Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Bærebjelke med hull, beregninger


Anbefalte innlegg

Flytter kjøkken fra et rom til et annet og det ble i den anledning tatt hull gjennom bjelkelag for avløp og kaldtvann.

Etasjen virker å ha seget og gynger ubehagelig mye med belastning på midten. Er det noen som vet hvordan man kan beregne styrken denne bjelken fortsatt har igjen og om det holder for å holde et kjøkken med normal belastning?

Rørlegger har gjort dette, men ifølge takstmann fra forsikringa er det «ingen bygningsmessige skader bortsett fra knirkende laminat». Jeg sjekker ikke promillen til takstmannen som møtte opp, men føler meg litt lurt. Ingen har sett noen særskilte beregninger som burde vært gjort før boringen fant sted.

noen som vet hvem som kan hjelpe meg til å vurdere skaden? Snekker, takstmann, byggingeniør? Jeg har planer om å rive taket i etasjen under for å kunne se bjelkene før ny befaring gjøres.

0C00E1E3-A4F3-4C27-B6C0-A5F9475E3E55.jpeg

B4B6B72C-41A3-4B7E-A202-BD4133B9A786.jpeg

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vanskelig å si noe konkret uten å se hele konstruksjonen og hvordan bjelkene skal lastes men 3,2 meter er ikke noe voldsomt spenn. Begrenset hvor mye last du klarer å få på det. Har vanskelig for å forstå at "etasjen virker å ha seget" men det kan jo selvfølgelig "flekse" mer. Samtidig er jo konstruksjonen selvfølgelig svekket, unødvendig mye. Det er en uting å drive å tukle med bærende elementer men ofte må det jo bli sånn. Byggforsk har noen anbefalinger som bør følges. En "kan" ta hull i senter av bjelker men diameteren skal være mindre enn halvparten av bjelken (198mm? -OK), og det skal være plassert minst to ganger bjelkemålet ut fra opplegget (2 x 198mm? -IKKE OK). En bedre løsning hadde vært å ta hullene lenger ut, med større mellomrom.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...