Jump to content
SMO

Lage nettside for sameie - HTML/CSS/Javascript

Recommended Posts

Hei!

Har lenge hatt lyst til å lære meg frontend. Både med tanke på potensielle jobbmuligheter, men også fordi jeg synes det kan være interessant fordi man ser fort resultater mens man holder på. 

Jeg har behov for å ha noe konkret å lage, derfor tenkte jeg å lage en ny nettside til sameiet som kunne hatt behov for en oppgradering. Jeg vet at Wordpress ol. sikkert gjør jobben enda enklere, men mitt utgangspunkt er for å lære. 

Har sett flere tutorials på YouTube og tenker å følge en av disse for å komme i mål og bli kjent med hvordan dette gjøres. 
 

- Er dette utrolig tungvint for fremtidige brukere av nettsiden? Blir nok ikke sittende på samme leilighet for alltid, så nettsiden må overleveres når jeg eventuelt selger. 
- Finnes det en enklere måte å redigere nettsiden på enn å ha helt basic programmeringskunnskaper?

 

 

Share this post


Link to post

Det er aldri feil å lære noe nytt, front-end er i vinden, og kan være nyttig å kunne.

Generelt er valget å enten bruke et CMS, som Wordpress, eller å lage det selv fra bunnen av, eventuelt med noen rammeverk osv.

Det krever en hel del tid og interesse for å komme til et punkt hvor man faktisk kan lage noe som funker, særlig dersom det skal være med innlogging, brukere og den slags.

Jeg ville startet med EasyPHP, XAMP e.l. og et IDE, for eksempel Komodo eller JetBrains (med LiveEdit).
Det er gjerne vanskeligst å komme i gang, når alt er nytt, men etter hvert som forstår det mest grunnleggende blir det mer artig å lære seg litt mer kompliserte ting.

jQuery hjelper en del, selv i dag, da det er godt dokumentert og letter en hel del oppgaver.
Ønsker man mer "involverte" rammeverk kan Angular, React, Vue osv. være noe å lære seg.

Edited by 0laf

Share this post


Link to post

Nei, det må være fra bunnen av. Det er egentlig selve «starten» jeg sliter litt med, hvor jeg begynner og hva jeg trenger for å lage en helt enkel nettside. Foreløpig uten innlogging, men dette kan komme godt komme med på et senere tidspunkt. Akkurat nå ønsker jeg bare å vite hvor jeg starter. 
 

Jeg har sett på tutorial og tenkte å følge denne, er det en dårlig idé? Tenkte det kunne være greit å følge, samt at man kan leke seg litt med oppsettet samtidig som man følger noe som fungerer. 
 

Takk for tilbakemelding 🙂

 

Share this post


Link to post

En tutorial kan sikkert hjelpe, men du må altså først installere en webserver på maskinen din, og ha en IDE, det er der du starter.

En boilerplate kan sikkert også være hendig når man starter, så har man et utgangspunkt

https://html5boilerplate.com/

Share this post


Link to post

Hvis den som skal overta en gang i fremtiden må kunne html for å oppdatere sidene, selv om det så bare er å endre innholdet mellom to tagger i notepad, så hadde jeg funnet en annen løsning. 

Bruk et cms av noe slag er mitt tips. 

Share this post


Link to post

Det er et godt poeng. Men jeg kan godt bare lage den for egen læring. Det jeg ønsker er kunnskap og erfaring som jeg kan oppnå for å eventuelt senere se på potensielle jobber jeg kan bruke det jeg lærer her. Vil utbytte et cms gi meg noe verdi i den forstand?

Share this post


Link to post

Frontend er prakk, fordi teknologiene egentlig er lagd for dokumenter, og ikke app-lignende websider. Jeg anbefaler deg å revurdere dette. Vær ærlig om hva som er målet ditt. Hvis du vil ha det gøy, lag spill med Godot. Hvis du vil ha jobb, bla igjennom jobbannonsene, og lær akkurat det de krever.

Share this post


Link to post
SMO skrev (På 9.11.2021 den 21.26):

Det er et godt poeng. Men jeg kan godt bare lage den for egen læring. Det jeg ønsker er kunnskap og erfaring som jeg kan oppnå for å eventuelt senere se på potensielle jobber jeg kan bruke det jeg lærer her. Vil utbytte et cms gi meg noe verdi i den forstand?

I jobbsammenheng så er det nok lurt å titte på de 0laf nevner: "Angular, React, Vue osv.", kanskje spesielt React er vel for tiden det mest brukte.

Du kan også se på Gatsby, kanskje i kombo med React, for å komme raskt i gang: https://www.gatsbyjs.com/guides/react/

PHP i en eller annen form kan gjerne være rest-backend så lenge du driver å lærer deg frontend-biten, men jeg ser ikke så mange stillingsannonser hvor det spørres etter PHP. Ville heller anbefalt Spring Boot el. Quarkus som rest-backend, med tanke på jobbmarkedet. Noen vil sikkert si PHP har lavere terskel, men jeg er ikke så sikker på at jeg er helt enig i dét.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...