Gå til innhold

Nå blir store solkraftverk lønnsomme i Norge: To selskaper planlegger å bygge [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Har nevnt dette før, noe som ga en del for og imot, men - vi har et enormt ubrukt areal på våre tak. Forenkle og forbedre støtteordningene til montering av solceller på folks tak, samt et krav om at alle nye offentlige bygninger skal ha montert solceller. Vi trenger masse ny energi, og selv om sol alene ikke løser hele problematikken er det en del av de mange løsningene. Så får vi se om mister "Vi har den beste klimapolitikken" innfrir.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Jeg har ikke så veldig trua, men greit nok at det testes ut.

 

Etter min mening burde solsatsningen i Norge være fokusert på tak og vegger. Greit nok at et gammelt steinbrudd ikke kan brukes til så veldig mye, men vi har ikke _så_ mye areal som ikke vil påvirkes negativt på en eller annen måte.

Hvis de tåler å dele beitemark med kyr kan det jo hende det vil fungere greit enkelte plasser.

 

Som sagt greit at det testes.

Lenke til kommentar

Det er usedvanlig positivt at selv i Norge kan det nå bygges solcelleparker på områder som er ubrukelig til noe annet eller som kan kombineres med ulike former for landbruk og som ikke krever subsidier. Sannsynlig vil det også bli god lønnsomhet for husholdningene å få solceller på takene sine. En slik utvikling vil kunne (fullt ut realisert) kunne gi en innsparing på ca 30 TWh. Om en så kombinerer dette med brukte batterier (for eksempel 25 kWh for ca 25.000 kr + inverter) så ville husholdningene stort sett klare seg uten strøm fra april til september. Ikke rart at NVE er livredd med hensyn til dagens strømsystem!

For hver dag blir det stadig mer fristende å installere solceller på mitt 123 m2 flate tak. 10 kWh solcellepaneler (hver ca 350 W) vil koste meg 17.000 kr om jeg får samme pris som en som bestiller mer enn tusen stk (pris fra kinesisk produsent eks. avgifter og transport). Om jeg investerer ca 50.000 kr til solceller, inverter, batterier og litt materialer (av penger som jeg får ca 1,5% rente og gjør alt arbeidet selv) vil jeg få ca 8.500 kWh i året og det reduserer min strømregning med ca 13.000 kr per år (regner ca kr 1,50 per kWh fra nettet)! Høres ut som en god investering!

  • Liker 4
Lenke til kommentar
On 10/23/2021 at 8:53 AM, Simen1 said:

Bra tanke, men med klimasvinet Slagsmål i regjering så skal du se at han ikke får satt en stopper for denne typen bruk av dyrkbar mark.

Her er et forslag du kan bruke helt gratis: hva med å rive alle bygg mellom Frogner og Tøyen og så sette alle solcellepanelene der?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Troll, den forestillingen eksisterer bare i ditt eget hode.

Det jeg foreslo i en annen tråd har du mistolket ut av proporsjoner. Hvis man skal ha et kjernekraftverk i Norge så er sentralt i Oslo en god plassering med tanke på effektiv bruk av kjølevannet. Jeg har ikke foreslått å rive slottet slik noen mistolket i den andre tråden. Eller rive Operaen slik noen mistolket. Jeg ga ingen spesifikk adresse til hvor det bør bygges. Jeg er fullt klar over at det er umulig å finne et plutselig ledig areal i det området. Jeg har ingen løsning på arealproblemet, bare sier at det er gunstig i forhold til bruk av kjølevannet. Hvis jeg må være mer spesifikk så kan det for eksempel bygges som et flytende kjernekraftverk som ligger til kai en sentral plass, eller flyttes et stykke ut av den mest optimale sonen med tanke på fjernvarme. Mitt forslag er å slutte å mistolke med vilje bare for å være negativ og trolle. Prøv å se det fra mulighets-siden i stedet for.

Lenke til kommentar
5 hours ago, Simen1 said:

Det jeg foreslo i en annen tråd har du mistolket ut av proporsjoner. Hvis man skal ha et kjernekraftverk i Norge så er sentralt i Oslo en god plassering med tanke på effektiv bruk av kjølevannet.

 

Man ønsker egentlig å bruke varme med en mye høyere temparatur enn vann til industrielle formål.

 

Det er mer fornuftig å plassere et kraftverk basert på saltsmelereaktorer i et industriområde der man kan nyttigjøre seg spillvarmen til diverse industri som trenger industriell varme. Eksempel : resirkluering av CO2 som drivstoff, gartnerier, gjødel, petrokjemi, sementproduksjon, smelteverk, etc.

 

Mange ser for seg at saltsmeltereaktorer vil endre måten vi bygger varmekrevende industri. Vi går fra distribuert modell takket være relativt rimelig strøm til en sentralisert modell der flere bedrifter deler en eller flere reaktorer som varme og strømkilde.

 

Det er ikke konstnadseffektivt å distribuere fjernvarme. Strøm er bedre og billigere.

Endret av dahln
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...