Gå til innhold

«Energikrisen er skapt av politikere med høy vilje til risiko og liten forståelse for virkeligheten»


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Problemet er bruk av ordet «energikrise» som bør byttes ut med «en ny energihverdag». 

Det å konkludere med at vi må pøse på med mer naturgass er bare en veldig lokal optimalisering for oljeselskapenes profitt. Det eneste sikre her er at bruk av fossile brensler må stoppe ASAP. Så finn heller løsninger innenfor de rammene. 

Det vi faktisk må forvente er at når vi tar bort billig, styrbar elkraft fra gasskraftverk, så vil prisene på strøm stige og bli mer variable. Det er bare markedsøkonomi. Så blir kanskje energilagring lønnsomt noen steder. Og nye kabler. Og bølgekraft. Osv osv. 

  • Liker 9
Lenke til kommentar

"Europas energikrise, særlig tilfellet Storbritannia, er i det helt vesentlige menneskeskapt, det vil si skapt av politikere med høy vilje til profilering og risiko sammen med lave kunnskaper om virkeligheten."

"Politikerne har undervurdert behovet for energisikkerhet, definert som pålitelige forsyninger til overkommelige priser. På dette punkt er det krise i deler av Europa, Kina og USA, som i California og Texas."

Her tror jeg forfatteren og jeg er uenige, i et fungerende marked ville dette fungert, men politikerne har med sin utrettelige vilje til innblanding gjort disse markedene svært dårlig fungerende:

"I teorien skulle solkraft og vindkraft kunne ta markeder fra fossilt fyrt strøm, og en svikt i vindkraft skulle flytte etterspørselen til solkraft. I et perfekt marked ville dette gå av seg selv uten behov for offentlig drahjelp."

Dette er et viktig poeng jeg ikke hadde tenkt på:

"Under gunstige forhold produserer nedbetalte vindkraftverk strøm nesten gratis og kan jage prisene nedover."

Samme gjelder solkraftverk også, det er ingen andre kraftverk som i praksis produserer energi uten å bruke av en innsatsfaktor som kull, olje, gass, kjernebrensel eller magasinkraft. Det nærmeste vi kommer er elvekraftverk uten magasiner, men i Norge har vi veldig lite av disse.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Som julekvelden på kjerring?

Det er sjelden man ser begrepet Fastkraft i spaltene, men det var et avgjørende parameter for utbyggingen av den norske vannkraften. Det paradoksale er at samtidig med en storstilt elektrifisering så økes andelen tilfeldig kraft i sysemet. Dette går jo ikke ihop til sist, og man skulle tro dette var en del av debatten også her hjemme. På samme måte er bufferlager av brennsel og vann i magasinene til vinteren kanskje ingen nytenkning. Nytenkninger er helst at man har trodd at fri flyt av kraft over landegrensene skulle bidre til forsyningssikkerhet, men andelen tilfeldig kraft er nok i ferd med å bli for stor. I tillegg følger produsentene prisene i stedet for å sikre jevn forsyning. For meg synes det åpenbart at dette forsterker "krisen" som har oppstått.

Man blir nødt til å øke fastkraftandelen ved å optimalisere utnyttelsen av magasinvann for norges del, og bygge ut mer Vedvarende kraft samtidig med energiøkonomisering. Så får vi se hvordan debatten ser ut til våren.  https://www.theguardian.com/business/2021/oct/15/uk-poised-to-confirm-funding-for-mini-nuclear-reactors-for-green-energy

Endret av NERVI
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Att prisane vert meir variable er det liten tvil om . Her er eit eksempel.https://www.nrk.no/vestland/straumen-13-gonger-dyrare-pa-den-eine-sida-av-fjorden-1.15691715

Måndag er kraftprisen mellom KL 7-8 .2,53 kr/ kwt i NO2.

Snart er vinteren her, om den vert kald , så vil vi oppleve ny rekordar dagleg. Om vi har "flaks" når vi kansje opp til Texas timesrekord på 70 kr/kwt..

Lenke til kommentar
7 hours ago, FrihetensRegn said:

Vi forventer rekorddyr strøm enkelte steder i landet i dag tidlig (mandag morgen). Opp mot 3 kr kWt. Vil vi nå 5 kr kWt i vinter? 10 kr neste vinter? Den nye regjeringen har lovet tiltak mot høyere strømpriser, men det blir nok for det meste symbolsk.

Opp mot? 3,17kr/kWh. Pluss nettleie. Biter kulda seg fast kan vi risikere britiske priser. 30kr/kwh ++.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...