Gå til innhold

Mandag kommer årets høyeste strømpris


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
0AAVKDA1 skrev (Akkurat nå):

Høyest pris mellom 16 og 19... "Smartmålerne" viser her sitt sanne "ansikt"! Montro hva snittprisen for november ville blitt for en gammeldags analog måler med månedlig avlesing (sendt pr. post) ville blitt?

Smartmålerne gir oss en mulighet vi ikke hadde før, å faktisk flytte forbruk(om du har muligheten)

Det var mulig å få timestariff før smartmåleren men den var ikke *egentlig* timestariff, du betalte ut fra et idealisert snitt-forbruk og ikke hvilke tidspunkt du egentlig brukte strømmen. Du kunne godt flytte matlagingen 3 timer senere på kvelden men siden det ikke ble registrert ble du fakturert som om du gjorde som alle andre.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Selvstendigsaas skrev (30 minutter siden):

Hadde tu kommet med denne nyheten for et år siden så de hadde havnet i kategorien gale konspirasjonsteoretikere. Nå som det skjer rett forran nesen vår så skal det like plutselig være overraskende?

Prisene svinger, men de som kan huske 12 år tilbake vet at det har vært verre før, så det må være ganske unge konspirasjonsteoretikere du tenker på.

 

I 2009 bikket prisene over 11 kr pr kWh i midt Norge på det verste. 

https://e24.no/privatoekonomi/i/Vbdrxl/venter-dobbel-stroempris-i-desember

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Reklamen fra kraftselskap og nettselskap var at introduksjon av kabler til utlandet ville gi marginale økninger i kraftprisen, det holder ikke vann.

De fleste så vel for seg at vi skulle eksportere når vi hadde overskudd og importere vindkraft ved overflod i utlandet og visa versa. Slik ble det ikke. Akkurat nå kl. 22.27 har Norge de høyeste prisene i Norden. Offentlig myndigheter driter i den vanlige forbruker og industrien ved å tappe magasinene midt på blanke sommeren

Temperaturutsiktene for den neste dagene er pluss grader. Vi kan se for oss 10 dobling av prisen på mandag senere på året. Dersom vårknipa blir vanskelig, så kan gevinsten kraftselskapene fikk i sommer gå tapt pga. at vi må importere el og i tilfelle er jeg glad for ikke å være ansvarlig!

  • Liker 2
Lenke til kommentar
hoj skrev (38 minutter siden):

Dersom vårknipa blir vanskelig, så kan gevinsten kraftselskapene fikk i sommer gå tapt pga. at vi må importere el og i tilfelle er jeg glad for ikke å være ansvarlig!

Tror ikke du skal bekymre deg så veldig for de som er ansvarlige. Kan love deg at de kommer til å klare seg helt fint! 

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Svar til sk0yern: Jeg skjønner du er en skøyer og det er ok.

Kanskje det blir litt pinlig for de høye herrer? I Japan ville de kanskje tatt livet av seg! Heldigvis, vi er ikke Japan.

Men tenk på inflasjon.

Øker man kraftprisen som var vårt konkurransefortrinn, så kan det fører det til alvorlige sosiale problemer. Rene eksportkabler medfører at vi subsidierer utenlandske selskaper i mottakerlandet. Det vil si de virker konkurransevridende.

Lenke til kommentar

3 timer med høy strømpris, og det er katastrofe-oppslag og enda verre. Folk tåler ikke ei teskjei med motgang lenger.

Jeg husker hvordan det var da vippebryteren slo ut strømmen ved kuldegrader. De enkle vinduene holdt ikke på varmen. Så var det ned i kjelleren og dra opp koks til å fyre i ovnen. Det gjorde en del av leiligheten, nærmest stua, varm når det var kaldt. Doble dyner og ulltepper holdt varmen i senga.

Den gangen fantes ikke kommentarfelt. Så folk klaget lite.

"Vi kan se for oss 10 dobling av prisen på mandag senere på året."

Priser på 10-20 kr per kwt er helt usannsynlig. Naturgass bestemmer marginalprisen på strøm i Europa, og naturgass vil ikke bli priset til 1600 USD/Boe. Naturgass spotpris er sannsynlig over toppen. Ingen vil betale slike fantasipriser for strøm.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Selvstendigsaas skrev (2 timer siden):

Hadde tu kommet med denne nyheten for et år siden så de hadde havnet i kategorien gale konspirasjonsteoretikere. Nå som det skjer rett forran nesen vår så skal det like plutselig være overraskende?

At vi får slike utslag som nå er ikke overraskende. Vi hadde eksakt samme sak i 2020, men med omvendt fortegn. En ubalanse mellom behov og etterspørsel slår veldig ut for strøm. Jeg skrev allerede for ett år siden på disse sider at denne prisvariasjonen er svært uheldig og farlig og lave priser da (2020, snitt 9 øre per kWh) fort kunne slå over til det motsatte (svært høye priser) om ubalansen gikk andre veien. I år har det vært flere uheldige omstendigheter som har brakt oss inn en situasjon med betydelig ubalanse. Politikere og elbransjen bør snarest sørge for at dette ikke skjer mer. Det må bygges ut sol og vind så raskt som mulig og en må sørge for hele tiden å ha overkapasitet både på effekt (kW) og energi (kWh) innen hele EU og Norge og UK.

En bør også se på markedssystemet slik at en unngår at det meste av strømmen blir omsatt til dramatisk underpris det ene året (2020) og det omvendte i år. Ingen er tjent med situasjonen vi er i.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
18 minutes ago, Jarnar said:

Priser på 10-20 kr per kwt er helt usannsynlig. Naturgass bestemmer marginalprisen på strøm i Europa, og naturgass vil ikke bli priset til 1600 USD/Boe. Naturgass spotpris er sannsynlig over toppen. Ingen vil betale slike fantasipriser for strøm.

Nei, det er ikke usannsynlig. Man ser slike priser mange steder, England var vel over 30,- kroner per kWt.

Og ja. Ingen vil betale slike priser. Men de har ingen valg dersom det kommer så langt at det skjer. Hvis kraftbørsen bestemmer at 10 kroner er prisen, da er det prisen folk må betale. Så enkelt som det. Når de har laget et kasino ut av det er det klart at det er for å hausse opp prisene mest mulig og skattlegge folk for å bruke strøm. Kraftselskaper, kommuner og stat vil vasse i penger etter ågerpriser på strøm.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

'Årsakene til prishoppet er hovedsakelig lite vind pluss en veldig kald helg. I tillegg er det svært høye strømpriser i Europa, noe som forklares med at produksjonskostnadene på kull- og gasskraftverkene er høye."

I Rogaland har det vært 10 grader, regn og vind i flere dager, altså perfekt forhold til kraftproduksjon?

Lenke til kommentar
sedsberg skrev (7 timer siden):

Ja! La oss bygge ut mer sol og vind for å fikse problemene vi har ved mangel på sol og vind! :D

Her burde det vel stått

"La oss bygge ut mer sol for å fikse problemene vi har ved mangel på regn vind og gass!"

Faktum er at vi har hatt høye priser fra tidlig på våren pga mye fint vær, dvs lite vind og regn, men mye sol. Vi har for lite solkraft i miksen i Europa så vi tåler ikke for fint vær 😄

Lenke til kommentar

Det jeg lurer på; vi har ganske ekstreme priser, men det er ingen som vil påstå at været er særlig ekstremt. Variasjonene vi ser er godt innenfor normalen.

Hva skjer hvis det blir ett år utenfor normalen? Har Europa infrastruktur og strøm til ett ekstremår? Hva skjer hvis hele Januar blir ekstremkald og vindstille? Hvis svaret er at "Det går ikke" så har EU bommet fullstendig. Det virker som at denne infrastrukturen allerede er under press, noe som gir disse høye prisene. Burde varsellampene blinke for fult?

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det er vanvittig at strømkunder i Norge skal bli fortalt at strømprisen påvirkes av lokal nedbør fra time til time - makan til forb... sprøyt. Noen med ansvar bør ta tak i dette problemet og få slutt på at norske strømkunder blir flådd. Den hydrologiske reserven vi har i våre magasiner er ihvertfall tilstrekkelig til å gi en jevn, lav og forutsigbar strømpris til langt ut på neste år.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...