Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Dragonlove skrev (38 minutter siden):

Kraftlinjer kan erstattes

Ikke med pågående kamper. Det er helt feil ressursbruk av begge parter, det vi så. Russland kunne fått strømnettet i knestående enkelt. Ukraina vil uansett ikke ha mulighet til å reise nye strømlinjer midt i en krig.

Jeg tipper det er noe "galt" med det kraftverket nå som russere har kontrollen over det.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ifølge den ukrainske forsvar kan Putin fabrikkera provokasjonar langs grensa med Ukraina for å gje Kviterussland eit påskot til å gå inn i krigen, melder Sky News.

Påstanden kjem dagen etter at Ukraina hevda at ein brigade kviterussiske fallskjermjegerar hadde fått ordre om å kryssa grensa til Ukraina, skriv avisa.

Kviterussland har blitt brukt som oppstillingsområde for ein del av dei russiske styrkene som invaderte Ukraina 24. februar, skriv NTB. Førebels har landet ikkje sjølv gått inn i krigen, men er nære allierte av Russland.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
19 minutes ago, Snikpellik said:

Jaja. Jeg vet du misliker partiet MDG så jeg forstår egentlig hva det var et forsøk på da du trakk de inn som "mot kjellere", det er greit 😛 

Dersom kjelleranlegg under bolig kan ha flere tilrettelagte bruksområder i stedet for å stå permanent tomme og ubrukte vil jeg tro også MDG er veldig for å bygge større kjelleranlegg, det er rett i deres gate. Kanskje vi må begynne å stille sterkere krav til slik beredskap igjen når vi bygger boligblokker i Norge nå. Ikke minst bør det bevilges mer penger til å modernisere tilfluktsrom i offentlige bygg som for eksempel skoler. Dette har jeg ment lenge, uavhengig av denne krigen. Kan arealene ha nyttige daglige bruksfunksjoner i fredstid er det vinn-vinn for alle. 

Jeg misliker ikke MDG men jeg misliker noe av politikken deres. Jeg elsker eks. sykkelpolitikken til MDG og er ikke tilhenger av sort/hvitt karakterisering ;)  

Det var heller ikke min aversjon mot noe av MDG's politikk som ga meg en knytning til MDG i denne sammenhengen men at MDG står sterkt på lag med de aller fleste klimainnspill og vil være det naturlige partiet til å støtte slike forslag i en evt. inkludering i klimalov.

Å bygge kjellerareal i større bomasser, få parkering under bakken og gode ordninger for sykkel er noe jeg alltid har støttet. Jeg har selv syklet til jobb i Oslo i over 20 år så den delen av politikken støtter jeg 100%.

Men jeg kommer ikke til å støtte at man går mot private kjellerareal i eneboliger og rekkehus.
Jeg er også mot det å gjøre det vanskeligere for billister før man har etablert gode alternativer.

Endret av Theo343
  • Liker 2
Lenke til kommentar
G skrev (2 timer siden):

Ja ukrainere er gjennomsnittlig fattigere enn oss og fattigere enn polakker. Men, det er ikke slik at alle i et samfunn er like fattige. Det er snakk om en krig med flyktninger dette her. Altså at mange av dem vil komme hit midlertidig. At noen blir værende er egentlig ikke noen stor uting all den tid landet vårt skriker etter arbeidskraft. Nå kommer det noen pensjonister, men også barn og mødre. Det kan komme voksne menn pga. asyl, men kanskje ikke så mange siden de forsøker å engasjere så mange av dem som mulig i forsvaret av landet sitt. Det har muligens sluppet ut noen menn før det ble kontroll på grensen, men dette utreisevinduet har ikke vart særlig lenge.

En kan tenke seg at noen av disse kanskje kan arbeide for landet sitt i fra utlandet. Det er ikke sikkert at alle eldre har hatt krefter til å reise så langt heller. Kan hende at noen av dem som har levd lenge er klar for å være menneskelige skjold hjemme, eller at de ønsker å hjelpe til med småoppgaver som de strekker til på. Det er hva jeg tenker. Jeg kan selvsagt ha feil på noe av det jeg beskriver.

Er ikke snakk om at alle i et samfunn  er like fattige?

Vi snakker om et land der pensjonene er på rundt 100usd og at 99% av befolkningen bor i falleferdige kommunistblokker

Har noensinne en flyktningen reist tilbake til sitt hjemland(utenom ferie)  etter at de har fått opphold her i Norge? Man får jo statsborgerskap etter 5 år, tidligere 3.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
3 minutes ago, Svein M said:

Så den der. Jeg tror jeg må begrense håpet mitt om at kan komme noe fornuft og stopp av krigen innenfra, for nå blir det vel komplett frykt hos alle innbyggere. Det er jo nå helt opp til styret der å definere hva de mener er falsk info og hvilke begrep som er ok og ikke.

Et komplett diktatur i ordets rette forstand. For de som synes Nato lokker til seg nye land, er jo dette virkelig en solid reklamekampanje for å tiltrekke seg tilhengere andre veien...

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Svein M skrev (9 minutter siden):

Da er det bare å få kastet Putin i fengsel, for er det noen som har spredd falsk informasjon så er det han. 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Det mest overraskende er at slike mennesker får holde på. Det finnes nok av eksempler på hvor risikabelt det er å sette inn mennesker med eksempelvis dyssosiale og narsissistiske personlighetsforstyrrelser på toppen. At fryktelig mange mennesker ser opp til slike og at ingen i den nærmeste kretsen griper inn når det klikker helt er umulig å forstå.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Denne videoen dukket opp i går, jeg har ventet på litt mer informasjon og evt. teksting før jeg poster den, men ser ikke ut som jeg finner det. Men jeg har funnet oversettelser. Siden jeg ikke kan russisk så er det vanskelig å verifisere helt uten at noen større medier gjør det.

Uansett, videoen er filmet av en russer, og viser en ganske stor gjeng russiske soldater som ser ut til å være forlatt over flere dager i kummerlige forhold i ingenmannsland mens de venter på transport som aldri kommer. De klager over å ha blitt forlatt, tap, tøffe forhold, lite mat, at de er blitt kastet inn som kanonføde osv. Det blir også sagt at de måtte skrive under på en kontrakt som gjør at de kan bli "avskjediget med tilbakevirkende kraft" fra hæren senere:

Spoiler

 


Her er oversettelse av hva som blir sagt i videoen:

Spoiler

EDIT: Fant akkurat mediedekning av videoen her:

Video Shows Russian Soldiers Left in Limbo As 'Cannon Fodder'
https://www.newsweek.com/russia-ukraine-troops-low-morale-soldiers-1684503

Endret av Snikpellik
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar

Helsedirektoratet ber norske kommuner gjennomgå jod-beredskapen for barn under 18 år, gravide og ammende
https://www.helsedirektoratet.no/nyheter/helsedirektoratet-ber-norske-kommuner-gjennomga-jod-beredskapen-for-barn-under-18-ar-gravide-og-ammende

Sitat

Helsedirektoratet har informert norske kommuner om at de bør bruke dagen i dag til å gå gjennom beredskapen for distribusjon av jodtabletter til barn under 18 år, gravide og ammende.

Slike tabletter har siden 2017 blitt anbefalt som et beredskapstiltak av Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) og Helsedirektoratet. Cirka 2,2 millioner tabletter er lagret i kommunene til dette formålet. I tillegg er personer mellom 18 og 40 år anbefalt å kjøpe jodtabletter på apotek som egenberedskap.  

- Selv om det ikke er rapportert om utslipp fra kjernekraftverk i Ukraina, er risikoen for ulykker og uhell høyere enn normalt på grunn av krigføringen i landet, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. - Derfor ber vi kommunene om å gå gjennom systemene sine og forsikre seg om at jodtabletter kan gjøres tilgjengelige for barn under 18 år, gravide og ammende på kort varsel.

Dersom det oppstår en situasjon der radioaktivt nedfall rammer Norge, slik det skjedde etter Tsjernobyl-ulykken i 1986, vil inntak av en slik tablett kunne hindre opptak av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen som gir kreftrisiko hos unge mennesker. Derfor er det viktig at jodtabletter er tilgjengelige hvis en atomulykke inntreffer som kan påvirke nordmenns helse.  

- Det er Direktoratet for strålvern og atomsikkerhet (DSA) og deres kriseutvalget for atomberedskap (KUA) som ved en atomulykke vil vurdere om jodtabletter skal benyttes i Norge, sier Nakstad. Tablettene skal bare brukes dersom det spres radioaktivt jod i luften til Norge og myndighetene anbefaler dem brukt. I dagens situasjon er det ikke aktuelt å bruke jodtabletter, men vi vil likevel at kommunene skal være sikre på at de kan brukes på kort varsel dersom det oppstår et behov for det.           

https://dsa.no/atomberedskap/ukraina--atomsikkerhet-og-beredskap#

Endret av Snikpellik
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Svein M skrev (2 minutter siden):

Det ser ut til at dette kommer til å bli en lang og voldsom krig. Det kommer sikkert også til å bli mange flykninger. Slik jeg ser det nå så kommer en ikke unna at europeiske land må hjelpe Ukraina militært for å vinne krigen.

Ukraina ikke nødvendigvis vinne krigen. Uansett hvor kaldt og hjerteløst det er å si det. Resultatet vil trolig være ekstremt mye verre om europeiske land blander seg inn militært med annet enn utstyr.
Men du har alltids muligheten til å melde deg som frivillig der nede. Lykke til.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Svein M skrev (2 minutter siden):

Det ser ut til at dette kommer til å bli en lang og voldsom krig. Det kommer sikkert også til å bli mange flykninger. Slik jeg ser det nå så kommer en ikke unna at europeiske land må hjelpe Ukraina militært for å vinne krigen.

Om Russland aldri gjev seg så tar dei militær kontroll før eller seinare uansett. Så blir ev. spørsmålet om dei vil og klarar å halde på det. Hjelp frå europeiske land ser det ikkje ut som dei får, med unntak av humaniær støtte, veldedigheit og materiell.

Lenke til kommentar

President Putin has warned those opposing Russia's actions in Ukraine "not to exacerbate the situation" by imposing more restrictions on his country.

The Russian president was speaking at a government meeting broadcast on the state-controlled Rossiya 24 news channel.

"We have no ill intentions against our neighbours," Putin claims.

And he says his government sees "no need" for its neighbours to take further action that will "make our relations worse".

"I think everyone must think about how to normalise relations, co-operate normally and develop relations normally," he adds.

 

Aner man en litt mildere tone? 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-404071
Svein M skrev (4 minutter siden):

Det ser ut til at dette kommer til å bli en lang og voldsom krig. Det kommer sikkert også til å bli mange flykninger. Slik jeg ser det nå så kommer en ikke unna at europeiske land må hjelpe Ukraina militært for å vinne krigen.

Nå ligger det jo an til at Russland vinner slagene, men det er ikke gitt at Russland vinner krigen. Uten at jeg har inngående kjennskap til det, så peker nå flere på at Russland er i ferd med å bytte taktikk. Når makt ikke fungerer, så virker Putin å prøve enda mer makt. Flere eksperter peker på at Russlands store styrke er tunge enheter og artilleri. Dersom taktikken blir å jevne byer med jorden, hvordan skal en klare å styre Ukraina i ettertid når en har gått så hardt inn? Ukraina har lært seg å like uavhengigheten de fikk for 30 år siden, og det er ikke lett å se hvordan de bare skal gi seg. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...