Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Er katt mer hygienisk en mus?


Cerent

Anbefalte innlegg

Var litt usikker på hvor jeg skulle plassere denne posten men prøver her.

Dersom en bor et sted der det tidvis er mus kan jo noen finne på å foreslå å skaffe seg en katt for å  bekjempe dem, men er det ikke bare å bytte ut et dyr med et annet, og dersom en ser bort ifra at mus kan ødelegge materialer og slik mer enn en katt vanligvis gjør er det mer hygienisk om en har en katt gående rundt inne enn en mus? Katten gjør vel forhåpentligvis ikke fra seg inne i hvert fall, men det blir jo mye hår og det sitter sikkert mange mikroorganismer og slik i pelsen slik som på en mus eller rotte? Og begge går jo ute uten "sko" og på steder de fleste mennesker ville ha vært betenkt med å ferdes? Eller er det verre (for mennesker) mikroorganismer på mus enn katter og hunder og i såfall hvorfor?

Leste en gang i lokalavisen om en barnehage som hadde blitt stengt på dagen og måtte vakes ned fordi noen så en rotte løpe over gulvet, er det virkelig så farlig?  Dersom det hadde vært en katt eller hund hadde det antakeligvis heller vekket begeistring, men er det noe forskjell fra et hygienestandpunkt?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vedrørende rotten i bhg så er det vel i all hovedsak faren for å bli bitt av en rotte de ikke ønsker skal oppstå.

Samtidig gjør rotter stor skade på bygg og avføringen er gifting for innånding, så vil tro at det er derfor den ble stengt.

Katt er vel rimelig renslige dyr, men hår blir det nok av. Alt dette kommer vel an på hvem eieren er vil jeg tro hvor renslige dyra egentlig er.

Lenke til kommentar

ADVARSEL:
Jeg har to stykker av den fella "Victor Multikill", og kan ikke anbefale den.
Den bærer preg av å være designet av en 3D printing-entusiast uten materialkunnskap, og må vedlikeholdes hele tiden.

Visste du at en mus pisser på seg idet den blir grillet?
Nei? Det visste ikke designeren heller.
Musepiss er saltvann, som kortslutter fella. Den er ikke laget for å tas fra hverandre. I beste fall legger det seg på elektrodene, og lurer fella til å tro at det er mus i den når dette ikke stemmer. Den bruker batterier, 4 stk. C-celler, og de må byttes irriterende ofte.

Fella er en prototyp på en Rube Goldberg-maskin som teknisk sett kan virke noen ganger.
Men min hadde allerede vært ødelagt om jeg ikke hadde demontert og renset den for piss. Dette er den ikke designet for, så du må være stø på hånden.

 

 

Katt er mye mer hygienisk enn rotter og mus. Mus er inkontinente, og etterlater piss og dritt over alt hvor de ferdes. De tygger ukritisk på ledninger, isolasjon og lever i veggene.

 

Endret av Mannen med ljåen
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
xClaymanx skrev (39 minutter siden):

Katt er vel rimelig renslige dyr

Ja, hjemme hos seg selv.

De går nemlig til meg og driter. Renslige i og for seg når de graver ned de små gavepakkene i strøgrusen eller grønnsaksbedet mitt. Kjipt for meg som plutselig oppdager det når jeg skal strø med sand fra bøtta eller hente jordbær eller gulrøtter.

Den lukta ... 🤮

Lenke til kommentar
1Dr.E skrev (49 minutter siden):

Ja, hjemme hos seg selv.

De går nemlig til meg og driter. Renslige i og for seg når de graver ned de små gavepakkene i strøgrusen eller grønnsaksbedet mitt. Kjipt for meg som plutselig oppdager det når jeg skal strø med sand fra bøtta eller hente jordbær eller gulrøtter.

Den lukta ... 🤮

Ja, det vet jeg godt om. Hadde grønnsakshage som hele tiden fikk ekstra gjødsling.

Lukta er til å ta å føle på ja, og egentlig ingenting effektivt man kan gjøre for å få de bort heller annet enn å få egen katt har jeg hørt.

Lenke til kommentar

Ville gnagere kan ha harepest, som skal være verre for mennesker enn kattepest.

Katten har som medfødt refleks å sparke over avføringen, men dette fungerer dessverre bare når den kan sparke sand eller jord. Det fungerer betraktelig dårligere på en vanlig plen. 

Det blir regnet som hygienisk å ha visse gnagere i bur, dersom de er kjøpt på dyrebutikk. Som hamstere, hvite mus og til og med rotter. 

Lenke til kommentar

Jeg ville ha satt i gang med å sette ut feller og gift, på ulike plasser hvor musa har vært. Deretter ville jeg har sjekket hvor musene kommer inn i bygningen. Etterpå ville jeg ha tettet disse åpningene. Åpninger kan du finne under kledningen (mangel på musebånd),hull i overgangen mellom grunnmur og vegg, mangelfull sperre i ventiler eller luftekanaler og mangelfull tetning rundt rør. 
 

Muse-dritt og urin kan føre med seg smittsomme sykdommer som ikke alltid er like hyggelig å få i seg. Døde mus/rotter i konstruksjonen, fører nesten alltid med seg en søtlig odør som ofte setter seg i hele bygget. I mange tilfeller må det åpnes opp i vegger/takk/gulv for å finne rakkeren. Det kan være dyrt, om du ikke har en egen skadedyrforsikring.  

Lenke til kommentar

Katter, rotter og mus er hygieniske dyr, de vasker og steller pelsen sin flere ganger daglig. Det du lurer på er om tamme dyr er mer hygieniske enn ville dyr. Svaret er ja! Tamme dyr skal bo på rene steder, ville dyr bor på skitne steder. En tam katt bor innendørs, eieren vil dusje dyret hvis det blir særlig ille, ellers har katten ly for vær og vind og god tid til å stelle pelsen. Eieren vil også gi rent for og vann. Dyret vil få behandling hos veterinær ved sykdom og parasitter. Om katten er vill og bor i skogen så blir det en ruskete utekatt med sykdommer og parasitter. Akkurat det samme gjelder mus, rotter, hunder, fugl, fisk og mennesker :)

Endret av Abigor
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...