Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

D0vendyret skrev (7 minutter siden):

Pres Zelensky: Russian army vehicles in Donbas outnumber Ukrainian 20:1. "I have been repeating this to all our partners for a month now: we have the bloodiest situation in Donbass, we are losing a lot of people, you have everything to save these people. Just listen"

Han mente "military equipment", dette betyr alt fra en bil til et bombefly. Og her er det korrekt; det er minst tjue militærenheter for hver ukrainske militærenhet i Donbass. Ukrainerne har trolig egentlig en tredjedel så mange som russerne innenfor tungt artilleri, stridsvogner og panserkjøretøyer. Men når det gjelder assistansekjøretøyer, lastekjøretøyer, helikoptre, fly og rakettartilleri har russerne et veldig stort overtak. Og dessuten er det nå klart at ufattelige mange panserkjøretøyer - avslørt av minst tre lokaliteter som fungerer som depotplass for bortglemte kjøretøyer i hundretall - hver - hadde blitt sendt inn i Donbass.

Ved å gjette helt vilt vil jeg anta at russerne har 1,000 stridsvogner og 3,000 panserkjøretøyer i Donbass mot 300 stridsvogner og 1,000 panserkjøretøyer på den ukrainske siden. Det ser ut at ukrainerne rotere sine styrker - også panserenheter - så hyppig, at man har "alle" i Donbass over tid. Mesteparten av krigsbyttet og de leverte kjøretøyene har uteblitt som en regel. Og tapene kan være så skrekkelig, spesielt på russisk hold, at det er flere utslåtte enn overlevende panserkjøretøyer.

Dessuten er dette et signal til det ukrainske folket om at seriøse tilbakeslag er på trappene, ettersom alt tyder på at Severodonetsk-fremspringet kommer til å falle i juni 2022 før man kan lansere større motoffensiver. Ettersom Putin har gjort det klart at grensene mellom Russland og Ukraina har blitt ikke-eksisterende, betyr det at det kommer til å bli mye tøffere.

Problemet for de ukrainske generalene er SAM-paraply. De må uskadeliggjøre russiske SAM og beskytte sine SAM, så de må dermed ha langtrekkende artilleri og selvmordsdroner for å sikre sine troppene mot fly og helikoptre, og kunne opprettholde sine SAM-paraplyene med mobile SAM som må beskyttes eller erstattes i beste fall.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Tiden er ved å løpe ut for tidskjøpsstrategien i det ukrainske forsvaret; en større andel av de ukrainske troppene er sterkt svekket mentalt og fysisk sett ettersom de hadde måtte kjempe med minimal støtte ytterst ut på stillingene og må hentes ut for langvarig R&R, om muligens gjennom sommeren. Det materielle tapet er ukjent, men betydelig. Den russiske aggressiviteten med langt overlegne ildkraft og den russiske soldatens dødslengsel har fulgt til at forsvarerne er likedan angriperne førte mot bristepunktet.

Det er ikke lenge mulig å bli stående i dagens situasjon, de må retirere, kutte ned på sine tapene og etablere nye forsvarslinjer. Dessuten er både sivilfolk og militære trøtt av å vente på seire, alt som har vært oppnådd er magre resultater. De har klarte å stoppe omringningsforsøkene, men effekten av vestlig artilleri har vist seg begrenset fordi russerne spredt ut sine skytsene og mangel på taktiske selvmordsdroner som USA skulle ha dekket, begynner å bli alvorlig. Troen på "mirakelvåpnene" er ved å ebbe ut.

Ventetiden for ukrainerne der man lot sine beste styrkene tar støyen, er snart overstått. Og dette skal europeerne i NATO ha realisert mens amerikanerne sliter med en treghet som ikke lot seg forklares.

Nå er det slik at spørsmålet er hvem som vil sprekke først i Donbass. Russerne ser ikke til å bry seg ettersom deres "taktikk" fra Syria og omfattende logistisk virksomhet skulle være nok, mens ukrainerne har en halv million som må i ilden. Ryktene om et kommende angrep fra sør samtidig som russerne har gjenvunnet noe av det tapte i Kharkovfronten betyr at målet er eliminering fremfor en militær seier - byttet er den ukrainske Donbassarmeen, for å hindre redningsforsøk.

Men alt dette er i et tidsrom på to måneder på det meste. For om sommeren og høsten vil det bli annerledes.

Alt er i det blått.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

En som har oversatt i kommentarfeltet:
They are saying that they were just regular workers before and didn't get any training. This is why they refuse to go main front line. They agree to "keep the order" on "liberated territories", ...

Edit: Vet ikke om denne er nyinnspilt, men den er ganske nylig postet i alle fall - Hardinger i Severodonetsk


 

Endret av D0vendyret
Lenke til kommentar
5 hours ago, jahooo said:

Spørsmålet er om man har undervurdert Russerne den siste måneden. At de dummet seg ut i begynnelsen betyr ikke at de ikke kan lære. Jeg tror også at moral problemet de hadde i begynnelsen kan være i ferd med å forsvinne


Kan russerne egentlig lære? Det ser ikke slik ut,

  • Putin fortsetter å avsette generaler og admiraler
  • Han mikrostyrer krigen
  • Russiske styrker på frontlinjene overlever sjelden de kritiske "første 100 dagene"
  • De som gjør det rotereres ikke ut
  • Og russerne har ikke personell som settes til å lære opp andre tropper som kommer til frontlinjene
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

FN og Verdens matvareprogram sier nå at 20 millioner risikerer å sulte ihjel i Afrika, og over 350 millioner i verden står overfor usikker matsituasjon.

Jeg lurer på om det er derfor USA og Vesten nå går sammen om å sende Ukraina Harpoon og kanskje også NASAMS, MLRS og NSM. For å bryte den russiske blokkaden.

Jeg tror verden kan stå overfor en "perfekt storm" av problemer de neste årene. Den arabiske våren ganger hundre. Og jeg tror både Russland og Kina vil kollapse. Deres allierte også. Venezuela, Cuba, Iran, Nord-Korea osv. følger i dragsuget.

Forhåpentligvis vil tiden som følger se en gjenblomstring i demokrati... og ikke tredje verdenskrig.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
On 5/22/2022 at 1:46 PM, Svein M said:

Er vel lite vi får gjort med Russland utover å bruke økonomiske sanksjoner for å tvinge de til å komme på bedre tanker. Tilgang på frie medier er også viktig. Det viktigste for oss er vel at Ukraina får den hjelpen de trenger for å jage de russiske styrkene ut og forsvare landet sitt.

Norges folk ser ut til å ha overskudd av fyrverkeri hvert år. Vanlige folk kan sende nyttårsraketter over russergrensa hver bidige kveld en stund til de blir lei å klager til norske myndigheter om å arrestere disse oppviglerne via diplomatiske kanaler :mrgreen:

Lenke til kommentar
4 minutes ago, G said:

Norges folk ser ut til å ha overskudd av fyrverkeri hvert år. Vanlige folk kan sende nyttårsraketter over russergrensa hver bidige kveld en stund til de blir lei å klager til norske myndigheter om å arrestere disse oppviglerne via diplomatiske kanaler :mrgreen:


Vi har også masse NASAMS og NSM og MLRS på lager ;)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
On 5/22/2022 at 11:02 PM, JK22 said:

Så mye som en million stridende deltar nå i den største krigen i verdenshistorien siden 1991, av dette kanskje 300,000 i direkte strid (25 km i hver retning). Da er det ikke rart at tallene er veldig store over døde og skadede. I slutten, om Putin ikke fjernes snarest mulig og russerne retirert til 24. februar-grensene, vil krigen vedvare med hundretusener av drepte. I juli vil 1 million ukrainske menn og kvinner være mobilisert, og om Putin skulle mobilisere og bare sende halvferdige og lite trente menn rett inn i ilden som sett i Donbass, kan vi se opptil to-tre millioner soldater.

Jeg skulle ønske at ikke en eneste ukrainsk soldat behøvde å dø. Jeg kan ikke helt si det samme om ruzzerne, men jo jeg er så moden at jeg forstår at det er mange uskyldige russere som tvinges på sett og vis og ikke har særlig mye valg enn å kjempe, eller å utsettes for likviderings "skvadronene".

Det er et lite håp at de russerne på den konserten ropte i sammen slagord mot krigen.

Lenke til kommentar
On 5/23/2022 at 12:17 AM, Windfarmer said:

Er det noe galt med å være en merkelig figur også nå, hva blir det neste? 

Innledningen var som du forstår et forsøk på spøk. Men de reelle tapstallene på den ukrainske militære siden har selvsagt stor betydning. Og her har vi to regimer, den russiske som for snart to måneder siden innrømmet ca. 1500, og som de fleste betraktet da, og innser nå, er en åpenbart russerbløff.

Ukraina har på sin side holdt absolutt kjeft om dette, en strategi jeg ikke vil kritisere. Men en oppnår neppe Nobels pris i logikk (den prisen finnes ikke, jeg fant den opp nå) å hevde at de russiske tapene er på 1.500, mens det på You Tube alene, er langt flere.

Hva med Darwin-awards, er det noen slike i denne konflikten? :roll:

Lenke til kommentar
12 hours ago, Snikpellik said:

Alle avtaler med Russland er naturligvis sjansespill og jeg vil si det ikke bør være aktuelt nå, men om man skal forsøke å se lengre frem i tid og hva som har skjedd historisk så kan det bli aktuelt. Dersom matvarekrisa eskalerer videre over lengre tid, og de ikke får solgt sitt stjålne korn i stor grad ser jeg ikke på det som en umulighet at man blir enige om å sikre sivil skipsfart ut av vestlige Ukraina som kompromiss for noe annet. Russerne er utrolig nok også opptatt av sitt omdømme i verden, og blokkade av ukrainsk eksport påvirker oss alle - inkludert nasjoner som fremdeles handler med Russland og deres allierte.

Jeg spiser gladelig litt mer fisk og poteter en stund, dersom det kan hjelpe til på å forlenge boikotten av Russland.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Hun bor vel i USA. Og hun nevner at USA sliter med mange interne problemer i denne video. Det er litt om alt mulig å høre. Hun snakker om at Putin "weaponize" flyktninger..

Hun nevner at folk er redd i Russland for å vise motstand, som jo ikke kommer som noen "bombe" for de som følger med i denne tråden. Og noe alle kan tenke seg til på egenhånd at sånn må det nesten være å være russer nå i dag.

Endret av G
Lenke til kommentar
Outlier616 skrev (7 timer siden):

FN og Verdens matvareprogram sier nå at 20 millioner risikerer å sulte ihjel i Afrika, og over 350 millioner i verden står overfor usikker matsituasjon.

Jeg lurer på om det er derfor USA og Vesten nå går sammen om å sende Ukraina Harpoon og kanskje også NASAMS, MLRS og NSM. For å bryte den russiske blokkaden.

Jeg tror verden kan stå overfor en "perfekt storm" av problemer de neste årene. Den arabiske våren ganger hundre. Og jeg tror både Russland og Kina vil kollapse. Deres allierte også. Venezuela, Cuba, Iran, Nord-Korea osv. følger i dragsuget.

Forhåpentligvis vil tiden som følger se en gjenblomstring i demokrati... og ikke tredje verdenskrig.

Jeg synes du gaper over litt vel mye i forhåpningene dine. For å komme litt ned på jorda igjen vil jeg bare minne om at vesten ikke bare sliter men for øyeblikket har mistet kontrollen over to fylker i Ukraina, Luthansk og Donetsk med til sammen 6,3 millioner innbyggere. Du snakker om land med nærmere 2 milliarder innbyggere..

Lenke til kommentar
3 minutes ago, Simen1 said:

Jeg synes du gaper over litt vel mye i forhåpningene dine. For å komme litt ned på jorda igjen vil jeg bare minne om at vesten ikke bare sliter men for øyeblikket har mistet kontrollen over to fylker i Ukraina, Luthansk og Donetsk med til sammen 6,3 millioner innbyggere. Du snakker om land med nærmere 2 milliarder innbyggere..



Det er ikke forhåpninger egentlig, men mer frykt. Kina nærmer seg sin egen krise med stormskritt. Og det har ikke bare med krigen i Ukraina å gjøre, men systemiske problemer globalt hvorpå denne krigen kanskje er strået som brekker ryggen.

  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...