Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
3 hours ago, JK22 said:

Ofte er det sett at ukrainerne har en lei tendens for å falle på gamle synder fra sovjettiden i bruk av artilleri, og et nylig opptak vist hele 4 HIMARS avfyrt 24 raketter fra et og samme sted mot et uidentifisert mål. Det har vært sett at ukrainerne etter hvert mer og mer bruker HIMARS mot mindre egnede mål av taktisk verdi, uten å ta høyde for at de får ikke nok ammunisjon; de har 2,400 siden juni - og vil ha 2,800 for høsten.

Jeg kom til å tenke på at det kan hende videoen med avfyring av 24 raketter fra HIMARS var angrepet på Antonivskyi broen.

For øvrig er det ikke sikkert alle rakettene er siktet inn på samme mål, og det er gunstig å fyre av mange raketter samtidig i forhold til å mette luftforsvarssystemene. Så det har trolig sine årsaker uansett.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
3 hours ago, JK22 said:

Zelenskyj innrømt det. Slaget er tapt. Det er startet en evakuering av Donetsk oblast fremdeles under kontroll av ukrainerne, og det har kommet veldige kraftige innrømmelser om at de ikke er i stand til å stoppe den russiske krigsmakten, i hans ord klart de ikke å overvinne den russiske "overlegenheten" som i virkeligheten har en andre forklaring. Man har ikke lykte med å presse seg fram mot Kherson i større tempo. Man har ikke vært i stand til å følge opp små taktiske seire i Donbass. For mange verdifulle våpensystemer er tatt ut. Da betyr det som observatører hadde fryktet da nyheten om at man vil bli stående i tvillingbyene i mai/juni, var kjent; det ukrainske militærets slagkraften er ødelagt. Ukrainerne som i slutten på mai tross meget blodige tap den gang, var forsiktig optimistisk, de hadde nok våpen og nok menn. De tapte terreng litt raskere enn ønsket, men de desimerte russerne under retretten som var ment å slutte mot Slovjansk-Kramatorsk linjen. I dag er optimismen nesten helt forsvunnet.

Tre ting har slått dem ut, spesielt etter HIMARS annullerte strategien omkring jernbaneassisterte artilleri, for det første den usedvanlige ekstraordinære krigføringsmåten der alt og ingenting kastes mot ukrainerne uten noe holdninger, uten noe tanke på det som kom etterpå, for det andre den høyteknologiske avgrunnen mellom ukrainerne som får for lite fra Vesten og russerne, spesielt innenfor jamming og droneflybruk - og for det tredje den russiske soldatens dødslengsel med ekstrem sterk fanatisme som sjokkerte selv gamle kjenninger, selv når disse holdes som fanger slåss de til døden. Vi ser et svimlende forbruk av kryssermissiler uten stans, vi ser at S-300 sendes mer og mer hyppige mot byer som Mykolaiv.

Det begynner å bli klart at det ukrainske militæret er ikke i stand til å levere, så det eneste og aller siste håpet er at det russiske militærets forvarslede logistiske og operasjonsmessige kollaps vil skjer i august, endog langt inn i september. Men så lenge de russiske soldatene slåss fanatisk og helt ignorant måtte ukrainerne ha et overtak på 5 mann mot 1 russer, og da betyr ikke det numeriske forholdet noe. Dessuten slåss ukrainerne på avstand og oftest kom ikke nær, simpelt fordi russerne hadde gravd seg ned og heller dø fremfor å trekke seg ut. Alt tyder på at selv om de vinner i sør, er de mange måneder fra å returnere til april-tilstanden.

Ofte er det sett at ukrainerne har en lei tendens for å falle på gamle synder fra sovjettiden i bruk av artilleri, og et nylig opptak vist hele 4 HIMARS avfyrt 24 raketter fra et og samme sted mot et uidentifisert mål. Det har vært sett at ukrainerne etter hvert mer og mer bruker HIMARS mot mindre egnede mål av taktisk verdi, uten å ta høyde for at de får ikke nok ammunisjon; de har 2,400 siden juni - og vil ha 2,800 for høsten.

Fra Khersonfronten er det forvirring, det meldes på ukrainsk side om frigjøring av tettsteder, 7 ved sist melding, men lite eller ingenting av dette reflekteres annetsteds.

Hvorfor har du aldri med kilder til noe som helst du kommenterer? Blir bare mer og mer skeptisk. 

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Dragavon skrev (5 timer siden):

Eg hadde sans for Corbyn før, men blei litt skeptisk av det som skjedde når han måtte gå av som leder i Labour.

No viser han at han er komplett idiot.

https://www.theguardian.com/politics/2022/aug/02/jeremy-corbyn-urges-west-to-stop-arming-ukraine

Er mer redd for nåværende britiske statsminister, spygate:
"After several years, MPs have finally started asking questions about Boris Johnson's ill advised party with a Russian spy and other Russians who may well be close to the Kremlin, at a time when Russia had launched a deadly attack on the UK. Boris Johnson was forced to respond to specific questions and his responses seem to suggest that he probably has acted improperly. Certainly, he has refused to deny the implied allegations."
Pluss pengehjelp fra oligarker til toryene (eller direkte til medlem av tory). Var vel en russer som ble lord også. Dette blir selvfølgelig bare påstander fra meg, så enhver får undersøke selv.
Og i tillegg er mer eller mindre all presse i Storbritannia styrt av konservative (på en eller annen måte).
Men dette er vel en avsporing. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Rakettene blir programert uavhengig av kvarandre ja, så kvar rakett kan ha sitt eget mål. 

Og siden russerene helt sikkert prøver å oppdage utskytningstedene så fort som mulig er det heilt sikkert en fordel å avfyre så mange raketter på så kort tid som mulig og så komme seg vekk fra utskytningstedet så fort som mulig.

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Espen Hugaas Andersen skrev (2 timer siden):

Om JK22 har mistet optimismen eller ikke spiller liten rolle for krigens gang.

https://www.nettavisen.no/nyheter/eksperten-ser-et-vendepunkt-i-ukraina-krigen-i-ferd-med-a-endre-seg-i-ukrainas-favor/s/5-95-592338

Krigen ser ut til å stadig gå mer i Ukrainas favør. Situasjonen er nå ganske fastlåst, og Russland må til større og større grad jobbe med å holde på de okkuperte områdene i stedet for å ta nye områder. De klarer fortsatt å ta noen kvadratkm her og noen kvadratkm der, men samtidig taper de også noen kvadratkm her og noen kvadratkm der.

Men ingen trodde vel at dette ville være lett. Det er veldig mulig krigen er fortsatt bare ved begynnelsen, og å beseire russiske styrker kan ta en del år. Det var en viss optimisme rundt om man kunne få avsluttet krigen i år, men det forutsatte at Ukraina fikk all hjelp de hadde behov for. Men det har de ikke fått.

Jeg håper vestlige land kan ta seg litt mer sammen og donere alt som Ukraina trenger. Alle tjener på en rask avslutning av krigen, i stedet for en utmattelseskrig. Norge har f.eks fortsatt mange M109 og masse annet som kan doneres.

Ukraina kan ikke tape. Dette er udiskutabelt. Hva som er gått tapt, er muligheten for en rask seier i løpet av uker som i sommeren, som er ved å ta en brå slutt ganske snart. Hvis den ukrainske slagkraften er for kraftig redusert, er man ikke lenge i stand til å gjennomføre større offensive militæroperasjoner i tillegg til den defensive innsatsen som er bare litt mindre ressurskrevende - ukrainerne har begynte med rasjonering av våpenbruk, de er ned til mindre enn 3,000 granater per dag på 1,200 km frontlinje av alle kalibre fra 72mm til 203mm. De har mange og mange av soldater, 1 million i alt, av dette 700,000 i fullberedskap - men disse kommer ikke langt uten nok våpen og selv om russerne kuttet ned på artilleribruk har de fremdeles et overtak.

Russernes evne til å føre krig er drastisk redusert på feltet, det har vært rekordmange angrep og væpnede rekognosering i Donbass som var gjennomført så halvhjertede at ukrainske forsvarernes største problem er å finne de meste seriøse angriperne som kan gjøre mindre vinninger. Den russiske hæren er ødelagt; men alt tyder på at bare en liten del av de utkommanderte styrkene er rotert ut, og 60,000 nye menn - fra tenåringer til oldinger - sendes inn, de bare erstatte sine tapene uten å forstørre tallet på sine soldatene og våpnene. Gang på gang hentet de inn spesielle løsninger, med unntak av et par oppsiktsvekkende angrep har iranskbygde droner ikke vært sett, og de bruker alt de hadde, om det ikke virker, så rett ut med det - det eneste som talt er å opprettholde stridskapasiteten selv hvis man skulle bare ha sveklinger med null trening tilbake, utstyrt med mye våpen i ren bruk-og-kast benyttelse. Når selv en svekling vil dø fremfor å overgi seg og bare slåss og slåss, spilt det ingen rolle om elitesoldater settes inn.

Men det ukrainske militæret har blitt for sterkt desimert, våpentapet er astronomisk fordi selv om de lettere kan reparere, er det en ustanselig prosess av uerstattelig tap, og man har et meget alvorlig spionasjeproblem som har i løpet av sommeren forverret seg inntil punktet at soldatene i verste fall vil bruke summariske henrettelser av mistenkte som i eldre tider. Russerne lærer, og de bruker nå sitt spesialiserte militærvesen ment for å vinne informasjonskrig, elektronisk krig og spionasje som speiding mot større motstandere, med full styrke mot Ukraina. Heldigvis virker det som at ukrainerne arbeider veldig hardt med å motvirke dette.

Nå kan ikke ukrainerne, med mindre et mirakel skjer, vinne betydelige seire før høstregnet med et par unntak som Kherson og kanskje Izium, men da er krigen kjørt seg fast for mange måneder framover med en uerklært våpenstillstand fram til våren i det neste året. Ukrainerne har ikke klart å innfri forhåpninger om en kort krig før kulden settes inn, og kampen vil da overføres ut av Ukraina - til Vesten. Vesten trenger ukrainske seire av politiske og økonomiske årsaker før det blir for sent.

Kampens byrde vil da overføres til befolkningen i de demokratiske nasjonalstatene i Nord-Amerika og Europa. Og her er det voksende tegn på at man simpelt ikke forstå alvoret eller dimensjonene av den kommende katastrofen. I Tyskland har man satt i gang med energibesparingstiltak, som jeg tror vi i Norge må også gjøre, og det er mye som tyder på at om energiprisnivået ikke senkes, kommer dette til å utløse regjeringskrise, sosial uro og økonomisk nedgang. Også i Norge hvor Støre-Vedum lever veldig farlig. I verste fall må EU stenge energibørsene for rimelig lang tid sammen med en nasjonalisering av all kraftproduksjon.

Ukraina trenger Vesten, men har feilet med å redde oss fra hva som kommer til å bli den verste kuldeperioden i historien siden 1940-tallet, når man går inn i september-mars, og dessverre er været så utilregnelig, at det kan bli kaldt og tørt - i Norge hadde det vært ukarakteristisk kaldt i september/oktober-mai/juni flere år på rad fordi tørr vær gjør kuldeeffekten sterkere.

Vi  har ventet og håpt gjennom sommeren, bare få uker gjenstår - og det er lite tilbake. Mange år med krise og krig vil bli resultatet om Putin forbli med makten inn i våren 2023. Hele Europa vil settes meget hardt tilbake.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar

Jeg er ikke overbevist om at dette ikke er en strategi fra ukrainerne om å krisemaksimere, slik de har gjort før, for å få mer vestlig støtte. Dersom ukrainerne signaliserer at det går dårlig har det også hatt en tendens til å gi Kreml blod på tann, hvor de også gjør feil på feil ved å forsøke å dytte fremover og ofre tropper og materiell.

Det er ingen tvil om at Russland allerede har tapt denne konflikten. Det eneste de kan gjøre er å forsøke å redde stumpene ved å forsvare det lille de har tatt, og forsøke å fremtvinge forhandlinger til høsten og vinteren når Europa fryser.

I tillegg til massive tap de ikke kan fortsette å ta så vil Russland teoretisk slippe opp for oppsparte midler om 7-8 måneder.

Dersom krigen skulle fortsette i flere år så går det fremdeles i favør av Ukraina. Det finnes ingen vei *ut* av denne krigen for Russland med mindre de mobiliserer og Kina plutselig sender dem halve sitt militære.

Vi må forsette å støtte Ukraina med alle midler.

Hadde NATO gjort som Norge hadde Ukraina nå hatt 3806 M109, 519 MLRS, 865.000 M72, 2422 IVECO og 4325 milliarder kroner.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Raul07 skrev (3 timer siden):

Du høres jo nesten glad ut for dette, typisk sånne setninger som kommer fra "nøytrale". Orker faktisk ikke disse menneskene. 

Du veit nøyaktig hva jeg mener. Akkurat som JK22 som har vært udiskutabel gospel hittil, nå blir stilt spørsmålstegn ved over fordi retorikken gradvis blir mer pessimistisk. En latterlig pressedekning så langt, akkurat som det gagner noen, noe noen har valgt å påpeke i massiv motbør. En viss skadefryd på det punktet.

  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Hvis du får skadefryd over at Ukraina endelig taper i følge media så må jeg si at det virker temmelig rart i mitt hodet. Jeg har selv aldri påstått at Ukraina verken vinner eller taper og de aller fleste vet jo at Russland er mye sterke enn Ukraina rent militært. Hjelper ikke å sende militært utstyr sånn halvhjertet i denne konflikten om man vil at Ukraina skal vinne denne forsvarskrigen. 

Endret av Raul07
  • Liker 6
Lenke til kommentar

Det ulmer i Nagorno-Karabakh igjen også, mellom Armenia og Azerbaijan. Nå som russiske fredsbevarende styrker er blitt trukket ut og sendt til Ukraina.

https://www.reuters.com/world/europe/karabakh-separatists-declare-partial-mobilisation-amid-skirmishes-with-2022-08-03/

"Aug 3 (Reuters) - Separatist authorities in the ethnically Armenian enclave of Nagorno-Karabakh declared a partial mobilisation on Wednesday, amid growing frictions with Azerbaijan, the office of the president of the breakaway Artsakh Republic said."

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
19 minutes ago, SkyMarshall Arts said:

Du veit nøyaktig hva jeg mener. Akkurat som JK22 som har vært udiskutabel gospel hittil, nå blir stilt spørsmålstegn ved over fordi retorikken gradvis blir mer pessimistisk. En latterlig pressedekning så langt, akkurat som det gagner noen, noe noen har valgt å påpeke i massiv motbør. En viss skadefryd på det punktet.

Største problemet til Ukraina i media no er at dei er på veg til side to. Eller på nettavisene eit stykke ned og ikkje det som alle ser med ein gong. Andre nyhende kjem på framsida, sport, celibriteter og ikkje minst økonomi. Stigande priser på mat og energi. Og i diskusjonen om pris på mat og energi er Ukraina ein faktor der våpenstilstand og oppheving av sanksjonar mot Russland blir fort eit tema.

Endret av Samms
korrektur
  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, JK22 said:

Nå kan ikke ukrainerne, med mindre et mirakel skjer, vinne betydelige seire før høstregnet med et par unntak som Kherson og kanskje Izium, men da er krigen kjørt seg fast for mange måneder framover med en uerklært våpenstillstand fram til våren i det neste året. Ukrainerne har ikke klart å innfri forhåpninger om en kort krig før kulden settes inn, og kampen vil da overføres ut av Ukraina - til Vesten. Vesten trenger ukrainske seire av politiske og økonomiske årsaker før det blir for sent.

Våpenstilstand? At det langs frontlinja blir mindre aktivietet, kan hende det. Like mykje på grunn av utmatting som at det blir vinter. På den andre sida:

Kjem Russland til å slutte med å skyte krysserrakettar og eventuelt langtrekkande balistiske rakettar mot mål i Ukraina?

Kjem Ukraina til å slutte med angrep med langtrekkande artelleri inn på okkupert territorie?

Og var det nokon som seriøst trudde at dette skulle bli ein kort krig? Når kampane kan seiast å vere ein opptrapping av ein krig med start i 2014. Det har vært kriga i åtte år, og så ventar nokon at ei side skal vinne i løpet av mindre enn eit halvt år?

Om det blir tap for Ukraina?

Eit definisjonsspørsmål. For mange er vel eit land i ruiner eit tap og betre blir det ikkje om dei har mista territorie.

Endret av Samms
Lenke til kommentar
Outlier616 skrev (21 minutter siden):

Jeg er ikke overbevist om at dette ikke er en strategi fra ukrainerne om å krisemaksimere, slik de har gjort før, for å få mer vestlig støtte. Dersom ukrainerne signaliserer at det går dårlig har det også hatt en tendens til å gi Kreml blod på tann, hvor de også gjør feil på feil ved å forsøke å dytte fremover og ofre tropper og materiell.

Det er ingen tvil om at Russland allerede har tapt denne konflikten. Det eneste de kan gjøre er å forsøke å redde stumpene ved å forsvare det lille de har tatt, og forsøke å fremtvinge forhandlinger til høsten og vinteren når Europa fryser.

I tillegg til massive tap de ikke kan fortsette å ta så vil Russland teoretisk slippe opp for oppsparte midler om 7-8 måneder.

Dersom krigen skulle fortsette i flere år så går det fremdeles i favør av Ukraina. Det finnes ingen vei *ut* av denne krigen for Russland med mindre de mobiliserer og Kina plutselig sender dem halve sitt militære.

Vi må forsette å støtte Ukraina med alle midler.

Hadde NATO gjort som Norge hadde Ukraina nå hatt 3806 M109, 519 MLRS, 865.000 M72, 2422 IVECO og 4325 milliarder kroner.

Det var ikke krisemaksimering, noe som understrekes av tvangsevakueringen av Donetsk oblast i regi av Zelenskyjs regjering. Alt tyder på at dampen er nærmest gått, mulighetene om å snu krigens gang hadde gått mye tregere og mer kostbart enn ventet, man hadde sterkt undervurderte den russiske soldatens stridsvilje og mentalitet etter mange måneder med ukrainsk propaganda basert på både sanne og overdrevne kilder om motiv og vilje. Det vil ikke ha hjulpet om det så hadde kommet mye mer våpen fra Vesten så lenge russerne forbli på defensiven med fanatiske soldater som oppførte seg som disse i Groznyj i 1994.

Der oppdaget tsjetsjenerne dels i sjokk hvordan dårlige trente og elendige motiverte unggutter og menn sloss og sloss under de meste horrible forholdene og bare gav seg når all ammunisjon var oppbrukt eller for lite. En episode gjort et kraftig inntrykk den gang; minst åtte til ti russiske soldater - knapt mer enn vernepliktige i treningsperioden - valgt å trosse hardbarkede tsjetsjenske militante ved å destruere sine våpen og kastet fra seg magasinene med ammunisjon. Tsjetsjenerne som hadde advart mot dette, truet med å drepe dem alle bare for å se hvordan disse brøt helt sammen, gråtkvalt og helt apatisk. Dette er den sanne naturen bak russerne, disse bryr seg ikke om sine skjebner selv da den visse døden kom, med en ufattelig naiv holdning. Mange observatører fra utenlands ment disse russiske soldater på mange måter var som barn i sammenligning med andre. I Ukraina ser vi gang på gang og atter gang på gang hvor likeglad, ignorant og apatisk disse var i møte med døden, de brydd seg ikke om egne døde og skadede i kampens hete og brydd seg ikke annet enn å bare slåss helt naivt uten initiativ. Det er hvorfor jeg anklager dem for dødslengsel.

Det var dette som knekket den ukrainske slagkraften som kunne ha gjort krigen mobilt på nytt, det var ikke ildkraft, feil på egne side eller logistikk som teknologi - det var de russiske sivilister med våpen, militante med liten trening, soldater med varierte trening og erfarne som hensynsløse soldater og mordere. Det er hvorfor russerne sendt inn oldinger og sivilister med liten trening, de opprettholdt stridskapasiteten så lenge man kan utnyttet disses ekstreme kyniske og naive holdninger som gjør dem suicidide bokstavelig talt. For ukrainske soldater betyr det lite om det var en elitesoldat eller en væpnet sivilist. For når de angripe gang på gang, og når de måtte forsvare seg, er russerne altfor hardnakket og av den sorten som bare må drepes. De overgi seg ikke. De retirere ikke. De bare bli stående eller gående helt ignorant for egne skinn. De må drepes. Det har vært ufattelig få russiske krigsfanger, trolig bare en for hver tiende ukrainske. Amerikanske soldater tok veldige få fanger under Stillehavskrigen.

Ukraina må dermed vinner ved å drepe hver eneste av alle 350,000 russerne om man ikke er i stand til å knekke disses stridsvilje gjennom overbevisende seire på feltet eller gjennom sanksjonsregimet lansert av Vesten. Da betyr det at krigen kommer til å bli ganske langsomt; Putin er troende til å ofre hele den mannlige befolkningen i regionene hvor det er lite verdi for ham. Og russerne kan ikke vinne mot Ukraina fordi ukrainerne har liknende, men mer liberal sinnelag som gjør at de vil slåss og slåss selv når alt er fortapt, flere titalls millioner vil heller slåss enn å gi seg ettersom det er en folkemordpolitikk mot dem.

Og hvis det kommer til krig mellom USA og Russland, må de amerikanske soldater bruker flammekastervåpen, napalm og mye verre akkurat som under Stillehavskrigen. Norske soldater må dermed ikke bare drepe, de må myrde alle russiske motstandere med ekstrem kraft. Det er hvorfor tsarene hadde vunnet mange ganger selv da de var langt teknologisk og organisasjonsmessig underlegent; tartarene hadde skapt så store traumer at den russiske mentaliteten er veldig sterkt skadelidende hvor den ortodokse kirken hadde helt sviktet med å hjelpe og pleie de troende.

Det russiske folket må settes under en ny vurdering etter alt dette.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Hvis krigen nå drar ut uten åpenbare seire for Ukraina så vil nå i hvert fall jeg fortsette min interesse uavhengig av den tabloide pressens dekning. Jeg har liksom ikke noe annet valg føler jeg, denne krigen føles eksistensiell for meg og jeg har tatt meg svært nær av Putin og regimet hans sin brutale fremferd. Dette er blitt personlig for meg. At et land så tett på oss kan holde på slik i vår tid godtar jeg bare ikke. 

Denne krigen har også endret mitt politiske standpunkt, jeg har beveget meg mer mot sentrum.

Jeg fortsetter å donere jevnlig til Ukraina og noen ganger også litt ekstra de ganger jeg føler meg veldig provosert over enkeltsaker. Vi har saktens råd til det her i landet.

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Samms skrev (11 minutter siden):

Våpenstilstand? At det langs frontlinja blir mindre aktivietet, kan hende det. Like mykje på grunn av utmatting som at det blir vinter. På den andre sida:

Kjem Russland til å slutte med å skyte krysserrakettar og eventuelt langtrekkande balistiske rakettar mot mål i Ukraina?

Kjem Ukraina til å slutte med angrep med langtrekkande artelleri inn på okkupert territorie?

Og var det nokon som seriøst trudde at dette skulle bli ein kort krig? Når kampane kan seiast å vere ein opptrapping av ein krig med start i 2014. Det har vært kriga i åtte år, og så ventar nokon at ei side skal vinne i løpet av mindre enn eit halvt år?

Om det blir tap for Ukraina?

Eit definisjonsspørsmål. For mange er vel eit land i ruiner eit tap og betre blir det ikkje om dei har mista territorie.

En uerklært våpenstillstand.

Russerne går tom for våpen og ammunisjon, for om de ikke sløst bort ammunisjon, får de det ødelagt av HIMARS-raketter. Ukrainerne sannsynlig har mistet over en tredjedel av det russerne har mistet materielt sett, og det er ikke nok våpen som kom fra Vesten. Før eller senere må man ha et pusterom, selv Hitler og Stalin forsto dette i deres uforsonlige krigen da det kunne være mange måneder mellom større bataljer som sett i senvinteren 1942-sommeren 1944. Og disse hadde mange ganger større ressurser enn Zelenskyj og Putin.

Det var ikke krig på alvor fram til 24. februar 2022.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...