Gå til innhold

Vil bygge Norges første kommersielle anlegg for CO2-fangst fra lufta


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Ing. Bjotveit skrev (2 timer siden):

Eg trur nok me burde køyre nokre prosjekt med gjødsling av hav for å auke opptaket av CO2. Tilgang på jern er vel ein avgrensande faktor for planktonproduksjon.

Per i dag "gjødsles" havet med mineraler og metaller(også jern) fra elvene. Vil tilførsel av mer jern for å absorbere mer CO2 ha betydning for livet/matproduksjonen i havene? Jern bindes ganske lett til oksygen også.

Endret av NERVI
Lenke til kommentar

Dersom dette er lønnsomt i storskala kan man redusere den globale oppvarmingen og nesten leve som før. Dette blir vel et regnestykket kontra å legge om fra fossilt brensel til fornybar energi eller i hvert fall finne en balansegang. Det er fortsatt mye som gir mening å elektrifisere men man bør ikke forsøke å elektrifisere alt til enhver pris, greit å ha noen alternativer.

Lenke til kommentar

Dette Carbon Removal er bare enda et i rekken av CO2 opportunister, den rekken begynner å bli svinaktig lang. Dette er folk som med brede smil hevder de vil redde verden fra den påståtte apokalypsen, bare gi oss penger først. Omtrnt som kvakksalverne på 1800 tallet. Kan også kalles reinspikka svindel, de ser nok for seg statssubsidier til bygging, billig strøm under drift av det fjollete anlegget, men inntektene av kvotesalg skal de nok beholde selv.

Antar det er bare en oppskalert LiOH-Li2CO3 scrubber, ala det som brukes for CO2 rensing i romfarkoster, altså en virkelig teknologisk kalkun.

Er så dumt at kanskje bare bitcoin produksjon kan komme i nærheten av slik sløsing med ressurser.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det kreves ca 2500 kWh per tonn CO2 hvorav ca 2/3 er varme, resten elkraft. Det er nesten tre ganger så mye som vanlig CO2-fangst og lagring fra kraftproduksjon. I tillegg er det mye dyrere enn CCS fra kraftproduksjon fordi investeringene er mye større pga at det er vanskeligere å fjerne CO2 fra luft med en CO2-konsentrasjon på 415 ppm enn fra kraftproduksjon hvor konsentrasjonen er 3.5 - 14%.

https://www.iea.org/data-and-statistics/charts/levelised-cost-of-co2-capture-by-sector-and-initial-co2-concentration-2019

Å lansere slike prosjekter nå er en avledningsmanøver som tar bort oppmerksomheten fra modne og kostnadseffektive tiltak som faktisk kan bety noe for å halvere utslippene innen 2030.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...