Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
lada1 skrev (3 timer siden):

Hmm, tyskere i øst-europa før krigen var vel mye issolerte grupper som lett kunne identifiseres (og senere fordrives)?  Slik er vel ikke (i samme grad) russisk-språklige i Ukraina i hvert fall?

Mente du Balkan eller Baltikum?

Tyskerne i Romania, Russland, Tsjekkoslovakia, Polen og de baltiske stater hadde bodd der i århundrer. Tror ikke de var særlig mer identifiserbare enn russere i Ukraina. Men de fleste ble jo pekt ut og fordrevet via det samme nabosystemet som ukrainerne brukte da de slaktet tusenvis av polakker på 1940 tallet, samt i en rekke andre massakrer og pogromer jeg kunne nevnt.

Lenke til kommentar
JK22 skrev (7 timer siden):

https://twitter.com/loogunda/status/1557577061279080451

Virkelig håper det bare er ukrainsk propaganda. Men Saki flybase er et av disse basene som kan ha rommet taktisk atomvåpen som var flyttet i brudd på alle konvensjoner til Krim-halvøya. 11 fly er visuelt bekreftet ødelagt så langt. Hele rekognoseringstyrken som var viktig for russerne i Khersonfronten, er nå borte. De gjenværende vil være Tu-22MR fly, som er mye mer sårbart.  

Situasjonen i Belarus uklart.

I byen Donetsk hadde ukrainske militære angrepet et byggeri hvor sekundære eksplosjoner var registrert, men så oppsto brann som skyldes kjemiske lekkasjer. Det vist seg at flere tonn ammoniakk som kjølevæske var lagret der. Det blir en veldig ubehagelig natt for befolkningen med sterk pisslukt.

Twitter-tråden finnes ikke lengre. 

Lenke til kommentar

Norge skal bidra til opplæring av ukrainske soldater i Storbritannia

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) bekrefter at Norge skal hjelpe til med opplæring av ukrainske soldater i Storbritannia.

– De ukrainske styrkene har sterkt behov for ytterligere trening og opplæring. Norge er positive til det britiske initiativet om å trene opp ukrainske soldater i Storbritannia. Vi vil delta med instruktører til denne grunnleggende soldatutdanningen, i likhet med flere andre land, sier forsvarsministeren.

Flere land er samlet i København denne uka for en giverkonferanse, som har som mål å supplere samarbeidet i «Ukraine Defense Contact Group».

Ukraine Defense Contact Group er en gruppe bestående av land som bidrar til Ukrainas forsvar etter den russiske invasjonen av landet 24. februar. (NTB)

  • Liker 8
Lenke til kommentar
Outlier616 skrev (10 timer siden):

Noen som har lyst til å kjøpe seg hus på Krim? 😄

FZzLBjKWIAAxuDS.jpg

Det kan godt hende det er gode investeringsobjekter. Selgere som flykter i hundretusentall tyder jo på en viss pessimisme om verdien framover. Dvs. russere har nok noe å frykte der ettersom anneksjonen ser ut til å gå mot slutten og okkupasjonen av eiendommene går samme vei. Russerne tenker vel å selge de okkuperte eiendommene før de rettmessige eierne kommer tilbake. Bedre med litt penger for tyvegodset enn tilbakelevering.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
SkyMarshall Arts skrev (2 timer siden):

 

Det belarusiske forsvarsministeriet har kommet med innrømmelser om alvorlige hendelser i Zysbrovka flybase i Gomelregionen uten å spesifisert annet enn "motorbrann", hvilken tyder på at Lukasjenko har lagt lokk på hele saken. Muligens av frykt og forvirring etter det som var hendt i Søndre Ukraina. Det er ikke langt mellom flybasen og det ukrainske territoriet. Det er mulig at S-300/400 arsenalet kan ha blitt rammet.

En plausibel forklaring på disse tre-fire kratre i Saki flybase har blitt produsert av OSINT-bataljonen som har brukt satellittbilder man har gjennomgått med alle midler, slik at de kunne se alt helt ned til meteren før og etter eksplosjonene. Mye tyder da på at disse skyldes uansvarlig ammunisjonshåndtering; det var oppdaget at russerne hadde lagret flyammunisjon ute i det åpne akkurat på disse lokalitetene hvor kratre nå ligger, det var trolig hundrevis av flybomber sammen med brenselstank - og på et sted kunne man se store luft-til-bakke missiler ment for Su-24 fly, disse er kastet rundt omkring etter eksplosjonene. Ennå ligger disse for langt fra hverandre til at de alle kunne gå av, ennå ser det ut som at det var veldig sterk brannspredning før eksplosjonene.

Trolig var det et koordinert angrep ettersom ukrainerne sannsynlig hadde stått bak det - og det var minst et par tilfeller hvor små dronefly "ut av ingenting" angrep lokaliteter i selve Russland. Men her ser det ut som at det er klimaårsak også; det er veldig tørt og varmt etter lang tid med lite nedbør, og det var meldinger om ukontrollert brannanløp etter artilleribruk, sist ut i ZNPP-området hvor russiske artillerister uvillig satt fyr på det knusktørre gresset under sine MRLS. Varmen er i ferd med å bli et stort problem, det er opptil 30 varmegrader med sterk varmluft, det er for lite nedbør selv om det skulle være skyet.

Uansett kan varmen ha utløst ødeleggelsen av Saki flybase uten ukrainsk innblanding fordi flybombene opphetes med en sprengblanding som kan bli ustabilt under høye temperaturer, det var flere eksplosjonsulykker i Midtøsten hvor militære klok av skade lagret ammunisjon innendørs under stabil temperaturforhold. Utendørs lagring skjer på veldige isolerte lokaliteter. Sterk sol, varm og tørr luft og høy temperatur på 26-30 varmegrader...

Det er åpenbart at russerne hadde satt ut flyammunisjon i det åpne i forkanten av det ventede angrepet av ukrainerne og siden ventet og ventet mens flere fly hentes inn for våpenhenting eller overføring til andre flybaser på Krim-halvøya ettersom det var et viktig transittsted for flypersonell. Det hoper seg opp... og så eksplodert alt dette. Selv ved å sette fyr på gresset kan man få den ønskede effekten.

Hvis det er varmen som er årsaken, betyr det at de andre baser med utendørs ammunisjonslagring er under stor eksplosjonsfare.

P.S: noen har sett litt nærmere - og da vist det seg at sentre av disse kratre ikke rommet ammunisjonen som var på utkantene av midtpunktene. Da ment det at våpenbruk ikke utelukkes, men da kunne selv små droneflyer benyttes.

Endret av JK22
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar

 

Sitat

Skip med 23.000 tonn korn venta til Etiopia i morgon

PUBLISERT KLOKKEN16:58 IKRIGEN I UKRAINA

Ukraina ventar at eit skip lasta med 23.000 tonn korn vil kome til Etiopia i morgon. Det skriv Reuters som siterer samferdselsministeren i Ukraina.

Etiopia, i lag med fleire andre afrikanske land i Øst-Afrika, opplever alvorleg matmangel. FN sa tysdag at 750.000 flyktningar i Etiopia vil ha ingenting å ete om få veker.

Matmangelen skuldast delvis at korneksporten frå Ukraina har stoppa opp i forbindelse med at Russland invaderte landet.

https://www.nrk.no/

Hvor lenge holder dette? Lenge? Eller er det en dråpe i havet? Og så er det jo flere andre land som skal ha. Skal lasten fordeles dit, eller er alt til Etiopia?

Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (1 minutt siden):

https://www.nrk.no/

Hvor lenge holder dette? Lenge? Eller er det en dråpe i havet? Og så er det jo flere andre land som skal ha. Skal lasten fordeles dit, eller er alt til Etiopia?

Et skip er ca 1/2000 av Ukrainas årlige eksport, så det er ikke store biten akkurat.

Jeg aner ikke hvor mye Ukrainas kornproduksjon er redusert under krigen, men vil anta det er betydelig. Likevel går fort lagrene fulle om de må lagre kornet for hundrevis av skip. Når lagrene går fulle så har man ingen steder å gjøre av kornet, som da vil ligge og råtne et eller annet sted. På et tidspunkt må de bare spare seg arbeidet med å høste det inn og la det stå til det kan pløyes over og såes på nytt.

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (13 minutter siden):

Jeg aner ikke hvor mye Ukrainas kornproduksjon er redusert under krigen, men vil anta det er betydelig.

Det er forventet en nedgang på ca. 40% på ukrainsk hveteproduksjon i finansåret 22/23 ifølge det amerikanske Landbruksdepartementet. Mener Zelensky sa det samme for noen uker tilbake.

Alle monner drar tenker jeg når det kommer til korneksporten. Bare dette ene skipet til Etiopia er en dråpe i det store havet, men for nettopp Etiopia er det enormt viktig.

Ser ikke bra ut for produksjonen i Europa, India, sørøst-Asia, Afrika eller Australia heller. Heldigvis har Canada og USA kunnet øke produksjonen en del.

Endret av Snikpellik
Lenke til kommentar
Quakecry skrev (6 timer siden):

Tror du alle ukrainerne som nå snakker russisk i det daglige, ser på serier / filmer med russisk tekst, dubbing også videre plutselig blir å helt slutte? Er vel relativt vanlig blant unge der å høre på russisk musikk o.l. Idioti av deg å anklage meg for å være russisk bot. Selv om dem forstår og snakker ukrainsk betyr ikke det at dem ikke snakker russisk heller. Det er forskjell på språket og Russland som land. 

Hvis du tror at Ukrainere kommer til å fortsette å bruke russisk som om ingen ting har skjedd tror jeg du bommer fælt.

Jeg tror at broer er brent både billedlig og faktisk, og dette vil inkludere språket.

Enkelte snakker kun russisk naturligvis, men de som snakker begge språk vil nok fase ut russisk, og det vil nok ikke lenger være et dominerende språk, det vil i mye større grad viskes ut fra skolen. 

Det er forskjell på språk og land, men russisk representerer Russland. Det er ikke et verdensspråk. Det vil nok ta litt tid, men det vil bli endring. 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Serpentbane skrev (18 minutter siden):

Hvis du tror at Ukrainere kommer til å fortsette å bruke russisk som om ingen ting har skjedd tror jeg du bommer fælt.

Jeg tror at broer er brent både billedlig og faktisk, og dette vil inkludere språket.

Enkelte snakker kun russisk naturligvis, men de som snakker begge språk vil nok fase ut russisk, og det vil nok ikke lenger være et dominerende språk, det vil i mye større grad viskes ut fra skolen. 

Det er forskjell på språk og land, men russisk representerer Russland. Det er ikke et verdensspråk. Det vil nok ta litt tid, men det vil bli endring. 

Dette er komplisert. Hvis "hjemmespråket" er russisk æ, ja da fortsetter man sannsynligvis å snakke russisk. Jeg kan vanskelig forestille meg at en familie som tenker på russisk og snakker russisk hjemme skal begynne å snakke et annet språk selv om de behersker det.

Hva man gjør ute blant folk er kanskje noe annet. Det kan kanskje bli slik at Ukrainsk blir en slags sosiolekt blant de ukrainerne som har russisk som dagligspråk. Mye gjenstår å se. Men jeg føler meg ganske sikker på at det russiske språket kommer til å ha en plass i Ukraina uavhengig av utfallet til krigen.

Endret av Nedward
Lenke til kommentar
Nedward skrev (51 minutter siden):

Dette er komplisert. Hvis "hjemmespråket" er russisk æ, ja da fortsetter man sannsynligvis å snakke russisk. Jeg kan vanskelig forestille meg at en familie som tenker på russisk og snakker russisk hjemme skal begynne å snakke et annet språk selv om de behersker det.

 

Jeg tror ikke at alvoret har sunket inn hos de fleste over i hvilken grad krigen har radikalisert, rammet og traumatisert ukraina som nasjon og folk (ordet nasjon brukes om både stat og folk på ukrainsk).

De som har russisk som hjemmespråk kommer til å jages og forfølges etter krigen. Deres egne naboer og landsmenn kommer til å fordrive dem. Forretningsmenn vil få sine butikker plyndret og brannbombet. Lokale tjenestemenn vil bli fjernet, drept eller arrestert. Kvinner vil bli voldtatt på gaten. Barn vil bli drept. Biler satt fyr på. Berusede gjenger av ukrainske voldsmenn vil oppsøke russiske familier i blokkene hvor de alle bor i samme trappeoppgang. Alt man så i Jugoslavia vil skje.

Siden man ikke kan nå Putin eller soldatene hans, vil vreden og hevnen for voldstektskjellerne og torturkamrene i Bucha ramme noen mer nærliggende enn fascistene i Kremlin. At så mange fra 'Donetskrepublikken' har tjenestegjort for russerne og kriget mot ukrainerne vil også legitimerere endeløse gjengjeldelser mot 'de russiske'.

Millioner av ukrainere er forflyttet, hundretusener døde. Det vil være enormt hat imellom folkegrupper og liten vilje sentralt til å hindre dette. Det vil tvert i mot være oppmuntret under bordet.

Å snakke russisk offentlig kommer til å være en politisk handling, på nivå med å si Heil Hitler sommeren 1945 i stedet for god dag i Oslos gater.

Først årevis senere kommer det til å skje forsoning, når russisk språk er desimert og i realiteten fjernet, så dukker vel en skoleminister opp og snakker russisk for første gang offentlig igjen. Til stor applaus fra vestlige liberalere.

Men for all del. Spå bare business as usual. 

Endret av Regenburg
  • Liker 1
Lenke til kommentar
8 minutes ago, Regenburg said:

 

Jeg tror ikke at alvoret har sunket inn hos de fleste over i hvilken grad krigen har radikalisert, rammet og traumatisert ukraina som nasjon og folk (ordet nasjon brukes om både stat og folk på ukrainsk).

De som har russisk som hjemmespråk kommer til å jages og forfølges etter krigen. Deres egne naboer og landsmenn kommer til å fordrive dem. Forretningsmenn vil få sine butikker plyndret og brannbombet. Lokale tjenestemenn vil bli fjernet, drept eller arrestert. Kvinner vil bli voldtatt på gaten. Barn vil bli drept. Biler satt fyr på. Berusede gjenger av ukrainske voldsmenn vil oppsøke russiske familier i blokkene hvor de alle bor i samme trappeoppgang. Alt man så i Jugoslavia vil skje.

Millioner av ukrainere er forflyttet, hundretusener døde. Det vil være enormt hat imellom folkegrupper og liten vilje sentralt til å hindre dette. Det vil tvert i mot være oppmuntret under bordet.

Å snakke russisk offentlig kommer til å være en politisk handling, på nivå med å si Heil Hitler sommeren 1945 i stedet for god dag i Oslos gater.

Først årevis senere kommer det til å skje forsoning, når russisk språk er desimert og i realiteten fjernet, så dukker vel en skoleminister opp og snakker russisk for første gang offentlig igjen. Til stor applaus fra vestlige liberalere.

Men for all del. Spå bare business as usual. 

Tror ikke du aner hvor dagligdags i alle fall delvis russisk tale er i Ukraina. Overgangen mellom russisk og ukrainsk fra øst til vest er også ganske flytende, hvor en slags blanding er dagligdags i midten. At russisk vil bli mindre utbredt er det ingen tvil om (noe vi har sett fra 2014 og utover), men scenarioet du beskriver virker ganske virkelighetsfjernt spør du meg.

Er det den opprinnelig russisktalende presidenten som skal oppmuntre til dette da eller?

Lenke til kommentar
xRun skrev (8 timer siden):

Ideen var at dersom en slik ordning ble innført, så kunne det evt. være offisiellt vedtatt og kjent policy at russiske innreiseskjema for russere på vei inn Norge ble delt med Russland under de rådende forhold (krigen mot Ukraina). Om det var det som var systemet, så ville den norske tjenestepersonen ikke få problemer her.

Helt uenig. Jeg har ingen motforestillinger på generelt grunnlag å nekte samtlige russere adgang til Vest Europa. Men for å innføre et slikt regelverk vil jeg kreve svært gode og sterke argumenter. Så langt jeg kan huske har et slikt regime ikke blitt innført noen gang i den vestlige verden, dog med ett unntak. Og det var selvsagt da Trump på generelt grunnlag nektet innreise fra seks muslimske land, så vidt jeg husker var det Iran, Irak, Libya, Somalia, Syria og Yemen.

Executive Order 13769 - Wikipedia

Han plukket altså ut de svakeste landene, der USA i minst to tilfeller sterkt hadde bidratt til å gjøre de svake. Men puddingen Trump turte ikke å gjøre dette mot den ultimate terrorstat i Midt - Østen der 19 av de 21 terroristene under 11. september angrepene kom fra, nemlig Saudi Arabia. Tvert imot lot han seg hylle av dette terrorregimet på en måte som bare innbyr til latter:

President Donald Trump receives the Order of Abdulaziz al-Saud medal from Saudi Arabia's King Salman bin Abdulaziz al-Saud at the Saudi Royal Court in Riyadh.

Jeg vil kort og godt ikke innlate meg på en slik galei der en plukker ut enkeltmennesker i stedet for stater uten at der er svært sterke grunner for å gjøre det. Og de ser jeg ikke når det gjelder russere. Min tilnærming er heller om Vesten kan fortsette å være siviliserte, og overfor de russere som er påvirkbare fortsatt kan fremstå som siviliserte. Jeg tror det er mer å hente ved denne tilnærmingen enn å ta en billig Trump.

Endret av Windfarmer
Lenke til kommentar
14 minutes ago, Smule8o said:

Tror ikke du aner hvor dagligdags i alle fall delvis russisk tale er i Ukraina. Overgangen mellom russisk og ukrainsk fra øst til vest er også ganske flytende, hvor en slags blanding er dagligdags i midten. At russisk vil bli mindre utbredt er det ingen tvil om (noe vi har sett fra 2014 og utover), men scenarioet du beskriver virker ganske virkelighetsfjernt spør du meg.

Er det den opprinnelig russisktalende presidenten som skal oppmuntre til dette da eller?

Det virker ganske virkelighetstro, hvis man ser på hva som har skjedd tidligere i historien i de fleste andre land som har opplevd lignende. Det er et ganske vanlig hendelsesforløp. Alt som kan assosieres med den tyranniske okkupanten i det frigjorte samfunnet, blir assosiert og likestilt med den tyranniske okkupanten. Betyr ikke at alt av det som hen beskrev skjer, men det er en høy sannsynlighet for at en god dose av det skjer. Bare se på hvordan vi behandlet tyskertøsene, selv om vi hadde det ganske chill i forhold til de fleste andre land som ble okkupert.

Endret av shockorshot
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • Uderzo låste denne emne
  • Uderzo gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...