Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
8 hours ago, amber said:

Det gjør det da. Ukraina hadde sine beste styrker kampklare på kontaktlinjen mot Donbass. Et slikt intenst artilleribombardement vil da gjerne være opptakt til - en offensiv.

Nå er ikke "beviset" veldig overbevisende i forhold til at Ukraina skulle planlegge en offensiv, men om de gjorde det, hva så?

Ukrainas frigjøring av Donbas fra seperatistene er helt tillatt i forhold til internasjonal lov. Og det er selv uten å se på krigen i Donbas som en litt kjølig krig med Russland.

Det ville kanskje ikke overraske meg om Russland så at stategien med å støtte seperatistene var feilslått i forhold til å frarøve områder fra Ukraina, og de forventet å tape kontroll over resten av Donbas i løpet av et år eller to. Men å starte en helt ulovlig invasjon gjør ikke ting noe bedre.

Endret av Espen Hugaas Andersen
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Jeg tviler fortsatt på at Kina vil steppe inn og hjelpe Russland i noen nevneverdig grad. Kinas økonomiske problemer fortsetter. Ser ikke bort ifra at de kan få sin egen finanskrise. Nå har det vært bankløp (bank runs) og minst 400.000 investorers penger har forduftet og banker har gått til grunne. Dette var små banker, men det kan forplante seg. Alt tyder på at det er snakk om større systemiske problemer i den kinesiske økonomien.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Sakte tilbakegang i Severdonetsk. Der trekker ukrainerne seg ut. Russerne har ødelagt alle broene og forsøker å hindre tilbaketrekning. Det var imidlertid aldri noen absolutt nødvendighet for Ukraina å holde byen, slik det er for Russland, av propagandahensyn. Ukrainerne skal ha påført russerne betydelige tap.

Sakte fremgang i Kherson. Litt bedre fremgang vest for Kherson.

Russland bruker massive mengder artilleri langs hele kontaktlinje fra vest til øst til nord. Det er rett og slett alt de har igjen. Men det er også grenser for hvor lenge de kan holde på på denne måten. De slipper opp for raketter, løp og granater.

  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Rune_says skrev (9 timer siden):

Har nevnt det før i tråden men Russland produserte endel "fake news" som skulle gi alibi for invasjonen - dvs 22 Feb ble det f.eks. "staget" en hendelser der Ukraina skulle ha sprengt i filler noen sivile biler.  Ved nærmere undersøkelser viste det seg at likene var hentet ut av likhus osv...

‘Exploiting Cadavers ’and ‘Faked IEDs’: Experts Debunk Staged Pre-War ‘Provocation’ in the Donbas:

https://www.bellingcat.com/news/2022/02/28/exploiting-cadavers-and-faked-ieds-experts-debunk-staged-pre-war-provocation-in-the-donbas/

Patric Lancaster - Igjen innblandet i russisk staget propaganda. Den fyren burde bli dømt til et liv uten internett, så mye skadelig fake news han har produsert.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-404071

Ryddet bort noe avsporing rundt moderering, og noen videoer uten synopsis. De siste sidene har det vært diskutert en del rundt trådreglene - det er selvsagt greit, men ikke helt riktig sted å ta det. Oppfordrer til å opprette tråd om det her, hvis en ønsker å diskutere det mer. Det er også nyttig for oss som  modererer å få tilbakemelding.

Uansett, for å oppklare litt. Denne tråden har snart 13 000 svar, og vår utfordring er at vi ikke kan lese gjennom alle innlegg, ei heller gå inn og vurdere sannhet i hvert enkelt innlegg. Det tror jeg er et feil spor å gå ned i, og det tror jeg det egentlig er ingen av dere som vil at vi skal gjøre heller. Vår oppgave er ikke å være meningspoliti, men å fasilitere god debatt.

Samtidig er det også tydelig at debatten trenger noen grunnregler, i tillegg til retningslinjene våre, for å sørge for at vi får en god debatt.

  • Sitat

     

    • Hold deg til tema. Denne tråden er for løpende diskusjon og nyhetsoppdateringer rundt utviklingen av konflikten. Ønsker du å diskutere andre forhold, så anbefaler vi at du oppretter en ny tråd. Avsporinger blir fjernet, og brukere som bryter dette kan bli utestengt uten forvarsel.
    • Provokasjon av andre brukere vil bli fjernet uten forvarsel, og kan medføre utestengelse.
    • Krig fører til død og store lidelser. Deling av bilder/videoer eller lenker til innhold som inneholder døde mennesker skal ikke skje her. Brudd på dette vil kunne medføre advarsler og direkte utestengelser.
    • Vær oppmerksom på falsk informasjon. Sosiale medier blir flittig brukt for å dele falsk informasjon og propaganda. Unngå å dele spekulativ informasjon fra upålitelige kilder. Les også: 1) Russland sprer desinformasjon og 2) Slik vurderer du informasjon om krigen i Ukraina.
    • Videoer skal ha synopsis, dvs. en kort oppsummering av innholdet og hvorfor det deles. Videoer uten dette fjernes

     

     

Samtidig har vi retningslinjene våre. Tråden er altså ikke en dumpeside for å slenge ut kontroversielle illustrasjoner, videoer og andre påstander. Merk at vi her stiller noen krav til at en skal unngå å dele spekulativ informasjon fra upålitelige kilder, og lenker til denne guiden fra faktisk.no. Ansvaret ligger til syvende og sist på brukeren selv å oppfylle dette punktet, selv om vi også har forståelse for at det kan være vanskelig å oppfylle. Derfor lar vi også tvilen gå flere brukere til gode. Noen ganger lykkes vi med dette, andre ganger kunne vi grepet raskere inn.

Det her ofte her vi trenger hjelp fra dere brukere. Flere nevner at de irriterer seg over brukere som driver sirkelargumentasjon, eller deltar på en negativ måte. Typiske eksempel kan være at en bruker poster kontroversielle påstander, for deretter å nekte å svare på argumenter - før brukeren gjentar påstandene igjen (later som at en aldri har blitt motsagt), og fortsetter å poste nye kontroversielle påstander. Da brytes retningslinjene på flere omganger.

I mange tilfeller mottar vi ikke rapporter på dette. I andre tilfeller mottar vi rapporter med korte beskrivelser. Da blir det tidkrevende for oss å gå inn og sjekke hva som egentlig er feil, og med den informasjonsflyten som foregår er det ikke alltid like lett. Du kan hjelpe oss med å beskrive nærmere hva en motpart gjør feil, og helst dokumentere at det f. eks. har skjedd flere ganger. Særlig i tilfeller hvor en kritiserer andre for å drive bevisst propaganda. Da kan vi enklere vurdere om det er et mønster, eller enkelttilfeller. Er det et tydelig mønster, bryter det med en rekke retningslinjer. Er det enkelttilfeller, så lar vi ofte tvilen gå brukeren gå til gode.

Dette ble et litt langt innlegg, men den korte oppsummeringen er at vi trenger hjelp fra dere aktive tråddeltagere for å lykkes. Rapporter regelbrudd. Mistenker du troll, rapporter det med tydelige eksempel - ikke dra det opp i tråden. Vær et godt forbilde selv. Tilbakemeldinger på moderering tas i riktig kategori for det, eller på PM. :) 

 

Endret av Slettet-404071
Lenke til kommentar
3 minutes ago, koko koko said:

russerne skylder på ukraina. at de har minelagt kysten og nekter å sende ut korn for å gjøre det jævlig for vesten sånn at vi kal være med i krigen. Jeg vet ikke hva somer sant her, men husk at nato/vesten er store løgnere, selv om det er vår side.


Så langt har så vidt jeg vet alt USA og NATO sagt i denne krigen vist seg å stemme mer eller mindre 100%.

Selv om Ukraina har sine egne sjøminer, så er det noe de klarer å unngå å støte på. Ukraina har ingen marine, og kan heller ikke blokkere sine egne havner.

Dette med at det er Vesten som blokkerer for eksport er noe russerne og kineserne pusher på fattige land og særlig BRICS gjennom propagandakanaler, og utrolig nok, så funker det, pga. historisk dårlige forhold mellom øst og vest og rik og fattig.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

"Russland blokkerer ingen havner fra å skipe ut korn."

"Russland krever sanksjoner opphevet for å stanse blokade av ukrainske havner."

 

Det er jo på grensen til artig når "kremlet" info motsier seg selv. (Kremlet info kommer av det kjente verbet "å kremle", det å vri, vrenge, snu oppned på informasjon slik at virkeligheten fullstendig fordamper og man står igjen med akkurat det Kreml ønsker, uansett hvor langt unna sannheten det er.)

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Windfarmer skrev (16 timer siden):

Jeg har ikke en gang sjekket hva Moderator har slettet og hva som får stå. Men uttalelser av typen "russere er ikke mennesker" har jeg ingen problemer med at strykes. Men dette koker ned til kontekst og jeg skal ikke utelukke at det i en eller annen setning og sammenheng forsvarlig kan skrives at "russere ikke er mennesker," men jeg har til gode å se et slikt eksempel.

Siden jeg skrev det, så er det vel på sinn plass å forklare konteksten. Og det er nettopp at åpenbare løgner om at 70% av befolkningen i Ukraina er russerne, at det ble iverksatt massive angrep mot Donbass i uken før krigen osv. får stå urørt. Det er russiske troll som bedriver propagandakrig. Om ikke det, så er det feilinformasjon. Det bør ikke distribueres. 

Med det sagt, så er det naturligvis tragisk at sivile skal måtte lide. Både russere og ukrainere. Men det jeg ikke kan godta er at disse skinnhellige russerne får plyndre, voldta og drepe sivile og samtidig anklage. Det er provoserende. Jeg ser på russiske sivile som dør som et nødvendig onde. Det er synd. Men jeg har svært lite sympati nettopp fordi omfanget blekner i forhold til det ukrainerne har måttet gjennomgå. Så vet jeg også at en del av dem som bor i Donbass identifiserer seg som russiske uten at de nødvendigvis støtter det som foregår. De bør i såfall komme seg bort.

  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
40 minutes ago, Nedward said:

Siden jeg skrev det, så er det vel på sinn plass å forklare konteksten. Og det er nettopp at åpenbare løgner om at 70% av befolkningen i Ukraina er russerne, at det ble iverksatt massive angrep mot Donbass i uken før krigen osv. får stå urørt. Det er russiske troll som bedriver propagandakrig. Om ikke det, så er det feilinformasjon. Det bør ikke distribueres. 

Med det sagt, så er det naturligvis tragisk at sivile skal måtte lide. Både russere og ukrainere. Men det jeg ikke kan godta er at disse skinnhellige russerne får plyndre, voldta og drepe sivile og samtidig anklage. Det er provoserende. Jeg ser på russiske sivile som dør som et nødvendig onde. Det er synd. Men jeg har svært lite sympati nettopp fordi omfanget blekner i forhold til det ukrainerne har måttet gjennomgå. Så vet jeg også at en del av dem som bor i Donbass identifiserer seg som russiske uten at de nødvendigvis støtter det som foregår. De bør i såfall komme seg bort.

100% enig. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Vil ikke si at det jeg vil kalle latterlige innspill, som altså kun er hentet rett fra Kremls propagandabrosjyre, har fått stå urørt. Jeg har blitt direkte lettet og glad over å se hvor mange motargument de har fått, det sier litt om hvor engasjerte og motstander folk her er mot krig og faenskap begått av tidens råtneste og dessverre største land. De fleste skiller også godt på regimet og folket (i den grad de er tilhengere, motstandere eller irrelevante). Propagandainnleggene har stort sett blitt særdeles grundig avkledd og posteren har ikke hatt noen gode svar på spørsmålene og innvendingene som har kommet. Det bør si mye om hvor skyld for faenskapet ligger og hvor aggresjonen kommer fra. Det sier også alt om at en krig i dag ikke kan forsvares på noe vis, fra aggressorens side. Kun fra forsvarer.

Edit:

Må ikke forveksles med en mer tosidig vinkling på konkret utvikling av kamper som skjer, der har vi alle godt av å se hva som er positivt og negativt, for begge parter. Det er dessverre ikke åpenbart enda hvor dette ender. 

Endret av Pop
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Ukraina er i ferd med å miste Severodonetsk. Dette var dog forventet. Russerne har også kuttet alle broforbindelsene, men det ser heldigvis ut til at ukrainerne får trukket seg ut inntakt. Russland trakk styrker ut av sør for å sette inn øst. Dette kan straffe seg med tiden. Blir ikke overrasket om russerne blir nødt til å trekke seg ut av Kherson.

I sør fortsetter kontraoffensiven med fornyet kraft. Ukraina angriper nå langs hele den russiske linjen vest for elven Dnipro. Kanskje de tom. vil forsøke å avskjære Kherson etter hvert?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
D0vendyret skrev (9 timer siden):

Dette høres jo bra ut, for jeg tror Ukrainerne vil vise nettopp det.
More HIMARS On The Way Once Ukraine Shows It Can Use Them In Combat

Edit: Oj, denne droneføreren har bedre syn enn meg - jeg så den ikke med det samme

 

Oj, tror du har bedre syn enn meg, for jeg ser fremdeles ingen ting... 🙈

Lenke til kommentar
Outlier616 skrev (1 time siden):

Xi Jinping og kommunistpartiets styre er truet av økonomisk kollaps, og satser i økende grad på ultranasjonalisme og bruker utlendinger og Vesten som syndebukk. Nå legger Xi Jinping grunnlaget for en invasjon av Taiwan. World War III, here we come!

Untitled.jpg

Èn viktig forskjell er at i motsetning til Ukraina så har USA garantert for Taiwans sikkerhet..
Biden: US would intervene with military to defend Taiwan (msn.com)

 

Jeg sier ikke det er umulig at de går mot Taiwan. Men, det er også mulig at Kina sparker ben unna Russland og utnytter at landet er svakere militært og starter en nordlig erobring. Kanskje ikke nå, men eksempelvis i tilfelle en Russisk kollaps.

Endret av Serpentbane
Lenke til kommentar
Serpentbane skrev (15 minutter siden):

Oj, tror du har bedre syn enn meg, for jeg ser fremdeles ingen ting... 🙈

Legg også merke til sporene på utsiden, hvor den åpenbart har kjørt ned en vegg til i det inngjerdede området, kjørt ned en søyle til blikktaket og manøvrert litt inne på området for å rugge seg til mellom de to tilhengerne.

2123550097_Screenshot2022-06-15at11-47-23RusslandsinvasjonavUkrainaNytrdlesfrstepost.png.30744beddbdb31e92c64bf969ebac48c.png

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...