Gå til innhold

Hvorfor skal fjernvarmen følge strømprisen?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Dart skrev (1 time siden):

Min oppfordring til "fair trade" er at overskudd går tilbake til de som betalte.
Men tema i denne tråden er at de som betaler alltid må dekke underskuddet , men får ikke noe av overskuddet.

Det er en god tanke, men den har en stor svakhet. Vi har prøvd den modellen i renovasjonen de siste tiårene. Renovasjonsgebyret skal etter loven kun dekke egenkost og ikke gi overskudd. Eller sagt rett ut: Renovasjonsgebyret skal ikke utarte seg til å bli en fiskal-avgift for kommunene. Den store svakheten i dette er at renovasjonsselskapet ikke har noen grenser for utgifter de kan få dekket via renovasjonsgebyrene. De må bare vise til at det går til utgiftene er like høye som inntektene og dermed ikke skaper overskudd. Jo flere utgifter de får puttet inn under paraplyen sin jo mer kan de ta i inntekt. For eksempel kan de investere enorme beløp i sorteringsanlegg, ansette så mange folk de bare vil og drive så ineffektivt de bare vil og alt dekkes av kundene. De har ingen incentiver til å drive effektivt og da blir resultatet at renovasjonsgebyrene stiger voldsomt. Ikke fordi etaten innfører sortering, men fordi de har incentiver til å bruke så mye penger som mulig, på kundenes bekostning. Innbyggerene kan ikke velge et annet mer kostnadseffektivt selskap for henting av husholdningsavfall.

Mange fjernvarmeselskap er enten heleid eller deleid av kommunen. De har lov til å hente ut overskudd. Så når renovasjonsselskapet samler inn søppel og samarbeider med et fjernvarmeselskap om forbrenning så gjelder det altså å unngå overskudd i renovasjonsselskapet og ta ut mest mulig i fjernvarmeselskapet. Da kan man jo tenke seg hvordan internprisen på forbrenningsavfall blir mellom de to: 0,- eller til og med negativt priset slik at renovasjonsselskapet betaler for å bli kvitt det vi i andre kanaler blir fortalt er en verdifull ressurs.

Nordmenn flest går med nisselua trukket langt ned over øynene og tror Norge er et land uten korrupsjon. Et slags stjerneeksempel på hvordan sosialdemokratiet bør fungere. Vi burde ikke være så naive. Det foregår massevis av korrupsjon i Norge og moraliserings-kampanjer (Atle Antonsen), manipulering av befolknigna til å tro at alt er i skjønneste orden. Selv om vi blir flådd på renovasjonsavgift som på en snirklete måte ender som overskudd i fjernvarmeselskapene. Noen av de med private deleiere eller heleiere med tilknytning til kommunene som vedtar tilknytningsplikt, internpriser og renovasjonsgebyrenes størrelse.

.. så har vi det tidligere telekabel-monopolet, nå fibernett-monopolet, norsk gambling-monopol på Hamar, vin-monopolet, bompengeselskapene som stikker av med et enormt kakestykke av veibyggings-midlene.. osv osv. Moralisering og manipulering over hele linja.

 

Endret av Simen1
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Wisd0m skrev (14 timer siden):

"Fjernvarme er en rimelig ressurs som ellers ville gått til spille. Men når det er kaldt må man også bruke dyrere energi som strøm eller bioolje. Så det er ikke gi-bort-energi."

Hvis det var så rimelig burde det vært satt flere pristak. Ett der det ikke skulle utgjøre mer enn nettleie + strøm (ser ingen grunn til at fjernvarmen skal være snylter som ikke bidrar med elavgift) og et annet på maks 70 øre/kwh. En slik behandling ville gitt mer markedsmessig likhet med eneboliger som fyrer med ved og strøm. (Over 70-80 øre så begynner man å fyre med ved)

Man begynner ikke å fyre med ved strømpris på 70 til 80 øre! For min del har jeg varmepumpe (nedbetalt etter 3 år) som reelt gir 3 kW ut for hver kW inn. Om ved koster 80 øre per kWh, må strømprisen min altså være høyere enn 210-240 øre før jeg vurderer å fyre med ved. En kg (tørr) ved gir ca 4,1 kWh per kg (uavhengig av tresort). Om en regner 80% virkningsgrad for ovnen (meget god ovn), så blir utbyttet ca 3,4 kWh per kg. Om vi har en strømpris på 125 øre per kWh (alt inkludert, en normalpris som vil synke de neste årene), må ved koste mindre enn 143 øre per kg i mitt tilfelle (med varmepumpe).

Om fjernvarme skal være til fordel for kundene, bør altså prisen være lavere enn 43 øre om strømprisen ellers er 125 øre per kWh. Mer enn 43 øre per kWh fjernvarme og jeg ville føle med svindlet. Så med de priser fjernvarme nå opererer med, må jeg slutte meg til Simen1's første innlegg: "Politikerne som har vedtatt dette nordkorea-opplegget burde få alvorlig truserøsk og bli tvunget til å reversere galskapen"!

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Det er vel en tilsnikelse når fjernvarmen legger seg PÅ strømprisen! Når man får vite at den ikke skal bli dyrere enn strømprisen, så er det ikke dermed sagt at det skal koste DET SAMME som strømmen hele tiden. 

Selv om man bruker strøm eller olje i tillegg til avfallbrenning, så er dette en mindre andel av kostnaden. Da blir det litt merkelig når man følger svingningene i strømprisen fullt ut. Strømprisen skulle være et TAK, og da forventer man selvfølgelig at fjernvarmen faktisk er billigere i perioder. Det følger av formuleringene i avtalen.

Endret av NERVI
  • Liker 1
Lenke til kommentar

"I Oslo kostet fjernvarmen i september 181,55 øre/kWh for eneboliger og rekkehus. Spotprisen på strøm i Oslo var 135,46 øre/kWh, men FOV legger til nettleie, el-avgift og et administrativt påslag før de setter pristaket."

Under normale forhold ville dette ikke være mulig, FOV bør kanskje saksøkes?

"Uten fjernvarme ville man måttet bygge ut mer kraftnett, som alle hadde måttet betale for, sier Tomren-Berg."

Tomren-Berg unnlater å fortelle om kostnaden ved å bygge fjernvarmeledninger, de er astronomiske!

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Bygging av nett er nok billigere, dimensjonen på et fjernvarmerør er ganske store. Strømkabler har overraskende små dimensjoner sett opp mot effekten de overfører.

De nevnes heller ikke at man ved å innføre fjernvarme dobler administrasjonsarbeidet. Det må være en måler til som måler fjernvarme, og deretter trengs fakturering. Istedenfor å ta ut noen få kWh ekstra via strømnettet.

Fjernvarme er også så treigt at skikkelig nattsenking blir vanskelig mot hva det er med el.

Det er så mange grunner til at fjernvarme burde være billigere en strøm, dyrere finnes det derimot ingen argument. Det viser bare at prisen må reguleres av myndighetene en vei, og det er ned.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+6132

Den høye strømprisen er presset opp av de høye prisene på olje, naturgass og kull i Europa

– drivstoff som knapt er brukt av de norske kraftselskapene og dermed ikke har noen kostnader på det. Unntaket er når det er så kaldt i Norge at fjernvarmen ikke klarer å levere mere, så brukes det lokale oljekjeler. Blir det en mild vinter uten bruk av tilleggskjeler er det utsikter til store overskudd og store utbytter til eierne og store momsinntekter. Alt ut av vår lommebok. 1 januar er det duket for store økninger i fellesutgifter / husleier som inkluderer fjernvarme. De som leier ut boliger inkl strøm eller fjernvarme vil lide store tap da de ikke kan øke husleien på det grunnlaget. Næringsdrivende kan ha andre kontrakter.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+6132
Frank Olsen skrev (På 25.10.2021 den 22.42):

Slik er det med gassprisen også.
Naturgassen som vi bruker til oppvarming i oljefylket ligger tett opp til strømprisen hele tiden, kun noen få øre under.

Den høye strømprisen kommer av de høye prisene på gass og kull i Europa, og vi i Norge bruker ikke gass eller kull. Dermed kan det innkasseres hos de vanndrevne kraftselskapene et solid netto prispåslag. Hadde vi fyrt med gass eller kull, så hadde det ikke blitt overskudd, men kanskje underskudd. Trolig danses det jenka i mange kontorer i Norge nå når ekstrapremien skal deles ut.

Så får vi se om staten bruker overskuddet sitt til å oppgradere nettet vårt, eller tar ut utbytte for å bygge noen broer på Vestlandet eller til integreringstiltak på Oslo øst eller utbygging av spor i jernbanenettet. 

Lenke til kommentar
Dart skrev (32 minutter siden):

vi i Norge bruker ikke gass eller kull.

Joda, i Rogaland bruker vi gass til både oppvarming, jeg har gasspeis, og til gasskomfyrer og gassgriller.

Men prisen på gass har hele tiden siden huset var nytt i 2009 ligget tett opp mot prisen på strøm.
Dog med et pristak på 131,25 øre pr. kWt.
Priskalkulasjonen ser slik ut fra 1. januar 2022:
 

priser_naturgass.pdf

Priser gass.png

Endret av Frank Olsen
Lenke til kommentar
Frank Olsen skrev (1 time siden):

Men prisen på gass har hele tiden siden huset var nytt i 2009 ligget tett opp mot prisen på strøm.
Dog med et pristak på 131,25 øre pr. kWt.
Priskalkulasjonen ser slik ut fra 1. januar 2022:

Det må jo være frustrerende å betale så mye for varme! Jeg betaler ca en tredjedels strømpris (131.25/3) for oppvarming ved at jeg bruker varmepumpe!

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+6132
Frank Olsen skrev (1 time siden):

Dog med et pristak på 131,25 øre pr. kWt.
Priskalkulasjonen ser slik ut fra 1. januar 2022:

12-13 kWt pr kg gass. 1 kg gass er to liter. 

En 10 kg fylling koster kr 250 inkl alt. 120-130 kWt. Nesten 2 kr pr kW.
Dvs at jeg kan bruke gasspeisen min når strømprisen er over 2 kr inkl alle skatter og avgifter ?

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+6132
Theo343 skrev (31 minutter siden):

Den siste måneden har jeg hørt mange kolleger si "Jeg er så lettet over at jeg har fjernvarme". Det gjelder altså ikke?

Sjekk tariffen fjernvarmen bruker. Og kanskje er det et pristak på den. Men at alle med fjernvarme også skal få en svær regning er sikkert. I et borettslag er det også et spleiselag.

I Trondheim koster det et sted rundt 48 øre pr kW pluss spotprisen. 63,07 € pr MWh? Sikkert noen som vet dette og kan regne det ut totalt pr kWt?

Er det ikke energimålere montert, så sløses det ENORMT med varmtvannet fordi noen tror det er "gratis" eller at naboene betaler regningen (og det gjør/må de). Når noe er "gratis", så forsyner man seg med det man kan. Jeg har sett beboere fylle et svært badebasseng på en kubikk (tilsv to-tre fulle varmtvannsbeholdere) eller så med slange og varmtvann fra krana. Noen har også badestamp ute på hageflekken med varmtvann fra samme kran. Mange fyller oppvaskmaskinen og vaskemaskinen med varmtvann for å spare egen strøm. Mange lar varmtvannet renne for å skylle og vaske bestikk og dekketøy. Regningen går til fellesskapet. 

For å illustrere "gratis" så observerte jeg et vaskeri med 4 svære vaskemaskiner og 2 svære tørketromler. Disse var "gratis" for beboerne, dvs man trengte ikke polletter for å vaske. Det resulterte i en vaskeri-strømregning på 90 000 kr et år.  Etter at det ble montert pollettautomater med 5 kr pr vask/tørk sank strømregningen til 9500 kr. Før pollett-automatene kom, så ble det vasket f eks 125 like duker fra en restaurant om natten. 33 blodige militære ryggsekker som var brukt til å frakte elgkjøtt, 85 hvite sengesett med dynetrekk, laken og putevar, trolig fra et pensjonat. Alt ble observert sirlig rullet og lagt sammen. Noe lå i kasser med navn på. Etter at polletter måtte brukes forsvant alle disse snylterne.

 

Endret av Slettet+6132
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...