Gå til innhold

Lovlig å oppgi feilaktige opplysninger i skattekort?


NoTrace

Anbefalte innlegg

Leker med tanken på å oppgi et veldig lavt beløp i skattekortet, for så å sette pengene på en høyrentekonto, rentefond og/eller globalt indeksfond. Skatten vil selvfølgelig betales korrekt ved skatteoppgjøret året etter inntektsåret. 

Forstår at dette ikke er det smarteste isolert sett, men jeg har mer enn nok likvide midler til å dekke inn 100% tap av skattepengene neste år.

Kongstanken her er jo å hente ut litt profitt av skattepengene, samt. at det er (for øyeblikket) rentefritt å ha restskatt, og man betaler dette i august/september året etter (19 mnd profitt fra Januar i inntektsåret).

Jeg chattet med Skatteetaten, og de sa at man skal etter beste evne oppgi korrekt informasjon i skattekortet, men antar det bare er et standardsvar. 

Så jeg tenkte å høre med noen advokater her om det er noen betenkeligheter med å håndtere (forskudds)skatten selv?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Er ingen advokat, men har vanskelig for å tro at det ikke blir plukket opp ila kort tid mtp hvor automatisert det er blitt med A-meldinger og at du da blir bedt om å oppgi riktige opplysninger.

 

En ting er å si du tjener 500k når du vet du tjener 700k

En annen ting er å si 100k når du vet du tjener 1.5M

 

Som alltid er skatteetaten verdensmester i det de elsker å lene seg på " Skjønn & Som regel"

 

Summa summarum vil nok ikke noe være straffbart ettersom du kan leke dum å skylde på datafeil +++ ved inntasting. Det er derimot vanskelig å snakke seg bort fra gjentagende oppførsel

 

 

Lenke til kommentar

Er ingen advokat men ser ingen grunn til hvorfor dette skulle vare noe problem.

Det viktige er at skatten blir korrekt oppgitt og etterpå betalt i neste selvangivelse.

Når du skatter på lønn du får inn 2022 så er dette i realiteten skatt du skal betale først i 2023. Du får ju ingen rente fra staten for at de allerede i 2022 skatter på noe som egentlig ikke trenger å betales før 2023.

Ikke bare er det mulighet for å investere disse pengene i f.eks fond i 2022, det er også mangel på rente fra staten.

 

Har selv tenkt på dette men vært for lat og bekymret at noe skal skje med min økonomi slik at jeg ikke lenger har penger når skatten på flere hundre tusener kommer neste våren.

Endret av Kato85
Lenke til kommentar

strengt tatt er det ikke noe i veien å betale for lite skatt. Men, da bør enn ha disiplin å sette penga til siden på egen konto. Og, bruke pengene å betale restskatten med når det kommer. Mange mener og at dey lønnet seg å betale alkurat nok skatt, istedenfor å betale for mye (og få skatt tilgode tilbake)

 

husk at staten er den værste innkreveren når det gjelder gjeld

Endret av spetter
Lenke til kommentar

Ser nå her at det er plikt å betale forskuddsskatt, men skatteetaten oppgir ikke nøyaktig om det er ok å endre den litt:

https://www.skatteetaten.no/person/skatt/skattekort/forskuddsskatt/

 

Det er fremst arbeidsgivers ansvar å sørge for at forskuddsskatten blir utbetalt, ellers risikerer arbeidsgiver opp til 2 års fengsel:

https://www.skatteetaten.no/bedrift-og-organisasjon/arbeidsgiver/skattekort-og-skattetrekk/forskuddstrekk/

https://www.skatteetaten.no/bedrift-og-organisasjon/arbeidsgiver/skattekort-og-skattetrekk/forskuddstrekk/okonomisk-ansvar-og-straffeansvar/

 

Lenke til kommentar

Skattebetalingsloven §18-2:

(2) Den som på annen måte enn nevnt i § 18-1 eller denne paragrafs første ledd gir uriktige opplysninger til fastsettings- eller innkrevingsmyndighetene, straffes med bot eller fengsel inntil 2 år. Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes grovt uaktsom overtredelse av første punktum.

 

Å bevisst rapportere inn lavere forventet lønn en den reelle er å gi uriktige opplysninger.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er pliktig å betale forskuddsskatt om man har skattepliktig inntekt, men det står ingenting om hvor mye. Man kan minimum sette 5% trekk, så jeg ville uansett blitt trukket dette. 

Jeg vil anta at så lenge man oppgir korrekte opplysninger i skattemeldingen for tilhørende skatteoppgjør, og således betaler restskatt innen fristene vil skatteetaten ikke gjøre noe mer utav det. Skatteetaten selv refererte til følgende lov da jeg snakket med dem sist:

image.png.5581b4e5597038c19941d8db646c8a54.png

Men det er jo juss-språk på sitt beste, og absolutt åpent for tolkning. Det ble dog for mye gråsone til at jeg orket å gjøre dette for potensielt 10-20k netto.

Lenke til kommentar
2 hours ago, Pop said:

Kan pkt 2 i § 18-1 medvirke til TS' ønske?

(2) Straff kommer ikke til anvendelse på handling som nevnt i første ledd hvis de beløp som er eller skulle vært trukket, likevel blir innbetalt til rett tid.

Nei, for TS gjør seg skyldig i brudd på §18-2, ikke §18-1.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...