Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Outlier616 skrev (2 timer siden):

"Ukraina mister nå mellom 100 og 200 soldater hver eneste dag, sier en av president Volodymyr Zelenskyjs nærmeste rådgivere.

En av hovedårsakene til at så mange ukrainske soldater blir drept i kamp, er det store utstyrsmessige misforholdet mellom ukrainske og russiske styrker, sier Mykhailo Podoljak til BBC.

Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov opplyste torsdag at landet nå mister «opptil 100 soldater hver dag»."

Sykt hvor tragisk og bortkastet det hele er, det enorme tapet av menneskeliv fra Ukraina og Russland når krigen i realiteten er pga en grådig stormannsgal 70 år gammel mann som skal sikre seg gassmonopol til europa for å fete opp lommeboka si og sine oligark venner.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ukrainerne trenger 1,000 155mm skyts og 100 HIMARS/M270 rakettbatterier med en gang; men Biden har vært veldig tilbakeholdende, slik at det er oppstått mistanke om at han har domestiske interesser fremfor annet - han har blant annet nektet å åpne reservelagre, som med "Kina er fiende"-taktikken i 2021 for å forene Washington (det feilet, og gjør alt bare verre). Jeg begynner å bli veldig hissig over denne oldingens arroganse og uflaks som stadig fikk han ut på feilspor gang på gang!

https://twitter.com/DanDev43761642/status/1534973075321671693

Det er egentlig mer enn nok sovjetiskprodusert ammunisjon for å fortsette i mange måneder, men disse krympes veldig drastisk og fordi Zelenskyjs folk ikke hadde satt landet på krigsfot tidsnok, gikk flere titusener tonn tapt under russiske angrep. Det begynner dermed å bli et stort mangel på ammunisjon i det lange løpet, spesielt ettersom forbruket er mange ganger høyere enn beregnet; og da må Ukraina ha opptil 500,000 155mm granater - som bare USA kan levere - for kun dette året. Nå er det slikt at Polen levere alt de kunne unnvære.

Russerne kan egentlig ikke fortsette med det voldsomme forbruket i mange måneder, de har sannsynlig også nådd det samme problemet som ukrainerne, men de har et stort forsprang som gjør at de vil merke effektene lenge etter ukrainerne.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
JK22 skrev (2 minutter siden):

Det er egentlig mer enn nok sovjetiskprodusert ammunisjon for å fortsette i mange måneder, men disse krympes veldig drastisk og fordi Zelenskyjs folk ikke hadde satt landet på krigsfot tidsnok, gikk flere titusener tonn tapt under russiske angrep.

Det kan gjerne være tilfelle, men iflg. NTB er det nå tomt for våpen som kan bruke denne ammunisjonen (sakset fra NRK.no).

1891417653_Skjermbilde2022-06-10kl_07_47_48.png.7160e677107f651a6971636702b9a0d3.png

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
JK22 skrev (2 timer siden):

Det begynner dermed å bli et stort mangel på ammunisjon i det lange løpet, spesielt ettersom forbruket er mange ganger høyere enn beregnet; og da må Ukraina ha opptil 500,000 155mm granater - som bare USA kan levere - for kun dette året. Nå er det slikt at Polen levere alt de kunne unnvære.

https://direkte.vg.no/nyhetsdognet/news/ukraina-har-mer-granatskyts-paa-lager-naa-enn-foer-krigen-startet.Y9Q_UDRqp

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
>generisk navn> skrev (3 timer siden):

Dette er foreløpig kun på teststadiet og er nok ikke satt i masseproduksjon.

Det sier seg egentlig selv :)
Tenkte mer på at hvis de skal teste, så holder det jo ikke bare å lage 'ett par', men man må lage endel, for ellers får man jo ikke testet skikkelig. Noe som er en forutsetning, at man er ferdigtestet før man ev setter det i masseproduksjon

Lenke til kommentar
D0vendyret skrev (5 minutter siden):

Det sier seg egentlig selv :)
Tenkte mer på at hvis de skal teste, så holder det jo ikke bare å lage 'ett par', men man må lage endel, for ellers får man jo ikke testet skikkelig. Noe som er en forutsetning, at man er ferdigtestet før man ev setter det i masseproduksjon

Ja, selvsagt. Men det er to aspekter ved å skulle bruke Ukrainsk artilleri som forsøkskaniner:

  1. Det rent etiske ved at man sender våpen man egentlig ikke vet kapabilitetene til, dvs. det er ubekreftede egenskaper ved våpentypen. 
  2. Såpass ny teknologi er trolig gull verd for russiske myndigheter, og risikoen for at noen enheter faller i fiendens hender er stor så lenge det er pågående kamper med frontlinjer som flyttes frem og tilbake

Derfor antar jeg at det ikke er noe tema å forsyne ukrainsk artilleri med noen slike test-enheter. Jeg antar at de da har mer nytte av Excalibur-granatene de har fått donert fra Canada.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
9 hours ago, amber said:

Fins en del bildemateriale fra begge sider som viser at slike og andre sivile bygninger brukes militært. Ukrainerne bruker irregulær taktikk fra Midtøsten (Syria).

Ukrainske styrker har vel ikke vært i Syria, men russiske styrker har det. Der har de kjempet mot IS-terrorister m.m. Russisk propaganda tegner et bilde av at Ukraina i hovedsak er befestet av neo-nazistiske terrorister. Altså er det vel grunn til å tro at det bare er russiske styrker som tror noe på at disse sivile målene faktisk er militære mål. Eventuelt ønsker de å erobre uansett hvordan. Ukrainske styrker har ikke noe forhold til å drive krig på den måten.

Det betyr selvfølgelig ikke at soldater aldri har befestet sivile bygninger. Mye av kampene i krigen har foregått i urbane miljøer, og da må man utnytte "terrenget" på best mulig måte uavhengig av opprinnelig bruk. Det er vel ganske åpenbart.

Lenke til kommentar

Apropos "keyboard warrior" så ser det ut som om Russiske bot'er nå har ny strategi.  Der jeg tidligere fikk mange motsvar, er det nå absolutt ingen svar.   Det interessante med det er at det viser at de fleste som kommenterer på pro-Russiske Youtube videoer (gjerne 1000-3000 kommentarer) til 90% utgjøres av bots/trolls.  

Her er jeg litt bekymret for om vesten har noe tilsvar?  Vi har ikke bygget opp noen lignende desinformasjons-hær.  Youtube kunne hjulpet til med f.eks. å innføre en flagging på hvilken verdensdel de som poster  kommer fra, men vil kreve litt analysering eller mer verifisering av brukere.  Ville ihvertfall kunne sluppet "God bless ya brother. Cheers from the Appalachian mountains of Kentucky USA 🇺🇸. TRUTH travels far and wide my friend" og lignende fra Russiske boter.

Ellers er det litt fokus nå på å vise russike soldater som "Mr nice guy" i okkuperte områder i sør og ellers det statlige budskapet ift mineleggingen av Odessa og kornsituasjonen - samtidig som Russland bomber nest største kornlager i Ukraina:

https://www.reuters.com/world/europe/russian-attack-destroys-warehouses-major-ukrainian-commodity-terminal-governor-2022-06-07/

Verdt å huske tilbake til de mange sivile som er blitt drept av Russere når de prøvde å flykte.  Selv hunder blir skutt

https://youtu.be/Mb3_R__r7Go  

 

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
19 hours ago, Outlier616 said:

Sanksjonene mot Russland tar tid. Økonomer jeg har sett sier det først vil begynne å slå skikkelig inn mellom Q3 og Q4, altså oktober om jeg ikke tar feil?

Og i Q3 har årets avling rotna i Ukraina om det ikkje har blitt ein avtale om å eksportere fjorårets avling frå Ukraina med Russland. Eventuelt EU har skrapa saman masse lastebilar og klart å køyre avlinga ut på landevegen til EU og eksportere den derifrå. Noko som vel i praksis ikkje let seg gjere. Det finnes ikkje vidare med eksporthavner for korn og mais i EU. EU kan då starte å førebu seg på at det kjem nokre millionar sultne folk frå nordafrika på grensa.

Og rundt i verden får like gjerne USA og EU skulda for matvarekrisa som Russland, dei økonomiske sanksjonane blir gjerne sett på som USA og EU sin krig.

I Q4 startar vinteren. Det blir kaldt i Ukraina, spesielt om Russland fortsetter å øydelegge infrastrukturen. Det er mogeleg at sanksjonane startar å bite, både i Russland og EU. IEA varslar at det kan bli energirasjonering i EU til hausten. Det vestlige media skriver lite om er at det aldri før starta så mange sanksjonar mot eit land som er så stort på eksport av råvarer. Og at sanksjonane då er eit tveegga sverd.

 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Rune_says skrev (38 minutter siden):

Ellers er det litt fokus nå på å vise russike soldater som "Mr nice guy" i okkuperte områder i sør...

Jeg tror det er viktig å vise at mange av soldatene ikke er nådeløse udyr som dreper og voldtar sivile. At det faktisk er soldater som ikke ser poenget med krigen, og gjerne skulle sett at de ikke var der. Vi kan ikke glemme at de også er mennesker. Vi kan ikke falle ned på de verste russerens nivå.

MEN, det betyr ikke at vi skal gjøre noen mindre innsats i å bekjempe dem. Det betyr ikke at vi skal vike eller nøle i å slå dem tilbake, eller i det minste bistå med dette.

For samme hva de føler, så er de der, og de bidrar til krigen. Kun de som overgir seg eller trekker seg tilbake bør spares. OG deres død eller skader er det Putin og regimet som er ansvarlige for. Og, så lenge krigen og okkupasjonen pågår, så er det dette som må gjøres.

Så, kan vi huske det jeg startet med igjen når krigen er over.

Endret av Serpentbane
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Serpentbane skrev (4 minutter siden):

Jeg tror det er viktig å vise at mange av soldatene ikke er nådeløse udyr som dreper og voldtar sivile. At det faktisk er soldater som ikke ser poenget med krigen, og gjerne skulle sett at de ikke var der. Vi kan ikke glemme at de også er mennesker. Vi kan ikke falle ned på de verste russerens nivå.

Dette tror jeg er riktig for de som var med på invasjonen, for mange av de var uvitne til det som de ble med på. Flere trodde de skulle på øvelse blant annet. Men de som kom inn i etterkant viste hva de gikk til

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Albania skrev (På 6.6.2022 den 14.16):

Det stemmer. Lavrov fikk heller ikke landet i Serbia grunnet stengt luftrom fra Bulgaria, Albania, Montenegro og Makedonia. 

Men ingen har stengt luftrommet for Air Serbia. Som flyr direkte fra Moskva til Beograd. Og det finnes andre kommersielle muligheter, som Turkish Airlines via Istanbul. 

Virker som om hele poenget rundt affæren ikke var å komme seg til Serbia men snarere prøve å demonstrere et eller annet poeng og slå politisk mynt. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
32 minutes ago, Samms said:

Og i Q3 har årets avling rotna i Ukraina om det ikkje har blitt ein avtale om å eksportere fjorårets avling frå Ukraina med Russland. Eventuelt EU har skrapa saman masse lastebilar og klart å køyre avlinga ut på landevegen til EU og eksportere den derifrå. Noko som vel i praksis ikkje let seg gjere. Det finnes ikkje vidare med eksporthavner for korn og mais i EU. EU kan då starte å førebu seg på at det kjem nokre millionar sultne folk frå nordafrika på grensa.

Og rundt i verden får like gjerne USA og EU skulda for matvarekrisa som Russland, dei økonomiske sanksjonane blir gjerne sett på som USA og EU sin krig.

I Q4 startar vinteren. Det blir kaldt i Ukraina, spesielt om Russland fortsetter å øydelegge infrastrukturen. Det er mogeleg at sanksjonane startar å bite, både i Russland og EU. IEA varslar at det kan bli energirasjonering i EU til hausten. Det vestlige media skriver lite om er at det aldri før starta så mange sanksjonar mot eit land som er så stort på eksport av råvarer. Og at sanksjonane då er eit tveegga sverd.

 

 

Det går ikke an å transportere alt kornet via vei eller tom. tog. Det er kun frakteskip som kan ta volumet. Så det er Russland man må legge press på. Det eneste NATO, EU og Vesten kan gjøre med saken er å f.eks flagge om skipene og gi dem eskorte, eller eventuelt angripe russiske styrker.

Lenke til kommentar
D0vendyret skrev (12 minutter siden):

Dette tror jeg er riktig for de som var med på invasjonen, for mange av de var uvitne til det som de ble med på. Flere trodde de skulle på øvelse blant annet. Men de som kom inn i etterkant viste hva de gikk til

Vel, det er forskjell på det å vite og det å vite. Mange av det som kommer inn vet neppe. Andre er åpenbart blodherske Putintilhengere som tror på oppdraget. Jeg lever ikke under den illusjon at alle er de stakkars soldatene som blir vist på YouTube, men vi må uansett ikke glemme dem når tiden er inne for å kunne huske dem.

Fram til da må de alle behandles likt. Som en fiende som må ødelegges så lenge han befinner seg i Ukraina.

Lenke til kommentar

FN kaller dødsdommer mot briter i Donetsk «en krigsforbrytelse»
https://www.nrk.no/nyheter/krigen-i-ukraina-1.11480927

Sitat

 

– FNs menneskerettighetskontor er bekymret over at den såkalte høyesteretten i den selverklærte Folkerepublikken Donetsk har dømt tre soldater til døden, sier FN-talspersonen Ravina Shamdasani i Genève fredag ifølge NTB.

To britiske og en marokkansk soldat ble dømt til døden i separatistkontrollerte Donetsk torsdag.

– Slike rettssaker mot krigsfanger utgjør en krigsforbrytelse, sier Shamdasani.

 

 

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...