Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

NVE: «Biler og folk med kamera» observert ved norske kraftinstallasjoner
https://www.tv2.no/nyheter/nve-biler-og-folk-med-kamera-observert-ved-norske-kraftinstallasjoner/15146109/

Sitat

Det rapporteres også om en økning i observasjoner av droner.

Observasjonene er meldt inn til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) gjennom Kraftforsyningens beredskapsorganisasjon (KBO), som omfatter rundt 170 kraft- og nettselskap, skriver Europower.

– Det er meldt inn og observert ting som man ikke opplever helt normalt i perioden. Vi ser at det er stor årvåkenhet i bransjen, sier NVEs seksjonssjef for beredskap, Eldri Holo, til nettstedet.

Beredskapssjefen vil ikke kommentere hvor, når eller hvor mange ganger droner er observert ved norske kraftinstallasjoner.

– Det har vært observasjoner av biler og folk med kamera. Det er kortversjonen. Folk som oppfører seg litt rart, eller som man vurderer å oppføre seg rart, sier hun.

Sitat

Økt fokus siden 24. februar

Det interne beredskapsnivået for norske kraftsystem økes ikke.

– Vi har hatt økt fokus på sikkerhet i kraftforsyningen siden 24. februar, sier Holo til TV 2.

Russland gikk til angrep på Ukraina 24. februar.

– En av de tingene vi har fulgt opp, med utgangspunkt i at PST fremhevet at etterretningstrusselen var skjerpet, er dialog med bransjen om å være ekstra oppmerksomme, legger Holo til.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har bistått NVE og konkretisert hva slags type observasjoner som kan defineres som mistenkelig aktivitet, og hva kraft- og nettselskapene bør levere videre til myndighetene.

EDIT: Ser nå at den allerede er postet.

Endret av Snikpellik
Lenke til kommentar
7 hours ago, JK22 said:

De ukrainske styrkene er nærmest "overalt" med vestligtrente angrepspelotonger slik at de mange ryktene om kamp i utsatte lokaliteter i Nordøstfronten kan ha en reell bakgrunn uten at det endrer på "frontlinjene" som på mange steder simpelt ikke eksisterer. Men etter dem kom større angrepstropper i tråd med sovjetisk doktrine for rask og avgjørende fremrykking for å bryte opp russernes forsvar, og deretter kom sikringsstyrker som "ryddet opp" - denne prosessen kan ta flere dager på det meste. Artilleristyrkene lot til å spille en viktig rolle, det russiske er mer eller mindre utslått, og selv om ukrainerne sliter med mudrede veger, er det verre for russerne som ikke kjente landet og må holde seg langs asfaltvegene. Hele nordøstre Ukraina er noen av de meste underutviklede i hele landet.

Det merkes at det pøses løst med "mobiki" som disse mobiliserte soldater kalles, og disses kvalitetsnivå er ganske fallende, fordi de kan ikke klare seg i en krigføring uten faste stillinger og holdepunkter med sikre kommunikasjoner. Døde mobiliserte har allerede blitt sanket opp.

"Bare" 3,000 russiske soldater i Lyman og Jampil, det må bemerkes at russerne hadde klarte å holde langt overlegne ukrainske styrker bort fra seg i meget lang tid, men det har vist seg å være en feil ved å bli stående for lenge, ettersom dette aktuelt forverret disses strategi ved å tvinge ukrainerne til omgående bevegelser som nå kostet dem mer enn det som smaker. Ettersom ukrainerne har nådd Torske og er ved å forberede grunnen for større fremrykninger mot Kreminna og nordover mens Svatove settes under artilleribeskytning, betyr det at istedenfor en gradvis retrettsplan med forsvarslinjer i dybde, har man fått kollaps uten å kunne holde stand. 

Istedenfor har ukrainerne snudd seg bort fra prisen, Lyman er nesten omringet og blitt nøytralisert som en trussel, så de kan konsentrere seg annetsteds;

Fra Kupyansk har ukrainerne tatt Kivsharivka, og dermed sannsynlig er i prosessen for å ta Novoosynove og Hlushivka mot sør, og på russisk hold hadde en russisk blogger bemerket et stort logistisk apparat med tog rett fra Kharkiv, som et varsel på en storoffensiv gjennom Kupyansk. Det er mulig at ukrainerne etter å ha tatt Petropavlivka, kan også ha tatt Kurylivka og dermed vil ta to veger rett mot Kyslivka i øst. 

Fra Ridkodub hadde ukrainerne avansert i tre separate fremstøt, det ene mot nord, det andre mot øst og det tredje mot sør. Til nord arbeider de seg fram til tverrvegen Borova-Svatove og lot til å ta høyere lend først, så byen Borova kan falle uten et skudd ettersom store styrker er underveis fra nord. Til øst ser det ut som at de er i ferd med å bryte gjennom til Zherebetselven etter å ha tatt Nove og Novomykhailivka, og aktet å ta vegen mellom Zarichne og Svatove omkring Nevske og Makiivka. Til sør har disse nådd Kolodyazi, derfra kan man se ned på reservoarene langs elven. De kan når Terny med få vansker, og har fri sikte rett mot Stavky til vest og Zarichne til øst fra nord. Men ukrainerne kunne tenke seg om å krysse elven fremfor å nå mot Zarichne. 

Fra Siversk lot det til at en forbindelsesveg har blitt skapt for ukrainske styrker som tok hele skogområdet på nordbredden av Donetselven under kontroll. Derfra hadde små styrker tatt seg dypt inn i russiskkontrollerte territorier i forstyrrelsesformål, mens store styrker fulgt etter. Nå er disse nådd Torske, bare 3,5 km fra vegen mot Kreminna. Og man vet ikke hvor nær ukrainerne er kommet mot Kreminna, det er ikke sagt om Dibrova er tatt - men det virker som at ukrainerne på nordbredden angriper russerne på sørbredden øst for Bilohorivka. 

Total kollaps. Og det er ikke tegn om det er reist nye forsvarslinjer, høstregnet og de dårlige kommunikasjonene kan ha gjort dette umulig. Da er det bare topografiske flaskehalser det eneste som gjenstår. Alt talt for at all land vest for Krasnaelven ikke kan holdes i det lange løpet. Og om ukrainerne skulle ønske det, kan de ta Svatove og presse seg fram til Starobilsk i løpet av de neste to uker, og deretter etablere en svak flanke i Bilovodsk for å kunne konsentrere seg om større priser i sør. 

Og det sies i eteren at Putin vil ta Kharkiv og Odessa med disse mobiliserte styrkene... ? Disse "mobikiene" duger ikke. De vil være av stor nytte i statisk krigføring. Og fra Popasna- og Donetsk opptakene har det vist seg at russerne nå har meget få menn; de hadde brutt gjennom gang på gang - på et enslig sted hele tjue ganger - men de kom ikke videre pga. ammunisjonsmangel og fravær på logistikk - og fordi de blir færre og færre. Dette er hvor de meste kampvante og trente styrkene befant seg. De mobiliserte som skal avløse dem, vil få enorme problemer. I Kupyansk var det oppdaget at selv reservister med ukers trening var utslått av de ukrainske soldatene.

Krigen er tapt. Så snart de mobiliserte kommer til Ukraina er det en stor risiko for at de vil nekte å slåss og bare flykte bort. 

 

Jeg kaller dette nå bare Kharkiv part deux, for det er nesten en gjentagelse av det som skjedde i Izium.

Russland ønsker urban krigføring, men ukrainerne nekter dem det. Og det virker ikke som om Russland har nok mekanisert og tanks til å møte ukrainerne ute på slagmarken. De er en bondehær nå.

Jeg anser at det er en betydelig sjans for at hele Luhansk og nordfronten og en bit av Donetsk kan kollapse. Og den kollapsen kan bli enorm, flere ganger større enn ved Kharkiv.

Jeg kan se for meg noe slikt som dette

309689274_152064937515141_113271863046546885_n.thumb.jpg.9a24b9ceda99b33520d4ab51f3d4b174.jpg

4 hours ago, Gibblay said:

Fra Ukraina meldes det at USA skal sende ytterligere 18 HIMARS, i tillegg til de 16 de hadde fra før. De har bestått eksamen så det holdt, og russerne vil gå en dyster tid i møte. Dette er dagens store nyhet, og en gledelig sådann.


USA melder også at de sender åtte til NASAMS, for totalt 16 NASAMS systemer 😍 Minner om at Norge selv har bare to av disse.

 

2 hours ago, Kjell Iver said:

Er ikke det utspillet fra amerikanerne litt merkelig? Gitt at russerne allerede har annektert Krim, så er det vel litt rart at man plutselig skal begynne å reagere nå. Da burde man vel reagert sterkere når Krim ble tatt..?

 

Jeg lurer på om det er fordi USA har lyst til å sende Ukraina ATACMS, F-16 eller noe annet. Da er det hendig å vise til en russisk handling som har fremprovosert det ;)

  • Liker 5
Lenke til kommentar

 

 

Interessant hvor negative menn plutselig er blitt mot "den litt spesielle militæroperasjonen" som jeg liker å kalle den. Det virker også som om det er mulig å være mer åpen om politiske vedtak og fenomenet mobilisering, enn om Putin og regjeringen. De fleste er negative til krigen og mobilisering. Og dette er blant de som bor i Moskva, som har minst mobilisering, og som ikke allerede har flyktet landet.

Lenke til kommentar
Gjest MKII skrev (6 timer siden):

Her avslører vel Dagbladet seg som ekstra inkometente og i tillegg motsier seg selv m.t.p. beskrevet bruk?
De skriver som overskrift og ingess:

Og fortsetter med:

...og så:

https://www.dagbladet.no/nyheter/gigantisk-vapenpakke-til-ukraina/77295468

Dagbladet kaller systematisk halvautomatiske rifler for maskingevær eller det oppdiktede order 'angrepsvåpen'.

De er besatt av at amerikanere kan 'kjøpe maskingevær' når dette egentlig har vært veldig forbudt de siste 40 årene der. 

Dette helt tilbake til 2010 frem til i dag. Så tror ikke våpen er redaksjonens sterke side.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Espen Hugaas Andersen skrev (10 minutter siden):

Det er lov. Men maskingeværet må være produsert og registrert i USA før 1986. Altså man kan fint kjøpe seg MG42, M1919, tommygun, osv.

Det er kun tillatt for samlere +svært sjeldne unntak, å eie maskingevær. Slik du leser loven kan man fint kjøpe FA ak47'er f.eks. det stemmer ikke.

I prakis er de veldig forbudt.

https://thefederalist.com/2017/10/02/actual-federal-laws-regulating-machine-guns-u-s/

Endret av Regenburg
Lenke til kommentar
2 minutes ago, Regenburg said:

Det er kun tillatt for samlere +svært sjeldne unntak, å eie maskingevær. Slik du leser loven kan man fint kjøpe FA ak47'er f.eks. det stemmer ikke.

Det er ikke noe krav om å være samler. Man kan ikke være "felon" e.l, det er en papirmølle på ca et år man må gjennom, og lovlige fullautomatiske våpen er relativt dyre. Men om man ikke er domfelt, har penger, har det ikke travelt, og har lyst på et maskingevær, så er det bare å kjøpe. (Noen delstater kan riktignok ha strengere lover enn de føderale lovene.)

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (3 timer siden):

Dagbladet blir verre og verre. Det er bare å dra opp dagbladet.no. Ligner mer og mer på tabloidblekker fra Storbritannia, Danmark osv. Rullende fargerike tekster med AKKURAT NÅ. Veldig mye fokus på ord som "NÅ" og "SJOKK", "FRYKT", "BOMBE". Journalismen er generelt i full retrett til fordel for klikk, enten det er hatklikk eller fryktklikk eller skandaleklikk.

Du har glemt det viktigste, Dagbladet har de siste 30 årene først og fremst markert seg som helsebevisst.

"Dette kan du dø av, pass på å benytt ullsokker når det er kaldt."

"Noen synes det er ekkelt, syv gode råd for sikker analsex."

"Dette kan du også dø av, hvordan å lage sunne medisterkaker."

"Du kan pådra deg syfilis ved å benytte offentlig toalett, myndighetene må gripe inn."

Men vi er vel OT nå?

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Så tilbake til Ukraina. ISW er en rimelig pålitelig kilde:

Institute for the Study of War (understandingwar.org)

Det spesielle i dag er at de har flyttet krisen i Iran opp på førsteplass der det som skjer i Ukraina kommer lenger ned, men jeg anbefaler alle Ukraina interesserte å lese dagens "assessment,"  jeg kan gi sammendraget kjørt gjennom Google Translate;

Russiske milbloggere diskuterte den 28. september ukrainske fremrykk rundt Lyman med økt bekymring, noe som tyder på at russiske styrker i dette området kan stå overfor et nært forestående nederlag. Flere russiske milbloggere og fremtredende militærkorrespondenter hevdet at ukrainske tropper avanserte vest, nord og nordøst for Lyman og jobber med å fullføre omringningen av russiske tropper i Lyman og langs den nordlige bredden av elven Siverskyi Donets i dette området. Russiske mibloggere uttalte at ukrainske tropper truer russiske posisjoner og kommunikasjonslinjer som støtter Lyman-grupperingen. Sammenbruddet av Lyman-lommen vil sannsynligvis ha stor konsekvens for den russiske grupperingen i nordlige Donetsk og vestlige Luhansk oblaster og kan tillate ukrainske tropper å true russiske posisjoner langs grensen til den vestlige Luhansk Oblast og i Severodonetsk-Lysykansk-området.

  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Sett i sammenheng med tidligere hendelser, deriblant droner ved oljeplattformer annen kritisk infrastruktur samt høynet beredskap passer dessverre denne nyhetsmeldingen inn i denne tråden.

Politiet: Person i Oslo fløy drone over militært område
https://direkte.vg.no/nyhetsdognet/news/person-i-oslo-med-drone-over-militaert-omraade.vN10q_h8i

Sitat

Oslo-politiet har kontroll på en person som fløy drone i Oslo sentrum.

–  Vedkommende har fløyet innenfor flyforbudsonen som er gjeldene over Oslo sentrum. Det er også flydd over militært område som ikke er tillatt i henhold til gjeldende regelverk, skriver politiet på Twitter.

Operasjonsleder Alexander Østerhaug sier at det er for tidlig å si noe om hvilke hensikter vedkommende hadde, og at politiet er i gang med å undersøke dette.

– Det er en utenlandsk statsborger som har fløyet drone i Oslo sentrum. Slik vi står per nå holder vi flere muligheter åpne. De sjekker opp konkret med ID. Vedkommende blir pågrepet og kjørt til arrest.

 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
2 minutes ago, Snikpellik said:

Sett i sammenheng med tidligere hendelser, deriblant droner ved oljeplattformer annen kritisk infrastruktur samt høynet beredskap passer dessverre denne nyhetsmeldingen inn i denne tråden.

Politiet: Person i Oslo fløy drone over militært område
https://direkte.vg.no/nyhetsdognet/news/person-i-oslo-med-drone-over-militaert-omraade.vN10q_h8i

 

Det finnes fortsatt en del tilfeldigheter igjen i verden, men denne hendelsen er neppe en av dem.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Pop skrev (1 minutt siden):

Det finnes fortsatt en del tilfeldigheter igjen i verden, men denne hendelsen er neppe en av dem.

Er vel litt tidlig å anta at vedkommende hadde skumle hensikter ? Det er forbausende mange som ikke er klar over hvilke strenge regler det er rundt dette med drone-flyging og behandler dem som rent leketøy. Heller ikke så greit å vite hva som er militært område hvis dette foregikk i Oslo sentrum. Regner med at politiet har beslaglagt "leketøyet" og kan se hva fyren har foretatt seg mht. fotografering/filming.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   1 medlem

×
×
  • Opprett ny...