Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Uten fastlege, ha gjør jeg?


Gjest fe3a9...5ad

Anbefalte innlegg

Gjest fe3a9...5ad skrev (58 minutter siden):

Jeg har selvsagt tilgang til lege, jeg ønsker dog en fastlege. 

Å klage på at jeg ikke får en fastlege kan jeg nok gjøre men det betyr ikke at en fastlege blir tilgjengelig for meg i overskuelig framtid med mindre en ny fastlege tiltre i mitt område.. 

Anonymous poster hash: fe3a9...5ad

Om det er heilt håplaust både å vente på at ein lokal fastlege blir ledig, og å bruke fastlege i ei anna kommune så har du vel eigentleg berre to valg. 

1. Flytte til ein stad som har dei tilbuda du har behov for. 

2. Skaffe fastlege i ei kommune som tilbyr e-konsultasjon der du kan kontakte fastlegen over telefon, videosamtale eller brev. Då vil det sjølvsagt være vanskeleg med fysiske undersøkingar men du får i det minste ein fastlege som du kan danne relasjon med. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest fe3a9...5ad
The Avatar skrev (5 minutter siden):

Om det er heilt håplaust både å vente på at ein lokal fastlege blir ledig, og å bruke fastlege i ei anna kommune så har du vel eigentleg berre to valg.  

Ja nei nå har jeg vel kommer fram til å vente er det jeg bør gjøre. 

Så får jeg heller ta de akutttilbudene som er tilgjengelige om det er blir aktuelt. 

Anonymous poster hash: fe3a9...5ad

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (2 minutter siden):

Telefon- eller nett-møter burde jo være midt i blinken for psykiske plager. Ingen prøvetaking eller fysiske undersøkelser.

Mye av jobben til en psykolog er jo å gjør vurderinger basert på kroppsspråk og den menneskelige nærheten er en vesentlig faktor rundt behandling av psykiske plager, å sitte i en telefon eller på nett er uhyre lite effektivt til sammenligning, i en krisesituasjon kan det være til hjelp for å dra deg litt ut av de verste tankene, men til behandling er det vel så viktig med fysisk oppmøte for psykiske plager som kroppslige plager. 

Lenke til kommentar

En fastlege behandler vel ikke så mye mer enn å skrive resepter på medisinen, men kan henvise til psykiatrisk eller andre opplegg som måtte være. 

Noen steder er det et ambulant team fra psykiatrisk som reiser ut. På Sørlandet ser det ut som teamet må ha melding først fra andre etater. På Jæren ser det ut som de rykker ut også på initiativ fra pasienten. Kan se om det finnes et slikt team der du bor. 

https://jdps.no/avdelinger/nks-jeren-dps/akutteam#hvordan-komme-seg-til-jaeren-dps

Ellers er Kirkens SOS-telefon og Mental helses telefon, mye brukt av mennesker som føler seg desperate i hverdagen. 

Lenke til kommentar
Budeia skrev (7 minutter siden):

En fastlege behandler vel ikke så mye mer enn å skrive resepter på medisinen, men kan henvise til psykiatrisk eller andre opplegg som måtte være. 

Fastlegen er en viktig brikke i oppfølgingen av psykisk sykdom,  forstår godt at trådstarter ønsker en fastlege hen kan snakke med om dette, det er ofte en ganske lang prosess med søknader opp og ned i mente som fastlegen din må sende før en får gehør, vertfall hos DPS, den kommunale psykiatrien er og ofte så begrenset at det oftest ikke fungerer som annet enn et stoppested før du omsider får kommet inn hos DPS. I mellomtiden mens en venter på dette kan en god fastlege du kan snakke med om ting som plager deg være gull verdt, så lenge en forstår at det er visse begrensinger i hvor mye tid en fastlege har på å følge opp slikt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Er du nummer noen og hundre på en fastlegeliste blir det fullstendig håpløst å vente. Du har fått flere gode tips om å kontakte kommunen så du kan klage og fortelle hvor viktig det er for deg å ha en fast lege. Du har også fått råd om å kontakte kommunen for å få psykiatrisk hjelp.

 

Du skriver at du bor i et fylke der det ikke finnes ledige fastleger. Det høres utrolig spesielt ut. Jeg har ikke hørt om noen slike fylker. 
 

Det koster å kjempe egen sak. For meg kan det virke som om din mentale tilstand gjør at du ser unødvendige hindringer og at du blir i overkant negativ. Alle her er enig i at fastlegeordningen burde være bedre, men skal du vente et år på å få en? Hva om relasjonen ikke er særlig god? Du kan ikke kaste bort vinter og vår på å stå som nummer 400 på en venteliste. 
Et annet helt åpenbart forslag er å gå til vikarlege, men bestille time hos samme person, gitt at det er leger der som jobber der fast.
 

Brett opp armene. Dette kan du få til hvis du vil. Du skriver at du ikke ser hensikten med å greie ut om problemene dine hvis det blir med få timer. Jeg er redd det kan ødelegge dor deg. Du må i alle fall være flink til å forklare kort hvordan du har det og hva du trenger hjelp til. Det gjelder alle leger du møter og i kontakt med kommunen.

 

Ingen her kan love behandlingsresultater, men hvis du vil og står på er det mulig å få komme til samme lege, og å få kommet til en psykiater som kan hjelpe deg. Det er ditt liv. Systemet burde vært bedre, men du har ikke tid til å vente lenge på at du skal få hjelpen. Du må kjøre på. Ringe kommune. Legekontor. I tillegg bør du ringe Mental Helse og andre organisasjoner, slik at du kan få råd og veiledning til hvordan du bør gå frem. Ikke spar på noe. Fortell hvordan du har det og at livet ditt står på vent.

Endret av deleder
  • Liker 1
Lenke til kommentar
14 hours ago, deleder said:

 

https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/over-30.000-uten-fastlege-i-nord-norge-_-bedre-finansiering-med-i-regjeringsforhandlingene-1.15672205?fbclid=IwAR165WhaJ6uGYsa5qTD5iG99LnHxIBYHrkTEC8UAR23NRaBH7kgUd8MZyLs

https://www.aftenposten.no/norge/i/OnGWeq/nesten-50-kommuner-melder-om-dramatisk-fastlegemangel
https://www.dagensmedisin.no/artikler/2016/08/25/mangler-leger-i-42-av-354-kommuner/

dette har vært ett problem i over 10 år nå.  i 2007 ble jeg fortalt at det var ingen ledige fastleger etter at min forrige pensjonerte seg, jeg forespurte meg med en lege som jeg hadde god kontakt med, de fikk slått igjennom ett særskilt unntak slik at jeg skulle kunne oppfølges regelmessig som følge av sykdom jeg har vært født med, det var da over 1200 personer her jeg bor som var uten fastlege.

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...