Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

For hver dag som går så virker det som mer og mer sannsynlig at Russland vil ta i bruk atomvåpen, det er ihvertfall åpenbart at de leker med tanken.

Og det ikke bare defensivt. 

Jeg tror dog ikke det blir brukt atomvåpen,  men heller ikke at det fullstendig kan utelukkes.

Endret av bruker-540634
Lenke til kommentar

Jeg tror det er én ting som kan få dem til å bruke et taktisk atomvåpen, og det er om Russland virkelig taper så det synger, og blir stående igjen og se skikkelig svake ut. Russland er livredde for at andre land skal lukte svakhet og blod i vannet. Japan legger nå krav på Kurilene og truer med å ta dem tilbake med makt, India forsøker å utnytte krigen til å få billig olje, og de tidligere Sovjet-republikkene i Asia (-stanene) lukter også svakhet, og trekker seg lengre og lengre bort da de ikke lenger er redde for det russiske militæret. Selv Kina trekker seg nå unna Russland. Ikke bare kan det bli regimeskifte i Russland, men det kan bli fler utbryterrepublikker.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Nye tegn på at dette kan rakne ytterligere for Putin:

Lukasjenko ber om at krigen tar slutt. Men han støtter fortsatt Putin. (aftenposten.no)

Hviterusslands opposisjonsleder til VG: – 80 sabotasjeaksjoner mot de russiske styrkene – VG

For et par dager siden ble det meldt om en stor militærøvelse i Hviterussland og mange fryktet at dette var opptakten til at Lukasjenko ville delta aktivt i krigen mot Ukraina. Dette ble raskt skutt ned av bl.a. brittisk etterretning som meldte at dette var en standard øvelse som ble gjennomført hvert år som en avslutning på vintersesongen. Lukasjenkos intervju styrker dette ytterligere, han har behov for å distansere seg fra Putin.

Hvis dette ender med russisk tap og et svekket Russland så sitter Lukasjenko svært utrygt. Det er ikke tvilsomt at han absolutt var medskyldig i angrepet på Ukraina når han lot russerne benytte Hviterussland som oppmarsjområde for angrepet. Både Hviterussisk næringsliv og befolkningen ellers trenger en syndebukk og en opprenskning, ikke minst for å bli kvitt sanksjonene.

I motsetning til Putin sitter Lukasjenko allerede utrygt, det er fortsatt uklart om han vant siste valg gjennom valgfusk, og der er en aktiv opposisjon som arbeider med base fra Litauen, opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja tok ikke sjansen på fortsatt å bo i Hviterussland, hun regnet vel med å bli forgiftet eller noe i den retning. Går dette veien vil denne opposisjonen få ytterligere vann på møllen, sannsynligvis ved hjelp fra vesten. Hvis både Ukraina og Hviterussland utvikler seg i retning mot liberale demokratier der befolkningen tar avstand for disse primitive og helt urealistiske ideene til Putin om at Kreml skal være det åndelige og maktpolitiske senter i Eurasia fra Lisboa til Shanghai og Vladivostok -  ja så sprø har deler av Kreml blitt - så er det game over.

 

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Windfarmer skrev (25 minutter siden):

Går dette veien vil denne opposisjonen få ytterligere vann på møllen, sannsynligvis ved hjelp fra vesten.

Får bare håpe at de får jobbe i fred uten for mye inngripen fra spesielt amerikanerne. Blir støtten fra vesten for åpenlys har de fort en knagg å henge det på - nazister, narkomane, homofile osv.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
7 hours ago, Outlier616 said:

Putin vil at vil skal tro at denne krigen handler om NATO-ekspansjon. Men den handler om russisk imperialisme.

Ingen oppgående med et snev av historie- og geografikunnskaper i dag tror på ruzzlands nato-frykt.

Altså...

ruzzland_nato_omringet.jpg.d55b670750f02f2ed0a8cbc4a28915a4.jpg

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

For ikke å nevne forskjellen mellom NATO og ruzzland, utvikling de siste år, antall og uttalelser. For å oppsummere først. Ruzzland er redd for demokratisering, som vil si fjerning av dagens styresett. Som selvsagt er det motsatt av hva den standard diktator vil.

NATOs tilstedeværelse i nærheten av Ruzzland pleide å være minimal før 2014. Så sent som i 2009 motsatte Tyskland seg i stor grad å utarbeide beredskapsplaner, langt mindre å sende styrker, for forsvaret av Baltikum. NATO-tilstedeværelsen etter at Kreml brukte militærmakt til å flytte grenser i 2014 økte riktignok, etter 2017, til totalt fire bataljoner i Baltikum.
For invasjonen av Ukraina utplasserte Kreml rundt 125 tilsvarende bataljoner.


Selv om man anerkjenner kvalitetsforskjellen, ville det være latterlig å hevde at styrker som er i undertall mer enn 30 til 1, kan utgjøre en hvilken som helst meningsfull, og særlig eksistensiell trussel mot en stat bevæpnet med atomvåpen i tillegg.


Kremls reaksjoner på NATO-øvelser: Den siste store øvelsen, Cold Response her i landet, så at Russlands nordlige garnisoner forble nesten tomme for tropper. Avstanden mellom uttalt opplevd trussel og hvordan man agerer om man faktisk følte på en trussel er riiiiimelig stor. I sterk kontrast til opptrapping av beredskap som skjer f.eks. i Finland når Kreml øver sine tropper i nærheten.


Ukraina begynte å vurdere NATO-medlemskap først etter at landet var blitt angrepet i 2014.


NATO er en trussel mot Kreml på samme måte som en lås truer en innbruddstyv. De virkelige årsakene ligger andre steder, hovedsakelig i trusselen om "fargerevolusjon", eller folkets opprør mot diktatur for å få demokrati.
Det er et faktum at Putin har f.eks. vært besatt av skjebnen til Libyas diktator Gaddafi, og føler seg sannsynligvis oppriktig truet av sitt eget folk. Se for eksempel hans isolasjon fra offentligheten, avstand til alt annet enn firkløveret sitt. Men det er Putins problem. Ikke noe ukrainere er ansvarlige for.


Det er vel liten tvil om at Putin og hans regime ville føle seg truet hvis Ukraina hadde blitt medlem av NATO. For da ville rundt 13 millioner russere ha slektninger i et demokratiserende land hvor man direkte kunne observere og høre om en utvikling, kanskje på nivå med det man har sett i Baltikum, Polen og flere tidligere østblokkland. Og Putin kunne gjøre lite med det.
I det minste må de mer fornuftige (jeg antar de finnes) medlemmene av Putins indre krets ha forstått at krig i Ukraina ville drive Finland og Sverige mot NATO-medlemskap. Hvis NATO var den faktiske trusselen, hvorfor risikere noe slikt?

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Sitter og ser på en video av en tank den amerikanske hæren har kjøpt 5 prototyper av som de tester nå, som heter M5 Ripsaw. Irak-krigen var et teknologisk sjokk for Sovjet når verden innså hvor langt foran amerikanerne egentlig lå. Nå er det et sjokk for verden hvor langt bak Zovjet fremdeles ligger. De har mer moderne teknologi, men de klarer ikke rulle det ut.

I mellomtiden tester USA nå en tanks som veier mindre enn 4 tonn, har elektrisk motor med høy akselerasjon, som er stillegående, ikke har mannskap, kan skyte tilbake nesten uansett hvor skadet den blir, kan lenkes til andre droner og flygende droner for targeting data, tar mange forskjellige former for ammunisjon man kan bytte mellom, og kan utstyres med andre turrets, som raketter, anti-luftskyts, granatkastere og alt mulig annet. Både tank og turret er rask og smidig og slipper å tenke på at det sitter mennesker inni. 

Hæren ser for seg at den skal brukes til å speide. Utstyres i første omgang med 30mm repeterende kanon og to anti-tank raketter.

Mange tror tanks kanskje har utspilt sin rolle i Syria, Nagorno-Karabakh og Ukraina, men den blir nok her en stund til. Og jeg tviler ikke på at dette kan være fremtiden for pansrede kjøretøy - ikke som egne brigader eller divisjoner som før i tiden, men som det første som møter på fienden i hver brigade.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Windfarmer skrev (3 timer siden):

Hvis dette ender med russisk tap og et svekket Russland så sitter Lukasjenko svært utrygt. Det er ikke tvilsomt at han absolutt var medskyldig i angrepet på Ukraina når han lot russerne benytte Hviterussland som oppmarsjområde for angrepet.

Når man ser hvor mange rakettangrep som er sendt fra Hviterussland, så vil jeg ikke si han bare har vært for oppmarsjområde, men direkte medskyldig i angrep-

Edit: Siste rakettangrep fra Hviterussland er faktisk idag. Trodde han muligens ga seg nå med disse etter den uttalelsen, men dengang ei.

Endret av D0vendyret
Lenke til kommentar

Lavrov: Russland vil ikke bruke atomvåpen i Ukraina

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier ifølge Reuters at Russland ikke kommer til å bruke atomvåpen i Ukraina.

Lavrov uttalte i slutten av april at det er en «reell fare» for både tredje verdenskrig og atomkrig, og omtalte det som Russlands forsøk på å skremme verden fra å støtte Ukraina.

 

Jeg synes retorikken har trappet vesentlig ned den siste tiden. Mulig bare jeg som ikke har fulgt med. 

Endret av iblazeqt
  • Liker 1
Lenke til kommentar
iblazeqt skrev (2 minutter siden):

Jeg synes retorikken har trappet vesentlig ned den siste tiden. Mulig bare jeg som ikke har fulgt med. 

Selvfølgelig bruker de ikke det i Ukraina, det har aldri vært målet for verdenskrig eller atomkrig, der går alt etter planen. Det er land utenfor de snakket om serru

Lenke til kommentar
iblazeqt skrev (3 minutter siden):

Lavrov: Russland vil ikke bruke atomvåpen i Ukraina

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier ifølge Reuters at Russland ikke kommer til å bruke atomvåpen i Ukraina.

Lavrov uttalte i slutten av april at det er en «reell fare» for både tredje verdenskrig og atomkrig, og omtalte det som Russlands forsøk på å skremme verden fra å støtte Ukraina.

 

Jeg synes retorikken har trappet vesentlig ned den siste tiden. Mulig bare jeg som ikke har fulgt med. 

Evt: 
Vi driver bare med en militærøvelse og skal ikke inn i Ukraina, som det ble sagt tidlig i februar.... 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Putin har 3 mål han ønsker å oppnå der det er prioritering på hva som er mest og minst viktig.

1 Beholde makta i Russland.

2 Unngå krig i eget land.

3. Vinne krigen i Ukraina.

Å benytte atomvåpen vil fort ende med at mål 2 ikke oppnåes som kan ende med at han til slutt mister mål 1.

Det samme kan sies om full mobilisering der plutselig et par hundre tusen Russiske foreldre blir bekymret om sine håpefulle som nå skal i krigen i Ukraina. Det er slettes ikke sikkert at det er det Putin trengt nå og da blir et tap i Ukraina straks litt mer spiselig og spesielt med tanke på at han kan spinne en seier ut av det alikavel på hjemmebane ved hjelp at sitt propaganda maskineri.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...