Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

1 hour ago, Serpentbane said:

Bare at det du skriver er tull og tøys. Det stemmer ikke. Jeg kjenner en av gutta som flyttet fra F-16 til F-35, og dette flyet kan gjøre ting man bare kunne drømme om med F-16, og er jevnt over overlegent i kamp de to i mellom.

Så, hva med rapportene om at en F-35 hadde tapt mot en F-16? Vel, det var et tidlig test fly mye godt uten noe av det som utgjør dagens F-35, det var en enkelt test, og det var gjort med parametre som ikke var en fordel for F-35. Det var aldri et forsøk på å teste de to flyene opp mot hverandre for å avgjøre hvilket som var best. 

En av de første norske som fikk fly F-35 aktivt gikk under kallenavnet Dolby, og han skrev en artikkel om hans erfaringer med F-35. Merk at dette var tilbake i 2016 eller der omkring, en god stund før flyet hadde alle de nye moderne våpensystemene på plass, men allerde da var pilotene mekig imponert. Søk gjerne opp å les det han skrev. 

Et par år etter kom det rapporter fra Japan om at F-35 innimellom tapte luftkamper (WVR) mot F-15, som er holdt å være en av de beste air superiority flyene i luften. Også her er det snakk om tidlige utgaver av F-35, og legg merke til, innimellom. 

Videre kreves det en valdig forskjellig mindset og metodikk å fly F-35. Vi ser at eksperter skriver at det ikke er noe poeng å sende nyere vestlige fly til Ukraina, fordi Mig-29 pilotene ikke vil kunne fly dem i kamp, alt er for forskjellig. På samme måte snakkes det om at politer med mange års muskelminne på legacyfly har problemmer med overgangen til F-35, i den grad at man ser helt ferske piloter som starter på F-35 åpenbart ikke kjemper mot gamle vaner.

Ingen sier F-35 er uovervinnelig, særlig i WVR kamper, men krig er sjelden en slik øvelse. Ja, det finnes fly som kan svinge brattere, og som har mer krefter. Men det er ikke den eneste parameteren i en kamp. 

Bra poenger, og det er også verdt å huske at fly er en ting - pilotkvalitet er en annen. Amerikanerne vant mye i Korea, og Israelerne vant mye i starten selv med "underlegne" fly. I Vietnam var USAF luft-til-luft trening dårlig, og det gjorde at resultatene ble dårlig; godt trente piloter gjorde det bra, selv om feks. en Fantom i utgangspunktet skal være underlegen en MiG17/19/21 i close-in dogfight. Top-gun og Red Flag ble satt igang i etterkant for å forbedre pilottreningen. Så vidt jeg vet er norske piloter med i Red Flag. 

Gitt hva som skjer i Ukraina nå, så er det ikke noen grunn til å tro at Russisk pilotkvalitet er økende, men heller at de driver rovdrift på de erfarne pilotene sine. 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
G skrev (24 minutter siden):

Fregatten Helge Ingstad much ;)

Men enig ellers om luftromskrenkelse. Kunne man ha plassert noen skip og litt flyaktivitet ned langs norskekysten for å hindre de å fly nedover til den engelske kanal eller hvor de liker seg? NATO-samarbeid. Vil jo kun være å vise hvem som har "størst", men..

Hvorfor skal de hindres, dette er helt lovlige flygninger i internasjonalt luftrom. 

Lenke til kommentar
9 minutes ago, Windfarmer said:

Hvorfor skal de hindres, dette er helt lovlige flygninger i internasjonalt luftrom. 

Som svar på at ruzzerne blokkerer Ukrainsk sjøvei og luftrom, og for dette kornet i Ukraina som vi ønsker å spise? Men enig i at det er internasjonalt luftrom. Sånn er det jo bare. Er vel like greit å bare skyte de ned når de krenker nasjonale grenser, som å bry seg for mye hvordan de "provoserer" i internasjonalt luftrom.

Rart at ruZ-en har brutt svensk luftrom nylig, men ikke norsk NATO-luftrom?

  

10 minutes ago, D0vendyret said:

Ruzzerne fyller på med flere tanks
T-80BV tanks are being loaded into echelons in Naro-Fominsk in Moscow region

Video av tanksen

Endret av G
Lenke til kommentar
G skrev (1 minutt siden):

Som svar på at ruzzerne blokkerer for kornet i Ukraina som vi ønsker å spise?

Det er jo nettopp en slike eskalering en forsøker å unngå. Som jeg har sagt tidligere, til mer det er andre land enn NATO land som presser russerne til å åpne opp for kornet, dess bedre. Ikke gi russerne noen billige poenger ved at de kan hevde at dette bare er en konsekvens av krigen, og at Vesten bare forsøker å hjelpe Ukraina vinne krigen ved at Ukraina får inntekter. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
ForTheEmperor skrev (10 minutter siden):

Er det egentlig realistisk å tro Ukraina kan ta alle okkuperte områder tilbake igjen? Jeg er ganske usikker på det når jeg ser dette kartet her:

 

FTpB1wEWQAEXqRe.jpg

Jeg tipper at Kissingers forslag blir løsningen, Ukraina må gi fra seg noe land og deretter inngå en våpenhvileavtale som blir langvarig, det blir neppe noen fredsavtale. Den kan først inngås etter at der sitter mer fornuftige folk i Kreml, noe en i det minste en kan håpe på at det en dag kommer. Det er ikke tvilsomt at det russiske næringslivet og store deler av de mer klarttenkende russere forstår at denne krigen er en katastrofe og skulle sett det ugjort. Der er også dyp skepsis i Russland til å bli for avhengig av Kina, i det forholdet blir Russland den klare underdoggen, mens i forholdt til Tyskland og andre vestlige stater blir forholdet mer likeverdig. 

Lenke til kommentar
ForTheEmperor skrev (22 minutter siden):

Er det egentlig realistisk å tro Ukraina kan ta alle okkuperte områder tilbake igjen? Jeg er ganske usikker på det når jeg ser dette kartet her:

Ett kart sier ikke så mye egentlig. Nå f.eks tar Ruzzerne litt land, men dette kan fort snu igjen. Når du tenker på kart så var jo dette situasjonen 30.03
tOSJNCOqWIhF7ZxxA-Om6Q4KKompVHs6rLvgWzCtc_6Q.thumb.jpg.fc744fc5b0f22753f0deb91a685a4948.jpg

  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

26. mai 2022 kl. 06:48 Zelenskyj talte Kissinger hardt imot Ukraina raser mot USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger, som tirsdag foreslo at landet bør overgi territorium som del av forhandlingene med Russland.
Kissinger antydet i en videotale til Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos tirsdag at fredsforhandlingene mellom Ukraina og Russland bør ha som mål å danne grenser langs «kontaktlinjene» i Donbas-regionen slik de var da Russland startet sin invasjon 24. februar, skriver CNN.

– Forhandlingene må begynne i løpet av de neste to månedene, før den skaper uro og spenning som man ikke lett kan løses. Ideelt bør delelinjen være en retur til den tidligere status quo, sa Kissinger.

– Å fortsette krigen etter det vil ikke handle om friheten til Ukraina, men en ny krig mot selve Russland, la han til.

Det vil i så fall si at Ukraina må si fra seg Krim-halvøya, som Russland annekterte i 2014, og opprørskontrollerte deler av Donetsk og Luhansk i Donbas.

Zelenskyj talte Kissinger hardt imot i en tale onsdag.

– Samme hva den russiske staten gjør, er det noen som sier «la oss ta deres interesser i betraktning». I år blir det hørt igjen i Davos, til tross for at titusenvis av ukrainere blir drept, sa Zelenskyj.

– Til tross for Butsja og Mariupol, og så videre. Til tross for de ødelagte byene. Og til tross for «filtreringsleirene» bygget av den russiske staten, der de dreper, torturerer, voldtar og ydmyker som på et samlebånd, la han til.

(NTB)

https://www.nrk.no/nyheter/zelenskyj-talte-kissinger-hardt-imot--1.15980598#1.15980598.1.15980598

Kissinger er 98 år gammel. Er han klar i hodet enda?

Wikipedia:
 

Quote

Kissinger ble tildelt Nobels fredspris i 1973, Presidentens frihetsmedalje i 1977 og i 1987 Karlsprisen.[15] Han har samtidig blitt beskyldt for «krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og … handlinger i strid med gjeldende rett, sedvaneretten eller folkeretten».

Avspenningspolitikk overfor fascister? Montro om det hadde dugd i mot Hitler..

Quote

I sine utøvende politiske roller mellom 1969 og 1977 var han med på å utforme avspenningspolitikken overfor Sovjetunionen, åpnet for diplomatiske forbindelser med Folkerepublikken Kina, og fremforhandlet fredsavtalen i Paris, som avsluttet det amerikanske engasjementet i Vietnamkrigen.

 

Interessant motsvar, enten det er fra 2020 eller nå (usikker)

Quote

Mr. Kissinger, a high priest of realpolitik, is no stranger to controversy. When he was awarded the Nobel Prize in 1973 for his efforts to negotiate an end to the war in Vietnam, critics complained, pointing to the devastating U.S. bombing campaign in Cambodia during his tenure. Two members of the Nobel committee resigned in protest.

Garry Kasparov, the Russian chess grandmaster and political activist, wrote on Twitter that Mr. Kissinger’s latest position on Ukraine was not only immoral but had been “proved wrong over and over.”

Quote

Referring to President Vladimir V. Putin of Russia and President Xi Jinping of China, Mr. Kasparov added: “Conceding to great power spheres like Putin and Xi Jinping want isn’t sustainable because dictators inevitably need conflict. This isn’t the Cold War.”

https://www.nytimes.com/2022/05/25/world/europe/henry-kissinger-ukraine-russia-davos.html

Endret av G
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Industribyen Svitlodarsk i Donbas øst i Ukraina ble denne uken erobret av russiske styrker. – Russerne intensiverer krigføringen sier den ukrainske viseforsvarsministeren. ..

OC19vqXPXh6i9lr6NbramA5RW98tgQG1y6ygPWvi

Dette dronebilde skal vise en forlatt ukrainsk stilling i utkanten av Svitlodarsk. FOTO: PAVEL KLIMOV / REUTERS ..

Erobringen av Svitlodarsk er den største seieren til de russiske styrkene under den tre måneder lange offensiven i Ukraina. ..

Det som nå skjer viser at Ukraina står i fare for å miste kontrollen over store deler av den østlige delen av landet. ..

TZkpzlEh6GdbRk_7bQ3GOw1WzqLICt7AYqJ-qTOC

Dette skal være anti-stridsvogn-våpen av typen AT4 som de ukrainske styrkene lot ligge igjen da de forlot området rundt Svitlodarsk. FOTO: ALEXANDER ERMOCHENKO / REUTERS ..

Den finske forskeren og krigshistorikeren Emil Kastehelmi, som daglig oppdaterer den militære situasjonen i Ukraina, mener at mye tyder på at Russland nå nærmer seg en delseier under kampene om Donetsk og Luhansk fylker.

Kastehelmi legger jevnlig ut detaljerte kart over situasjonen på bakken i Ukraina,

https://www.scribblemaps.com/maps/view/The-War-in-Ukraine/091194

.. 

De viser blant annet at bare er et titalls kilometer som hindrer de russiske styrkene fra å omringe de ukrainske byen Lysytsjansk og Sievjerodonetsk, noe som vil sikre dem full kontroll over Luhansk fylke. ..

Samtidig skriver den ukrainske journalisten Jurij Butusov på sine Facebook-sider at de ukrainske styrkene de fleste steder klarer å holde sine posisjoner, og at den viktige veien fra byen Bakhmut til Lysytsjansk fremdeles er åpen for tyngre kjøretøyer.

Men denne veien utsettes ifølge Butusov for konstant skyting fra de russiske styrkenes posisjoner i øst og sør. Publisert i dag kl. 18:49

https://www.nrk.no/urix/stor-by-erobret-av-russland-i-donbas-_-de-ukrainske-styrkene-pa-defensiven-1.15980737

Endret av G
Lenke til kommentar
G skrev (23 minutter siden):

26. mai 2022 kl. 06:48 Zelenskyj talte Kissinger hardt imot Ukraina raser mot USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger, som tirsdag foreslo at landet bør overgi territorium som del av forhandlingene med Russland.
Kissinger antydet i en videotale til Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos tirsdag at fredsforhandlingene mellom Ukraina og Russland bør ha som mål å danne grenser langs «kontaktlinjene» i Donbas-regionen slik de var da Russland startet sin invasjon 24. februar, skriver CNN.

– Forhandlingene må begynne i løpet av de neste to månedene, før den skaper uro og spenning som man ikke lett kan løses. Ideelt bør delelinjen være en retur til den tidligere status quo, sa Kissinger.

– Å fortsette krigen etter det vil ikke handle om friheten til Ukraina, men en ny krig mot selve Russland, la han til.

Det vil i så fall si at Ukraina må si fra seg Krim-halvøya, som Russland annekterte i 2014, og opprørskontrollerte deler av Donetsk og Luhansk i Donbas.

Zelenskyj talte Kissinger hardt imot i en tale onsdag.

– Samme hva den russiske staten gjør, er det noen som sier «la oss ta deres interesser i betraktning». I år blir det hørt igjen i Davos, til tross for at titusenvis av ukrainere blir drept, sa Zelenskyj.

– Til tross for Butsja og Mariupol, og så videre. Til tross for de ødelagte byene. Og til tross for «filtreringsleirene» bygget av den russiske staten, der de dreper, torturerer, voldtar og ydmyker som på et samlebånd, la han til.

(NTB)

https://www.nrk.no/nyheter/zelenskyj-talte-kissinger-hardt-imot--1.15980598#1.15980598.1.15980598

Kissinger er 98 år gammel. Er han klar i hodet enda?

Wikipedia:
 

Avspenningspolitikk overfor fascister? Montro om det hadde dugd i mot Hitler..

 

Interessant motsvar, enten det er fra 2020 eller nå (usikker)

https://www.nytimes.com/2022/05/25/world/europe/henry-kissinger-ukraine-russia-davos.html

Om Kissinger har et klart hode kan alle vurdere for egen maskin:

Henry Kissinger: ‘We are now living in a totally new era’ | FT - YouTube

Intervjuet er ca. 14 dager gammelt, jeg så det for noen dager siden og etter min syn er han fortsatt klartenkt, hadde han ikke hatt noe å tilby, hadde han neppe sluppet til på WEF.

Lenke til kommentar
35 minutes ago, Windfarmer said:

Om Kissinger har et klart hode kan alle vurdere for egen maskin:

Henry Kissinger: ‘We are now living in a totally new era’ | FT - YouTube

Intervjuet er ca. 14 dager gammelt, jeg så det for noen dager siden og etter min syn er han fortsatt klartenkt, hadde han ikke hatt noe å tilby, hadde han neppe sluppet til på WEF.

Tror en kan høre hva Kissinger sier her i video. Altså skal man bare la Russland få oppføre seg som et barnehagebarn uten å sette noen veldig tydelige grenser for hva som ikke går an å akseptere.

Jeg spurte om han var klartenkt ikke for å ta eldre mennesker, men eldre mister litt IQ jo lengre tid det går. Samt til slutt kan det bære over i kognitiv svikt. 98 år er veldig gammelt, er ikke noe mer enn det å si om alder. Man kan også høre at han prater som en eldre person med den tregheten. Uten at det i seg selv gjør noe fra eller til med intellektet. Willoch var jo en eldre mann med et veldig klart sinn. Han var også bittelitt kjappere enn Kissinger i å prate vil jeg tro. RIP.

Endret av G
Lenke til kommentar
G skrev (2 timer siden):

Skjønte ikke budskapet. Dette er jo helt uten kontekst :lol:

Tror poenget er at det er de samme folkene rundt putin, selv om det tilsynelatende er iscenesatt som tilfeldige vanlige folk når tosken er på besøk/i kirken.

Altså tyder der på at putin ikke omgår seg med vanlige folk lengre, kun ansatte/skuespillere.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
1 hour ago, G said:

26. mai 2022 kl. 06:48 Zelenskyj talte Kissinger hardt imot Ukraina raser mot USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger, som tirsdag foreslo at landet bør overgi territorium som del av forhandlingene med Russland.
Kissinger antydet i en videotale til Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos tirsdag at fredsforhandlingene mellom Ukraina og Russland bør ha som mål å danne grenser langs «kontaktlinjene» i Donbas-regionen slik de var da Russland startet sin invasjon 24. februar, skriver CNN.

– Forhandlingene må begynne i løpet av de neste to månedene, før den skaper uro og spenning som man ikke lett kan løses. Ideelt bør delelinjen være en retur til den tidligere status quo, sa Kissinger.

– Å fortsette krigen etter det vil ikke handle om friheten til Ukraina, men en ny krig mot selve Russland, la han til.

Det vil i så fall si at Ukraina må si fra seg Krim-halvøya, som Russland annekterte i 2014, og opprørskontrollerte deler av Donetsk og Luhansk i Donbas.

Zelenskyj talte Kissinger hardt imot i en tale onsdag.

– Samme hva den russiske staten gjør, er det noen som sier «la oss ta deres interesser i betraktning». I år blir det hørt igjen i Davos, til tross for at titusenvis av ukrainere blir drept, sa Zelenskyj.

– Til tross for Butsja og Mariupol, og så videre. Til tross for de ødelagte byene. Og til tross for «filtreringsleirene» bygget av den russiske staten, der de dreper, torturerer, voldtar og ydmyker som på et samlebånd, la han til.

(NTB)

https://www.nrk.no/nyheter/zelenskyj-talte-kissinger-hardt-imot--1.15980598#1.15980598.1.15980598

Kissinger er 98 år gammel. Er han klar i hodet enda?

Wikipedia:
 

Avspenningspolitikk overfor fascister? Montro om det hadde dugd i mot Hitler..

 

Interessant motsvar, enten det er fra 2020 eller nå (usikker)

https://www.nytimes.com/2022/05/25/world/europe/henry-kissinger-ukraine-russia-davos.html

Kissinger er en av de kjipeste folka som noen gang har hatt makt i moderne historie. Veldig få folkemord han ikke har hatt en finger i, fra 1950 til 1980ish. F.eks. halve grunnen til at de fikk til å avspenne forholdet til Kina, var at Kissinger ordnet det slik at Vest-Pakistan kunne angripe og utføre folkemord i Øst-Pakistan (dagens Bangladesh), samt det at de kjørte en proxy krig mot India. Hvis man lurer på hvorfor hans vietnamesiske motpart ikke ville motta Fredsprisen sammen med Kissinger, så kan man jo lese om The Christmas Bombings. Han har gjort så vanvittig mye dritt. Verden ville uten tvil vært bedre hvis han bare hadde blitt regnskapsfører slik han planla. Hvis jeg skulle skrevet om alt han har gjort, ville det vært nok til en historie i podcasten Behind the Bastards, i hele seks deler. Noe det også er. Anbefaler alle som lurer på hvor massiv drittsekk og sociopat han var, å høre den.

Null grunn til å ta en av de verste krigsforbryterne i moderne historie seriøst.

 

EDIT: Kissinger+Nixon er også grunnen til at India har et så godt forhold til Russland idag og ikke vil kritisere Russland for deres invasjon av Ukraina.

Endret av shockorshot
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
G skrev (10 minutter siden):

Tror en kan høre hva Kissinger sier her i video. Altså skal man bare la Russland få oppføre seg som et barnehagebarn uten å sette noen veldig tydelige grenser for hva som ikke går an å akseptere.

Jeg spurte om han var klartenkt ikke for å ta eldre mennesker, men eldre mister litt IQ jo lengre tid det går. Samt til slutt kan det bære over i kognitiv svikt. 98 år er veldig gammelt, er ikke noe mer enn det å si om alder. Man kan også høre at han prater som en eldre person med den tregheten. Uten at det i seg selv gjør noe fra eller til med intellektet. Willoch var jo en eldre mann med et veldig klart sinn. Han var også bittelitt kjappere enn Kissinger i å prate vil jeg tro. RIP.

Det har absolutt sansen for at en skal være prinsipiell og herunder ikke belønne det russerne har gjort. Men opp mot det må en også veie ulempene og risikoene ved ikke å være pragmatisk. En "styrt avviklingen" av denne krigen er absolutt å foretrekke, og for å lykkes med det, må noen gi noe.

Hvis Russland mobiliserer og setter alle krefter inn, er jeg på langt nær sikker på hva utfallet blir. Det eneste jeg er sikker på at svært mye dritt kan skje.

Lenke til kommentar

Ukrainske styrker står nok ovenfor en stor utfordring med å gjenerobre okkupert territorium, men det er nok mulig. Det er mye om russiske angrep nå de senere dagene, men nesten igenting om ukrainske angrep. Det er kanskje fordi de ikke ser noen åpenbare gevinster akkurat nå. Kanskje planlegger de en mer omfattende operasjon. Kanskje forsøker de bare å la russiske styrker utmatte seg selv. Kanskje har de blitt strengere på hvilken informasjon som skal ut.

Endret av Verm
Lenke til kommentar

Putin har fått mange nok sjanser til å forhandle om bedre løsninger, men valgte selv å kjøre på med Butcha, Mariupol og andre grusomheter. Forhandlingskortene er brukt opp. Kissinger kan kysse både Putin seg selv bak. Det finnes bare én løsning og den innebærer et hull i panna til Putin og hele Ukraina frigjort.

  • Liker 4
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   1 medlem

×
×
  • Opprett ny...