Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Kjøpt tomt uten avtalt overtakelsesdato - regler?


BenWhittaker

Anbefalte innlegg

Hei!

Nysgjerrig: jeg har kjøpt tomt uten at vi diskuterte overtakelsesdato. Selger ønsker nå 1 måned overtakelse, jeg kan gjerne drøye så lenge som mulig (men forstår at det må skje innen rimelig tid).

Kan man be om 3 måneder fra budaksept som en slags «normal» hvis vi ikke blir enige? Eller er det selger som bestemmer?

På forhånd tusen takk for input!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Normalt skal dette avtalast før avtalen blir inngått, i slike tilfeller vil det være selgar som har siste ordet då eit overtakingstidspunkt som er gunstig for selgaren i likheit med prisen vil være ein del av det samla vurderingsgrunnlaget.

Om det ikkje er avtalt overtakingstidspunkt så følgjer det av avhendingslova:

Sitat

§ 2-3.Heimelsoverføring og overtakingstid

Når kjøparen har oppfylt sine skyldnader etter avtala, kan kjøparen krevje skøyte av seljaren. På same vilkår kan kjøparen krevje å overta bruken av eigedomen ved tredje månadsskifte etter at avtala vart bindande.

Merk at her er det tatt utgangspunkt i at kjøper har betalt for eigedommen, då skal ein få skøytet med ein gong og kan krevje å få ta over bruken etter to månadar og det antall dagar som er igjen i den månaden avtalen blir inngått på.

Om det berre er gjort avtale om at du skal kjøpe men verken pengar eller skøyte har blitt overført så gjeld det vanlege prinsippet om "rimeleg tid" når ikkje anna er avtalt, kva som er rimeleg tid er ei vurderingssak men for hussalg så er utgangspunktet at overtakinga skal være innan tre månadar. Når det er snakk om ei tomt utan personlege eigedelar som må pakkast og flyttast så vil nok rimeleg tid være noko kortare.
Har selgar behov for å disponere tomta lengre enn dette så måtte slik sein overtaking være særskilt avtalt.

Om det dreg mykje ut i tid så vil det nok også bli aktuelt å dra fram kjøpslova og krevje oppfylling av kjøpsavtalen eventuelt heving og erstatning om du må kjøpe ei anna tomt i staden for.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...