Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
G skrev (55 minutter siden):

Blir umulig å følge med for min del. Kom over noe info som underbygger påstandene mine om at vi er fucked ved atomkrig.

75 % av verdens befolkning ville ha dødd av sult påstår kilden, i tilfelle en stor nok bombe/ bomber utløses i verden:

https://eu.usatoday.com/story/news/nation/2022/08/15/billions-dead-nuclear-war-us-russia/10328429002/

Synes ikke denne artikkelen var særlig god, og ut fra teksten kan man få inntrykk av at alt er tapt om en enkelt slik bombe går av. Det stemmer på ingen måte. 

Det man tar utgangspunkt i her er en full toveis atomkrig mellom USA og Russland.

Enkelt sagt kan man si at et sted mellom 100 og 1000 strategiske kjernefysiske detonasjoner må til før man står i fare for å få en atom høst eller til og med atom vinter, litt etter størrelsen på våpenen som brukes. 

Selvfølgelig vil et mindre antall være katastrofalt i seg selv, i alle fall fra et lokalt perspektiv, men en atombombe er bygget for å være så effektiv som mulig, og nedfallet etter en detonasjon er langt mindre enn en nedsmelting av en reaktor. 

Nå er naturligvis total ødeleggelse innenfor disse landenes kapasiteter, men det skal litt til å komme helt dit. 

 

G skrev (59 minutter siden):

 

 

Lenke til kommentar
JK22 skrev (17 timer siden):

Du realisere ikke krigens karakter? Det er små styrker som slåss mot hverandre uten luftstøtte eller logistisk støtte i en statisk krig som ikke har stor bevegelseskraft for den angripende styrken, på et stort område med store ingenmannsland på opptil flere kilometer, ettersom man har et dybdeforsvar som sin foretrukket organisasjon på feltet, så det hjalp ikke å desimere fronttroppene ettersom de vil bare roteres inn og ut oppover leddene og så tilbake, så lenge man ikke kan avansere i dybde. Mye av tyngden hos russerne er fremst, men det innbar da at de kan bli sittende fast uten å vike selv om de desimeres, ettersom ildkraften disse besitter holdt ukrainerne vekk, som på sin siden foretrakk stand-off taktikk ved å slåss på avstand, ikke minst etter å ha lært at nærkamp med russerne var for uforutsigbart og farefullt.

Hva som trenges er å bryte seg gjennom, og ukrainerne hadde aktuelt mange muligheter for dette, men disse sløses bort, det verste var i mars-april månedsskiftet da ukrainerne kunne true Kherson som var satt i evakueringsforberedelse - de holdes tilbake fremfor å presse på i det rette øyeblikket da en åpning synes. I juni hadde ukrainerne fremgang, de vant viktige seire i Kharkivfronten, men da man skulle åpne opp Izium valgt de å svekke seg til fordel for forsvaret av tvillingbyene - nå er Izium uoppnåelig ettersom de har ikke avansert videre i mange dager.

I fakta; da de ukrainske motoffensivene i Kyivfronten pågikk, var det observert at de regulære styrkene hadde veldige store problemer der man ikke hadde terrenget med seg, så det var dronene og artilleriet som hadde størst effekt, mens frontlinjene knapt beveget seg nordvest for Kyiv mens det var mer åpent i nordøstre Kyiv hvor det likevel var observert at russerne avanserte for hver dag mot sine objekter helt til de fikk retrettsordren. Veldig lite var befridd av ukrainerne før retretten, til tross for at det var åpent mange steder og veldige tynne forsvarslinjer som kunne forseres. Men allerede i Hostomel var det innsett hvordan det bli, det tok dager etter dager for ukrainske elitestyrker å få ut russerne bare for å måtte retirere da russiske bakkestyrker brøt gjennom. De klarte ikke å ta ut de russiske fallskjermsoldatene som sloss til døden.

Ukrainerne burde ha lært av dette, men de kom i en "mirakelvåpentro" som kan ha forledet dem veldig sterk. Dessuten startet mobiliseringen i februar-mars, det er nå 6 måneder siden den gang, og da skulle man ha en stor fungerende hær på plass, for å støtte ATO-styrkene i Donbass. Det var planen i juni 2022. Som falt i fisk som et resultat av jernbaneassistert artilleri som de ukrainske offiserene skulle ha tatt forholdsregler mot.

Det finnes nå et sist håp om at man kan gjenskape det som utløst retretten fra nordre Ukraina, om de kan få de militære operasjonene til å kollapse ved å få det logistiske og organisasjonsmessige apparatet til å kollapse, det er hvorfor det stadige er angrep så dypt inn i russernes rekker. Men før eller senere må de bryte seg gjennom, og dette har de så langt ikke vist evne for.

Når høsten kommer, vil regnet kommer - og i oktober vil mudringstiden starter, da må krigen settes på hvil helt fram til våren.

De trenger tre bestemte våpen; selvmordsdronefly, BVR-missiler på fly og meget dødelige våpen ment mot befestede fiender.

Utålmodighet er lik skadelig som overdrevne tålmodighet.

Og når det gjelder russerne; det er ikke lenge tenkelig med å ta seg god tid med slike motstandere. Historien har vist at man kan ikke vinne mot russerne uten å skitne til egne hender med mye blod. Forhåpentligvis vet de ukrainske offiserene det, så de har et slikt scenario i planene for de neste fem uker.

Fem uker.

JK22, jeg må innrømme at jeg er en absolutt amatør når det gjelder krigføring. Jeg kan min krigshistorie noenlunde bra, men når det kommer til taktiske avgjørelser på kompaninivå så er jeg aldeles hjelpeløs.

Det er minst 1000 ordtak knyttet til hvordan kriger skal føres og ikke føres. Ett av de er at en angriper må ha et overtak på minst 3 mot 1 i antall menn for å lykkes. Et annet er at for hver soldat som dør, er der minst 3 - 4 alvorlig skadde.

Jeg kan ikke så mye om dette annet enn at krig ikke er vesensforskjellig fra andre motsetningsforhold i verden. Og den som finner på noe helt nytt, har bedre teknologi, et bedre støtteapparat og ikke minst har mer motiverte medarbeidere, vanligvis vil greie å ta knekken på opposisjonen. 

Vi får vente å se, og jeg setter stor pris på dine innsiktsfulle innlegg der du hele tiden advarer mot å ta seieren for gitt, på det punktet er vi 100% på linje. 

Lenke til kommentar

Ukrainerne er på retrett i Kharkiv-, Izium- og Donetsk frontene i tillegg til Severodonetsk-fremspringet etter å ha blitt overrasket av fornyet styrke i de russiske angrepene som også har begynte med å få virkning i Søndre Donbass. Og det var ikke elitesoldater eller regulære soldater som gjorde den russiske fremgangen mulig; det var tvangsrekrutterte menn, oldinger og frivillige som lever i usle kår sammen med annengradssoldater i utdaterte stridsvogner og panservogner, med eldre artilleri. De mister mange liv og kjøretøyer, men de presse seg framover helt ukuelig mot de ukrainske soldatene som på nytt er i store problemer. Disse mennene bare fortsette og fortsette, selv når de er dårlig trent, lite disiplinert og sterkt umotivert.

HIMARS-effekten er borte. Mange mindre ammunisjonsdepoter avløste de større, sivilkjøretøyer settes inn, og mindre avhengighet av artilleri som roteres inn og ut mer hyppig enn før, har gjort dem mindre sårbart. De skiftet om til soldatmateriale som det avgjørende elementet, og dessverre virker det. Det er også klart at ukrainerne har for lite våpenmateriell ettersom mye var flyttet til Kherson hvor de er kjørt seg fast, dels bundet ned av desperate russiske angrep. Dessuten har russerne ved å skifte om til S-300 fått et nytt våpen som vist seg mer virkningsfullt enn forventet, ettersom det ukrainske luftvernforsvaret ikke klarte å stoppe dem og dette rammer befolkningskonsentrasjoner under noe som minner om en gjentagelse av Mariupol-bombardementet. Mye tyder på at Kyiv kommer til å utsettes for terrorbombing med S-300 missiler i den nære fremtiden.

Jeg hadde gjentatte ganger sagt at den russiske stridsviljen må knekkes, og det lar seg ikke gjøres ved å bare presse på periferien i et håp om å tvinge russerne på retrett. Fra Kherson har det blitt oppdaget at de har tatt alle motorprammer og båter i Dnepr, og deretter satt inn enda flere pongtongferjer, så de kan overfører vitale forsyninger - ikke våpen, men et minimum av ammunisjon og så mye forråder som mulig. Dette tyder på at den russiske strategien har endret seg i juli/august, nå er det snakk om det organiske elementet i militærapparatet - den nihilistiske mannen i militæruniform. De vil få soldatene til å holde ut så lenge som mulig ettersom de innså at det ikke er moral, men disses likegyldighet som er essensielt. Det krever ikke mye for å mate 20,000 soldater.

Ukrainerne kan ikke lenge slåss på avstand, de må rette et voldsomt og knusende slag mot russerne for å reise moralen på egne side og ryster de russiske soldatene ut av disses mentale tilstand. Vesten er også i moralsk forvitring ettersom inflasjonen er utenfor kontroll i EU mens Biden kan ha stoppet inflasjonen i USA, som et resultat av strømprismarkedet som kan åpner for at Putins allierte vil ta makten i land som Moldova. De trenge gode nyheter.

Så snart motløsheten overta, er det seriøs trøbbel på gang. Det hjelper ikke med å sprenge opp flybaser og ammunisjonsdepoter eller HQ, det vil ikke hjelpe i det hele tatt om Kertsjbroen bli ødelagt, de russiske feltenhetene må utryddes i veldige blodige hendelser for å bringe optimismen tilbake og gir ukrainerne - og oss - håp. Ukrainerne har vunnet alle tvekampene med russerne så bare det siste gjenstår, men den er det vanskeligste; å knekke den russiske stridsviljen blant soldatene. Det er ikke moralen som er målet, det er sjokkvirkningen som er målet.

  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
JK22 skrev (22 minutter siden):

Ukrainerne trækker sig tilbage på Kharkiv-, Izium- og Donetsk-fronterne samt Severodonetsk-fremspringet efter at være blevet overrasket af fornyet styrke i de russiske angreb, som også er begyndt at træde i kraft i det sydlige Donbass. Og det var ikke elitesoldater eller regulære soldater, der gjorde den russiske fremrykning mulig; der var værnepligtige, gamle mænd og frivillige, der levede under kummerlige forhold med andenrangs soldater i forældede kampvogne og pansrede køretøjer, med forældet artilleri. De mister mange liv og køretøjer, men de presser sig uimodståeligt frem mod de ukrainske soldater, som igen er i store problemer. Disse mænd bliver bare ved og ved, selv når de er dårligt trænede, udisciplinerede og meget umotiverede.

HIMARS-effekten er væk. Mange mindre ammunitionslagre afløste de større, civile køretøjer er indsat, og mindre afhængighed af artilleri, der roteres ind og ud hyppigere end tidligere, har gjort dem mindre sårbare. De skiftede til soldatermateriale som det definerende element, og det virker desværre. Det er også tydeligt, at ukrainerne har for få våben, da meget var blevet flyttet til Kherson, hvor de er blevet hængende, delvist bundet af desperate russiske angreb. Også ved at skifte til S-300 har russerne fået et nyt våben, som har vist sig mere effektivt end forventet, da det ukrainske luftforsvar ikke var i stand til at stoppe dem, og det påvirker befolkningskoncentrationer under noget, der minder om en gentagelse af The Mariupol bombning.

Jeg havde gentagne gange sagt, at den russiske kampvilje skal brydes, og det kan ikke lade sig gøre ved blot at skubbe til periferien i håbet om at tvinge russerne til at trække sig tilbage. Fra Kherson er det blevet opdaget, at de har taget alle motorpramme og både i Dnepr, og så sat endnu flere pontonfærger ind, så de kan overføre livsvigtige forsyninger – ikke våben, men et minimum af ammunition og så mange lagre som muligt. Det tyder på, at den russiske strategi er ændret i juli/august, nu handler det om militærapparatets organiske element – den nihilistiske mand i militæruniform. De vil få soldaterne til at holde så længe som muligt, fordi de indså, at det ikke er moralen, men deres ligegyldighed, der er afgørende. Der skal ikke meget til at brødføde 20.000 soldater.

Ukrainerne kan ikke kæmpe på afstand i lang tid, de er nødt til at give et voldsomt og knusende slag mod russerne for at hæve moralen på deres egen side og ryste de russiske soldater ud af deres mentale tilstand. Vesten er også i moralsk forfald, da inflationen er ude af kontrol i EU, mens Biden kan have stoppet inflationen i USA, som følge af elprismarkedet, hvilket kan åbne vejen for Putins allierede til at tage magten i lande ligesom Moldova. De har brug for gode nyheder.

Når først modløsheden sætter ind, opstår der alvorlige problemer. At sprænge luftbaser og ammunitionslager eller hovedkvarterer i luften hjælper ikke, det hjælper overhovedet ikke, hvis Kerch-broen bliver ødelagt, vil de russiske feltenheder blive udslettet i meget blodige begivenheder for at bringe optimismen tilbage og give ukrainerne - og os - håber. Ukrainerne har vundet alle duellerne med russerne, så kun den sidste er tilbage, men det er det sværeste; at bryde den russiske vilje til at kæmpe blandt soldaterne. Det er ikke moralen, det er målet, det er chokeffekten, det er målet.

Jeg er ikke uenig med dig som sådan JK22 - og synes også, at for moralens skyld alene, burde Ukraine vise, at de kan vinde nogle vigtige kampe, ikke bare udtage diverse omend meget nødvendige militære ting....

MEN, jeg tror ikke på, at alt vil blive afgjort inden for de næste 5-7 uger, blandt andet mener jeg, at den amerikanske militærledelse og efterretningstjeneste har et fornuftigt greb om, hvad der skal til for at drive russerne ud af Ukraine.

De ved, at Ukraine i øjeblikket ikke har nok våben, ikke har nok mandskab - som selvfølgelig - kan bruge de våben, der skal til for at besejre russerne, men du kan være helt sikker på, at de har fuld kontrol over dem, og når der er nok ukrainsk personel, der kan benytte de nyere og nødvendige våben (de rigtige og nyere).

Der er nok træning i noget større skala end vi tror (tror jeg)

 

Når disse er ved at være talmæssigt på plads, sker der en dramatisk ændring, og Ukraine vil bevæge sig fra en nuværende venteposition, hvor man visse steder trækker sig tilbage fra mindre, men stærkt pressede områder - for at begynde at erobre områder tilbage...

 

Det stærke drive, du tror, russerne har, er til dels rigtigt, hvilket krige med russerne på den ene side ofte har vist - men jeg er også sikker på, at amerikanerne har styr på den del..

Også andre er optimistiske på Ukraines side, læs evt dette link

https://nyheder.tv2.dk/udland/2022-08-17-efter-angreb-paa-krim-umuligt-at-russerne-vinder-krigen-siger-ekspert

Endret av Helme5
Lille stavefejl
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Windfarmer skrev (6 minutter siden):

JK22, jeg må innrømme at jeg er en absolutt amatør når det gjelder krigføring. Jeg kan min krigshistorie noenlunde bra, men når det kommer til taktiske avgjørelser på kompaninivå så er jeg aldeles hjelpeløs.

Det er minst 1000 ordtak knyttet til hvordan kriger skal føres og ikke føres. Ett av de er at en angriper må ha et overtak på minst 3 mot 1 i antall menn for å lykkes. Et annet er at for hver soldat som dør, er der minst 3 - 4 alvorlig skadde.

Jeg kan ikke så mye om dette annet enn at krig ikke er vesensforskjellig fra andre motsetningsforhold i verden. Og den som finner på noe helt nytt, har bedre teknologi, et bedre støtteapparat og ikke minst har mer motiverte medarbeidere, vanligvis vil greie å ta knekken på opposisjonen. 

Vi får vente å se, og jeg setter stor pris på dine innsiktsfulle innlegg der du hele tiden advarer mot å ta seieren for gitt, på det punktet er vi 100% på linje. 

I slutten er det de interne mentale og fysiske egenskaper i den gjennomsnittlige soldaten som er det avgjørende loddet i vektskålen -

Og her har det vist seg at russerne kan ha verdens beste soldatmateriale ved å ha umotiverte menn uten sterk moral som vil følge ordre uten mukk, kom med hjerteløse protester uten konsekvenser, ignoranse for disses atferd i kanten av døden og likegyldighet om de risikere livet. Et opptak som har blitt kommentert i flere forum vist hvordan flere eldre menn gikk fra en av deres egne som var blitt skadet. De er dårlig trent, taktisk dum, passiv uten en ledelsesskikkelse på plass, for individuelt anlagt til å samarbeide utenfor egne nærkrets og skjødesløst som dumdristig - det blir ikke mulig å kom så nær "den perfekte soldaten" fra offiserenes perspektiv.

I flere århundrer har mange ulike soldater og observatører sett hvordan russerne oppførte seg på feltet, da Frederik den store av Preussen møtt russerne for første gang i Zorndorfslaget, hadde han et negativt inntrykk av de russiske soldatene og standarden i den fiendtlige hæren, men da kampene startet for alvor, oppdaget han i sjokk hvordan russerne slåss til døden - etter slaget erklært han at det er lettere å drepe russerne enn å vinne over dem. Denne observasjonen var hentet fram flere ganger blant annet av Napoleon og britene under Krimkrigen. Prøysserne mistet opptil 12,000 mann, av dette 3,680 døde, mot 16,000 russerne, av dette over en tredjedel døde. I pre-industrielle kriger var det observert at selv om russiske soldater dømt til et liv i "evig tjeneste" var drillet og disiplinert, var de oftest dårlig trent, lite vant med sine våpnene - Suvorov anbefalt bajonett i hans tid - og nærmest ukontrollert i kampens hete. Bedre trente og disiplinerte soldater med større kompetanse hadde en lei tendens med å undervurdere russerne i forkanten av det første møtet som på Almaslaget i Krimkrigen.

Ukrainerne lærer det samme som prøysserne, det er lettere å drepe russerne enn å vinne. Frederik og alle etter ham innså at det eneste som virker, er å ikke behandle russerne som respektverdige motstandere, men som dødsfiender som må utsettes for størst mulig brutalitet for å sette et støkk i dem. Sjokket vil da få de menneskelige instinktene til å ta styringen i den russiske soldaten som har blitt "hjernevasket" av hans kultur.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Serpentbane skrev (9 timer siden):

Aldri si aldri og alt det der. Men, jeg har egentlig veldig vanskelig for å tro at elitestyrker farter rundt på Krim og sprenger ting i lufta. Særlig de tilfellene som skjer på høylys dag. 

Men, hvem vet, kanskje har Russerne sendt alle soldatene som skal sørge for vakthold og veikontrollposter osv. til fronten...

Ukrainerne er i hvert fall brukbare på psykologisk krigføring:

Ukraine aiming to create chaos within Russian forces, Zelenskiy adviser says | Ukraine | The Guardian

Fra vår egen krigshistorie kan vi huske at engelske spesialtropper ble avslørt av noe så enkelt at de ikke kunne snakke norsk. En annen klassiker er der en nordmann blir tatt inn til avhør og tortur, og der Gestapo fant en pakke med Lucky Strike sigaretter i lommen på nordmannen. Han hadde noen alternativer, han kunne plapre i vei, han kunne forsøke å rømme, eller å bli torturert så lenge at han uansett plapret i vei, eller å begå selvmord. De tøffeste valgte en kombinasjon av å la seg torturere så lenge at de selv innså at de ikke ville greie å holde kjeft, og avsluttet det hele. 

Russerne har en langt vanskeligere jobb på Krim. For det første er det grunn til å tro (jeg håper i hvert fall det) at det Ukrainske forsvaret har forberedt seg de siste åtte årene, krigen begynte ikke 24. februar 2022, den begynte i 2014. Og at de ved hjelp egen tankevirksomhet og vestlige militære rådgivere har lært seg ett og annet om partisanvirksomhet og spesialoperasjoner. Ett av triksene kan eksempelvis være at en rensker lommene sine og sørger for at der ikke er en kvittering fra et restaurantbesøk i Kyiv fra to dager siden. Og så kommer jeg til det viktigste; der er tusenvis av Ukrainere som glir sømløst inn i miljøet på Krim, samme språk og alt det der. Jeg måtte faktisk minne meg selv om at Krim faktisk er Ukrainsk.

Et av de største suksessene til Gestapo ble ikke gjennomført av Gestapo selv, men av Rinnanbanden som bestod av en rekke trøndere som infiltrerte Englandsfarten, bl.a. i Ålesundstraktene. 

Når når de fleste Ukrainere snaker russisk og kjenner kulturen ut og inn, skal det bli en usedvanlig dirty jobb for Putin regimet å sile ut hvem som er en del av spesialstyrken og hvem som er en lojal russer.  

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Windfarmer skrev (14 minutter siden):

Ukrainerne er i hvert fall brukbare på psykologisk krigføring:

Ukraine aiming to create chaos within Russian forces, Zelenskiy adviser says | Ukraine | The Guardian

Fra vår egen krigshistorie kan vi huske at engelske spesialtropper ble avslørt av noe så enkelt at de ikke kunne snakke norsk. En annen klassiker er der en nordmann blir tatt inn til avhør og tortur, og der Gestapo fant en pakke med Lucky Strike sigaretter i lommen på nordmannen. Han hadde noen alternativer, han kunne plapre i vei, han kunne forsøke å rømme, eller å bli torturert så lenge at han uansett plapret i vei, eller å begå selvmord. De tøffeste valgte en kombinasjon av å la seg torturere så lenge at de selv innså at de ikke ville greie å holde kjeft, og avsluttet det hele. 

Russerne har en langt vanskeligere jobb på Krim. For det første er det grunn til å tro (jeg håper i hvert fall det) at det Ukrainske forsvaret har forberedt seg de siste åtte årene, krigen begynte ikke 24. februar 2022, den begynte i 2014. Og at de ved hjelp egen tankevirksomhet og vestlige militære rådgivere har lært seg ett og annet om partisanvirksomhet og spesialoperasjoner. Ett av triksene kan eksempelvis være at en rensker lommene sine og sørger for at der ikke er en kvittering fra et restaurantbesøk i Kyiv fra to dager siden. Og så kommer jeg til det viktigste; der er tusenvis av Ukrainere som glir sømløst inn i miljøet på Krim, samme språk og alt det der. Jeg måtte faktisk minne meg selv om at Krim faktisk er Ukrainsk.

Et av de største suksessene til Gestapo ble ikke gjennomført av Gestapo selv, men av Rinnanbanden som bestod av en rekke trøndere som infiltrerte Englandsfarten, bl.a. i Ålesundstraktene. 

Når når de fleste Ukrainere snaker russisk og kjenner kulturen ut og inn, skal det bli en usedvanlig dirty jobb for Putin regimet å sile ut hvem som er en del av spesialstyrken og hvem som er en lojal russer.  

 

Greit nok som jeg skrev at de slår ut et sporskifteanlegg for tog, men de anleggene som her er slått ut er jo anlegg ingen uvedkommende skal komme i nærheten av, selv i fredstid.

Jeg sier ikke at det ikke kan ha skjedd, og det burde vært en bragd å klare å ta ut ett, men, flere, dag etter dag i over en uke... 

Endret av Serpentbane
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Samms skrev (2 timer siden):

Det er mogeleg at India prøver å ri to hestar og ikkje satse alt på USA som alliert.

Å ikke velge en tydelig side blant stormakter har vært godt kjent som Indias utenrikspolitiske linje lenge. De ønsker ikke å legge seg ut med noen.

Når det kommer til øvelsen er det ikke veldig rart India deltar, da de er verdens nest største kunde av russisk forsvarsmateriell og nesten 70% av utstyret deres er russisk, en del av det produseres også i India. De har et ganske så tett militært samarbeid, med flere store felles prosjekter både med missiler, fly og fregatter.

Lenke til kommentar
1 hour ago, JK22 said:

Ukrainerne er på retrett i Kharkiv-, Izium- og Donetsk frontene i tillegg til Severodonetsk-fremspringet etter å ha blitt overrasket av fornyet styrke i de russiske angrepene som også har begynte med å få virkning i Søndre Donbass. Og det var ikke elitesoldater eller regulære soldater som gjorde den russiske fremgangen mulig; det var tvangsrekrutterte menn, oldinger og frivillige som lever i usle kår sammen med annengradssoldater i utdaterte stridsvogner og panservogner, med eldre artilleri. De mister mange liv og kjøretøyer, men de presse seg framover helt ukuelig mot de ukrainske soldatene som på nytt er i store problemer. Disse mennene bare fortsette og fortsette, selv når de er dårlig trent, lite disiplinert og sterkt umotivert.

HIMARS-effekten er borte. Mange mindre ammunisjonsdepoter avløste de større, sivilkjøretøyer settes inn, og mindre avhengighet av artilleri som roteres inn og ut mer hyppig enn før, har gjort dem mindre sårbart. De skiftet om til soldatmateriale som det avgjørende elementet, og dessverre virker det. Det er også klart at ukrainerne har for lite våpenmateriell ettersom mye var flyttet til Kherson hvor de er kjørt seg fast, dels bundet ned av desperate russiske angrep. Dessuten har russerne ved å skifte om til S-300 fått et nytt våpen som vist seg mer virkningsfullt enn forventet, ettersom det ukrainske luftvernforsvaret ikke klarte å stoppe dem og dette rammer befolkningskonsentrasjoner under noe som minner om en gjentagelse av Mariupol-bombardementet. Mye tyder på at Kyiv kommer til å utsettes for terrorbombing med S-300 missiler i den nære fremtiden.

Jeg hadde gjentatte ganger sagt at den russiske stridsviljen må knekkes, og det lar seg ikke gjøres ved å bare presse på periferien i et håp om å tvinge russerne på retrett. Fra Kherson har det blitt oppdaget at de har tatt alle motorprammer og båter i Dnepr, og deretter satt inn enda flere pongtongferjer, så de kan overfører vitale forsyninger - ikke våpen, men et minimum av ammunisjon og så mye forråder som mulig. Dette tyder på at den russiske strategien har endret seg i juli/august, nå er det snakk om det organiske elementet i militærapparatet - den nihilistiske mannen i militæruniform. De vil få soldatene til å holde ut så lenge som mulig ettersom de innså at det ikke er moral, men disses likegyldighet som er essensielt. Det krever ikke mye for å mate 20,000 soldater.

Ukrainerne kan ikke lenge slåss på avstand, de må rette et voldsomt og knusende slag mot russerne for å reise moralen på egne side og ryster de russiske soldatene ut av disses mentale tilstand. Vesten er også i moralsk forvitring ettersom inflasjonen er utenfor kontroll i EU mens Biden kan ha stoppet inflasjonen i USA, som et resultat av strømprismarkedet som kan åpner for at Putins allierte vil ta makten i land som Moldova. De trenge gode nyheter.

Så snart motløsheten overta, er det seriøs trøbbel på gang. Det hjelper ikke med å sprenge opp flybaser og ammunisjonsdepoter eller HQ, det vil ikke hjelpe i det hele tatt om Kertsjbroen bli ødelagt, de russiske feltenhetene må utryddes i veldige blodige hendelser for å bringe optimismen tilbake og gir ukrainerne - og oss - håp. Ukrainerne har vunnet alle tvekampene med russerne så bare det siste gjenstår, men den er det vanskeligste; å knekke den russiske stridsviljen blant soldatene. Det er ikke moralen som er målet, det er sjokkvirkningen som er målet.

Det kan hende Russland frå starten har gått inn for å svekke Ukraina sin vilje til å sloss med angrep på infrastruktur. Ein noko farga artikkel:

Russia’s Campaign of Urbicide in Ukraine  - New Lines Institute

Dei hoppa glatt over at USA brukte tilsvarande strategi mot Jugoslavia og Irak med å ta ut sivil infrastruktur. Historisk har vel alle krigførare som har vært i stand til det gjort dette. Og nokon, som bomber Harris endte opp utan medalje sjølv om han var på den vinnande sida.

Også militært har dette ein effekt, øydelagde bruer, vegar, jernbanelinjer og drivstofflager gjer logistikken for militære forsyningar vanskelegare.

Lenke til kommentar

Ukrainerne har tidvis varslet angrep på forhånd før, så det er mulig at russerne har fått melding om at broen skal ødelegges - for å unngå sivile tap. I så fall, kudos til Ukraina. Men hvor lurt ville det være å ødelegge broen mens russere fremdeles flykter Krim i drover?

Russland har også brukt 8 år på å trene hundretusener i det ukrainske forsvaret i Donbas mens deres eget forsvar har forfalt.

Jeg ser også hva JK22 skriver, men jeg er skeptisk til at russerne har noen som helst fremgang. De forsøkte å avansere i øst og nord, men feilet, og det fortsetter tilsynelatende å stå veldig stille, og artillerikrigen fortsetter også tilsynelatende å være en fraksjon av hva det var for noen uker og måneder siden.

Ukraina fortsetter så vidt jeg kan se å være uvillige til å ofre liv for å ta tilbake territorie de kan miste igjen. Det virker som om de satser på å blø ut russerne. Kanskje venter de tom. vinteren. Jeg tror ikke ukrainerne frykter vinteren overhodet. Jeg tror den kommer til å spille i deres favør.

  • Liker 5
Lenke til kommentar

 

 

For hver eneste dag som går blir Russland svakere, både økonomisk og militært, og de mister fortsatt mange fler soldater enn Ukraina gjør. Ukraina mister rundt 30 om dagen. Russland fremdeles opptil flere hundre. Virker ikke som om HIMARS-effekten uteblir heller - Ukraina fortsetter å treffe russiske mål, inkludert depoter, oppstillingsplasser for materiell, flybaser og andre ting laaangt bak linjene.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (15 minutter siden):

https://www.minusrus.com/en

Tror ikke denne siden har vært nevnt, men den er en kilde til daglige oppdaterte russiske tapstall. 

Virker utrolig at Russland skal ha 170 000 døde og sårede. Men når man hører telefonsamtalene der de beskriver hvordan hele regimenter er redusert til en håndfull menn så skjønner man jo at det er en kjøttkvern. Mange av tapatallene er trolig også tvangsutskrevne fra Donetsk, som har helt uhyrlige tapstall. Men som JK22 helt riktig påpeker går til angrep med dødsforakt, muligens ruset på narkotika. Russere i regulære styrker sier at ukrainerne ikke frykter dem, men at ukrainerne er redd for russermilitsene fra Donetsk. Hvem vet. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg tror (heldigvis? dessverre?) at de ukrainske tallene kan være uhyggelig nær sannheten. Vestlig etterretning er til sammenligning svært, svært konservative, og tallene deres er tilsynelatende basert på ekstrapolasjon av antallet bekreftet og identifiserte døde russiske soldater og inkluderer kanskje ikke overløpere fra DPR og LPR, leiesoldater, og mye annet rart. Slik sett har på en måte vestlig etterretning rett når de sier "russiske døde", da de snakker om russiske regulære styrker, og ukrainerne snakker om alle fiendtlige styrker.

Antallet Russland mister per dag stemmer også gjerne bedre overens med de ukrainske tallene enn vestlig etterretnings så vidt jeg kan se.

Lenke til kommentar
Samms skrev (2 timer siden):

Det kan hende Russland frå starten har gått inn for å svekke Ukraina sin vilje til å sloss med angrep på infrastruktur. Ein noko farga artikkel:

Russia’s Campaign of Urbicide in Ukraine  - New Lines Institute

Dei hoppa glatt over at USA brukte tilsvarande strategi mot Jugoslavia og Irak med å ta ut sivil infrastruktur. Historisk har vel alle krigførare som har vært i stand til det gjort dette. Og nokon, som bomber Harris endte opp utan medalje sjølv om han var på den vinnande sida.

Også militært har dette ein effekt, øydelagde bruer, vegar, jernbanelinjer og drivstofflager gjer logistikken for militære forsyningar vanskelegare.

Å sammenligne NATO's operasjoner i Jugoslavia med Russlands angrep på Ukraina blir bare veldig feil, og det var vel over ti forskjellige nasjoner som bidro.

Samme kan sies om operasjonen i Irak, hva man enn måtte mene om den, er det som har skjedd i Ukraina på et helt eget nivå. 

Ja, krig er av natur brutalt. Ja, sivil infrastruktur vil bli viktige militære mål i en krig. Og ja, man gjør feilvurderinger, man bommer, man har utstyr som feiler, osv osv. som gjør at sivile rammes. 

Men, det er ikke dette Russland holder på med.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
  • Uderzo låste denne emne
  • Uderzo gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...