Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Windfarmer skrev (56 minutter siden):

Det kommer svært motstridende signaler nå fra ulike "spesialister," noen hevder at russerne på sikt vil vinne fordi de benytter den eneste metode de kan, massevis av artilleri og pøser på med mannskap og brutalitet. Mens andre igjen hevder at russernes mannskapsmangel vil tære slik på at enhver langsiktig offensiv vil fisle ut.

Det som synes rimelig klart er at russerne enda en gang har endret taktikk, i stedet for store kombinerte operasjoner er fremrykningene nå begrenset til små, men mange lokale javs, der ukrainerne trekker seg organisert tilbake for å unngå unødvendige tap. Men Ukraina kontrollerer nå bare 10% av Luhansk oblast;

"24. mai 2022 – ISW

Russiske styrker har sannsynligvis forlatt målet om å fullføre en enkelt stor omringing av ukrainske styrker i det østlige Ukraina og forsøker i stedet å sikre mindre omringninger – noe som gjør dem i stand til å oppnå inkrementelle målte gevinster. Russiske styrker prøver sannsynligvis å oppnå flere samtidige omringninger av små lommer av ukrainske styrker i Donetsk og Luhansk oblaster: det bredere Severodonetsk-området (inkludert Rubizhne og Lysychansk), Bakhmut-Lysychansk, rundt Zolote (like nordøst for Popasna), og rundt ukrainske fortifikasjoner. i Avdiivka. Russiske styrker har begynt å stadig fremme innsatsen i disse forskjellige omringningene daglig, men har ikke oppnådd noen større "gjennombrudd" eller gjort store fremskritt mot sine uttalte mål om å sikre Donetsk Oblast-grensene eller erobre hele Donbas. Leder for Luhansk Oblast-administrasjonen, Serhiy Haidai, rapporterte at ukrainske styrker bare kontrollerte omtrent 10 prosent av Luhansk Oblast per 15. mai (sammenlignet med 30 prosent før den fullskala russiske invasjonen 24. februar 2022). Russiske styrker har sikret seg mer terreng den siste uken enn innsats tidligere i mai. Imidlertid har de gjort det ved å redusere omfanget av målene – i stor grad forlate operasjoner rundt Izyum og konsentrere seg om viktige frontlinjebyer: Russlands ytelse er fortsatt dårlig.

Russian Offensive Campaign Assessment, May 24 | Institute for the Study of War (understandingwar.org)

Dette er interessant. Tradisjonell doktrine for de gamle sovjetiske styrkene (og så vidt jeg har forstått det de nye russiske styrkene) var jo å presse på frontlinjen for å finne svake punkter, og om de fikk et gjennombrudd et sted skulle man dytte på med panser gjennom frontlinjen akkurat der og så manøvrere i store, mobile enheter bak fiendens linjer for på den måten å sikre et sammenbrudd av fiendens forsvar.
At de nå heller satser på mindre jafs er jo da et klart brudd med hva de har bygget opp hele sin materiellreserver rundt (så får det heller være at disse reservene har vært dårlig vedlikeholdt de siste 25 årene).
Men, som en dansk offiser sa det tidligere denne uken; russerne har ikke for vane å ha gode resultater i de innledende fasene av en krig, men etter hvert kommer maskineriet i gang og så maler de motstanderen i stykker gjennom å sette inn store mengder soldater og materiell uten nevneverdige hensyn til menneskelige tap. Det nye i dette bildet (Ukraina) er at Russland trolig ikke har de samme reservene tilgjengelig som de har hatt i tidligere kriger.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
D0vendyret skrev (8 timer siden):

Vladimir Putins nærmeste menn sier tirsdag at Russland ikke har noen hast i krigen i Ukraina.

 

Outlier616 skrev (4 timer siden):

Dersom vi er litt kyniske og ser på det kun som et matematisk og logistisk problem så er det ingen tvil om hvilket land som kan stå lengst i denne krigen. Ikke minst fordi Ukraina stadig har fler våpen, og Russland stadig færre.

Ukraina 50-100 per dag av 1.000.000+
Russland: 200-400 av 200.000

Ukraina kan med dagens mobilisérbare styrker krige i 36,5 år.
Russland kan med dagens mobilisérbare styrker krige i 666 dager, eller 1,8 år.
(i realiteten vil russiske styrker bli så små at det kollapser lenge før den tid)

For hver dag som går øker dette i favør av Ukraina både i overtall og våpenovermakt.

Konklusjonen er uungåelig. Russland har ingen mulighet til å vinne. Selv om de kjørte på med full mobilisering har de ikke nok moderne materiell eller økonomisk støtte.

Russland har allerede tapt denne krigen.

Selv om man tar dine tall med en klype salt så tviler jeg ikke på at det faktisk haster for russerne. Altså at putin-utspillet som D0vendyret siterte bare er et spill for galleriet. Ukrainerne kommer ikke til å gi opp kampen om sitt eget land med det første og de går heller ikke tom for våpen med det første. Russland ser derimot ut til å gå tom for både profesjonelle militære ledere, profesjonelle soldater, kontrakt-soldater og små-materiell som patroner, hjelmer, skuddsikre vester, sko, mat osv.

Vi skal heller ikke kimse av alt det større materiellet de taper, selv om det vil holde mye lengre enn det jeg nevnte over her. Russland kan ikke stå i dette til siste soldat og tanks. Den militære evnen synker raskere enn hos Ukrainerne og det vil akselerere Ukrainas dominans og utklasse Russerne lenge før de går tom for tungt materiell.

Også må man ikke glemme at Russland er et enormt land. De kan utarme all militær evne i resten av landet, både av forsvarssikkerhets-grunner, men også av praktiske grunner som at det rett og slett ikke lar seg gjøre å flytte alt de har til Ukraina. Vi får bare smøre oss med tålmodighet og se hvordan vektskåla vipper sakte utover sommeren, mest sannsynlig i favør Ukraina.

Russland kan heller ikke mobilisere flere styrker når de ikke blir angrepet på egen grunn. Da kan de ikke påberope seg "eksistensiell trussel" for å mobilisere flere. Samtidig tilspisser det seg internt i Russland med ganske mange protester mot krigen, spesielt i Moskva og St. Petersburg, selv om de store massene på landsbygda er hjernevasket. Denne interne kampen og tilspissinga gjør ikke saken lettere for Putin, så det er også en grunn til at det faktisk haster litt for Putin å få en avslutning.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar
Rune_says skrev (11 minutter siden):

Dette er bekymringsfull info som jeg ikke var klar over.  Putin har siden 2015 startet opp sin egen "Hitlerjugend" - dvs systematisk indoktrinering av barn i den "frivillige" Young Army Cadets National Movement  (blir du ikke med så får du dårligere karakterer og evt stemplet som "ekstremist" av lærere i skolen)

Det er et ganske sjukt opplegg ja. Jeg laget et lengre innlegg om Yunarmia i denne tråden for et par måneder siden, litt mer der for den som skulle være interessert:

 

Endret av Snikpellik
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Hvis Putin etterhvert opplever at det på grunn av mangel på det ene eller andre blir vanskelig å fortsette på "tradisjonelt" vis, kommer han til å gi seg, eller kommer han til å ta i bruk større våpen? Mitt inntrykk er at mulige utfall av krigen er at enten vinner Putin, eller så taper alle. Finnes det andre realistiske scenarioer eller muligheter? Fra russisk side gjentas det hele tiden at det skal vinnes, og de satte målene skal nås. Hvis det skulle stanse helt opp etterhvert, kan det hende at Putin innfinner seg med det? Jeg klarer ikke å se det for meg.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
bo1e skrev (25 minutter siden):

Hvis Putin etterhvert opplever at det på grunn av mangel på det ene eller andre blir vanskelig å fortsette på "tradisjonelt" vis, kommer han til å gi seg, eller kommer han til å ta i bruk større våpen? Mitt inntrykk er at mulige utfall av krigen er at enten vinner Putin, eller så taper alle. Finnes det andre realistiske scenarioer eller muligheter? Fra russisk side gjentas det hele tiden at det skal vinnes, og de satte målene skal nås. Hvis det skulle stanse helt opp etterhvert, kan det hende at Putin innfinner seg med det? Jeg klarer ikke å se det for meg.

I utgangspunktet tror jeg ikke han vil gi seg.  Alle intervjuer tyder på at han ikke gir slipp.  Han kan midlertidig måtte gi seg, men tar deretter en større "hevn".

Jeg ser egentlig ikke noe i info som tyder på at kupp er sannsynlig eller at han kan overtales til å pensjonere seg.  At han er ekstremt grådig er også noe som flere intervjuer peker på.  Jeg så at skadene i Ukraina fra innledende angrep i Mars var estimert til $100 milliarder.  For å sette det i perspektiv så er Putin sin personlige formue estimert å være $600 milliarder (!).  Han har m.a.o. mer penger enn han noengang kan bruke men det er ekspansjonen av Russland som motiverer ham nå.

Eneste som evt kan stoppe dette er attentat mot Putin selv - spesielt siden det i prinsippet er bygget opp en stor personkult rundt Putin som person.   Det er ingen som har samme grep eller autoritet over folket som Putin.

Endret av Rune_says
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (58 minutter siden):

Samtidig tilspisser det seg internt i Russland med ganske mange protester mot krigen, spesielt i Moskva og St. Petersburg, selv om de store massene på landsbygda er hjernevasket.

Nå synes jeg du overdriver. Det var litt protester i begynnelsen som ble slått hardt ned på. Det er lite som tyder på at slik aktivitet er økende og i alle fall forsvinnende lite i forhold til protester vi har sett i vestlige land i forbindelse med krig. Ikke engang russere i utlandet klarer å mobilisere til protest på en måte som er synlig.

Lenke til kommentar

Selv om Russland skulle mobilisere hele sin befolkning på 144 millioner, inkludert babyer og 100 åringer, så finnes det ikke utstyr. Løpet er kjørt. Det som settes inn i Ukraina fremover blir ikke noe bedre enn det de startet med. Og de klarer ikke å produsere mer.

Det er samme problem Tyskland og Japan f.eks stod overfor i andre verdenskrig. Spiller ingen rolle hvor bra greiene dine er i teorien hvis du ikke klarer å produsere mer av det.

Utstyret Russland startet krigen med var rustent, dårlig, manglet deler osv. De eventyrlige "10.000 tanksene" de har stående på lager (dvs ute i det fri og ruste) er dårligere enn det igjen. De mangler tom. motorer og er ikke blitt flyttet på flere tiår f.eks så belter og alt av mekanikk har rustet sammen. Det er sansyneligvis ikke mulig å sette i stand mesteparten av det.

Ukraina har per nå fler tanks på bakken enn Russland inne i Ukraina, og de er med moderne og fungerer bedre.

Endret av Outlier616
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Helt utrolig å se fortsatt hvor lite fremgang en av verden største millitærmakt har. En liten landsby her og et lite tettsted der. Ærlig talt hvor rævva kan man være med så mye soldater og utstyr. 

Det er en stor fordel for Ukraina at dette drar ut i tid siden Russland har store sanksjoner mot seg som med tidens hjelp vil påvirke mer og mer.

 

Russland hadde initielt endel suksess og tok nesten Kiev, men de fikk bank og klattvis forsøker på et og annet her og der. Imponert over hvor amatørmessig innvasjonen er. 

 

Russland har ikke en sjangs.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
jahooo skrev (1 time siden):

Nå synes jeg du overdriver. Det var litt protester i begynnelsen som ble slått hardt ned på. Det er lite som tyder på at slik aktivitet er økende og i alle fall forsvinnende lite i forhold til protester vi har sett i vestlige land i forbindelse med krig. Ikke engang russere i utlandet klarer å mobilisere til protest på en måte som er synlig.

Denne videoen fra helga viser en konsert i St. Petersburg, der det brøt ut et unisont "Fuck the war". Det må jo bety at det er en betydelig andel motstandere av krigen, eller så hadde jo et fåttall protestander fort blitt kastet ut. Videre har en lang rekke kjente personer i Russland brutt med regimet og protestert. TV-arbeidere, en FN-representant, en rekke høyerestående politikere, oligarger osv. Jeg klarer ikke selv med mest Putinvennlig innstilling å se at dette bare er sjeldne unntak. Det ser definitivt ut som en intern tilspissing som neppe kan neglisjeres eller undertrykkes så veldig mye lengre.

 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
jahooo skrev (1 time siden):

Nå synes jeg du overdriver. Det var litt protester i begynnelsen som ble slått hardt ned på. Det er lite som tyder på at slik aktivitet er økende og i alle fall forsvinnende lite i forhold til protester vi har sett i vestlige land i forbindelse med krig. Ikke engang russere i utlandet klarer å mobilisere til protest på en måte som er synlig.

Ser du på alle sabotasjene gjort i RuZZland, så er det nok en gryende motstand. Utfordringen deres er at de må holde seg skjult, for ellers blir de tatt og dermed vil man ikke se de synlige .... ennå. Foruten når de kan og den propaganda konserten til Putin i St Petersburg er vel ett ganske tydelig bevis på det - der 'hele' publikum ropte ut taktfast "Stop krigen" (elns, husker ikke helt ordlyden)
Edit: Der kom konserten inn før jeg klarte å poste gitt :)

Endret av D0vendyret
Lenke til kommentar

Kreml vrir enhver situasjon, uttalelse og forståelse til å passe med deres mål, så det spiller ingen rolle hva vanlige land og mennesker mener logisk kan komme til å være fornuftig eller passende. Men jeg tror at selv mørkemennene i Moskva ikke ser noe poeng i å styre over en askehaug, så på ett sted vil det måtte trekkes en grense.

Det bekymringsfulle etter ting jeg leste i går, er at utsagn som at "nazismen skal knuses uansett" blir ekstra problematisk for det ukrainske folk. Altså om man leter etter noe som ikke eksisterer (ihvertfall ikke i den skalaen putler og vennene beskriver/unnskylder seg med), så blir man å lete lenge. Om du drar avsted for å lete etter en hvit kråke, er det ingen som vil si du aldri finner en. Men de fleste vil si at sjansen er ganske liten, så letingen din kan fort bli en betydelig andel av livet ditt.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, neglesprett said:

Helt utrolig å se fortsatt hvor lite fremgang en av verden største millitærmakt har. En liten landsby her og et lite tettsted der. Ærlig talt hvor rævva kan man være med så mye soldater og utstyr. 

Det er en stor fordel for Ukraina at dette drar ut i tid siden Russland har store sanksjoner mot seg som med tidens hjelp vil påvirke mer og mer.

 

Russland hadde initielt endel suksess og tok nesten Kiev, men de fikk bank og klattvis forsøker på et og annet her og der. Imponert over hvor amatørmessig innvasjonen er. 

 

Russland har ikke en sjangs.

Det kan like godt hende at tida er på Russland si side. Sakte men sikkert blir Ukraina skutt i grus. Avlinger rotnar på åkeren og det blir sult rundt i verden. Sjekk siste oppslag på E24.

Og med langvarig krig så kjem færre av dei som flykta tilbake til Ukraina. Stor mistenksomheit mellom russisktalande og andre Ukrainere hjelper ikkje.  Landet blir avfolka. Ein "seier" for Ukraina blir fort slik Vietnam seira og kasta ut amerikanerene eller Afghanistan har seira to gonger. Ein gong mot Sovjet og sist mot USA. Det tok meir enn tjue år før Vietnam fekk bygd seg opp etter krigen, kor lang tid det tar i Afghanistan er heilt opent.

Lenke til kommentar
Samms skrev (11 minutter siden):

Det kan like godt hende at tida er på Russland si side. Sakte men sikkert blir Ukraina skutt i grus. Avlinger rotnar på åkeren og det blir sult rundt i verden. Sjekk siste oppslag på E24.

På hvilken måte er dette på Ruzzlands side?

Espen Hugaas Andersen skrev (4 timer siden):

Til motsetning til Russland bryr Ukraina seg om sine soldater, og vil trekke seg tilbake i stedet for å miste store mengder soldater og utstyr.

Nåh ... Jeg syns de har holdt ut vel lenge i Sieverodonetsk. Snart for sent, om ikke allerede for sent for ikke å tape mye utstyr og menn. 

Endret av D0vendyret
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er flere uttalelser på dette siste dagene, og Zelensky selv uttalte i går at ruzzland har et 20 til 1 forhold på gjenværende utstyr, over Ukraina. Om dette forholdet ikke endres dramatisk innen kort tid, er det kun et tidsspørsmål før større deler av ukrainske forsvarslinjer bryter sammen. Men klarer dessverre ikke opprettholde et tilstrekkelig forsvar med god moral. Og uten utstyr forsvinner moralen også.

For tiden er ruzzisk artilleri kanskje hovedtyngden som sliter ned ukrainsk forsvar. Fascistregimet har nok av ammo til kanonene og disse får i for stor grad pøse innover ukrainerne og tas ut for sakte. Nye ukrainske forsterkninger fremover vil i større grad være mindre erfarne, altså de som begynte "rekruttskole" ved mobilisering ved krigens start. De erfarne som har vært ved fronten... har vært nettopp det. Vært ved fronten lenge, og er utslitt/skadet/omkommet.

Skulle gjerne sett andre land gå tyngre inn, også med soldater, før det er for sent. Ser man forbi propagandaen nå, er bildet dystert. På mange måter.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
D0vendyret skrev (11 minutter siden):

På hvilken måte er dette på Ruzzlands side?

Skal en forsøke å være spåmann, og det er jo mye av det vi vi bedriver med akkurat i denne fasen av krigen, så har jeg ett eller annet klarsyn om at de 22 millioner tonn korn som ligger lagret i Ukraina, og som ikke kommer ut, vil bli en game changer. Men jeg har ingen idè om i hvilken retning det går.

Lenke til kommentar
6 minutes ago, Windfarmer said:

Skal en forsøke å være spåmann, og det er jo mye av det vi vi bedriver med akkurat i denne fasen av krigen, så har jeg ett eller annet klarsyn om at de 22 millioner tonn korn som ligger lagret i Ukraina, og som ikke kommer ut, vil bli en game changer. Men jeg har ingen idè om i hvilken retning det går.

Ja, USA og andre kan prøve med militære midler å få ut desse forsyningane. Eller det må gjerast ein avtale med Russland slik at dei gjev transporten fritt leide. Det første alternativet er ikkje så aktuelt, ingen redere eller forsikringsselskap sender skip til ei krigssone der dei risikerer å bli senka utan ekstraordinær god betaling. Og det hjelper ikkje å berre sikre skipa i Svartehavet. Russland kan saboter eller senke dei andre stader i verda også.

Pest eller kolerara for Russland sine fiender. Ei solid brekkstang for Russland. 

USA og EU kan betre forsyningssituasjonen på kveite og mais med tiltak i eigne land. Forby bruk av kveite, mais og soya til husdyrfor slik at alt som kan blir brukt til menneskemat. På den andre sida, om kjøtt ikkje berre blir mykje dyrare, men regelrett mangelvare i USA og EU så kan det bli mange grinete forbrukare og liten støtte til Ukraina.😉

Lenke til kommentar
Pop skrev (39 minutter siden):

Det er flere uttalelser på dette siste dagene, og Zelensky selv uttalte i går at ruzzland har et 20 til 1 forhold på gjenværende utstyr, over Ukraina. Om dette forholdet ikke endres dramatisk innen kort tid, er det kun et tidsspørsmål før større deler av ukrainske forsvarslinjer bryter sammen. Men klarer dessverre ikke opprettholde et tilstrekkelig forsvar med god moral. Og uten utstyr forsvinner moralen også.

For tiden er ruzzisk artilleri kanskje hovedtyngden som sliter ned ukrainsk forsvar. Fascistregimet har nok av ammo til kanonene og disse får i for stor grad pøse innover ukrainerne og tas ut for sakte. Nye ukrainske forsterkninger fremover vil i større grad være mindre erfarne, altså de som begynte "rekruttskole" ved mobilisering ved krigens start. De erfarne som har vært ved fronten... har vært nettopp det. Vært ved fronten lenge, og er utslitt/skadet/omkommet.

Skulle gjerne sett andre land gå tyngre inn, også med soldater, før det er for sent. Ser man forbi propagandaen nå, er bildet dystert. På mange måter.

Her er også en artikkel om noe av det du nevner her.

https://www.dagbladet.no/studio/nyhetsstudio/5?post=95074

Lenke til kommentar
  • Uderzo låste denne emne
  • Uderzo gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...