Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Bugle skrev (7 timer siden):

Ettersom du har oversikt på dette, kan du også svare på om hvor vanskelig det er å erstatte hvete i laksfor? Norge har vel tonnevis med tang som kan brukes?

Det er komplisert, selv om vi ser helt bort fra det økonomiske problemet med at du trenger å etablere en næringskjede for noen hundretusen tonn. Først og fremst er hvete, eller rettere sagt hvetegluten en proteinkilde. Utfra det jeg leser er tang og tare i stor grad karbohydrater. Så det er ikke egentlig en erstatning. Videre utnytter man gluten sin egenskap som bindemiddel. Dette mister man også. Dermed må man øke innholdet av en annen råvare som har de riktige tekniske egenskapene. Som i tur endrer de ernæringsmessige egenskapene. Vekstfôr til laks er stort sett proteiner, fett og mikroråvarer (vitaminer og mineraler). Karbohydrater er en ganske liten andel.

Det korte svaret er at det er svært vanskelig å bruke tang og tare istedenfor hvete pga. at det har helt andre ernæringsmessige og tekniske egenskaper.

 

Sitat

Når det gjelder gjødsel, som også Russland eksporterer en del av (som er et helt annet spørsmål, men spør likevel): Vi har masse menneskelig kloakk som kan brukes?

En bonde i nærheten av hvor jeg bodde brukte/bruker det.

Samme gjelder ved matavfall, som kan brukes til fôring av gris eller til kompost.

Er det viljen det står på?

Kunstgjødsel versus naturgjødsel (avføring)  handler også egenskaper og hva man vil oppnå. Faktum er at kunstgjødsel gjør det mulig å få vesentlig større avlinger på et gitt areal. 

Det er en rekke prosjekter som sikter på å utnytte slam fra mennesker, oppdrettsanlegg på land og fjøser. Det går på alt fra fra å skille ut vannet og lage jordforbedringsmiddel, lage pyrolysegass og utnytte energien oppvarming, lage biogass og til å bruke det som råvare i fôrproduksjon. 

Det er nok ikke bare viljen det står på. Det koster en del. Settefiskanlegg har f.eks. tidligere kunnet slippe ut all kloakk. Mens nye anlegg får krav om rensing fra statsforvalteren. Det er da dem begynner å se på løsninger med behandling av slam. Det virker i alle fall som at tørking av fiskeslam for å utnytte det som gjødsel/jordforbedring er den veien det går utfra hva man leser i fagpressen.

Endret av Nedward
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
SkyMarshall Arts skrev (37 minutter siden):

Litt off-topic. Men det hele henger jo sammen som den gjørma vi alle befinner oss i nå.
Fulgt med på kinesiske troppeforflytninger denne uka. Og det varmer seg opp der nede.

Sånn for enkelhetsskyld slenger jeg med et kart av hvor Fujian provinsen befinner seg. 

image.png

Ja så får vi se da. Hvordan dette går fremover.

Selv om vi ikke er helt der enda så kan det være det bør opprettes en pre-invasjon tråd for dette i likhet med den vi hadde før invasjonen av Ukraina var et faktum. 

Det er ikke å legge under en stol at Xi mye godt lider av de samme nykkene som Putin, og er truende til å forsøke å utnytte situasjonen i håp om at USA ikke klarer å håndtere to kriser samt at han også har sett manglende vilje til å gripe inn direkte i Ukraina.

Hvorvidt det er politisk vilje til å være med på et væpnet sammenstøt med Kina skal jeg ikke uttale meg om, men rent militært kan det fort være de går seg på en smell hvis de tror USA ikke har kapasitet til å håndtere disse to krisene. 

Men, om nå Kina starter et slikt prosjekt begynner det å bli på tide at Vesten også viser muskler direkte, og viser at vi også kan forsvare våre verdier og normer. Hvis et syn skal dikterens med militær maktbruk, la det nå være oss som gjør dikteringen. 

  • Liker 5
Lenke til kommentar
On 7/21/2022 at 8:50 AM, Uderzo said:

Hva vi ønsker har ingen relevans. Ukraina sitt militære vet hvor skoen trykker. Å gi til en privatperson på spleis er for meg ekstremt utrygt, hvorfor gi til en mellommann som kan finne på å stikke av med pengene?

Jeg sier ikke at det er tilfellet her, men det finnes dessverre mennesker som utnytter folks gavmildhet for egen vinning.

Så jeg vil råde alle til å være forsiktige.

Fikk pengene tilbake, da Sparebank1 ikke ønsker å legge opp til støtte av krigshandlinger. Oh the irony.

On 7/21/2022 at 9:52 AM, Uderzo said:

Ja, jeg så det. Hvorfor ikke bare donere penger direkte til ambassaden?
Jeg forstår at slike innsamlinger kan engasjere, men jeg vil bare råde folk til å være litt på vakt. Det er som sagt ingen ting som tyder på at det er svindel eller noe slikt, men når kronene sitter løst så er det alltid personer som ikke har edle hensikter som prøver å utnytte det. Så vær kritisk til innsamlinger på generell basis, det er min anbefaling.

Sant det :thumbup:

På generell basis. Men, det nevnt så vil det jo fortsatt skje fæle pengemisbruk selv i organisasjoner som skal være ganske så rene og ryddige. Har hørt noen slike historier. Møtte en bosnisk flyktning en gang som fortalte en slik skremmende historie. Så noe risiko tar man uansett hvem som er mellommann. Selv hos "folkehjelpen" eller hva man nå finner på å kalle seg.

Det vil alltid være litt fristelser rundt det å sitte på en større porsjon penger. Selv hos folk som normalt oppfører seg ganske så ryddig og bra til vanlig, så kan fristelsen komme til slutt.

Endret av G
  • Liker 1
Lenke til kommentar
On 7/21/2022 at 10:04 AM, Dragavon said:
Quote

Han mener også at Ukraina må beseire Russland for at andre land skal være trygge.

– Jo raskere det skjer, jo mindre skade og lidelse vil europeiske familier i andre land oppleve, sier presidenten.

Lurer på hva Zelenskyj legger i det å beseire Russland. Drive dem ut av Ukraina og Krim, eller å beseire dem i retning mer totalt, eller til de vifter med det hvite flagget?

Lenke til kommentar
On 7/21/2022 at 10:53 AM, Pop said:

Med den russiske logikken "vi legger et helt land i grus, men det er det landet som er trusselen mot oss" så er det nok klart at alt håp om fornuft, logikk og sammenheng er for lengst ute.

Demente lavrov som jeg anså som noenlunde oppegående før krigen, viser seg som like nedsnødd og hjernevasket som komiske peskov. Snakker om klovneansamling. Drittlandet som representerer den verste trusselen for global sikkerhet, som representerer tyranni, despotisme, anti-frihet og aggresjon i moderne tid, men likevel presterer å kalle andre land for en trussel. Hvor mange har angrepet Rassland utenom tyskland i 1941? Som også hadde en tilsvarende loco ved roret.... Hvor mange vil angripe en annen atomvåpenmakt? Rasslands patologiske paranoia er bare en åpenbar patetisk unnskyldning for å fortsette å spre kvalme og faenskap.

Er da man kan lure litt på hva utnevnelser ala æresdoktor ved universiteter går ut på egentlig. Altså hvor dyp analyse som ligger bak slike utnevnelser. Sikter til det nordlige universitetet i Norge ang. Lavrov da.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
On 7/21/2022 at 11:06 AM, Albania said:

Vi må utvikle teknologi som kan kontre atomvåpen, dvs. i det øyeblikket de fyrer av, så skyter vi det ned eventuelt endrer retningen. 

Kan man egentlig få til dette uten å ruste opp i verdensrommet, iom. at de ballistiske missilene gjerne tar en omvei via verdensrommet (engelsk: space) før de slår ned på et annet sted i verden? Et våpenkappløp som inkluderer verdensrommet er kanskje framtidig forestående, men ønsker man en slik utvikling?

Lenke til kommentar
G skrev (1 time siden):

Er da man kan lure litt på hva utnevnelser ala æresdoktor ved universiteter går ut på egentlig. Altså hvor dyp analyse som ligger bak slike utnevnelser. Sikter til det nordlige universitetet i Norge ang. Lavrov da.

Det var politisk bestemt at Lavrov skulle få denne tittelen for hans arbeid med delelinja som Norge inngikk med Russland. Man bruker Norges Arktiske Universitet som et slags kontaktredskap ovenfor Russland. Det er ikke noe unistyret fant på for egen hånd, men Støre Støre Støre.

Og mye Stoltenberg. I hemmelig motbytte for delelinjeavtalen la Norge ned marinebasen Olavsvern. Slik at vi ikke hadde nordligere marinebase enn Håkonsvern i Bergen. I allefall for ubåter. Amerikanerne bare ristet på hodet. Man skjønner jo at russiske forhandlere spiste naive Støre til frokost. Russerne la ikke akkurat ned sine baser i Murmansk eller Severomorsk.

Året etter leide Russerne det hemmelig fjellanlegget på Olavsvern med sivilt seismikkskip og målte og fotograferte så klart alt. Tipper de kjenner anlegget bedre enn nordmennene nå. Noen lokale arbeiderpartipolitikere fikk også kjøpe anlegget forn  slikk og ingenting og står nå klar til å selge militærbasen tilbake til marinen og tjene et par hundre millioner. Den ene av de to brødrene er nå ordfører i Nord Norges største by for Ap. Fin vennetjeneste fra Jensemannen må en si.

For nå er det snakk om å ruste opp igjen, og et slikt fjellanlegg/ubåtbase koster så klart milliarder å bygge nytt i dag. Samme idiot som foresto dette er i dag Natosjef.

Den andre tullingen er statsminister. Ikke akkurat rart at Støre ringte Putin en uke inn i krigen for å fortelle ham at det var et par tusen døde russiske soldater. Støre -tror- faktisk at dette skal påvirke en gal og kynisk diktator. Han er såpass enkel at han ikke skjønner at det faller soldater i krig og invasjoner og at dette er helt greit for typer som Putin og Xi.

Endret av Regenburg
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 4
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Vurderer video av norsk diplomat som provokasjon frå russisk etterretning
https://www.nrk.no/urix/norsk-diplomat-i-russland_-_-provokasjon-fra-russisk-etterretning-1.16053312

Sitat

Nettavisa Barents Observer valde å ikkje publisere videoen som visar ein norsk diplomat som gir uttrykk for at ho hatar russarar på eit hotell i Murmansk. – Ein kontrollert utsending frå russisk etterretning, seier redaktør.

Sitat

(...) – Det er ein god påminning om at viss ein er på eit hotell i Russland er etterretninga til stade med videoovervaking på hotellromma, særskild mot dei som er i ei yrkesgruppe som russisk etterretning vil ha eit auge på, seier han.

– Dette hotellet er kjent for å plassere utanlandske gjester på dedikerte rom kor det er videoopptak, lydopptak og så vidare. Det er ingen moglegheiter å få slikt materiale sendt ut viss ikkje det er ein kontrollert utsending frå russisk etterretning, seier Nilsen.

 

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
SkyMarshall Arts skrev (6 timer siden):

Litt off-topic. Men det hele henger jo sammen som den gjørma vi alle befinner oss i nå.
Fulgt med på kinesiske troppeforflytninger denne uka. Og det varmer seg opp der nede.

Sånn for enkelhetsskyld slenger jeg med et kart av hvor Fujian provinsen befinner seg. 

image.png

Ja så får vi se da. Hvordan dette går fremover.

Skjer vel neppe noe særlig akkurat nå. Men Kina invaderer vel trolig før 100 års jubileet for Folkerepublikkens etablering. Dvs i 2049. Kineserne har da tenkt å erklære hundreåret med ydmykelser for reversert. Kina må da være helt samlet. Ikke noe kolonialt 1 land 2 systemer med Makao og Hong Kong, eller et uavhengig Taiwan. I den grad deres korrupte parti er ideologisk drevet ser de på seg som Tyskland i enten 1933 eller 1985 og jakter gjenforening.

De vet også at det tar ca 10-15 år for verden å glemme en invasjon eller krig. Så trolig gjør de invasjonen (om de føler de kan klare å lykkes med den) før 2039. Det er noen demografiske problemer som kanskje kan fremskynde dette. Men Kina tenker så langsiktig at enhver sanksjoner vil bli sett på som midlertidige. Gjenforeningen med Taiwan er permanent. 

Taiwan har også en viktig geostrategisk plassering. Kina vil låse opp tilgangen til Stillehavet. 

I motsetning til Russiske besittelser som kan rive seg løs hist og pist har Beijing demografien og de endeløse maktmidler til å knuse en provins for evig og alltid. Vesten har ikke brydd seg om konsentrasjonsleirene i Sinkiang, så hvorfor skulle vi gjøre noe med de på Taiwan? Og spm er vel også om Vesten lenger -kan- gjøre noe ift styrkeforholdet akkurat nå.

På den positive side har jeg lest at USA kan passere Kina i folketall (og dermed økonomi) mot slutten av dette århundret. USA er da for lengst spanskifisert for å si det slik, men det har vel trolige mindre å si. Ettbarnspolitikk over et par generasjoner lager demografisk kollaps lenger neri veien for Kina. Mens USA har såpass mye innvandring og religiøse familier som får barn at de vil vokse, i samme takt som de siste 50 årene. De sier de to supermaktene møtes rundt 600-700 millioner merket. 

Det eneste som kan redde Taiwan er nok atomvåpen med raketter rettet mot Beijing. Og så en total fremmedgjøring av kulturen ift kina. At man innfører engelsk som dagligspråk eller noe slikt. Selv amerikanske sikkerhetsgarantier er neppe nok. Kina har sett at USA ikke foretar seg noe mot atommakten Russland.

Endret av Regenburg
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Thor. skrev (32 minutter siden):

Noen andre kilder på at ballekutteren er drept enn redditkontoen rapePutinsCorpse?

Det er uansett ledelsen hans og samtlige medløpere i de russiske væpnede styrker, samt deres apologister i vesten som fortjener straff.

Lenke til kommentar
Ski Fot skrev (16 timer siden):

Toleransegrensen blant russere før de gjør opprør mot eliten er også en del høyere enn i Vesten.

er den det?

Vi vet at russerne er i stor grad blitt skremt til stillhet og underdanighet, spesielt de siste 8-10 årene, men jeg er rimelig sikker på at anti-system-tenkning er mye mer kraftig i Russland. Vesten har stor velstand og tilfredshet i egen befolkning.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
SkyMarshall Arts skrev (8 timer siden):

Litt off-topic. Men det hele henger jo sammen som den gjørma vi alle befinner oss i nå.
Fulgt med på kinesiske troppeforflytninger denne uka. Og det varmer seg opp der nede.

Sånn for enkelhetsskyld slenger jeg med et kart av hvor Fujian provinsen befinner seg. 

image.png

Ja så får vi se da. Hvordan dette går fremover.

Jeg tok meg friheten til å linke innlegget ditt i den mer relevante tråden:

 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
G skrev (6 timer siden):

Kan man egentlig få til dette uten å ruste opp i verdensrommet, iom. at de ballistiske missilene gjerne tar en omvei via verdensrommet (engelsk: space) før de slår ned på et annet sted i verden? Et våpenkappløp som inkluderer verdensrommet er kanskje framtidig forestående, men ønsker man en slik utvikling?

Det er gjort mange forsøk på dette. Det var jo veldig fokus på NATO's rakettskjold for noen år tilbake, der deler av dette prosjektet omhandlet missiler som kunne innhente ICBM'er på vei opp fra siloer i Russland. Dette prosjektet ble skrinlagt med diverse felles lovnader, og jeg tror ikke noen slike systemer ble satt i drift, antallet ble i alle fall redusert. 

AEGIS-skip har mulighet til å skyte ned missiler, men da i hovedsak i returen, som av naturlige årsaker ikke er en like god løsning med langt værre marginer. 

Ellers har USA forsket på lasersystemer både på bakken og i store fly, som ombygde 747, med mål om å skyte ned ballistiske missiler på vei opp. Men, det er noe uklart hvor vellykket dette har vært. Disse missilene er relativt tøffe, og å klare å fokusere på et missil som beveger seg så fort over så store avstander med så stor effekt at man ødelegger noe er svært krevende. 

Det finnes diverse andre løsninger også, men i det store og hele er det full lotto mtp. vinnersjansene når missilene først er i lufta. Særlig om antallet er stort. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

https://www.nrk.no/urix/norsk-diplomat-i-russland_-_-provokasjon-fra-russisk-etterretning-1.16053312

Quote

Nettavisa Barents Observer valde å ikkje publisere videoen som viser ein norsk diplomat som gir uttrykk for at ho hatar russarar på eit hotell i Murmansk. – Ei kontrollert utsending frå russisk etterretning, seier redaktør.

Nice! :lol:

Hun har skikkelig norsk-i-engelsken sin da.

Endret av G
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...