Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Slanking, ved fedme


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

De spørsmålene kommer du til å forvirrende mange svar på.

Måten du spør på, får meg til å tro at du trenger en god del hjelp og personlig oppfølgning.
Faktorer som kjønn, alder, andre sykdommer og eventuell pågående medisinering, nåværende livsstil, hvorvidt du har spiseforstyrrelser og sykelig overvekt, spiller sterkt inn på om du bør ta kontakt med din fastlege for å avklare om det er mulig å få hjelp fra det offentlige.

Hvis ikke noe annet enn at du bare er overvektig, råder jeg deg å se her: https://www.roede.com/

Lenke til kommentar

Hvis det var så enkelt som kalorier inn og ja-mat vs. nei-mat, hadde det vært simpelt.

Quote

Human Studies. The association between the gut microbiota and obesity has also been observed in humans. In overweight/obese humans, low fecal bacterial diversity is associated with more marked overall adiposity and dyslipidemia, impaired glucose homeostasis and higher low-grade inflammation.

Quote

Sometimes, excess fat around the belly is due to hormones. Hormones help regulate many bodily functions, including metabolism, stress, hunger, and sex drive. If a person has a deficiency in certain hormones, it may result in weight gain around the abdomen, which is known as a hormonal belly.

 

Endret av BadCat
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Baron12 skrev (4 timer siden):

Du må kutte ut sukker og karbohydrater, altså matvarer som gir rask blodsukkerstigning. Spis helst frukt, nøtter, grønnsaker, ost/melke-produkter, kjøtt og fiske-produkter. 

Frukt og nøtter bør man vel moderere. Noen frukter bør man absolutt ikke spise, som banan. Samtidig er det også fint med perspektiv, en banan er åpenbart bedre enn en pose potetgull.

Lenke til kommentar

Det aller beste for deg er nok å helt enkelt bare legge om kostholdet ditt, sikkert fullstendig. Hvis du ikke klarer det, prøv i det minste å endre på ett måltid, og spis mindre. Spiser du vanligvis 2 skiver til frokost, så spiser du 1 framover. Litt mindre mat til middag. Prøv å hold deg unna kveldsmat. Ikke spis mat/snop kontinuerlig gjennom dagen. Uansett; noe framgang er bedre enn ingen framgang. Det kan være for helsen din at det haster å gå ned i vekt. Hvis ikke, kan det være at det er lettere å leve med et endret kosthold om du sakte, men sikkert, endrer det, heller enn bråomvendinger.

Lenke til kommentar

Spis skikkelig mat. Grovt brød. Hvis du tror det er sunt er det antageligvis også det. Kutt ut brus. Bytt ut søtsaker med druer, banan, yoghurt el. Hva som funker for deg. Ha en dag i uken hvor du tillater deg selv å spise usunt. Er også helt innafor med kake feks. i spesielle anledninger som bursdager, Jul you name it. Blir man helt Nazi mister man motivasjonen.

1 hour ago, ^fmj said:

Frukt og nøtter bør man vel moderere. Noen frukter bør man absolutt ikke spise, som banan. Samtidig er det også fint med perspektiv, en banan er åpenbart bedre enn en pose potetgull.

Myte. Banan kan man fint spise.

Lenke til kommentar
Baron12 skrev (8 timer siden):

Du må kutte ut sukker og karbohydrater, altså matvarer som gir rask blodsukkerstigning. Spis helst frukt, nøtter, grønnsaker, ost/melke-produkter, kjøtt og fiske-produkter. 

Støtter denne. Feks kutte ned på boller og brød, samtidig r d sunt med litt grovbrød pga fiber magnesium etc. Kjøtt som kylling eller fisk anbefales. Noen r glad i ris men her r d karboh så evt kun ha en liten porsjon, la d grønne/kjøtt dominere tallerken mer. Obs at dressing fort kan øke kalorier til store mengder. Spis litt mindre til hvert måltid, evt ta en banan eller yoghurt hvis småsulten. Husk d r totalinntaket ila dagen som gir utslag.

Prøv å finn en permanent matendring fremfor diett. Enda bedre om du kombinerer dette med god mosjonering og/eller lettere styrketrening (da har du mer rom for kalori inntak som feks protein fra kjøtt da du treng næring, samt høyere forbrenning pga muskler du bygger), med rikelig søvn. Bytte ut annen drikke med vann.

 

 

Endret av nacario
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Som en som gikk ned 32 kg (100 - 68) i sin tid, har jeg følgende anbefalinger:

  • Vær litt skeptisk til rare kostråd eller ekskludering av en hel næringsgruppe (karbohydrater). Selv om dette fungerer er det også i mange tilfeller en forenkling (fordi det er forskjellige typer karbohydrater), samt at forskere er uenig av langtidseffektene av å kutte karbohydrater fullstendig fra kostholdet 
  • Fokuser på mat som er grov, lite prosessert (rene matvarer). Tenk kyllingfilet, fisk, grovt brød, litt nøtter, havregryn, frukt, grønnsaker mm. Er ingrediens listen lang burde du finne noe annet.
  • Søvn. Sett av tid til dette. Søvn kontrollerer matlyst, i den grad at mens man sover vil kropper redusere sultfølelsen, og sover du lengre er det da lengre perioder hvor du ikke føler du trenger mat. Gå for 7-9 timer.
  • Stresser du mye, forsøk å redusere dette på et vis. Stress fremmer sultfølelsen og forstyrrer forbrenning.
  • Mosjoner. Forsøkt å få inn 30 minutter hver dag. Sett på en podcast mens du går deg en tur i et friskt tempo (du må kjenne at du får litt puls), samt litt styrketrening her og der er gunstig på mange områder. Det kanskje flotteste med det er at mer muskler fører til at kroppen forbrenner flere kalorier, noe som gjør at du får litt gratis hjelp. Du trenger ikke nødvendigvis løfte vekter, kanskje gruppetimer på et lokalt senter er noe for deg? Kettlebell, tabata og andre ting er gøy, du legger det til ditt nivå, og du får musler i prosessen (men merk at disse musklene ikke er like bulende som de med vekter, men tolker det som at det ikke er mål om å bli synlig sterk)
  • Mengder mat. Denne er vanskelig, fordi vi er forskjellige og folks metthetsfølelse varierer. Men prøv litt med å spise til du ikke er sulten lengre. Du skal da altså stoppe før du er mett, men etter at sultfølelsen er borte. Vanskelig i starten men blir lettere.
  • Ha en dag i uka (maks to) hvor du unner deg mat du ønsker. Dette for at du skal ha motivasjon til å endre livsstilen din. Dette er ikke noe quick fix, dette er noe du skal leve med, ergo; du trenger motivasjon. Så det er ikke noe som er nei-mat her, men forsøk å ha en dag i uka for dette slik at at har noe å se frem til etter alt arbeidet ditt.
  • Se lengt frem. Det vil være uker du går ned, men også uker du går opp. Ta derfor å tenk et år frem i tid, og sats på å gå sakte ned i vekt. Ikke nødvendigvis heng deg opp i badevekten, bruk tøyet ditt som referanse for utviklingen.
  • +++ mange råd og ideer, men husk at kun du kjenner deg selv. Har du begrensinger helsemessig eller psykisk vil jeg anbefale å ta samtalen sammen med fastlegen. De aller, aller fleste vil med glede støtte deg med råd og veiledning skreddersydd for deg, da dette kanskje er det beste medisinen du kan få (sunnere livsstil).

Lykke til, dette klarer du! :)

Endret av The Very End
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Pizza3333 skrev (3 timer siden):

Spis skikkelig mat. Grovt brød. Hvis du tror det er sunt er det antageligvis også det. Kutt ut brus. Bytt ut søtsaker med druer, banan, yoghurt el. Hva som funker for deg. Ha en dag i uken hvor du tillater deg selv å spise usunt. Er også helt innafor med kake feks. i spesielle anledninger som bursdager, Jul you name it. Blir man helt Nazi mister man motivasjonen.

Myte. Banan kan man fint spise.

Det er ingen myte at bananer inneholder mye sukker, samtidig er det som sagt som regel ikke inntaket av bananer som er det største problemet om man lider av fedme.

Druer inneholder også veldig mye sukker, druejuice gruser Coca-Cola når det gjelder sukkerinnhold.

Endret av ^fmj
Lenke til kommentar

Jeg har gått ned 15 kilo siden starten av august (fra 131 til 116 kilo) utelukkende ved å spise mindre, og i stor grad kutte ut sukker. I helgene unner jeg meg litt ekstra, ellers er det maks 1300-1400 kalorier om dagen. Selvfølgelig, jeg har jo måtte kutte ut en del ting som rett og slett har for mye kalorier (f.eks. BurgerKing/McDonalds/osv), og lager mer mat fra grunnen. Men jeg spiser ellers "det samme" som før, bare i mindre mengder. 

Ser ut til å være så enkelt, kan ikke forstå at jeg ikke har begynt med det tidligere :) Kan også nevne at de første ukene er de verste. Etter man har vendt seg til mindre måltider og ikke minst mindre sukker, går det meste automatisk. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Start med å bytte dobbel cheeseburger med enkel cheeseburger.

Kan være lurt å notere alt du spiser og hvor mye kalorier hver ting inneholder i noen uker/par måneder, så du får peiling på hvor mye det du spiser "koster" av kaloribudsjettet hver dag.

Så er det ganske enkelt å begynne å kutte ned på mengden der du får mest igjen for det.

Fett har 9 kcal per gram, mot 4 i karbohydrater og protein, og protein metter mest.

Erstatte godteri med frukt er lurt, og det kan du spise en del av uten å at det blir noe særlig kalorier. Det at banan og druer inneholder mye sukker er en sannhet med modifikasjoner. Det kan ikke sammenlignes å spise frukt med fiber, vitaminer og andre phytokjemikalier, mot godteri eller juicekonstentrater for den saks skyld.

Jo mer grønnsaker du klarer å proppe i deg, jo mindre av det mest kaloririke orker du. Men liker du ikke grønnsaker så finnes det alternativer av omtrent alle matvarer som inneholder færre kalorier enn standardproduktet og smaker nesten like bra.

Å spise grove kornprodukter og "ren" mat er alltid lurt, men du bør ikke prøve å gjøre alt riktig på en gang. Start med å endre enkelte ting i ett eller to måltider og prøv å bli inspirert av deg selv.

Også anbefaler jeg å holde deg unna restriktive dietter (begrensinger i matgrupper). Det er ikke nødvendig om det ikke er medisinske grunner til det, og gjør livet kjipt.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jeg undres på om de ulike rådene her baserer seg på en diett med formål om å gå ned X-kilo. Jeg vil heller anbefale å legge om livsstilen, slik at du ikke går opp igjen etter endt diett. Det er derfor svært lite bærekraftig og ekskludere mat TS liker (uten at vi vet hvilken mat det er) og foreslå å kutte helt ut matvare X, Y, Z. 
 

og jo, det handler i stor grad om energibalanse, og innta mindre kalorier (energi) enn man forbruker. Det er ingen i verden som ikke vil gå ned i vekt dersom man faktisk er på et kaloriunderskudd. I tillegg er det utrolig mange måter man kan nå et underskudd på. Noen liker å trene mye for å kunne innta mer mat, og fremdeles være i underskudd. Andre har ksnskje ikke tid til å trene mye, og velger heller mindre mat. Noen liker større porsjoner, og færre måltider, og noen liker hyppigere måltider men mindre porsjoner. Du leser så mye i media om lavkarbo, fasting, 5:2, PSMF og what not. Det er bare ulike verktøy for å oppnå underskudd, og det er ingen fasit over hvilken som er best, da mennesker er ulike vesener med ulike forutsetninger og liv. 
 

En annen ting er vektnedgang, men jeg antar målet er å redusere mest mulig fett, og ikke vekt (muskler?). Dermed vil det være hennsiktsmessig å spise proteinrikmat (egg, karbonadedeig, reint kjøtt, fisk osv). 
 

Anbefaler deg å bruke myfitnesspal til å registrere matinntaket og se her: https://tdeecalculator.net/ for en pekepinn over hvilket kaloriinntakk du bør legge deg på. 
 

 

Endret av iblazeqt
Lenke til kommentar

Hei. Jeg er stor selv. Jeg veide i januar 2021 165,5 kilo. I dag veier jeg 149. Det er mer enn 16 kilo ned! Det har vært en lang reise for meg før jeg fikk til dette med vekttap, for det er så mange ting som må på plass før vekttap blir gjennomført på en sunn måte.

For meg så falt de store brikkene på plass i 2020-2021, men jeg har hatt en indre krangel med meg selv i et tiår minst. Her er noen stikkord på hva jeg har lært om vekttap for min egen del:

  • Jeg har hatt lavt med D-vitamin over lengre tid, også om sommeren, som gjorde at energinivået ble lavere.
  • Kosthold er viktig. Finn en spiserytme som dekker både dine behov og målet om å gå ned i vekt, gjerne sammen med noen som kan faget. Jeg betalte for 5 timer veiledning til 3000 kroner totalt på et treningssenter. Fikk mange tips der som jeg tar med meg videre.
  • Jeg fikk vite at jeg har søvnapne, som betyr at jeg slutter å puste når jeg sover. Dette igjen gjør at jeg blir trøtt midt på dagen og trenger flere timer søvn enn en person uten søvnapne. Jeg trodde dette var bare en konsekvens av å være stor og fordi jeg hadde lite D-vitamin i systemet.
  • Kosthold er 80% av jobben, fysisk aktivitet er resten (for meg).
  • Spesifikke dietter har aldri vært noen løsning for meg.
  • Vær forsiktig med alkohol, den forstyrrer forbrenningen din.
  • Jeg fikk motivasjon, tips, råd og veiledning fra en kommunal tjeneste som heter frisklivssentralen. Dette er et gratis lavterskel-tilbud som hjalp meg med å forbedre livsstilen. Bruke mer tid på turer og treningssentre, spikre tidspunkt for måltid, finne akseptable aktiviteter basert på mine ønsker, behov og fysiske begrensninger.
  • Det finnes medisiner på blå resept (med refusjon via Helfo) som stimulerer sultfølelse og reduserer unødvendig småspising. Noen av disse går på hjernen sitt belønningssenter, andre på sulthormoner. Merk at disse kan ha mange bivirkninger for enkelte. For meg er det treg mage som råder mest. (her bør du gjøre litt research på forhånd så du vet hva du går til).
  • Finn deg en god venn (eller kollega) å støtte deg på. En som kan pushe deg til å nå kostholds- og aktivitets-målene. Kanskje til og med bli med deg på noen aktiviteter? Du bør uansett ha en du kan snakke med når det både går bra og dårlig, for det vil svinge litt.
  • Bruk fastlegen!!! Han eller hun kan hjelpe deg til å ta de første stegene. De kan henvise deg til en overvektskontroll på sykehus, som jeg også har vært på. Lærte mye om meg selv, og kroppen min der.
  • Mange små endringer over tid er bedre enn en helomvending på en uke. Start forsiktig med å få på plass et bra måltid til samme tid hver dag, en aktivitet i uka. Øk etter hvert til to måltid og to aktiviteter i uka når du har kontroll. Mister du rytmen så ta et steg tilbake det som fungerte sist og prøv igjen.

Nå har jeg ikke kommet med konkrete tips til mat eller fysisk aktivitet. Dette har jeg valgt å ikke ta med i detalj fordi det er veldig individuelt ut ifra hvordan du er som person, dine ønsker og utfordringer i livet. Aktivitetene og maten du velger kommer til å bli med deg i mange år, kanskje ut livet, fordi du skal greie å holde vekten nede også når du har nådd målet ditt. Derfor er det viktig at du finner ting som du liker, men som samtidig bringer mest mulig glede og helsegevinst tilbake.

Jeg er forresten ganske så enig med @The Very End. Mye konkrete bra råd å hente der, men hvis du ønsker 2 kosedager så må aktivitetsnivået og kostholdet være veldig bra (1 i uka går bra).

Hva som fungerer for deg er det bare du som kan finne ut. Hvis du ønsker så kan jeg slå av en prat med deg over PM her på forumet der jeg kan svare mer detaljert på enkelte ting.

PS: Alle rådene om å droppe ditt og datt er dårlige overfladiske svar. Det går fint an å ha en sunn(ere) livsstil og samtidig nyte en usunn burger i ny og ne, eller spise en liten sjokolade til helgen. Alt handler bare om prioriteringer, og gjør du netto flere positive prioriteringer enn negative så vil du over tid nå målet ditt. Husk at du skal leve, og være fornøyd med den du er samtidig som du gjør disse endringene.

Uansett lykke til med å finne din vei til en bedre livsstil. Jeg tror på deg!

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jobber litt med saken selv, men vil anbefale å kutte ned på insulinet. Gå lenger mellom måltidene og spis mindre karbs / sukker / stivelse. På youtube er det en del om "intermittent faste", Jason Fung er sterkt å anbefale. Dersom man ser idag kontra 50 år siden så er den største forandringen i kostholdet ikke antall kalorier, men antall måltider. Før spiste man frokost, lunsj og middag. Idag spiser mange små måltider, snacks og "mellommåltid" fra 7-8 om morgenen til 10-11 på kvelden. Dette er ikke gunstig, kroppen får ikke tid på seg og overvekt er nok ikke det eneste utslaget dette nye spisemønsteret får. Husk, det finnes ikke en eneste studie som bekrefter at det å spise "holder forbrenningen i gang" som en del eksperter liker å si. Det er helt motsatt, når man ikke spiser så kommer forbrenningen i gang!

Denne var en øyeåpner for meg og håper den kan hjelpe andre også!

https://www.youtube.com/watch?v=T0eCiy3Z1ls

Lenke til kommentar

Hvis man er i klassen "fedme", så kreves det mye for å gå ned i vekt. Dette er ikke enkelt, å si noe annet bagatelliserer denne prosessen. Dette handler i liten grad om hva man spiser, og i stor grad om hvor motivasjonen er hen. Kroppen din er tilpasset en tung vekt, en vekt som vi klassifiserer som sykelig, og du har funnet ut av du trenger en ny "standard"-vekt. Dette vil kreve mye fra deg - men det er absolutt mulig!

Når motivasjonen er tilstede, og du har en stor iver i å bli et sunnere og lettere menneske, så kommer denne prosessen til å gå ganske av seg selv. 

Personlig så hadde jeg forberedt meg selv på at jeg må tåle å være litt sulten, spise meg mett og ikke stapp-mett, og innse at tallerken bør ha en betydelig overvekt av grønnsaker. 

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...