Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Outlier616 skrev (11 timer siden):


De hadde rett i at land som driver handel med hverandre har mindre insentiv til å gå til krig med hverandre. Inkludert USA og Kina som er tungt investert i hverandre. F.eks er det uhyre sjelden at et demokrati går til krig mot et annet demorkati.

Har det i det hele tatt skjedd noen gang?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Enceladus skrev (11 timer siden):

Så hva er det russerne ønsker å oppnå når de poster slike torturvideoer?

Faen for noen jævla onskapsfulle svin!!

De tøffer seg og viser hvordan de slakter ukrainake 'nazister'. Japanerne gjorde det samme med kineserne og tyskerne med diverse andre ofre. De synes rett og slett det er både barskt og kult. 

Lenke til kommentar
Nedward skrev (2 timer siden):

Jeg er ihvertfall sterkt kritisk til at vi i det hele tatt lar russere generelt være i Norge. Skal du være russer i Norge må du ha et annet grunnlag for opphold enn økning av velstand. Regimekritikere og dem som er forfulgt er greit, men det er altså russere i Norge som oppriktig mener at Putins krig er helt i orden. Den meningen kan de trygt ta med seg tilbake til Russland. 

Videre er jeg veldig overrasket over at de russiske ambassadene i Europa ikke har blitt stormet av demonstranter enda. Kanskje spesielt i Polen.

Enig i at regimekritikere og forfulgte bør kunne søke asyl her, men vi bør slutte å være naive mot generelt opphold av russere her. Hjerneflukt kan også virke til ulempe for Putin, men det er vanskelig å unngå gettoer av russifisering og spionvirksomhet oppi det, så disse miljøene må man holde nøyere øye med og begrense til det man klarer å holde god oppsikt med. Et hvert oppbluss av uheldige holdninger bør kvalifisere for utvisning.

Endret av Simen1
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Regenburg skrev (1 time siden):

De tøffer seg og viser hvordan de slakter ukrainake 'nazister'. Japanerne gjorde det samme med kineserne og tyskerne med diverse andre ofre. De synes rett og slett det er både barskt og kult. 

Skjønner ikke at denne krigen ikke skaper langt større protester i Russland, Putin er vel fortsatt en veldig populær mann der. Det var noen små protester i starten, men nå har det vel dødd helt ut? Skyldes det at de mottar så mye propaganda at de ikke kan klandres for å støtte krigen? Eller er myndigheten bare veldig effektive til å dekke over og stanse protester? Eller har russerne bare vokst opp i et egoistisk samfunn uten et snev av empati? Det er jo ikke godt å vite hvor reelle alle valg og målinger i Russland er, men det meste tyder vel på at majoriteten faktisk støtter Putin, og at populæriten ikke falt betydelig etter innovasjonen startet. 

Det jeg har hørt fra russere som bor i vesten er at det begynner å bli veldig ille der, i Russland. Og da er det hovedsakelig snakk inflasjonen, hvor dyrt alt har blitt. Det er kanskje ikke massedrap, tortur og fullstendig ødeleggelse av Ukraina som vil fremprovosere en meningsendring i Russland, hvor Putin omsider mister popularitet. Klarer han derimot ikke å redde økonomien, når vanlige russere ser at lønn eller pensjon ikke strekker til og arbeidsledigheten øker, da blir det nok umulig for Putin å beholde folket, uansett hvor mye propaganda som spys ut.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Så det russiske jordbruket er langt mye mer sårbart enn jeg trodde; det er hvorfor russerne gikk inn i avtalen om korneksport fra Ukraina; ikke bare mot symbolske lettelser mot enkeltpersoner, men også unntak for frø og medisin; den russiske matproduksjonen hadde tatt seg opp i det forrige tiåret, spesielt etter konflikten med Ukraina brøt og man tok fordel av klimaoppvarmingen - men nå har det vist seg at dette ikke er levedyktig; Dette er veldig dypt importavhengig i kontrast til Ukraina fordi 53 % av kornfrø, 73 % av solstikkefrø, 90 % av potetfrø - og må i tillegg ha jordbruksutstyr og "jordbruksmedisin" som det heter, fra utenlandet. Så om det ikke kommer nok frø og medisin, vil dette årets høstingen bli den siste for Russland som vil miste sin matsikkerhet. Over to tredjedeler av den russiske matproduksjonen vil forsvinne. Og ettersom det ikke gjøres unntak for "dual-use" utstyr som maskineri - samtidig som eksporten til resten av kontinentet er borte - det er liten etterspørsel etter annet enn basisvarer som hvete utenom Europa - betyr det at de russiske bøndene har nå veldige gode grunner for å være redd. De husket godt hungersnødene fra mellomkrigstiden.

https://twitter.com/amenka/status/1551506420469751810

Slutten kan bli at russerne kan oppleve svik i matforvaltningen etter samme modell som i Vesten og må returnere til sovjettilstanden. Den russiske matforsyningen er satt under fare; ukrainerne hadde fram til Putins galskap brøt ut i 2013, vært i troen om at russerne vil ikke miste adgangen til "matkurven" - all frøproduksjon skjer nemlig i varmere strøk med stabil vær og god jordsmonn som Ukraina, mens Russland har dårligere matjord og hadde for kjølig klima. Hvis 90 % av all potetproduksjon forsvinne, er det i virkeligheten fare på ferd, og hvis de får for lite medisin og mange av de tekniske kompliserte traktorene kan ikke brukes, må store åkerareal ligges i brakk for å ikke utmatte dem. Det er hva som var vanlig praksis i eldre tid.

Nok en gang et eksempel på at Putin er veldig dypt uegnet som statsoverhode, intet tsar ville ha oversett dette og kommunistene hadde lært da Stalin døde.

Over til feltet; Olenivka-massakren er ikke lite suspekt; det kunne være en feillokalisering, men dette fangeanlegget er innenfor rekkevidde for vanlig artilleri på Donetsk-fronten og skulle dermed være kjent for ukrainerne som benektet og ment dette var gjort på egne hånd av russerne. 53 har blitt drept, og så langt har ikke Røde Kors - som må være nøytral - ikke fått adgang dit, noe som er grunnlag for mistanke.

I Iziumfronten er det nå klart at ukrainerne har nådd den andre forsvarslinjen, noe som fulgt til motangrep for å stabilisere situasjonen i møte med de fremrykkende ukrainske styrkene som fra Pasika har gjort fronten mot nord uholdbart pga. bare en enslig veg der, fra Brazhkivka-Sulyhivka-Dovhenske brutt seg inn i ingenmannslandet som er på 4 km i begge retninger.

Fra Khersonfronten; lite nytt. Ferger frakte ut sivilister, pongtongbroene sliter sterkt pga. strøm og vanntilstand i Dneprfloden, forsterkninger sendes dit, ammunisjonslagre går opp i været gjentatte ganger.

PzH2000 etter bare få uker har fått problemer; det vist seg at ladesystemet ikke var dimensjonelt for intenst bruk med opptil 100 skudd per dag og blir for fort slitt ut, noe som frustrert artilleristene fordi et så integrert system er SP bokstavelig talt en PC som kan slå klikk uventet. Tyskerne sender reservedeler umiddelbart. Begynner å forstå hvorfor PzH2000 hadde få kunder. Mangel på droner pga. russisk jamming hadde tvunget ukrainerne til skuddsalver fremfor enkeltskudd for å treffe noe som helst.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 8
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (8 timer siden):

Kast løgnpakket ut av landet. Det samme gjelder Russlands ambassade i Norge.

Jeg er uenig. Diplomater kan man ha og må man ha den dagen han kuken i kreml er borte.

Derimot syns jeg nå det er forkastelig at vi fortsatt har så stor handel med russerne. Importen av laksefor ble fordoblet fra juni 21 til juni 22. Vi kjøpte varer for en milliard den måneden alene!(lenke)

Videre må vi stoppe alt fiskerisamarbeid. Ikke la russerne levere fisk i Norge og ikke la de fiske i norske farvann. (Lenke). Ja det har en pris, men prisen for unnlatenhet blir høyere. ("Du skal ikke tillate så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv" av Øverland kommer meg i hug)

Vi har så alt for lett for å peke på EU, eller at "andre må gjøre noe", men vi har ikke rent mel i posen selv og er ikke villige til å ta konsekvensene av dette her på berget. Det selv om vi sitter på verdens største pengesekk.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Vi har nå en veldig god forklaring på det som kom fra Russland; det ser ut at man hadde kopierte mongolveldets økonomiske modell gjennom massiv utnyttelse, ekstrem sentralisering og opprettelse av økonomisk hierarki basert på maktstilgang - det er hvorfor kommunismen feilet; det var ikke ideologien - det var den russiske statsoppbyggingen. Hver gang en kom på besøk i Russland, blir man helt slått av de voldsomme kontrastene mellom by og land, og enda mer mellom storby og resten av landet. Dette fulgt til en sterk underutvikling av de nasjonale ressursene for økonomisk virksomhet og vekst, dermed blir Russland for svak, undertrykkelsen underslå alle muligheter. I Norge og Sverige var det dampbåter i hver eneste innsjø, man hadde en aktiv og intenst ressursutnyttelse basert på de villige og fremtidsorienterte provinsielle befolkningene, dette sees over hele verden med få unntak, selv keisertidens Kina var ikke et unntak.

https://twitter.com/kamilkazani/status/1552324765154611201

Her er siste tråd fra Kamil Galeev; det er hvorfor demokrati, pluralisme og menneskeverd ikke slo gjennom; Russland er så sterkt toppstyrt at man har "gjenskapt" Romerriket med Moskva som "den nye Roma", men helt fra begynnelsen var romerne innforstått med at imperiale makt betyr økonomisk og maktgivende innetjenester på vegne av ikke bare Roma, men også bystatens kontroll - dette ignoreres helt glatt i Russland helt siden 1400-tallet. Det var hederlige unntak som den massive innsjøtrafikken på de veldige flodene, og kunne ha dannet et grunnlag for en industrialisering hånd i hånd med privatinitiativ og statlig økonomistimulering, men russerne fikk den store ulykke å ha to meget dårlige egne tsarer i 1880-1920 perioden; en altfor kontrollerende og restriktiv tsar som slo ned på all annerledestenkende, og en altfor svak, inkompetent og likegyldig tsar uten anlegg for progressivitet eller intellektuell tankegang.

Da kommunistene overtok, var det kjørt. Et system av ekstrem ulikhet som var der fra gammelt av, blir enda mer ulik. Hørt om "pølsetoger"? Altfor mange måtte dra til Moskva for å finne og kjøpe mat som produseres i deres egne land.

"That's why the economic effect of the war is so little visible in Moscow. The prince would make every possible expense and put every effort for maintaining the quality of life and the business as usual mindset in his Fürstenstadt. The rest of the empire can go fuck themselves"     

Det kan forklarer tankegangen bak den russiske krigføringen i dag.

Russia is so poor because its Fürstenstadt is just too expensive to maintain. Moscow is a geographic anomaly among the cities of its size, being located so:

1) far north
2) deep inland and far from (used) navigable waterways
3) in a non-farming region

It's too expensive to feed

Det forklarer hvorfor Russland hadde to hovedsteder; som ennå er "Fürstenstadt" av design; Peter den store ønsket ikke bare et brudd med fortiden, han ønsket også handel og dermed tilgang på ressurser gjennom Østersjøen, og det fungerte til en viss grad. Da kanaliseringen av flodsystemet fant sted, var dette til veldig stor nytte, men dessverre hadde man ikke oppgitt Moskva hvor det ikke har blitt utbygd store havnefasiliteter langs sine navigable elvene. Moskva er veldig unik ved å ligge i et lite fruktbart området omringet av matproduksjonssentre som Tver, fyrstene derfra hadde bare egne krigsmakt å basere seg på i 1300-tallet, rett og slett fordi tartarene var mer oppmerksomt på de andre mer potensielle byer. Helt fra begynnelsen er Moskva en krigsstat. Til og med Roma hadde økonomiske dimensjoner i sin beliggenhet.

Det er hvorfor det russiske imperiet har alltid vært så umettelig, spesielt siden 1721 da det var klart at man måtte utnytte imperiet i langt større grad enn tidlig. Man hadde en mulighet for å omskifte imperiet inn i noe annet enn en ekstrem sentralstyrt stat, spesielt i 1880-1920, men dette ble det ikke noe av. Kommunismens overtagelse var i virkeligheten en katastrofe;: den ukontrollerte industrialiseringen, krigens forlangelsene i 1915-17, den russiske borgerkrigen, den ekstreme brutale undertrykkelsen av provinsfolk til fordel for byfolk og vanskjøtsel helt 100 % ødelagt alle muligheter for å "normalisere" Russland som kunne ha blitt som Ukraina. Da byfolk sultet, nektet de å lytte på bøndene som vil ha betalt eller tjenester, og sendte bøllegutter, pøbel og ungdommer ut for å stjele mat og forgripe seg på bøndene som bli så skrekkslagent, at dette preget dem i dag.

Vi ser mye av det i konturene av Nazi-Russland i dag, pøbelen er sluppet løs. Borgerkrig er nærmest garantert når Putin blir borte...

Endret av JK22
  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar
Raul07 skrev (10 timer siden):

 

Et nytt absolutt lavmål. Dette kan umulig være lovt? Her sitter en ambassade å sier at Azov fortjener å bli hengt, her må Twitter virkelig på banen å få suspendert disse idiotene som står bak dette. Jævla lite profesjonelt å skrive sånt. 

Det kan være fristende å stenge ned slikt, men jeg tenker at å la de få holde på - eksponere jævelskapen. Så ser fler og fler hvor gærne de er. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Azovstal var et av mange slag i denne krigen. Kanskje det mest ikoniske, men langt i fra det eneste. De ovarga seg til slutt i bytte mot garantier for verdig POW-behandling. Det var ennå en av de ondskapsfulle løngene fra Russland. Nå vet vi og Ukrainerne det. Da tar vi våre forholdsregler deretter. Ingen Ukrainere kommer nok til å overgi seg for noe som helst i framtida. Selv en flukplan med 99% dødsrisiko er bedre enn tortur og 100% dødsrisiko. Norge og alle andre land som observerer det som skjer - vet med ennå større sikkerhet at russiske garantier og avtaler er absolutt null verdt. De er 100% sikkert ren løgn. Aldri mer tro på en russer i noen sammenheng. Enhver tillit til Russland som har blitt bygget over mange tiår - er nå revet ned og fullstendig jevnet med jorden. Ingen nålevende vestlige med vett og forstand kan stole på en russer i noen sammenheng i sin levetid. Det vil ta ytterligere generasjoner - århundrer - å bygge opp ny tillit. Putin har klart å ødelegge Russlands internasjonale forhold mer enn Stalin, Lenin og Alexander den store klarte til sammen. Det er jo en prestasjon i seg selv.

  • Liker 8
Lenke til kommentar

Noe er galt. Det har kommet ut flere russiske opptak som viser ødeleggelse av en TB-2 kontrollstasjon og deretter et batteri på to uidentifiserte SP, formodentlig av vestlig design. Man så på det første opptaket at en stor selvmordsdrone traff kontrollstasjonen og på det andre opptaket ser man følgene av noe som definitivt ikke var artilleri, da en SP i brann eksplodert.

Mye tyder på at iranske Shaheed-droner har kommet til Ukraina, og dessverre er mye mer effektiv enn trodde. Dette er hva ukrainerne SKULLE HA HATT OM DET IKKE VAR FOR DET ISRAELSKE FORRÆDERIET! Til ingen verdens nytte! Israel får nå ingenting av deres støtte til Putin, Iran har bare styrket seg i Syria og har brutt med Tyrkia som ikke lenge kunne "holde tilbake" dem, mens russiske SAM-batterier hadde skutt mot israelske fly.

Og på toppen av alt dette hjalp russerne iranerne ved å punktere atomsamtalene slik at nye krav oppsto i ettertiden mot USA som fant seg utmanøvrert. Nå vil man flytte all anriket uran til en hemmelig fasilitet ved Isfahan, og nå sier selvstendige kilder at Iran kommer til å lage seg en atombombe nå som de har nok anriket uran og kan lett justere opp til 90 %. Khameini har ikke bare brutt alle tabuer, han har nå åpent valgt å trasse verden og avslørt at hans "fatwa" om et forbud mot atomvåpen ikke er pålitelig.

Gratulere, Israel. Du får det verste i slutten, dette kommer ikke til å bli glemt.

Dessuten er det åpenbart at enten har NATO ikke utstyr for å jamme høytflygende droner, eller så har man blitt hindret fra å hjelpe ut Ukraina. Disse iranskbygde droner kan snu krigen til russernes fordel.

Endret av JK22
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 8
Lenke til kommentar
Regenburg skrev (3 timer siden):

Har det i det hele tatt skjedd noen gang? (Om demokratier har gått til krig mot andre demokratier)

Der er flere eksempler på at demokratier har gått til krig mot ikke demokratier, USA har mange slike eksempler, USA har også undergravet andre demokratier på en slik måte at det grenser mot krig. Jeg tenker bl.a. på kuppet mot Allende.

Så har vi bråket mellom Tyrkia og Helles om Kypros, men så kan en jo stille store spørsmål ved om hvor demokratiske disse to nasjonene var mens Tyrkia invaderte Kypros, Hellas ble vel styrt av en militærjunta.

Ellers er jeg ikke kjent med et eneste slikt tilfelle, der to liberale demokratier har gått til krig mot hverandre.

Lenke til kommentar
neglesprett skrev (1 time siden):

Det kan være fristende å stenge ned slikt, men jeg tenker at å la de få holde på - eksponere jævelskapen. Så ser fler og fler hvor gærne de er. 

Den er blitt merket nå: Denne tweeten brøt Twitters regler om hatsk atferd. Twitter har imidlertid fastslått at det kan være av offentlig interesse at tweeten fortsetter å være tilgjengelig.

(Russian Embassy, UK, tweet om #Azov militants)

Endret av Svein M
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Kjell Iver skrev (2 timer siden):

Jeg er uenig. Diplomater kan man ha og må man ha den dagen han kuken i kreml er borte.

Derimot syns jeg nå det er forkastelig at vi fortsatt har så stor handel med russerne. Importen av laksefor ble fordoblet fra juni 21 til juni 22. Vi kjøpte varer for en milliard den måneden alene!(lenke)

Videre må vi stoppe alt fiskerisamarbeid. Ikke la russerne levere fisk i Norge og ikke la de fiske i norske farvann. (Lenke). Ja det har en pris, men prisen for unnlatenhet blir høyere. ("Du skal ikke tillate så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv" av Øverland kommer meg i hug)

Vi har så alt for lett for å peke på EU, eller at "andre må gjøre noe", men vi har ikke rent mel i posen selv og er ikke villige til å ta konsekvensene av dette her på berget. Det selv om vi sitter på verdens største pengesekk.

Den norske responsen har etter mitt syn vært god. Jeg vet at Zelinskyj sterkt har kritisert Norges manglende sanksjoner mot russisk fiskeindustri. Men da tviler jeg på at Zelinskyj forstår hvor komplisert og langvarig dette samarbeidet har utviklet seg, og hvor lang tid det ville ta å reetablere det. Norge og Russland har i fellesskap forvaltet et av de rikeste fiskefeltene i verden, Barentshavet, og Norge har kommet godt ut av dette der bl.a. norske prinsipper for ressursforvaltning er lagt til grunn, og der de ulike kvotene blir fastsatt av et felles råd av havforskere. Dette har det tatt tiår å utvikle, her er det langt mer enn de årlige inntekter og kvoter som står på spill. Men Norges ressurser i et mange tiårs perspektiv. Brytes dette ned risikere Norge i miste posisjoner som er opparbeidet og akseptert av russerne. Dette er gjennomtenkt, og Zelinskyj får være tilfreds med at Norge er en av de største leverandører av våpen og annen bistand til Russland. Jeg så en kilde, det er muligens nå foreldet, men Norge var på den sjette største våpen leverandør til Ukraina i absolutte tall, og større enn Frankrike og Italia.

Infographic: Where Military Aid to Ukraine Comes From | Statista

Endret av Windfarmer
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Når man får opp disse grafene så ser man virkelig hvor lite alle andre utenom top3 gir. Norge som stat har tjent syke summer på denne krigen hver eneste dag. Tipper den summen man har gitt totalt på 6 måneder er det man har tjent mer pga krigen på maks 3-4 dager. Man kan gjerne si at man ikke har noe å gi va våpen men finnes andre måter å bidra på. Nå gjelder ikke dette bare Norge, de fleste land utenom top 3 har gitt veldig lite. Frankrike er vel det mest oppsiktsvekkende av alle sammen. Nå kan det vel være at noen av landene har gitt litt mer siden denne statistikken kun er frem til 10 Mai.

Endret av Raul07
  • Liker 2
Lenke til kommentar
4 hours ago, JK22 said:

Noe er galt. Det har kommet ut flere russiske opptak som viser ødeleggelse av en TB-2 kontrollstasjon og deretter et batteri på to uidentifiserte SP, formodentlig av vestlig design. Man så på det første opptaket at en stor selvmordsdrone traff kontrollstasjonen og på det andre opptaket ser man følgene av noe som definitivt ikke var artilleri, da en SP i brann eksplodert.

Mye tyder på at iranske Shaheed-droner har kommet til Ukraina, og dessverre er mye mer effektiv enn trodde. Dette er hva ukrainerne SKULLE HA HATT OM DET IKKE VAR FOR DET ISRAELSKE FORRÆDERIET! Til ingen verdens nytte! Israel får nå ingenting av deres støtte til Putin, Iran har bare styrket seg i Syria og har brutt med Tyrkia som ikke lenge kunne "holde tilbake" dem, mens russiske SAM-batterier hadde skutt mot israelske fly.

Og på toppen av alt dette hjalp russerne iranerne ved å punktere atomsamtalene slik at nye krav oppsto i ettertiden mot USA som fant seg utmanøvrert. Nå vil man flytte all anriket uran til en hemmelig fasilitet ved Isfahan, og nå sier selvstendige kilder at Iran kommer til å lage seg en atombombe nå som de har nok anriket uran og kan lett justere opp til 90 %. Khameini har ikke bare brutt alle tabuer, han har nå åpent valgt å trasse verden og avslørt at hans "fatwa" om et forbud mot atomvåpen ikke er pålitelig.

Gratulere, Israel. Du får det verste i slutten, dette kommer ikke til å bli glemt.

Dessuten er det åpenbart at enten har NATO ikke utstyr for å jamme høytflygende droner, eller så har man blitt hindret fra å hjelpe ut Ukraina. Disse iranskbygde droner kan snu krigen til russernes fordel.

Dette er bekymringsfullt!

Jeg forsøkte å finne litt mer info om denne saken og fant følgende: https://frontierindia.com/predator-like-drone-shahed-129-allegedly-sent-to-russia-by-iran/

Og fra BBC News:

Quote

Russia is now buying Shahid military drones from Iran, according to the White House. Houthi rebel forces in Yemen used these to attack targets in Saudi Arabia and the UAE.

 

Så jeg går nå utifra at det blir satt inn mottiltak og at dette helst allerede har skjedd etter at det ble rapportert av USA?

Saudi Arabia og Israel blant flere burde jo heve noen øyebryn nå. Kan vi se dem bli dratt mer inn i konflikten med støtte til Ukraina? Jeg har lite til overs for begge disse regimene men som det sies; "The enemy of my enemy is my friend"

 

Endret av Enceladus
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...