Jump to content
Sign in to follow this  
Redaksjonen.

DEBATT: Betaler du for open source som driver virksomheten din?

Recommended Posts

Et problem med dagens paradigme er at du er nødt til å ha support på alt du legger inn i en eller annen container. Dette er selvfølgelig akseptabelt i store prosjekter hvor du har et eget support-team som tar ansvar for å følge alle sårbarheter i hele treet og gjøre jobben. Det er også en masse verktøy for å automatisere denne prosessen. Du må også til enhver tid drive med endringshåndtering fordi et bibliotek har gjort store endringer, og patching skjer kun på siste versjon. Det betyr at du fort kan gå fra versjon 2.3.9 til 4.0.2 på veldig kort tid fordi du må ha versjon 4.0.2 for å være sikker.

I riktig gamle dager var vi på Debian og Debian tok ansvaret for å backporte patcher til versjonene som var i stable. Jeg må innrømme at jeg sentimentalt ønsker meg tilbake til den situasjonen. Det var kanskje noen tilfeller der det ikke gikk så bra, men stort sett gjorde og gjør de en fantastisk jobb med å holde systemet oppdatert. Det er ekstremt sjelden noen overraskelser.

Jeg er helt enig i at man bør kanalisere penger til dem som lager systemene man avhenger av, men det er egentlig uavhengig av strategien for sikkerhetsoppdateringer.

Share this post


Link to post

Det skapes i artikkelen et inntrykk av at Open Source = dugnadsjobbing. Det er en unødig generalisering, for svært mange open source prosjekter vedlikeholdes av uvikldere ansatt hos de største brukerne. Dermed betaler faktisk brukerne for open source, ikke med penger men med utvikler-timer og bugfikser som gjør produktet bedre for alle de andre brukerne.

Dette er kanskje ikke så kjent fordi små norske bedrifter gjerne ikke har kapasitet til annet enn å konsumere Open Source. Men flere av de store internet-scale gigantene har folk på fulltid til å bidra til mange open source prosjekter. Det er en meget effektiv form for betaling. Så kan man selvsagt for flere prosjekter også donere kroner eller kjøpe support-avtaler.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Om produktet er kommersielt har ikke noe med om kildekoden er åpen eller lukket. Det finnes masse eksempler på åpen kildekode som er kommersiell og lukket kildekode som ikke er kommersiell.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...