Gå til innhold

DEBATT: Betaler du for open source som driver virksomheten din?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Et problem med dagens paradigme er at du er nødt til å ha support på alt du legger inn i en eller annen container. Dette er selvfølgelig akseptabelt i store prosjekter hvor du har et eget support-team som tar ansvar for å følge alle sårbarheter i hele treet og gjøre jobben. Det er også en masse verktøy for å automatisere denne prosessen. Du må også til enhver tid drive med endringshåndtering fordi et bibliotek har gjort store endringer, og patching skjer kun på siste versjon. Det betyr at du fort kan gå fra versjon 2.3.9 til 4.0.2 på veldig kort tid fordi du må ha versjon 4.0.2 for å være sikker.

I riktig gamle dager var vi på Debian og Debian tok ansvaret for å backporte patcher til versjonene som var i stable. Jeg må innrømme at jeg sentimentalt ønsker meg tilbake til den situasjonen. Det var kanskje noen tilfeller der det ikke gikk så bra, men stort sett gjorde og gjør de en fantastisk jobb med å holde systemet oppdatert. Det er ekstremt sjelden noen overraskelser.

Jeg er helt enig i at man bør kanalisere penger til dem som lager systemene man avhenger av, men det er egentlig uavhengig av strategien for sikkerhetsoppdateringer.

Lenke til kommentar

Det skapes i artikkelen et inntrykk av at Open Source = dugnadsjobbing. Det er en unødig generalisering, for svært mange open source prosjekter vedlikeholdes av uvikldere ansatt hos de største brukerne. Dermed betaler faktisk brukerne for open source, ikke med penger men med utvikler-timer og bugfikser som gjør produktet bedre for alle de andre brukerne.

Dette er kanskje ikke så kjent fordi små norske bedrifter gjerne ikke har kapasitet til annet enn å konsumere Open Source. Men flere av de store internet-scale gigantene har folk på fulltid til å bidra til mange open source prosjekter. Det er en meget effektiv form for betaling. Så kan man selvsagt for flere prosjekter også donere kroner eller kjøpe support-avtaler.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...