Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Leietaker med inkludert strøm driver miningvirksomhet (krypto) i stor skala


Gjest 62b90...b2a

Anbefalte innlegg

3 hours ago, kjetilkl said:

Det stemmer nok ikke.

Det har vært en god del fokus på dette de siste årene fra skattetetaten, og hvis vi ser på de generelle retningelinjene så vil de definere det som en næring hvis:

  • Miningen foregår over et visst tidsrom
  • Aktiviteten må ha et visst omfang (f.eks hvor mye tid du bruker)
  • Du forventer å gå med overskudd
  • Du utvinner kryptovaluta for egen regning og risiko

Selv om huseier tar en del av risikoen her med hensyn til strømmen, så vil sånn jeg ser det alle punktene være oppfylt med det omfanget som er beskrevet.

Jeg ville sjekket med skattetetaten - er leietaker registrert som næringsdrivende? - Isåfall er jo saken grei, da har han normalt sett ikke lov å drive i hybelen/leiligheten.

Er han ikke registrert som næringsdrivende? - Da burde han kanskje ha vært det med beskrevet omfang og de kan ta en prat med han. - Samme resultat.

"over et visst tidsrom" betyr generelt flere år ifht næring

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest 62b90...b2a
23 minutes ago, MariusJS said:

20 kort og 5kw?

Tenker vi sier 130w pr kort og da 2600w, altså 22776 kWh i året

 

Forøvrig, er det leietakers ansvar å vite hva slags strømavtale utleier har? Utleier kunne fint bundet seg til 43 øre pr kwh og hadde da ikke hatt stort å klage på i mine øyne

Nå vet jeg ikke hvilken rigg det er snakk om, men forbruket har gått opp ca. 5.5 kW -> 5.5 * 365 * 24 kWh = 48210 kWh på et år.

F.eks. et RTX 3080 ligger på ca 220W når det miner. Om det er 16 slike eller 30x3060Ti er vel ikke relevant? Og heller ikke hvor mye utleier betaler for strøm? Nå er det tydeligvis spotpris, men uansett kan vel ikke en leietaker bruke strøm fritt frem selv om det er inkludert....? Det er jo implisitt "strøm til normalt forbruk", men det er ikke regulert av noe lovverk.

Og jo, det blir jo som å videreselge andres strøm. Mener du at det er greit om noen kyniske drittfolk leier en hybel (uten planer om å bo der) med inkludert strøm for 3000-, i måneden av en godtroende utleier, og så kjører inn en enorm mining-operasjon der de bruker 15 kW på mining og koster utleier 50k i måneden, mens de selv tjener 150k? Det er jo absurd å forsvare dette moralsk, selv om det ikke kanskje ikke finnes et oppdatert lovverk som dekker slikt.

Det er jo en veldig spesiell sak, men noen som gjør noe slikt kan ikke eie fnugg av moral.

Anonymous poster hash: 62b90...b2a

Lenke til kommentar

Som vanlig har man gått på en smell med å inkludere gratis strøm. Gjør meg bare enda sikrere på at jeg skal ha minusmåler når jeg får ferdig utleiedelen min.

Til huseier ville jeg gått til oppsigelse som nevnt tidligere i tråden, og som "strakstiltak" ville jeg gjort følgende (forutsatt at da hele sikringsskapet er i utleiers del:

Finn sikringene til utleeidelen. Ta dem sporadisk hver tredje time i 4-5 sekunder. Mtp antall rigger vedkommende har og hva leietaker miner med medfører det et konstant irritasjonsmoment mtp å måtte reboote riggene og styre dem. Det kan ta opptil 45 min før vedkommende får varsling om at riggene er nede.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Har kjem nok avtalelovens bestemmelse om svik inn i bildet.

Sitat

§ 30.

Er en viljeserklæring fremkaldt ved svik fra den anden part, binder den ikke den som har avgit den. Det samme gjælder, hvis tredjemand har fremkaldt den ved svik, og den anden part kjendte eller burde ha kjendt forholdet.

Har den anden part svikagtig git urigtige oplysninger om omstændigheter, som kan antages at ha hat betydning for viljeserklæringen, eller har han svikagtig fortiet saadanne omstændigheter, ansees han for at ha fremkaldt erklæringen derved, hvis ikke det motsatte godtgjøres.

Særleg andre ledd om at leigetakar i dette tilfellet har gitt uriktige opplysningar om bruken av husrommet vil være relevant for å vurdere om leigeavtalen er gyldig.

 

I tillegg har også husleigelova ein bestemmelse som angår dette:

Sitat

§ 5-1.Leierens bruk m.v.

Utleieren plikter i leietiden å stille husrommet til leierens disposisjon i samsvar med avtalen.

Leieren plikter å behandle husrommet med tilbørlig aktsomhet og for øvrig i samsvar med leieavtalen.

Leieren kan ikke bruke husrommet til annet formål enn avtalt. Leier av lokale kan likevel drive annen beslektet virksomhet, forutsatt at dette ikke er til vesentlig ulempe for utleieren eller de øvrige brukerne av eiendommen.

Leier av lokale for butikk eller serveringssted plikter å holde virksomheten åpen og i vanlig daglig drift unntatt når midlertidig stenging er nødvendig.

Så med mindre det er gjort avtale om at leigetakar skal få drive kryptomining så vil dette ikkje være lov på bakgrunn av at det ikkje er lov å bruke husrommet til anna formål.
Kva som er eit anna formål er sjølvsagt også eit definisjonsspørsmål men kryptomining i ein slik skala ligg langt utover det å ha ein PC eller to som står på heile døgnet.
Det kan nok også argumenterast at slik bruk ikkje er å behandle husrommet til tilbørleg aktsomheit om det elektriske anlegget i husrommet ikkje er dimensjonert for eit slikt straumforbruk.

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
D0vendyret skrev (1 time siden):

Da må det være egen måler. Eller .... huseier kanskje kan gjøre det samme, starte med mining og la leieboer betale strømmen for det :)

Jeg har egen undermåler til kursene/sikringsskap i kjelleren. 

Leier ut kollektiv x 3 soverom for kr6000 per rom inkl. strøm. 

Har dog spesifisert i kontrakten at "gratis strøm forutsetter et normalt strømforbruk. Det forutsettes at det ikke blir misbruk av gratis strøm. Det forutsettes at varmeovner, lys, osv skrus av/ned når leiligheten blir forlatt og at dører holdes stengt for å holde inne varme. 

Ved eventuell misbruk av gratis strøm forbeholder utleier seg retten til å sette en øvre grense på kr500 per leietager"

Nå har jeg fått en regning på 4200kr 2400kwt for november, for min egen boenhet og leiligheten under, men det er mindre kwt enn ifjor på et par hundre kr, så jeg har ikke brukt klausulen, men har den kun til "nød" om noen skulle misbrukt strømmen. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det kan være greit å ha i bakhodet her at akkurat antall kilowatt de har brukt ekstra ikke kan dokumenteres, og det er heller ikke en selvfølge at all ekstra forbruk skyldes mining. Det kan like godt være ekstra bruk av oppvarming, vasking av klær på ugunstige tidspunkt og kanskje halvtomme maskiner, dusjing over lengre tid etc. ikke minst så er dette og på den kaldeste tiden på året de fleste steder i landet. Vi vet heller ikke hvor dette er, eller stand på bolig. For alt vi vet er det dårlig isolert bolig som kan ha medført økt forbruk.

De bekrefter at de miner, men uten å faktisk vite hva dette betyr i omfang så kan det like godt være en som er ukyndig på IT som tror han/hun blir rik på en gammel pc som står i hjørnet og miner.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
19 hours ago, Opsat500 said:

Du kan bytte automatsikring på kursen vedkommende disponerer. Sett inn en f.eks en på 2 ampere. Da kan han disponere maks 460 watt. 

Det var egentlig en meget god ide. 2 ampere var jo ganske lite, men med 4A så er vi vel oppe i en kilowatt. 

Det kan umulig være en mangel ved utelieboligen at strømkursen har en kapasitet som tilsvarer en "normal bruk".

Man kan jo begrense forbruket på kursen til det som er "et rimelig forbruk for en bolig" enten det nå dreier seg om et enkelt rom eller en leilighet.

Lenke til kommentar
MariusJS skrev (7 timer siden):

20 kort og 5kw?

Tenker vi sier 130w pr kort og da 2600w, altså 22776 kWh i året

 

Forøvrig, er det leietakers ansvar å vite hva slags strømavtale utleier har? Utleier kunne fint bundet seg til 43 øre pr kwh og hadde da ikke hatt stort å klage på i mine øyne

Selv med den prisen du anslår så ville det medført en kostnad på mellom 1 og 2 månedsleier for boligen. Mener du virkelig dette er rimelig og innenfor lojalitetsplikten?

Lenke til kommentar
Illuminatum skrev (2 timer siden):

Selv med den prisen du anslår så ville det medført en kostnad på mellom 1 og 2 månedsleier for boligen. Mener du virkelig dette er rimelig og innenfor lojalitetsplikten?

Dette blir et sidespor i debatten som ikke hjelper TS noe. Det han sikter til er at hadde huseier hatt fastprisavtale på 43 øre og bor i Sør-Norge, hadde vekommende faktisk fått gratis strøm (unntatt nettleie pga leieboerens mining (i form av gratis strøm ved at staten dekker 55% av alt over 70 øre i spot). 160 øre i spot - ca 45 øre fra staten. 2 øre i pluss pr kwt.

Lenke til kommentar
Red Frostraven skrev (På 22.12.2021 den 14.14):

Tips til neste kontrakt: Gratis strøm inntill XXXX kroner eller YYYY KWt

Tviler på det er lovlig, mtp du har ikke låv til å vidrefakturere strøm. Seiemåler er kun for å se forbruk. Bygg om til egen måler fra nettselskapet.

Endret av Ephrus
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Kajac skrev (På 21.12.2021 den 20.17):

Jeg så det. Men lojalitetsplikten ser ikke ut til å ha noen faste rammer. Så da må nok forliksrådet eller noen andre inn i bildet. Men jeg vil tippe det er denne lojalitetsplikten som evt. kan ha noe for seg i dette tilfellet. 

Det er vel langt utenfor lojalitetsplikten å bruke strøm til kommersielle formål? Dvs. bruke av eierens strøm for å drive business og tjene penger?

Endret av hekomo
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...