Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
JK22 skrev (1 time siden):

Knapt overraskende. Det er sannsynlig nå over 100,000 døde hittil i krigen, hvor den russiske bestialiteten bare blir verre, men ukrainerne slåss mer og mer effektiv tilbake, og det virker som at de ikke lenge tar fanger. Et opptak var brått avbrutt da en sovende russer ble vekket av en ukrainsk soldat... Det er meldinger om at 64. motoriserte reservebrigade ansvarlig for en kjent massakre ved Kyiv har blitt desimert; omtrent 1,500 soldater var i denne brigaden (vil anta 1,100 til 1,200 stridende) - 44 bekreftede dødsfall - og en intern kilde ment så mye som 300 til 400 skal ha blitt drept. Formodentlig like mange som alle døde under massakren. Brigaden har blitt redusert til bare få hundre stridende.

Den russiske dødslengselen gjengjeldes nå med full kraft av ukrainerne som har mistet all forhåpning på en rask seier og lettere kamp, de har i juli innsett at problemet ikke var russernes ildkraft eller teknologi, men soldatenes likegyldighet, brutalitet og ukarakteriske stahet inntil selvdestruktivitet. Det kan være hvorfor ukrainerne ødela et byggeri i Donetsk selv om det var ammoniakk der, de har sluttet med å bry seg om motparten og kan ha gitt opp human krigføring. Hatet sprer seg gjennom hele Ukraina. Titusener av døde måtte returneres til familier og venner som opplevd store lidelser og påkjenninger. 20,000 til 30,000 russiske soldater er fanget på Khersonfronten hvor HIMARS nå brukes for å ødelegge reparasjonsforsøk på broene - og det er ikke sikkert om ukrainske militære er i humør for å ta dem i livet, de har mistet for mange menn under Khersonoffensiven i juli-august.

Så ukrainerne er knapt interessant i opplysningen om rekruttering av farefulle kriminelle rett fra fengslene (men mafiaene i Russland kan synes å mislike dette, de er de siste gjenværende intakte organisasjoner i Putins totalitære kontrollsystemet...) - de behandles på lik linje med alle andre.

Polen, Tsjekkia og Slovakia inngår en militærallianse bokstavelig talt, som dreier seg om flernasjonal opprustning av rustningsindustri i disse tre landene og bestilling av forsvarsmateriell fra andre land som Sør-Korea som er kapabelt for å levere store kvantiteter av moderne våpen - inkludert stealth fly som er under utvikling. De skal dele sine våpnene med Ukraina som kan få adgang til moderne våpen bygd i disse landene. Det er veldig viktig å se at disse "visegradlandene" har satt Ungarn i sterk isolasjon med tilnærming til Romania - og dette kan sette Orban under en total blokade i verste fall. Øst-Europa har ikke tillit mot Orban.

I Tyskland er det mye sinne og uro over Scholz, og da Schröder saksøkte den tyske staten fordi han var straffet for å ha samarbeidet med Russland og Merkel fremdeles nektet å beklage seg, steg temperaturene. Elvene synker dag for dag, gassmangel er skrikende, strømrasjonering innføres og fabrikker måtte lukkes eller drives for halv kraft. Tyskerne begynner å bli veldig sint, heldigvis er flesteparten ikke interessant i de høyreekstreme retningene - men de har merket på kroppen følgene av de siste tjue års politikk ført av Schröder, Merkel og Scholz. Sinnet rettes mot Russland også. De vil ha blod. Scholz burde ofre Merkel og Schröder om han ikke skulle miste kanslerstolen.

Vi ser litt av dette i Norge hvor Støre-Vedum er satt under press av Stortinget omkring den monstrøse situasjonen omkring strømpris og vannmagasin. Slik jeg ser det, er det ikke mulig å stoppe prissituasjonen så lenge markedet har den fulle kontrollen - makspris, strømstøtte, hva enn det måtte være - det hjelper ikke. Strømprodusenter i Frankrike er ført på ruinens rand fordi det var makspris mens de måtte handle strøm i en felleseuropeisk kraftbørs. Ingen vil virker. Ingenting! Så EU må i slutten gjør det som ikke er å unngå, markedet må kobles fra kraftbransjen. Ved å stenge kraftbørsen. Det kommer til å skje før eller senere. Markedet har SVIKTET fordi man hadde ignorert betydeligheten av strøm for samfunn.

Hetebølgene avslørt dessuten at fornybare kraft og vannbasert kraft ikke kan garanteres, i fjoråret og dette året har klimaforholdene blitt ugjenkjennelig slik at man ikke lenge kan stole på været, hele sommeren i det neste året kan bli preget av ekstrem flom, ekstrem stormvær eller ekstrem hete. Dette gjør strømproduksjonen ustabil og uforutsigbart over tid. Gass, kull og olje er nødvendig, men klimakrisen er nådd et punkt hvor det ikke lenge er mulig å tolerere, ettersom det vil bare gjør det verre over tid. Her hadde Putin og hans like med Erdogan, Xi og andre demonstrert at de ikke bryr seg om menneskehetens fremtid. Krig i Ukraina og Taiwanstriden gjør det umulig å gjøre noe. Vi trenger atomkraft. ZNPP-situasjonen gjør det klart at atomkraft må beskyttes i krigstid som fredstid. 

Vi står foran veldige harde tider. Her burde det understrekes at Putin har aldri akseptert klimaendringene selv om han tjent sterkt på det, og hans ideologi som går ut på å "eurasiere" Russland ved å fremmedgjøre hans land og folk for Europa med en krigerstatsmentalitet a la mongolveldet, er ytterst skadelig for naturen som for menneskesivilisasjonen.

JK22, jeg er dels enig med deg, og dels uenig med deg.

Det jeg er enig om er at vi som har levd noen år (jeg er født for over 60 år siden) neppe har opplevd en slik periode i våre liv. Først hadde vi Kovid som vi bare delvis har kommet ut av. Og med delvis mener jeg først og fremst ikke at viruset fortsatt herjer, men de sosiale og forretningsmessige endringer dette medførte har vi så vidt begynt å snuse på. Så fikk vi energikostnaden, så kom Ukrainakrigen.

Short storry: Jeg er ikke overbevist om at mine barn, og enda mindre mine barnebarn, vil få oppleve den stadige forbedring i livskvalitet og velferd som jeg har opplevd. Jeg var knappe fire år under kubakrisen i oktober 1962, og den er noe av det første jeg husker i en rasjonell og tenkende kontekst. Min mor, som var sterkt rammet av krigen (WW2,) satt konstant rundt radioen og lyttet til siste nytt. Som fire åring så jeg at det var noe mørkt og bekymringsfullt over mamma, noe jeg aldri hadde sett før. Hun forsøkte å berolige meg, men det var totalt mislykket.

Så hopper jeg over til noe helt annet. Og det gjelder elektromotorer. Men til denne totalt off topic avsporingen skal jeg greie å spore meg inn igjen på. 

For 14 dager siden hadde jeg en krise i en virksomhet jeg er involvert i. Vi hadde et akutt behov for en elektromotor: 

IMG_20220729_082038.thumb.jpg.24b27453c5b354f26cd633275aef6a45.jpg

 Hoyer er et europeisk høykvalitetsmerke fra Danmark som bl.a. produserer motorer med høy effekt, men med lavt turtall:

About - Hoyer Motors

Men på tirsdag lærte jeg noe nytt. Hoyer har flyttet 90% av produksjonen sin til Kina. Og jeg var heldig, vi fant en elektromotor med samme spesifikasjoner i Helsingør. Men det var rå flaks. Av den samme kilden fikk jeg opplyst at de fleste europeiske elektromotorprodusenter alle hadde flyttet produksjonen til Kina - mer eller mindre.

Så for å knytte dette sammen; hvilke maktmidler - se bort fra Den Totalen Krieg - har vi hvis vi skal være avhengig av elektromotorer produsert i Kina?

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Dragavon skrev (24 minutter siden):

Interessant om Wagner. Hadde ikke forstått i hvilken grad de ligner SS. De er altså sikkerhetstjenestens private arme. Slik at de kan holde hæren og de militære på tå hev.

Lenke til kommentar
Windfarmer skrev (1 time siden):

For 14 dager siden hadde jeg en krise i en virksomhet jeg er involvert i. Vi hadde et akutt behov for en elektromotor: 

IMG_20220729_082038.thumb.jpg.24b27453c5b354f26cd633275aef6a45.jpg

 Hoyer er et europeisk høykvalitetsmerke fra Danmark som bl.a. produserer motorer med høy effekt, men med lavt turtall:

About - Hoyer Motors

Men på tirsdag lærte jeg noe nytt. Hoyer har flyttet 90% av produksjonen sin til Kina. Og jeg var heldig, vi fant en elektromotor med samme spesifikasjoner i Helsingør. Men det var rå flaks. Av den samme kilden fikk jeg opplyst at de fleste europeiske elektromotorprodusenter alle hadde flyttet produksjonen til Kina - mer eller mindre.

Så for å knytte dette sammen; hvilke maktmidler - se bort fra Den Totalen Krieg - har vi hvis vi skal være avhengig av elektromotorer produsert i Kina?

Det er dette som er svært frustrerende; sanksjonsregimet mot Russland har avslørt for idiot som ekspert hvordan den ukontrollerte globalhandelen hadde svekket Vesten inntil punktet av å bli maktløst; det hadde kommet fram gang på gang at altfor mye i tillegg til gass og mat hadde blitt utkontraktert til andre land eller nedlagt fordi det var billigere annetsteds, selv ikke ekspertene med de største ekspertise hadde innsett skalaen og skadevirkninger, så innarbeidet var den europeiske økonomien i globaløkonomien! Som med disse elektromotorene hos et dansk selskap som hadde patentrettigheter, ekspertise og bedriftsstruktur - de valgt å stenge ned alt og ignorere sitt hjemland for økt profitt der det er billigst i produksjon og lønning. Andre fulgt etter fordi det blir for dyrt så snart tollbarrierene falt, den ene etter den andre, og statene unnlatt å innføre restriksjoner og statsstøtte som blant annet var blitt tabu, selv når statens eksistens står på spill! Selv om Russland har en økonomi på størrelse med Spanias, har det vist seg at mange nisjeprodukter var utkontraktert dit av vestlige konserner som gjerne er multinasjonalt og urørlig for statlige sanksjoner!

Dette er fatal for Vesten, og en del av motivet omkring Putins valg om et brudd med Vesten, han var kommet til å tro at Vesten var blitt for avhengig og svekket, og ikke bare omkring energi, det gjelder også ferdigvarer og global delvarehandel. Aktuelt jeg tror politikernes strenge og besluttsomme handlinger som kom som en overraskelse for Putin, rett og slett var snakk om uviten og manglende innsikt - når selv eksperter ikke skjønte tegningen. Så kom Taiwanstriden, da hadde Hong Kong-saken og Xinjiang-konflikten fulgt til voksende tvil på vestlig hold, men helt til våren 2021 var det et håp om en fortsettelse av normaliseringen mellom Vesten og Kina som handelspartnerne - da begynner Xi å gripe inn, bryte kontrakten med forretningsstanden og deretter tillatt nedstengning etter nedstengning mens investorene mer og mer blir forvirrende. Nå innser disse for***** griske tullinger at de hadde kommet i en farefull situasjon hvor Vesten og Kina må skilles fra hverandre. I USA har reverseringen av utkontrakteringen heldigvis begynte, og dette har smått gitt håpefulle optimisme i dag mens EU som har utkontraktert mye mer, er i større trøbbel.

Globalhandelen har begynte å kollapse, og hetebølgene i denne sommeren gjør det dessuten klart at forbrukerøkonomiske prinsipper og utkontraktering av ferdigvareproduksjon til land verden rundt vil ikke ha livets rett, ettersom man ikke bare må kutte ned på utslippene, man bli altfor sårbar i møte med autokratiske makter som ikke brydd seg om penger - Putin og Xi skal ha for en ting; de er ubestikkelig når det gjelder disses ambisjoner. De la seg ikke kjøpes ut. De brydd seg ikke om å gjøre det bedre for sitt folk og nasjon når de sikter mye høyere som territorial ambisjon og maktgivende atferd. De har kunne ta fordel av den ufattelige stupiditeten som startet i 1996; da hadde Bill Clinton og flere andre - deriblant Norges Gro - gått sterkt inn for frihandel. Problemet er; de gikk for langt og skapt uholdbare tilstander som i det minst var mulig å kontrollere med reguleringsreglementer - som konservative tok bort, om Bush junior og Bondevik i Norge. Markedet overtok helt. Og Solberg i dag kan ikke velges, fordi hun er for fanatisk i hennes ideologiske overbevisning!

En overbevisning som har dyttet Vesten ut i den verste krisen i mange tiår, som kan være verre enn verst. Putin dyttet verden ut i stupet, og vi faller sammen med ham! Det er hvorfor jeg hadde håpt på at ukrainerne skulle vinne viktige seire i sommeren. Nå er dette forgjeves; katastrofens mørke kommer til å legge seg over oss. Det vil ta mange år å reversere alt. Og det verste er at disse politikerne fra 1996 hadde bedrevet svindel med klimasaken slik at klimaendringene nå slå til med full kraft - og svekker Vesten enda mer som sett nå. Blant annet ved å utkontraktere alt miljøskadelig virksomhet til Kina og U-land. Og ved å "kjøpe" kvoter som alle nå vet var bare tull og tøys!

Vesten har f***** **.  

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
JK22 skrev (22 minutter siden):

Det er dette som er svært frustrerende; sanksjonsregimet mot Russland har avslørt for idiot som ekspert hvordan den ukontrollerte globalhandelen hadde svekket Vesten inntil punktet av å bli maktløst; det hadde kommet fram gang på gang at altfor mye i tillegg til gass og mat hadde blitt utkontraktert til andre land eller nedlagt fordi det var billigere annetsteds, selv ikke ekspertene med de største ekspertise hadde innsett skalaen og skadevirkninger, så innarbeidet var den europeiske økonomien i globaløkonomien! Som med disse elektromotorene hos et dansk selskap som hadde patentrettigheter, ekspertise og bedriftsstruktur - de valgt å stenge ned alt og ignorere sitt hjemland for økt profitt der det er billigst i produksjon og lønning. Andre fulgt etter fordi det blir for dyrt så snart tollbarrierene falt, den ene etter den andre, og statene unnlatt å innføre restriksjoner og statsstøtte som blant annet var blitt tabu, selv når statens eksistens står på spill! Selv om Russland har en økonomi på størrelse med Spanias, har det vist seg at mange nisjeprodukter var utkontraktert dit av vestlige konserner som gjerne er multinasjonalt og urørlig for statlige sanksjoner!

Dette er fatal for Vesten, og en del av motivet omkring Putins valg om et brudd med Vesten, han var kommet til å tro at Vesten var blitt for avhengig og svekket, og ikke bare omkring energi, det gjelder også ferdigvarer og global delvarehandel. Aktuelt jeg tror politikernes strenge og besluttsomme handlinger som kom som en overraskelse for Putin, rett og slett var snakk om uviten og manglende innsikt - når selv eksperter ikke skjønte tegningen. Så kom Taiwanstriden, da hadde Hong Kong-saken og Xinjiang-konflikten fulgt til voksende tvil på vestlig hold, men helt til våren 2021 var det et håp om en fortsettelse av normaliseringen mellom Vesten og Kina som handelspartnerne - da begynner Xi å gripe inn, bryte kontrakten med forretningsstanden og deretter tillatt nedstengning etter nedstengning mens investorene mer og mer blir forvirrende. Nå innser disse for***** griske tullinger at de hadde kommet i en farefull situasjon hvor Vesten og Kina må skilles fra hverandre. I USA har reverseringen av utkontrakteringen heldigvis begynte, og dette har smått gitt håpefulle optimisme i dag mens EU som har utkontraktert mye mer, er i større trøbbel.

Globalhandelen har begynte å kollapse, og hetebølgene i denne sommeren gjør det dessuten klart at forbrukerøkonomiske prinsipper og utkontraktering av ferdigvareproduksjon til land verden rundt vil ikke ha livets rett, ettersom man ikke bare må kutte ned på utslippene, man bli altfor sårbar i møte med autokratiske makter som ikke brydd seg om penger - Putin og Xi skal ha for en ting; de er ubestikkelig når det gjelder disses ambisjoner. De la seg ikke kjøpes ut. De brydd seg ikke om å gjøre det bedre for sitt folk og nasjon når de sikter mye høyere som territorial ambisjon og maktgivende atferd. De har kunne ta fordel av den ufattelige stupiditeten som startet i 1996; da hadde Bill Clinton og flere andre - deriblant Norges Gro - gått sterkt inn for frihandel. Problemet er; de gikk for langt og skapt uholdbare tilstander som i det minst var mulig å kontrollere med reguleringsreglementer - som konservative tok bort, om Bush junior og Bondevik i Norge. Markedet overtok helt. Og Solberg i dag kan ikke velges, fordi hun er for fanatisk i hennes ideologiske overbevisning!

En overbevisning som har dyttet Vesten ut i den verste krisen i mange tiår, som kan være verre enn verst. Putin dyttet verden ut i stupet, og vi faller sammen med ham! Det er hvorfor jeg hadde håpt på at ukrainerne skulle vinne viktige seire i sommeren. Nå er dette forgjeves; katastrofens mørke kommer til å legge seg over oss. Det vil ta mange år å reversere alt. Og det verste er at disse politikerne fra 1996 hadde bedrevet svindel med klimasaken slik at klimaendringene nå slå til med full kraft - og svekker Vesten enda mer som sett nå. Blant annet ved å utkontraktere alt miljøskadelig virksomhet til Kina og U-land. Og ved å "kjøpe" kvoter som alle nå vet var bare tull og tøys!

Vesten har f***** **.  

Mulig dumt spørsmål; hvilke(n) forskjell ville ukrainske seiere i sommer utgjort? 

Lenke til kommentar
iblazeqt skrev (3 minutter siden):

Mulig dumt spørsmål; hvilke(n) forskjell ville ukrainske seiere i sommer utgjort? 

At Putin vil gi seg, dette vil da berolige markedet som er i panikkstemning, noe som fulgt til altfor urimelige prisnivåer og altfor høy usikkerhet, som gav grunnlag for spekulasjoner og ukontrollerte prosesser. Da Putin stengt ned børsen i mars, var dette veldig klokt fordi dette forhindret kollaps av økonomien. Frykt og panikk måtte forhindres. Dermed har russerne en fungerende nasjonaløkonomi som kan kuttes ned og ned, så lenge storbyene St. Petersburg og Moskva forbli intakt - Putin bryr seg ikke om to tredjedeler av landet skulle sendes ut i armod. Vi har ikke de samme virkemidler, men dette kommer til å tvinge på plass - dessverre etter altfor mye skade er hendt. All forhåpning om en snarest slutt har tatt slutt fordi ukrainerne sliter sterkt, slaget om tvillingbyene var en katastrofe som kostet dem mye tid. De er på nytt tvunget på defensiven.

https://twitter.com/officejjsmart/status/1558168616389967872

Nå over til ZNPP, hadde tidlig antatt at rapportene om bombing av atomkraftverkområdet gjort av russiske styrker måtte være feilaktig eller overdrevet. Men så offentliggjorde russiske medier opptak av nedslagssteder på innsiden. og ukrainske kilder påpekt at dette tyder på at granatene var fra sørøst-øst retning der hvor byen Enerhodar ligger. Det fikk meg til å tenke på røykskyene som skyldes gressbrann antent av russiske MRLS, og ved å se på kartet realisert jeg at stedet med røykskyene ligger øst for ZNPP. På kartet viser det at Nikopol ligger nordvest-vest - og da ment det at russiske artillerister må skyte OVER atomkraftverket for å når byen. De kan ikke skyte nærmere elvebredden fordi ukrainerne vil få syn på dem, og de kan ikke skyte fra sør med åpne åkerland uten dekning og et hav av drivhusene. De må dermed skyte fra innenfor ZNPP eller selve byen Enerhodar.

Avstanden mellom ZNPP og Nikopol er på 14-15 kilometer. Det er sett at det stort sett var brukt rakettartilleri i Enerhodar, også da nedslagstedene var vist fram. Disse er 122mm BM-21 "Katyusha" med en normal rekkevidde på omtrent 20 km, selv om det finnes rakettvarianter med Frag-HE på 37 til 40 km. Så hvis man skyter fra Enerhodar - opererte man på ytterkanten av hva våpensystemet kan oppnå. Jeg har i mange år latt merke til at Katjusha-raketter kan bli erratisk og farefullt, noen ganger falt disse for kort eller kom ut av kurs, og det er gammelt nytt at russerne har ammunisjonsproblemer.

Da begynner de ukrainske påstandene om at russerne hadde bombet ZNPP, å bli logisk. Dessuten betyr det også at russerne ikke gjort dette bevisst, men ved å ignorere faren for "stray fire" slik at man kan treffe et atomkraftverk, har de et stort problem. De kan ikke skyte fra selve kraftverkområdet fordi det er fri sikte fra Nikopol i altfor trang topografi med mye brennbare rundt om, så de kunne bare bruke det som skjold.

Russerne nektet å følge anmodningen om å demilitarisere ZNPP fra G7, og har i tillegg nektet å tillate selvstendige undersøkelser etter ukrainerne åpnet opp for IAEA.

Dette er veldig alvorlig, som kan rettferdiggjøre et NATO-angrep. Og det avslørt at Putin er en galning som styrer en nasjon som er blitt for farefullt for alle. Ved å nekte å gripe inn har Putin påtatt seg ansvaret for situasjonen i ZNPP, og dermed må angripes som en verdenstrussel om han ikke vil gi opp og trekke styrkene ut av hele Enerhodarområdet. Bombardementet av Nikopol har ennå ikke en militær forklaring, men måten dette skjer på er helt uakseptert.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-7QKwQIfm
JK22 skrev (1 time siden):

Det er dette som er svært frustrerende; sanksjonsregimet mot Russland har avslørt for idiot som ekspert hvordan den ukontrollerte globalhandelen hadde svekket Vesten inntil punktet av å bli maktløst; det hadde kommet fram gang på gang at altfor mye i tillegg til gass og mat hadde blitt utkontraktert til andre land eller nedlagt fordi det var billigere annetsteds, selv ikke ekspertene med de største ekspertise hadde innsett skalaen og skadevirkninger, så innarbeidet var den europeiske økonomien i globaløkonomien! Som med disse elektromotorene hos et dansk selskap som hadde patentrettigheter, ekspertise og bedriftsstruktur - de valgt å stenge ned alt og ignorere sitt hjemland for økt profitt der det er billigst i produksjon og lønning. Andre fulgt etter fordi det blir for dyrt så snart tollbarrierene falt, den ene etter den andre, og statene unnlatt å innføre restriksjoner og statsstøtte som blant annet var blitt tabu, selv når statens eksistens står på spill! Selv om Russland har en økonomi på størrelse med Spanias, har det vist seg at mange nisjeprodukter var utkontraktert dit av vestlige konserner som gjerne er multinasjonalt og urørlig for statlige sanksjoner!

Dette er fatal for Vesten, og en del av motivet omkring Putins valg om et brudd med Vesten, han var kommet til å tro at Vesten var blitt for avhengig og svekket, og ikke bare omkring energi, det gjelder også ferdigvarer og global delvarehandel. Aktuelt jeg tror politikernes strenge og besluttsomme handlinger som kom som en overraskelse for Putin, rett og slett var snakk om uviten og manglende innsikt - når selv eksperter ikke skjønte tegningen. Så kom Taiwanstriden, da hadde Hong Kong-saken og Xinjiang-konflikten fulgt til voksende tvil på vestlig hold, men helt til våren 2021 var det et håp om en fortsettelse av normaliseringen mellom Vesten og Kina som handelspartnerne - da begynner Xi å gripe inn, bryte kontrakten med forretningsstanden og deretter tillatt nedstengning etter nedstengning mens investorene mer og mer blir forvirrende. Nå innser disse for***** griske tullinger at de hadde kommet i en farefull situasjon hvor Vesten og Kina må skilles fra hverandre. I USA har reverseringen av utkontrakteringen heldigvis begynte, og dette har smått gitt håpefulle optimisme i dag mens EU som har utkontraktert mye mer, er i større trøbbel.

Globalhandelen har begynte å kollapse, og hetebølgene i denne sommeren gjør det dessuten klart at forbrukerøkonomiske prinsipper og utkontraktering av ferdigvareproduksjon til land verden rundt vil ikke ha livets rett, ettersom man ikke bare må kutte ned på utslippene, man bli altfor sårbar i møte med autokratiske makter som ikke brydd seg om penger - Putin og Xi skal ha for en ting; de er ubestikkelig når det gjelder disses ambisjoner. De la seg ikke kjøpes ut. De brydd seg ikke om å gjøre det bedre for sitt folk og nasjon når de sikter mye høyere som territorial ambisjon og maktgivende atferd. De har kunne ta fordel av den ufattelige stupiditeten som startet i 1996; da hadde Bill Clinton og flere andre - deriblant Norges Gro - gått sterkt inn for frihandel. Problemet er; de gikk for langt og skapt uholdbare tilstander som i det minst var mulig å kontrollere med reguleringsreglementer - som konservative tok bort, om Bush junior og Bondevik i Norge. Markedet overtok helt. Og Solberg i dag kan ikke velges, fordi hun er for fanatisk i hennes ideologiske overbevisning!

En overbevisning som har dyttet Vesten ut i den verste krisen i mange tiår, som kan være verre enn verst. Putin dyttet verden ut i stupet, og vi faller sammen med ham! Det er hvorfor jeg hadde håpt på at ukrainerne skulle vinne viktige seire i sommeren. Nå er dette forgjeves; katastrofens mørke kommer til å legge seg over oss. Det vil ta mange år å reversere alt. Og det verste er at disse politikerne fra 1996 hadde bedrevet svindel med klimasaken slik at klimaendringene nå slå til med full kraft - og svekker Vesten enda mer som sett nå. Blant annet ved å utkontraktere alt miljøskadelig virksomhet til Kina og U-land. Og ved å "kjøpe" kvoter som alle nå vet var bare tull og tøys!

Vesten har f***** **.  

Jeg er enig i det du sier om at Vesten har satt bort for mye produksjon til lavkostland.

Problemet i dag er at de fleste som starter bedrifter gjør det ikke for "tak over hodet og brød på bordet". De gjør det fordi de ønsker status og tilgang til lukus og tyr derfor til lavkostland for maksimal fortjeneste.

I ditt innlegg nevner du ikke kompetanse eller kompetanseoverføring.

Ja, produksjonen er satt bort men oppskriften ligger fortsatt hos Vesten, det er bare grådighet som gjør at lavkostland produserer.

Et eksempel er fiskenæringa i Norge. Da jeg jobbet der på slutten av 2000 ble ferdigsløyet fisk sendt med fly til lavkostland for pakking og tilbake til frysedisken i norsk dagligvare.

Vesten sitter på så mye kompetanse at om vi blir tvunget til å produsere selv er vi kompetente til det, og vel så det. Det er kun vilje det står på.

Det er en grunn til at statsledere i land som RU og Kina sender sine barn på skoler som Harvard.

Så tilbake til det med kompetanse. Ta en titt på standard.no.

Disse standarder er laget slik at ufaglærte kan lese og forstå de og deretter utføre/produsere/koordinere på lik linje med faglærte/utdannede.

 

 

 

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-7QKwQIfm
Mannen med ljåen skrev (1 minutt siden):

Ikke glem industrispionasje og kopiering.

Kina har nå blitt så flinke til å lage elbiler at de kan lage konkurransedyktige biler som Xpeng, Voyah, MG, Maxus og Hongqui for eksport til Norge. Jeg skriver dette på en mobiltelefon av merke Xiaomi, som koster under halvparten av en Samsung.

De lærer fort, og klarer seg uten oss som læremester.

Enig. 

Men uten et Vestlig marked ville ikke disse produktene eksistert.

Om vi produserer selv, som vi åpenbart kan, og slutter tøyset med å produsere i lavkostland er ikke Kina lengre et problem.

Lenke til kommentar
10 minutes ago, Bugle said:

Vesten sitter på så mye kompetanse at om vi blir tvunget til å produsere selv er vi kompetente til det, og vel så det. Det er kun vilje det står på.

Tja, en annen sak er ganske enkelt tilgangen på arbeidskraft. Veldig få vestlige land har enorm arbeidsledighet eller store mengder folk på landsbygda som driver ineffektivt landbruk. Noe kan nok kompenseres for vha automatisering, men langt fra alt. Skal vi "in-source" produksjonen av alt mulig må vi ganske enkelt være villig til å gå ned i materiell levestandard. Og for å unngå at dette blir helt OT, råvarer fra store leverandører av slikt som feks Russland vil fortsatt være et problem 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Bugle skrev (1 minutt siden):

Jeg er enig i det du sier om at Vesten har satt bort for mye produksjon til lavkostland.

Problemet i dag er at de fleste som starter bedrifter gjør det ikke for "tak over hodet og brød på bordet". De gjør det fordi de ønsker status og tilgang til lukus og tyr derfor til lavkostland for maksimal fortjeneste.

I ditt innlegg nevner du ikke kompetanse eller kompetanseoverføring.

Ja, produksjonen er satt bort men oppskriften ligger fortsatt hos Vesten, det er bare grådighet som gjør at lavkostland produserer.

Et eksempel er fiskenæringa i Norge. Da jeg jobbet der på slutten av 2000 ble ferdigsløyet fisk sendt med fly til lavkostland for pakking og tilbake til frysedisken i norsk dagligvare.

Vesten sitter på så mye kompetanse at om vi blir tvunget til å produsere selv er vi kompetente til det, og vel så det. Det er kun vilje det står på.

Det er en grunn til at statsledere i land som RU og Kina sender sine barn på skoler som Harvard.

Så tilbake til det med kompetanse. Ta en titt på standard.no.

Disse standarder er laget slik at ufaglærte kan lese og forstå de og deretter utføre/produsere/koordinere på lik linje med faglærte/utdannede.

 

 

 

Det er hvorfor jeg sa vi må reversere, vi har evnen for å rette på skaden mens vi ennå kan, men tiden løper ut - og det har kommet fram at utdanningsfasilitetene i Vesten har blitt mye dårligere enn før, den intakte kompetansen er her - men yngre krefter må overta, de må ha motiv og overbevisning - og da må kompetanseoppbyggingen holder høy standard. De kinesiske utdanningsfasilitetene er snart på vestlig nivå, at bare Xi og den kinesiske kulturens ulemper utgjøre sterke hindringer. Dessuten utdanner både skole og bedrift utlendinger som tok med seg sin utdanning til andre land som Kina og Russland. Mange av de russiske økonomene som holder Russland i livet hadde kompetanseoppbygging i Vesten.

USA fremdeles tiltrekke seg "Brain Power" fra hele verden, men den sosialpolitiske situasjonen har blitt så ille, at mange nøler med å komme dit - og vestlige selskaper sliter med å få tak på utdannede og kompetente arbeidere med høy arbeidskapasitet - slik at utlendinger ofte kom først i køen. Dermed akselerere utkontrakteringen fra Vesten til autokratiske land. Og dette var Putins største redning; om han ikke hadde et økonomidepartement fylt av høyutdannede, erfarne og yngre menn og kvinner med ekspertise helt ut i fingerspissene tilpasset et meritokratiskorientert byråkrati (dette var utviklet med USAs støtte i Jeltsin-årene) - ville han ikke ha vært i livet i dag. Stengningen av børsen var det første skrittet, og siden vist det at økonomene i Moskva er så pragmatisk, at de nektet å slaviske følge nyliberalistiske prinsipper.

I kontrast til "økonomieksperter" her i Vesten som gang på gang spådd økonomisk kollaps, men det stadig venter på seg, for selv om alt falt ned, har Russlands økonomi blitt selvbærende i slutten. Fordi man ikke er så integrert i globalhandelen som Vesten, Putin var veldig heldig at finanskrisen og sanksjonene siden 2014 hadde skapt et nytt grunnlag hvor Russland skal kunne overleve på egne fot, og dette virker. All høyteknologisk produksjon vil forsvinne - man vil bli satt tiår tilbake - og salg av gass og olje vil aldri returnere til hva det var - men det økonomiske livet fortsetter. Helt i strid med det globalistene og nyliberalistene hevder.

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-7QKwQIfm
Smule8o skrev (11 minutter siden):

Tja, en annen sak er ganske enkelt tilgangen på arbeidskraft. Veldig få vestlige land har enorm arbeidsledighet eller store mengder folk på landsbygda som driver ineffektivt landbruk. Noe kan nok kompenseres for vha automatisering, men langt fra alt. Skal vi "in-source" produksjonen av alt mulig må vi ganske enkelt være villig til å gå ned i materiell levestandard. Og for å unngå at dette blir helt OT, råvarer fra store leverandører av slikt som feks Russland vil fortsatt være et problem 

Derfor jeg skriver at det står på viljen. 

Akkurat nå har jeg ingen kilder til å dekke min påstand, men jeg antar Vesten har nok arbeidskraft til å produsere selv, det står på viljen. Det er fortsatt arbeidsledighet i Vesten.

Endret av Slettet-7QKwQIfm
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (20 minutter siden):

Ikke glem industrispionasje og kopiering.

Kina har nå blitt så flinke til å lage elbiler at de kan lage konkurransedyktige biler som Xpeng, Voyah, MG, Maxus og Hongqui for eksport til Norge. Jeg skriver dette på en mobiltelefon av merke Xiaomi, som koster under halvparten av en Samsung.

De lærer fort, og klarer seg uten oss som læremester.

Men du har fortsatt det valget at du IKKE kjøper noe fra et firma som både er eiet og har produksjonen i Kina. Noen ganger koster det kanskje noe mer, men det er faktisk en kost jeg er villig til å ta. Kina er et stort problem allerede, og de kommer til å bli et enda større problem for verden de neste 10 årene.

Endret av Jalla21
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Smule8o skrev (2 minutter siden):

Tja, en annen sak er ganske enkelt tilgangen på arbeidskraft. Veldig få vestlige land har enorm arbeidsledighet eller store mengder folk på landsbygda som driver ineffektivt landbruk. Noe kan nok kompenseres for vha automatisering, men langt fra alt. Skal vi "in-source" produksjonen av alt mulig må vi ganske enkelt være villig til å gå ned i materiell levestandard. Og for å unngå at dette blir helt OT, råvarer fra store leverandører av slikt som feks Russland vil fortsatt være et problem 

Materiell levestandard er uansett på vei ut, forbrukeøkonomien bruker nå Jordens årlige ressurser raskere og raskere, kan huske at 100 % var oppbrukt på mindre enn 50 % av året. Klimakrisen kommer til å tvinge dette fram. Og når det gjelder arbeidskraft, er det mer snakk om vilje enn om tall, vi har fått et stenderdelt arbeidsmarked med attraktive yrker og upopulære yrker - og sistnevnt som regel utdeles til utlendinger. Under pandemien opplevd man at innfødte guttunger og menn sliter fordi de ikke er vant til det, da man skulle bedrive jordbruksarbeid og annet. Det var helt annerledes i 1980-årene.

Globaliseringen hendt samtidig med kommunikasjonsteknologiske revolusjon, slik at råvarer fra hele verden må finnes og prosesseres, og produksjon i billigland betyr at vi får råd til PC, smarttelefon og så mye annet. I fakta, om alt dette produseres i høykostnadssamfunn ville det ha blitt langt færre kunder. Dette med høye lønninger og lave produksjonsutgifter kunne ikke fortsette og fortsette. Vi hadde mindre materiell rikdom i 1970-1994, men det var ikke katastrofalt. Vi hadde levd altfor lenge på å være ustyrende rike i 1996-2019. Men etter 23 år - er det slutt. Slutt for godt.

Det er hva invasjonen av Ukraina er; begynnelsen på slutten på storhetstiden da materiell levestandard var på sitt høyeste. Om ti år vil alt bli veldig annerledes, men da må man se om Vesten kan overleve så lenge.

Vi trodde vi kunne betale oss ut av alt; vi forsto ikke før det var for sent, at det finnes ubestikkelige og ubalanserte folk som vil ha noe som ikke kunne deles ut, og som vil gjør det utenkelige for å oppnå disse målene...

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Serpentbane skrev (7 timer siden):

Problemet er at de postene du skriver om konflikten fremstår som langt mindre nyanserte og balanserte enn de påfølgende postene der balanse og nyansering diskuteres. 

Resultatet er at jeg er enig i det du skriver over her, likevel synes jeg mye av det du skriver ellers om konflikten fremstår som ubalansert og ofte russiskfarget. Hvis det ikke er intensjonen kan presentasjonen din være et like stort problem som oppfattelsen min. 

Nå sitter jeg jeg på firmafest rundt et bål ganske så påseila, så lite vettugt å komme med antar jeg, men kommentar tatt til etteretning🍻 It's all good in the hood. Alles gut in ze h00t.

Lenke til kommentar
Bugle skrev (11 minutter siden):

Derfor jeg skriver at det står på viljen. 

Akkurat nå har jeg ingen kilder til å dekke min påstand, men jeg antar Vesten har nok arbeidskraft til å produsere selv, det står på viljen. Det er fortsatt arbeidsledighet i Vesten.

Er mye arbeidskraft på diverse stønader og uføretrygder i Europa. Rett og slett fordi jobbene de naturlig skulle hatt er send til Kina (samlebåndsjobber), utføres via sosial dumping (stuepikejobber på hotell/byggebransjen) eller er automatisert (selvutsjekk på butikk osv). Alternativet til trygd ville jo være at en million nordmenn gikk og slengte i gatene og ropte på regimeskifte.

Lenke til kommentar
  • Uderzo låste denne emne
  • Uderzo gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...