Jump to content
inaa

Vil bygge Norges første kommersielle anlegg for CO2-fangst fra lufta

Recommended Posts

Industriell CO2 fangst må være nåtidens beste eksempel på "jeg har bare en hammer, alle problemer blir en spiker" syndromet. Sett noen biologer på problemet, fotosyntesen er noe av det mest effektive vi vet om innen CO2 fangst, og bieffektene kan være svært fordelaktige.

 • Like 1
 • Innsiktsfullt 1
 • Heart 1

Share this post


Link to post

Eg trur nok me burde køyre nokre prosjekt med gjødsling av hav for å auke opptaket av CO2. Tilgang på jern er vel ein avgrensande faktor for planktonproduksjon.

 • Like 1
 • Innsiktsfullt 1

Share this post


Link to post
Ing. Bjotveit skrev (2 timer siden):

Eg trur nok me burde køyre nokre prosjekt med gjødsling av hav for å auke opptaket av CO2. Tilgang på jern er vel ein avgrensande faktor for planktonproduksjon.

Per i dag "gjødsles" havet med mineraler og metaller(også jern) fra elvene. Vil tilførsel av mer jern for å absorbere mer CO2 ha betydning for livet/matproduksjonen i havene? Jern bindes ganske lett til oksygen også.

Edited by NERVI

Share this post


Link to post

Dersom dette er lønnsomt i storskala kan man redusere den globale oppvarmingen og nesten leve som før. Dette blir vel et regnestykket kontra å legge om fra fossilt brensel til fornybar energi eller i hvert fall finne en balansegang. Det er fortsatt mye som gir mening å elektrifisere men man bør ikke forsøke å elektrifisere alt til enhver pris, greit å ha noen alternativer.

Share this post


Link to post

 

Hva er energiforbruket i KWH pr tonn fjernet CO2

Andre driftskostnader ?

Nå gjelder det at det ikker startes tulleprosjekter som krever spesielt lave strømpriser

Share this post


Link to post

Dette Carbon Removal er bare enda et i rekken av CO2 opportunister, den rekken begynner å bli svinaktig lang. Dette er folk som med brede smil hevder de vil redde verden fra den påståtte apokalypsen, bare gi oss penger først. Omtrnt som kvakksalverne på 1800 tallet. Kan også kalles reinspikka svindel, de ser nok for seg statssubsidier til bygging, billig strøm under drift av det fjollete anlegget, men inntektene av kvotesalg skal de nok beholde selv.

Antar det er bare en oppskalert LiOH-Li2CO3 scrubber, ala det som brukes for CO2 rensing i romfarkoster, altså en virkelig teknologisk kalkun.

Er så dumt at kanskje bare bitcoin produksjon kan komme i nærheten av slik sløsing med ressurser.

 • Like 1

Share this post


Link to post

Det kreves ca 2500 kWh per tonn CO2 hvorav ca 2/3 er varme, resten elkraft. Det er nesten tre ganger så mye som vanlig CO2-fangst og lagring fra kraftproduksjon. I tillegg er det mye dyrere enn CCS fra kraftproduksjon fordi investeringene er mye større pga at det er vanskeligere å fjerne CO2 fra luft med en CO2-konsentrasjon på 415 ppm enn fra kraftproduksjon hvor konsentrasjonen er 3.5 - 14%.

https://www.iea.org/data-and-statistics/charts/levelised-cost-of-co2-capture-by-sector-and-initial-co2-concentration-2019

Å lansere slike prosjekter nå er en avledningsmanøver som tar bort oppmerksomheten fra modne og kostnadseffektive tiltak som faktisk kan bety noe for å halvere utslippene innen 2030.

 • Like 1
 • Innsiktsfullt 3

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...