Gå til innhold

James Webb teleskopet


Anbefalte innlegg

For de som ønsker en litt mer nøyaktig fremdriftsplan: https://www.inverse.com/science/whats-the-roadmap-for-james-webb-telescope-now

 

Her er også en link til oppskytning og div: 

 

 

Har diskutert dette med en del kamerater i dag. Vi har konkludert med at de burde bygge et par til. Nå har de gjort vanvittig mye av utviklingen, så om de bygger en serie så blir det bare en brøkdel av prisen. 

 

Her kan en lese litt om innovasjonene som er gjort i forbindelse med James Webb: https://jwst.nasa.gov/content/about/innovations/index.html

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Sjørøver skrev (11 minutter siden):

Har diskutert dette med en del kamerater i dag. Vi har konkludert med at de burde bygge et par til. Nå har de gjort vanvittig mye av utviklingen, så om de bygger en serie så blir det bare en brøkdel av prisen. 

Ja, uten tvil - men alltids dukker det opp nye ideer som må prøves ut. Det var det som tok så lang tid med Webb. Her er det en video av det jeg viste til i mitt forrige innlegg.

4 Future Space Telescopes NASA wants to build - YouTube

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Det tar en måned å skyve James Webb-teleskopet på plass i lagrangepunkt L₂. Det må ta så lang tid, for farkosten er ikke utstyrt med bremseraketter. Bremseraketter ville nemlig varmet opp teleskopsiden av fartøyet, og der bør det være kaldest mulig, for teleskopet skal observere universet i det infrarøde spekteret (varmestråling). Målet er at det skal være 240 minusgrader på teleskopsiden, som for alltid vil vende utover fra sola. James Webb-teleskopet kan derfor aldri bli brukt til å fotografere sola eller jorda, selv om man ville. Heller ikke månen kan fotograferes derfra, for L₂ ligger omtrent fire ganger lengre ute enn månens avstand.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Man har fortsatt glede av å bruke denne linken: Hvor er Webb? NASA/Webb - Alle nyheter angående utplasseringer av delene til Webb teleskopet oppdateres her. Den siste oppdateringen skjedde i går hvor sekundærspeilet ble foldet ut:

Sist Fullført:

Distribusjon Av Sekundært Speil Er Fullført

Sekundærspeilet er fullstendig distribuert og låst.

Nominell hendelsestid: Ny dato: Lansering+11 dager - onsdag 05.01.22

Status: Fullstendig. RE-Watch: Direktesending

Webbs sekundære speil er fullt utplassert. Webbs sekundære speil måtte utplasseres i mikrogravitet, og i ekstremt kalde temperaturer, og det måtte til slutt fungere første gang uten feil. Den måtte også utplassere, posisjonere og låse seg på plass til en toleranse på omtrent en og en halv millimeter, og da må den holde seg ekstremt stabil mens teleskopet peker mot forskjellige steder på himmelen - og det er alt for en sekundær speilstøttestruktur som er over 7 meter lang. Webbs sekundære speil er på slutten av SMSS (Secondary Mirror Support Structure). Sekundærspeilet spiller en viktig rolle i å reflektere lyset fra primærspeilet til der instrumentene sitter, bak primærspeilet. Video: Dette trinnet ...

Solskjermingsseilene som NASA betegnet som den mest kritiske fasen, ble vellykket skjøvet ut forut for sekundærspeilet, så nå gjenstår utfolding av bakre instrumentradiator og vingene på primærspeilet. (> Distribusjonsutforsker Webb/NASA ) 

Det hele har forløpt uten noen meldte problemer, så det ser nå ut for at vi kan begynne å glede oss til spektakulære bilder fra et ennå fremmed univers til høsten. Vet ikke om NASA har sluppet jubelen løs ennå, men det kan se lyst ut for en enorm suksess!

Endret av Wall Dorf
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Sist Fullført:

WEBB ER FULLT UTPLASSERT!

Det største, mest komplekse teleskopet som noen gang er lansert i verdensrommet, er fullt utplassert.

Nominell hendelsestid: Lansering + 14 dager (lørdag 08.01.22)

Status: Fullført. SE: Orientering etter distribusjon | Se direktesending på nytt

Webb vil være det fremste observatoriet i det neste tiåret, og betjener tusenvis av astronomer over hele verden. Det vil studere hver fase i universets historie, alt fra de første lysende glødene etter Big Bang, til dannelsen av solsystemer som er i stand til å støtte livet på planeter som Jorden, til utviklingen av vårt eget solsystem.

Webb vil fortsette å reise til det andre Lagrange-punktet (L2) i ytterligere to uker, og da vil det gå inn i en stor bane rundt L2-punktet. De neste fem månedene vil bli brukt til å avkjøle teleskopet til driftstemperatur, finjustere speiljusteringen og kalibrere instrumentene.

Video: fullstendig distribusjon | 29 dager på kanten

3d-spinn: | sett ovenfra | sett nedenfra Y-akse

Bilder: Flight Telescope | Historien om Webb

Les: Vitenskap | Observatorium | Solskjerm | Speil

Hva er det neste?Utforsk alle distribusjoner

Hvor er Webb? NASA/Webb

  • Liker 4
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

WEBB GÅR I BANE RUNDT L2

Neste trinn: Nedkjøling, justering, kalibrering

Nominell hendelsestid: Lansering + 30 dager

Status: Webb er i L2-bane og kjøling

Teleskopdistribusjonen er fullført. Webb går nå i bane rundt L2. Pågående nedkjøling og eventuell instrument-turn-on, testing og kalibrering skjer. Teleskopspeiljustering og kalibrering begynner også når temperaturen faller innenfor rekkevidde og instrumenter er aktivert. Følg med... denne siden vil spore disse milepælene og holde deg informert om hvor Webb er på vei til våre første vitenskapsbilder.

Teleskopet og vitenskapelige instrumenter begynte å avkjøles raskt i skyggen av solruten når den ble utplassert, men det vil ta flere uker før de avkjøles helt ned til stabile driftstemperaturer. Denne nedkjølingen vil bli nøye kontrollert med strategisk plasserte elektriske varmestrimler. De resterende fem månedene med igangkjøring vil handle om å justere optikken og kalibrere de vitenskapelige instrumentene.

Hvor er Webb? NASA/Webb

Lenke til kommentar

Jeg har laget en noenlunde målriktig illustrasjon (egentlig laget for bloggen min "Kjekt å vite") av hvor langt ute L₂ egentlig er, 0,01 AU utenfor jorda. Her er jorda og månen tegnet i målestokk i forhold til avstandene, og banen til Hubble-teleskopet og noen andre planetbanehøyder er tegnet inn. Banene er dog ikke tegnet eliptiske. JWST går dessuten i en bane rundt L₂, vidden på denne banen er faktisk større enn vidden på månens bane rundt jorda.

Men jeg skjønner fortsatt ikke hvordan det kan ha seg at noe kan gå i en bane rundt et tomt punkt i rommet. Hva er det egentlig som holder JWST på plass i denne banen?

james_webb.png

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Den er vel stasjonert i et likevektspunkt i gravitasjons(kraft)feltene til jorda og sola. Sola er mer massiv og trekker mer enn jorda, derfor er likevektspunktet L2 nærmest jorda. 

Min hypotese ang. at den går i bane rundt L2 er at den kanskje gjør det omvendte av hva en satelitt gjør: så lenge satelitten har riktig fart og radius, vil den holder seg oppe på grunn av kontinuerlig akselerasjonsendring. Den faller, men taper ikke høyde. Tilsvarende burde det vel gå an for en satelitt å gå i bane rundt et slikt likevektspunkt mellom to himmellegemer. Den faller/trekkes da kontinuerlig utover langs planet som treffer L2 og er rettvinklet på en tenkt akse mellom sola og jorda. Så lenge den får riktig radius ut i fra egen fart vil den danne en stabil bane… 

Endret av Pamp
Omformuleringer
Lenke til kommentar

Når jeg tenker meg om, tror jeg faktisk den likevel vil “falle innover” mot L2! Tenker man seg et objekt som starter i L2 og beveger seg i rett vinkel ut fra linjen mellom sola og jorda,  vil gravitasjonskreftene virke innover mot L2 langs dette planet.

Endret av Pamp
Lenke til kommentar
  • 3 måneder senere...
  • 2 måneder senere...

Her er det mye av de samme opplysninger vi har lest om før, men med en del nye opplysninger som at på grunn av en velfungerende og vellykkede lansering har man over dobbelt så mye drivstoff igjen til en beregnet levetid på 10 år (under Lansering og distrubusjon) - da kan man kanskje forvente en levetid på opp mot 20 år?

NASAs James Webb-romteleskop: Den ultimate guiden | Rom (space.com)

Lenke til kommentar
  • 1 år senere...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...