Gå til innhold

Høye strømpriser er som en fattigmannsskatt


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det enklaste og raskaste tiltaket.

Endre rammer for Nord Pool slik at høgaste bud ikkje har innflytelse på prisen anna enn straumen til denne kunden.

Det kan gjerast med å endre handelssystemet slik at det blir handel kontrakt for kontrakt på ei tidslinje.

Endret av Samms
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Gullkorn igjen, det er bra at det fins noen som forstår hva som foregår, bare uheldig at det ikke gjelder dem som styrer.

.

Alternativt får vi innføre samme prisbørs i alle markeder som i strømmarkedet : Hvis jeg selger en helt ny Tesla for 50 000 så er det hermed satt et prisnivå og alle Teslaer må senere selges for 50 000. Hvis jeg er heldig og får 500 000 for en gammel rusten Volvo så må alle gamle rustvrak gå for 500 000. Vi må bare finne en måte å gjøre bilmarkedet til et monopol også, så ingen har noe valg mhp. å la være å kjøpe eller gå eller sykle i stedet, ellers fungerer det ikke. Omsetningen må skje på en børs hvor ingen aktører har interesse av å redusere prisene. Og så må vi legge skylda på en EU- forkortelse for et regelverk som ingen tar seg bryet med å forstå så alle bare krangler om det med tro som basis og tolkninger fra eksperter som motsier hverandre.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

For å være helt ærlig, så begynner jeg å bli lei av maset om billigere strøm. Hva er poenget med at dette debatteres opp og ned i mente i media, i stedet for å ta det direkte med politikerne? De som tjener seg rike på dette vil jo aldri ha prisen ned igjen. Da taper de penger. Debatten viser bare én ting: hvor lite makt media og såkalte "folk flest" har over politikerne.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Som det helt riktig hevdes, så er det urimelig å kreve at Norsk befolkning plutselig skal forandre bosettingsmønster, oppvarmingskilde og vaner. Vi rekker ikke å flytte inn i blokkleilighet med søppelforbrenningsvarme, eller få lagt inn gassrør til oppvarming, på et par måneder.

I prinsippet kan nå en gruve for kryptoutvinning i det sørlige frankrike by 3kr pr kWh, og dermed vil markedet sørge for at kraften flyter dit, og ikke til oppvarming av en idrettshall i Nordland lenger. Dette er smått absurd, jeg kan ikke tro at politikerne har skjønt en døyt av hva de har skrevet under på.

Her må avtalene trekkes tilbake, vi må ta kontroll over markedet. Om det betyr at noen blir sure, eller det blir bøter, så får vi bare ta den støyten og gå videre. På ett eller annet nivå må vi si stopp, Tyskland bestemmer ikke i Norge lenger, siden 1945. Det betyr jo heller ikke at vi helt slutter å selge strøm til utlandet, men strøm til eget forbruk må prises etter den modellen landet er konfigurert for.

  • Liker 9
Lenke til kommentar
34 minutes ago, Per Magus said:

Hva så, de kan jo bare fortsette som de vil. Det eneste du kan gjøre er å knyte nevene i bukselommene – det hjelper heller ikke det spøtt.

Det stemmer forsåvidt at det er lite man kan gjøre

Men de fleste politikere glemmer til at de er for folket og ikke for seg selv.

Dersom politiske partier ikke har tenkt til å gjøre noe særlig med tingenes tilstand så er det jo en mulighet til å påvirke ved valg å velge andre partier som har annen politikk på strømområdet.

Skjønt 

Det som står i partiprogrammet og valgløfter er ikke alltid en garanti for å vinne fram eller bli prioritert.

Lenke til kommentar
Lodium skrev (23 minutter siden):

er det jo en mulighet til å påvirke ved valg å velge andre partier som har annen politikk på strømområdet.

Beklager, men de finnes ikke. Ja, jeg var også en gang naiv nok til å tro at det kom til å bli en endring og meldte meg inn i FrP. Men så tok politikerbroileren Siv Jensen over. Jeg så hvor ivrig hun forsvarte flyseteavgiften, plastposeavgiften, sukkeravgiften og så videre. Deretter tok hun inn en ny minister som kom med en helt ny avgift; man skal betale gebyr for å dø, men den ble til Siv Jensens store skuffelse stoppet av sosialistene. Da innså jeg at dette var helt håpløst og meldte meg ut av FrP og inn i Norges største parti: Hjemmesitterpartiet. Jeg har rett og slett gitt opp etter å ha observert hvordan hun totalt ignorerte partiprogrammet.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Vanlige folk er de enkleste å legge skatter og avgifter, eller et annet aktuelt regime på.

De velbemidlede trenger ikke å ta det så tungt og kan gjøre som de lyster. For eksempel

kan de gjøre dyre tiltak, og få støtte gjennom ENOVA, som tar inn pengene fra oss andre, som også prøver å spare så godt vi (ikke) kan.

Det er ikke samfunnsnyttig at ikke alle sparer, om sparing faktisk er nødvendig...

Har noen råd til å gjøre helt som de vil, drar ikke alle lasset. Derfor tror jeg bare sånn passelig på hvor viktig det er.

Er det virkelig viktig må ALLE bruke mindre, pris gjør ikke like stort inntrykk på alle, så det burde være et kvotesystem i såfall, basert på normalt bruk og til normal pris. Med de nye målerne burde det vere mulig å overvåke forbruket enklere selv. Og deretter kunne prisene stige.

Eller så satte de inn nye målere for å holde nytten og pengestrømmen av dem for seg selv.....(?)

Ja selvfølgelig, og politikerne lar det glatt skje...

Var det for lite kapasitet som var problemet, eller var det egentlig bare pengene det var for lite av.

Dette er det kanskj ikke meningen vi skal få helt øye på, men glemme.

Skyld i allefall ikke på kontrollmuligheter og slikt, for nå har de pakket på oss målere, som også burde binde den andre parten...

Lenke til kommentar
Samms skrev (4 timer siden):

Det enklaste og raskaste tiltaket.

Endre rammer for Nord Pool slik at høgaste bud ikkje har innflytelse på prisen anna enn straumen til denne kunden.

Det kan gjerast med å endre handelssystemet slik at det blir handel kontrakt for kontrakt på ei tidslinje.

Burde ikke være mer vanskelig enn at hver kabel får sitt eget prisområde. Når det er fysisk umulig å dytte mer enn gitt mengde energi gjennom den, vil prisgaloppen stoppe ganske fort. Men det er vel alt for enkelt...

Lenke til kommentar
(not the real) Dr. Bombay skrev (5 timer siden):

For å være helt ærlig, så begynner jeg å bli lei av maset om billigere strøm. Hva er poenget med at dette debatteres opp og ned i mente i media, i stedet for å ta det direkte med politikerne? De som tjener seg rike på dette vil jo aldri ha prisen ned igjen. Da taper de penger. Debatten viser bare én ting: hvor lite makt media og såkalte "folk flest" har over politikerne.

Nå er det vel akkurat folkets og medias makt som gjør at dette ikke blir forbigått i stillhet, og de må gjøre avbøtende tiltak. Viser det seg at tiltakene blir for små, så vil dette slå ut på de neste to valgene. Og det er da sittende regjeringspartnere som vil blø mest velgere.

Det hjelper altså. Men som du antyder, det er ikke her det har mest effekt. Dessverre er det liten interesse i å faktisk gå inn i politikken selv, og få med seg folk som faktisk vil støtte en videre. Og da ender vi opp med de samme politikerne som mer eller mindre gjør de samme grepene som de alltid har gjort. 

Dessverre er de fleste politikerne med makt,  å regne som yrkespolitikere. Folk må i større grad innta de lokale partiorganisasjonene, og få valgt representanter som faktisk utfordrer partiets nåværende maktutøvelse. Det må de gjøre ved å samles om å stemme frem sine egne kandidater oppover i fylkeslagene og som representanter til landsstyremøtene, og ikke de som normalt fremmes av valgkomitéene, da disse i stor grad bare vil videreføre den politikken som føres per i dag.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
sedsberg skrev (16 timer siden):

Virker også som om myndighetene ikke skjønner at de holder på å skyte seg selv i foten mens de graver sin egen grav.

Nåh... De sitter uansett i 4 år, og etterpå er det stor sjangs for en fet retrett-stilling innen det offentlige. Slik Jens holder på å skaffe seg i Sentralbanken. AP vet å ta vare sine egne, det skal de ha.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Noreng, follow the money sier de i amerikanske filmer når de skal finne ut hvem som er de verste kriminelle.

.

Hvem er det egentlig som tjener på at "vi tjener store penger på salg av kraft til utlandet"? Dvs. hvem sitter egentlig bak og casher inn på at de norske forbrukerne må betale samme eller til og med høyere pris enn i Tyskland, pga. at man klarer å selge en bitteliten mengde energi til utlandet? Er det investorene registrert på Cayman Islands som har bygd vindparker i Norge? Investorer registrert i Liechtenstein som har kjøpt arvesølvet som norske kommuner og fylkeskommuner var steindumme nok til å selge kraftverkene billig til for å få kortsiktige penger i kommunekassa?

.

Eller er det Statnett og Statkraft, som har nok kunnskap til ikke å la seg lure av det de selv sier om at det lønner seg for forbrukerne å betale 20 ganger normal energipris fordi det ligger en sytråd til Tyskland? Det vi vet er hvor pengene kommer fra. De kommer fra norske forbrukere og industri (Hydro, hvor lenge kan dere holde det gående på dette grunnlaget?), den lille pungen med penger som kommer fra utlandet er som kjent 1,5GW/23GW=6,5% av det som havner i kassa hos de som selger.

.

6,5%. Skjult bak disse usle 6,5% tvinges norske forbrukere til å betale en ekstremt grov overpris for en vare hvor produksjonskostnaden er noen få øre. Det er krystallklart at her sitter det noen med kunnskap og drar i trådene for å få dette til å skje. Politikerne våre er rene pushovers, de har det travelt med å vinne populismekonkurransene og stille opp i Maskorama, samt gjøre knefall og kysse ringen til EU uten en gang å forstå det de skriver under på. Hvem er det som bygger denne kulissen hvor det står at "vi" tjener store penger på salg av kraft til utlandet? Hvem er "Vi"?

Endret av 0QE8JCM8
  • Liker 2
Lenke til kommentar
19 hours ago, inside_866298 said:

Dette er helt riktig, og ganske åpenbart om man bare tenker litt på det. Det er smått utrolig at folk lar seg lure...

Inntektene fra denne galskapen med eksport går rett til AS Norge, og nå skal en liten del av fortjenesten "tilbakebetales", altså at AS Norge tar litt mindre fortjeneste, men selvfølgelig er det i praksis en "flat skatt" som rammer like hardt i kroner om man tjener 20k i måneden eller 100k. Forskjellen er at dette er en stor andel av disponibel inntekt for de med 20k, mens det er en bitteliten andel for de med 100k. Det blir veldig åpenbart om man tenker seg at alle får en "strømregning" (eller flat skatt) på 20k i måneden uavhengig av inntekt. De som har 20k i utgangspunktet ikke ha en krone igjen, mens de som har 100k vil sitte igjen med 80%.

Forskjellig beløp, men samme prinsipp.

Den motsatte politikken er å gi alle en flat sum, som vil bety veldig mye for de med lite penger, og veldig lite for de med mye, men Arbeiderpartiet velger å ta penger fra de fattigste, igjen.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...