca. 25.000 innbyggere og ligger fem km fra venstrebredden av Dnepr, der ukrainerne pr. definisjon ikke skulle være siden russerne ville benytte Dnepr som frontlinje. 

 

Som skrevet over, så tror jeg rett og slett ikke Russland kan holde øst for Dnipr heller. Ukrainsk artilleri er simpelthen helt overlegent nå. Noe som er en fantastisk utvikling fra tidligere i krigen, og ikke noe man trodde man skulle kunne si, da artilleri alltid har vært greia til russerne. HIMARS når nesten inn til Krim nå. Slik at russerne har flyttet både flyvåpen og luftforsvar tilbake til Krim. Når Ukraina tar hele Kherson nord for Krim vil de måttet flytte resten lengre bak på Krim også, omtrent ned på breddegrad på Sevastopol. Skulle Ukraina få ATACMS så kan ingenting på Krim forsvares. Jeg tror kanskje det er "pisken" USA truer med om Russland ytterligere forverrer ting. ATACMS og F-16.

 

11 hours ago, Samms said:

Me kan håpe at Kina, Russland med fleir tar imot beskjeden og går med på "vesten" sine betingelser. Og at dei ikkje seier nei, PAX Americana er over så "vesten" får ikkje diktere betingelsane for fred i Ukraina.

 

 

Kina har nok ikke noe valg nå pga. økonomien. De forsøker fortsatt å redde den. De har rett og slett ikke råd til krig. Men den andre siden av den mynten tror jeg er at dersom økonomien virkelig går på en knekk, så kan Xi invandere Taiwan for å sette fokus på ytre fiender. Jeg håper nå paradoksalt nok på at Kinas økonomi holder frem til krigen i Ukraina er over.

 

2 hours ago, lada1 said:

Mener å ha hørt lite om russiske/iranske angreps-droner i det siste. Har det skjedd noe? 

 

Flere hundre droner er skutt ned, og det var sansyneligvis majoriteten av det de hadde. Lancet-dronene til Russland har vist å være mer problematiske enn Shahed. Men det er få av dem. Ukrainerne har også funnet et effektivt våpen mot droner - AA technicals, altså lastebiler og pickup trucks, med flere maskingevær bakpå, slik man brukte før i tiden, før luftvernsmissiler ble dominerende. Storbritannia sender nå også 125-150 eldre antiluftskytskanoner. Disse kan både gi dekningsild til tropper, skyte på myke fiendtlige mål (som er det Russlan har nå basically), og ta ned droner.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar



NASAMS gjør jobben igjen ser det ut til. Kongsberg og Norge bør fanken meg være stolte, over å ha laget kanskje verdens beste luftforsvarssystem. Noe av poenget med NASAMS var å kontre nettopp overveldende russiske luftangrep med kryssermissiler mot norske anlegg. Ett av NASAMS-systemene beskytter Kyiv. Ukjent for meg hvor den andre er. Totalt skal Ukraina få 8 system og 16 batterier så vidt jeg vet. Norge selv har bare to. Regner med at ordrene vil strømme inn etter krigen.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

 

Jeg donerte forøvrig til humanitære og militære formål i går kveld. Støtten må fortsette! Håper andre gjør det samme. Det føles godt å donere til verdige formål.

Min foretrukne metode å donere er:

Quote

 

NBU Opens Special Account to Raise Funds for Ukraine’s Armed Forces
https://bank.gov.ua/en/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-spetsrahunok-dlya-zboru-koshtiv-na-potrebi-armiyi

NBU Opens Fundraising Account for Humanitarian Assistance to Ukrainians Affected by Russia’s Aggression
https://bank.gov.ua/en/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-rahunok-dlya-gumanitarnoyi-dopomogi-ukrayintsyam-postrajdalim-vid-rosiyskoyi-agresiyi

 

 

  • Liker 7
Lenke til kommentar
1 hour ago, Enceladus said:

 

 



Det er morsomt at det er så mange som tenkte samme tanke, og at han virkelig ligner Ukrainas hærsjef. Stakkars gutt dog. Heldigvis har han hele landet sitt bak seg. Så heldige vil ikke etterlatte russere være. Til tross for at russere flest støtter krigen, så bespotter de også deres egne skadde og sårede og døde. For et land...

  • Liker 2
Lenke til kommentar

@Brother Ursus Ukrainsk-rapporterte russiske tapstall har sunket kraftig etter at de trakk seg ut fra Kherson. Det ser ut som forsiktig framrykking i de områdene russerne har flyktet fra og en stopp ved Dniper. Det er mange ulike veier ut av den stillstanden så jeg er jammen ikke sikker på hvilken måte ukrainerne vil gripe. Noen løse spekulasjoner om elvekryssing, noen om kryssing utenfor elvemunningen i Svartehavet, noen om en ny front vest for Zaporizjzja.

Endret av Simen1
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Jeg lurer på om det UA gjør nå er probing av russiske stillinger langsmed hele fronten, og det er det kanskje flere årsaker til;

  • de finner egnede avsnitt for neste offensiv 
  • de forstyrrer og uroer russiske soldater for å holde utrygghet og usikkerhet på et vedvarende høyt nivå 
  • de kamuflerer sine intensjoner ved å presse på ett sted før de angriper på en helt annen kant

Dette er så vidt jeg forstår klassisk NATO-doktrine, og det mulig fordi UA har en logistikk som er russerne klart overlegen.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
48 minutes ago, Simen1 said:

@Brother Ursus Ukrainsk-rapporterte russiske tapstall har sunket kraftig etter at de trakk seg ut fra Kherson. Det ser ut som forsiktig framrykking i de områdene russerne har flyktet fra og en stopp ved Dniper. Det er mange ulike veier ut av den stillstanden så jeg er jammen ikke sikker på hvilken måte ukrainerne vil gripe. Noen løse spekulasjoner om elvekryssing, noen om kryssing utenfor elvemunningen i Svartehavet, noen om en ny front vest for Zaporizjzja.

 

Jeg har lenge lurt på hvorfor de ikke angriper i retning Zapo-Melitopol. Det er store åpne felt som i Luhansk. Så det er vel pga. gjørme, får vi tro. Pluss at det var mer logisk å fokusere på Kherson i første omgang.

 

25 minutes ago, <generisk_navn> said:

Jeg lurer på om det UA gjør nå er probing av russiske stillinger langsmed hele fronten, og det er det kanskje flere årsaker til;

  • de finner egnede avsnitt for neste offensiv 
  • de forstyrrer og uroer russiske soldater for å holde utrygghet og usikkerhet på et vedvarende høyt nivå 
  • de kamuflerer sine intensjoner ved å presse på ett sted før de angriper på en helt annen kant

Dette er så vidt jeg forstår klassisk NATO-doktrine, og det mulig fordi UA har en logistikk som er russerne klart overlegen.

 

Det er akkurat det jeg tror og har inntrykk av også. At de tester og tester og svekker og svekker. De degraderer systematisk russerne før de finner en svakhet og da kjører de plutselig inn og ser om det åpner seg en flanke. På én eller annen måte har de klart å kamuflere det fra russerne som oftest så langt. Til tross for at russisk telegram har advart om at det f.eks ville komme en offensiv mot Kharkiv. Dog kommer det ofte slik advarsler. Det var rykter om ny styrkeoppbygning i Zapo-Melitopol retning og Svatove også. Ukrainas logistikk er absolutt hinsides russernes. De har fordel av både korte logistiske linjer, hjemmebane, og at hele Vesten samt flere andre land, også støtter dem.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Windfarmer skrev (14 timer siden):

Samms synes å ha en oppfatning om at der er mye dritt på begge sider, slik at begge sider er omtrent like "skyldige."

Det er et standard propagandagrep i veldig mange konflikter. Da utelater man gjerne at det er er voldsom ubalanse. I denne krigen tror jeg at for hver krigsforbrytelse som blir begått fra ukrainsk side så har det blitt begått 10, kanskje 20, krigsforbrytelser fra russisk side.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
  • Uderzo låste denne emne
  • Uderzo gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...