Jump to content
5YN6PQB1

Oppbevaring av kontrakt

Recommended Posts

Finnes det noen lover/regler for hvor lenge en bedrift plikter å oppbevare en kontrakt som de har med en ansatt? Dette gjelder en kontrakt uten tidsavgrensning og som er i den ansatte sin interesse (dvs bedriften skulder den ansatte penger).

 

Share this post


Link to post

De plikter ikke å oppbevare den, med mindre det fremgår av kontrakten. Det er imidlertid i deres interesse å ha en kopi av den, slik at den ansatte ikke ensidig kan endre sin kopi uten at de har adgang til å etterprøve det.

Det er som hovedregel formfrihet på avtaler, og ingen krav til oppbevaring eller skriftlighet.

Pengekrav foreldes som hovedregel etter tre år, så den ansatte bør sørge for oppfriskning (dvs. formelt minne skyldner på kravet) oftere enn det, for å unngå at det foreldes.

Share this post


Link to post
nirolo skrev (5 timer siden):

En låneavtale vil vel falle inn under reglene for arkiveringsplikt? Se f.eks https://www.altinn.no/starte-og-drive/regnskap-og-revisjon/regnskap/oppbevaring-av-regnskapsmateriale/

Då ser det ut som om det kanskje er 3,5 år. Men kva skjer då etter 3.5 år?, eks dersom bedriften kaster kontrakten og så kommer jeg med min kopi?.

 

nVIDIAsucks skrev (6 timer siden):

Har ikke den ansatte fått sitt eget eksemplar av avtalen? 

Joda, alt var på stell, men den ansatte har no klart å rote den vekk (så kan ikke skulde på andre enn seg selv dersom han ikke kommer noen vei med dette).

 

barfoo skrev (10 timer siden):

Pengekrav foreldes som hovedregel etter tre år, så den ansatte bør sørge for oppfriskning (dvs. formelt minne skyldner på kravet) oftere enn det, for å unngå at det foreldes.

Pengekrav foreldes etter 3 år?. Når løper disse tre årene fra?. I dette tilfellet har bedriften og den ansatte en kontrakt (som den ansatte har rotet vekk) som sier at bedriften skal betale tilbake en innbetalt sum når den ansatte leverer tilbake en "lånt" gjenstand (det var ingen tidsavgrensning i kontrakten). Så om den ansatte leverer den gjenstanden tilbake i dag eller om 10 år så er det vel fra det aktuelle innleveringstidspunktet?

Share this post


Link to post
5YN6PQB1 skrev (6 timer siden):

I dette tilfellet har bedriften og den ansatte en kontrakt (som den ansatte har rotet vekk) som sier at bedriften skal betale tilbake en innbetalt sum når den ansatte leverer tilbake en "lånt" gjenstand (det var ingen tidsavgrensning i kontrakten). Så om den ansatte leverer den gjenstanden tilbake i dag eller om 10 år så er det vel fra det aktuelle innleveringstidspunktet?

For at bedriften skal kunne betale tilbake summen som et lån, så trenger de låneavtalen på tilbakebetalingstidspunket. Uten dokumentasjon på at det er et lån (eller pant?) som blir betalt vil en utbetaling antagelig regnes som lønn. Det medfører i så fall at mottager må skatte av det og arbeidsgiver må betale arbeidsgiveravgift (14,1% i sentrale strøk) i tillegg.

Arbeidsgiver vil nok i praksis måtte sitte på dokumentasjonen i 3,5 år etter tilbakemeldingen, det er i hvert fall slik jeg har tolket loven når jeg har behandlet låneavtaler.

Jeg mener også at arbeidsgiver må oppbevare og utlevere kopi av avtalen ved forespørsel fra den ansatte. Jeg tror det er et krav ved slike dokumenter i et slikt forhold.

Share this post


Link to post

I utgangspunktet har man ikke noe krav på at motparten i et kontraktsforhold gir ut dokumenter, selv ikke om man vet at motparten har dem. 

Man har krav på personopplysningene (men ikke nødvendigvis kopi av dokumentene) etter GDPR og personopplysningsloven. 

Når det gjelder foreldelse er det slik at et pengekrav foreldes som regel tre år etter at man tidligst kunne ha krevd beløpet utbetalt. Når fordringshaver selv "starter" fristen (som her ved at det ikke er fastsatt noen minste- eller lengstefrist for lånet) vil fristen begynne når du kunne ha levert tilbake gjenstanden, ikke når du faktisk leverer tilbake gjenstanden. 

  • Like 1

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...