Gå til innhold

Smartløsninger i heimen ved nedetid på internett


Anbefalte innlegg

Hei

Jeg har lys (Philips Hue, med Hue bridge), varmepumpe (Toshiba), panelovner (Adax) og robotstøvsuger (Roborock) koblet til hjemmenettverket. Disse kan jeg styre med mobilen fra hvorsomhelst i landet. 

I går gikk nettet ned i mitt område. Jeg fikk da ikke fjernstyrt dem. Det var forsåvidt som forventet. 

Jeg forventet dog å kunne styre dem da jeg kom hjem, men det lot seg kun gjøre med lysene. 

Kan noen forklare meg hvordan dette faktisk fungerer? Hvorfor trenger jeg internett for å styre duppedingser når jeg befinner meg få meter fra dem? Og hvorfor fungerte lysene men ikke de øvrige enhetene?

Og, hvordan kan jeg kommunisere med enhetene langveisfra? Wi-Fi-nettverket har i utgangspunktet begrenset rekkevidde. Bruker systemet da rett og slett telenettet/mobildata for å opprette forbindelse mellom telefon og router hjemme? Det står at Hue bruker bluetooth og Zigbee, men jeg mistet også kontakten med Hue. Det ble årnings da jeg koblet meg til Wi-Fi-en (som på det tidspunktet var uten internettforbindelse).

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
1 hour ago, xClaymanx said:

Alle slike tjenester har en skyløsning som din enhet er koblet mot via din Wifi.

Du kontrollerer ikke enheten direkte, men via en skyløsning som er levert av leverandør.

Går nettet ditt ned, mister enheten kontakt med moderskipet og kan ikke kontrolleres.

En del løsninger er avhengig av en skytjeneste, men en del løsninger har også fallback via lokal kommunikasjon hvis internett er nede. Dessverre er det nok en del løsninger der man ganske enkelt ikke prioriterer det, mens for andre ser man at det er andre lokale muligheter i de få tilfellene der nettet er nede - eks. en varmepumpe, så har man en fjernkontroll også.

Det man også bør være obs på, er at det sikkert er enkelte løsninger som kan være avhengig av tilkobling for skedulerte oppgaver - eks. at det skal slå seg på ved et gitt klokkeslett. Andre igjen, og jeg håper de fleste, vil ha regler også liggende lokalt slik at skedulert oppgave blir utført.

Videre har man løsninger som kan være kompatible (/bruker åpne standarder) mot bruk av tredjeparts smarthusløsninger - eks. HomeAssistant eller OpenHAB i stedet for å bruke leverandørens skytjeneste. Da kan man få bedre lokal kontroll. En fordel med slike løsninger blir også at man kan administere løsninger fra en rekke forskjellige aktører via ett grensesnitt/app og sette opp regler på tvers (eks. temperatursensoren i alarm-dings brukes for å analysere om varmovn skal startes, eller bevegelsedetektor fra produsent X gjør at oppgave utføres på lysløsning fra produsent Y).

Dette handler ikke bare om problemer når internett er nede, mens hvis eksempelvis den sentrale tjenesten skulle ha problemer.

Så har man noen særtilfeller av smarte enheter som også har kontakt med mobilnettet - enten fordi de skal kunne benyttes uten å være i kontakt med et lokalnettverk, eller for å ha redundans i forbindelsen. At det er funksjonalitet som fungerer lokalt vil også kunne bety at produktet opprettholder en viss funksjonalitet i hvert fall når leverandøren legger ned den sentrale tjenesten.

Slike lokale grensesnitt for å administrere en del typer enheter, kan også ha sikkerhetsmessige utfordringer. Det er en del tilfeller der man ser grensesnitt som egentlig bare skal være lokalt på et nettverk blir eksponert mot internett for at man skal kunne fjernadministrere. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Du kan endre oppsettet ditt til å være uavhengig av 3part.

Se litt på smarthus system slik som Homey, Home-Assistant, Openhab osv.

Philips hue = trenger zigbee kontroller i huset
Toshiba Varmepumpe er vel cloud only, finnes trolig noen 3parts prosjekter.

Adax Wifi gen2 (legg merke til gen2) kan styres lokalt med nyeste firmware.
Roborock kan også styres lokalt men er litt knot å hente ut token keyen du trenger for dette.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Jayhawks skrev (9 timer siden):

Jeg forventet dog å kunne styre dem da jeg kom hjem, men det lot seg kun gjøre med lysene.

 

Jayhawks skrev (9 timer siden):

Det ble årnings da jeg koblet meg til Wi-Fi-en (som på det tidspunktet var uten internettforbindelse).

 

Jeg antar at lysene kunne styres over bluetooth (veldig kort rekkevidde) da du kom hjem. De andre kunne styres over wifi. Når du ikke er hjemme kan du styre via via internett (sannsynligvis en "sky-løsning"). Sky-løsningen fungerer selvfølgelig ikke dersom internett er "nede" hjemme.

Endret av mobile999
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...