Gå til innhold

Mc Donalds Norge og misbruk av ansatte.


Anbefalte innlegg

I disse dager begynner det å komme fram den negative siden av hvordan Mc Donalds driver i Norge.

Spørsmålet er om det som er kommet fram i media de siste dager er unntaket eller regelen for arbeidsforholdene der.

Jeg velger å tro at det ikke er like jævlig som man har avdekket på Spisestedene i Bergen, men hva vet man om resten av landet? 

Ledelsen til MC Donalds Norge sier de vil se på dette, men følger selvsagt lojaliteten til selskapet.

Det vil alltid være noen som prøver å utnytte ung arbeidskraft. Synd at slike tendenser også blir en del av en organisasjonskultur i større selskap som her.

Viser nå spesielt til det som er avdekket hos de største Mc Donalds stedene i landet. Nå sist i Bergen. Spørsmålet er om dette er grove unntak fra regelen, eller en del av en organisasjonskultur, man ikke ønsket skulle komme ut i media.

Jeg håper alle MC Donalds blir gransket nærmere.

 

Endret av plankeby
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest 21092...529

Hadde du et spørsmål, en problemstilling eller setter du bare en agenda uten å engang introdusere hva som tilsynelatende er skjedd? 

Anonymous poster hash: 21092...529

Lenke til kommentar

Jeg viste til det som nylig har vært i media, både i riksaviser og lokalaviser (ofte betalingsmur om man ikke er abb).

At norske aviser bruker overskrifter som forferdelige arbeidsforhold m.m. Er sjeldent i Norge, heldigvis. Dette er ren utnyttelse av unge som desperat vil ha en jobb og finner seg i meget dårlig behandling. 

Endret av plankeby
Lenke til kommentar

Er vel samme meninger om power og elkjøp med tanke på NTH og LO de som orginasere seg får bedre betingelser, men de får vel vertfall hamburger til lunsj så finnes vel dårligere yrker som butikk med mye overtid.

Men er vel grunn at var periode med app man fikk salsa til 15 og bigmac til 39 kr slik har sin pris er ikke bærekraftig over tid.

https://www.mcdonalds.com/no/nb-no/etablering-og-franchise/hva-ser-vi-etter.html

Tja skryter de har gode rådvarer men faktisk er hamburger usunt mot mye annet.

Endret av LMH1
Lenke til kommentar
LMH1 skrev (14 timer siden):

Er vel samme meninger om power og elkjøp med tanke på NTH og LO de som orginasere seg får bedre betingelser, men de får vel vertfall hamburger til lunsj så finnes vel dårligere yrker som butikk med mye overtid.

Men er vel grunn at var periode med app man fikk salsa til 15 og bigmac til 39 kr slik har sin pris er ikke bærekraftig over tid.

https://www.mcdonalds.com/no/nb-no/etablering-og-franchise/hva-ser-vi-etter.html

Tja skryter de har gode rådvarer men faktisk er hamburger usunt mot mye annet.

Jo. Men så langt er det ikke avdekket omfanget på  McDonalds. Da uanmeldt tilsyn på ett spisested gjorde at de fikk 27 pålegg om endringer.

Folk har besvimt gjentatte ganger. Etter å ha kollapset på gulvet, fikk du kjeft for å dra til legevakten eller hjem. Den lave bemanningssituasjonen gjorde at man ikke hadde kapasitet til å spise, eller å ta pause. Var man syk på jobb, fikk man beskjed om å fortsette. Sendte du sykdomsmelding, ble du nedringt og bedt om å komme på jobb likevel.

Overnevnte er sitert fra tidligere ansatt der, i Dagbladet. 

Selvsagt skal man ha høy arbeidskapasitet som ansatt, men her gikk det nok altfor langt. 

Endret av plankeby
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det som er litt rart med dette er at de som driver på med dette mot ansatte tror at det ikke til syvende og sist kommer ut og blir en stor greie hvor både kunder og ansatte skyr bedriften fordi at de ikke respekterer de ansattes behov og dermed også behovene for forsvarlig drift og kundesikkerhet p.g.a at ansatte kutter hjørner og er uforsiktige når de er syke på jobb. Alle vet at om man sender syke på jobb så gjøres det er dårlig jobb og en burde latt syke få bli friske isteden for at de smitter andre ansatte eller kunder.

For min del har jeg holdt meg unna fast"food" i flere år, og det har bare hatt positive utslag, men husker enda smaken av såpe som alltid var på lokale Burgerking sin dispenserbrus samt smaken av supermuggen dispenser-cola fra et heller tvilsomt serveringssted med grei nok fasade.

Husker jeg spiste en gang på McDonalds rett over Oslo S for mange år siden, og der var det mugg på hamburgerbrødet. Slikt forekommer ikke hos veldrevne steder.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Desverre gir nok de aller fleste  kunder blanke f... i hvordan arbeidsforholdene er på spisesteder med mere. Så lenge maten ikke er bedervet.

Hadde saken om McDonald's handlet om gjentatte problemer med mat som gjør folk syke, så hadde det nok påvirket omdømme og salg noe. Men ikke at ansatte blir dårlig behandlet.

Dette er nok ledelsen klar over. At omdømme handler om at maten er spiselig og at lokalet der gjesten er framstår ok. Resten er svært lite viktig. Profitt trumfer det meste. 

 

Endret av plankeby
Lenke til kommentar
plankeby skrev (18 minutter siden):

Desverre gir nok de aller fleste  kunder blanke f... i hvordan arbeidsforholdene er på spisesteder med mere. Så lenge maten ikke er bedervet. 

Dessverre har du ikke bare rett, men mer enn rett - for dette gjelder ikke bare MøkkDonald's, det gjelder en god del andre valg kunder gjør også. Altfor mange kunder er så fulle av dobbeltmoral at de gjerne sier A (særlig om A er politisk korrekt),  men handler B straks kunden merker A mer på bankkontoen sin. Dette gjelder hele fjøla etiske problemstillinger så lenge konsekvensene ikke merkes av meg/mitt/mine eller medfører kritikk for ikke å opptre politisk korrekt. Unntatt slike tilfeller og noe som kan falle tilbake på/ramme meg, mitt og mine er etikk i enhver sammenheng en by i Nord-Sibr eller Sahara for den absolutte kundemajoriet.  Var det ikke slik at ikke den norske velstanden vært så stor som den er, heller ikke lederes bonuser ogbudsjetter til egen vinning vært så store som de er. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
ilpostino skrev (22 timer siden):

Jeg har inntrykk av at mange serveringssteder for mat og drikke driver samme rovdrift ala det som er avdekket i Bergen. Noe må gjøres. 

Kanskje en scoring på at arbeidsmiljøloven og grunnleggende hms ivaretas. Eller antall avvik/pålegg fra arbeidstilsynet, som må henges opp synlig for gjester?

Lenke til kommentar
.berZerk skrev (57 minutter siden):

Av de jeg kjenner som har jobbet på McDonalds så har det vært gode arbeidsforhold og bra satsing på unge arbeidere, er ikke nødvendig at dette tilfellet er over hele Norge.

Det er sikkert variabler. Det som kom fram her var at Mcdonalds Norge med leder Børre Kleivan har null kontroll på arbeidsmiljø og HMS, på stedene lokalavisen i Bergen tok for seg. Som er det siste av avdekket kynisk drift.

Dermed er det rom for kynisk rovdrift i kjeden, for de mellomledere som ikke har hørt noe om etikk, ansvar og moral. Det er helt sikker franchisetakere som også motiverer og støtter langt utover det som er grunnkrav.

Sakene her var at ansatte hade varslet og bedt om hjelp så mange ganger uten reaksjon fra ledelse, at det til slutt lakk ut til lokalavisen. Når så arbeidstilsynet tok besøk så var det 27 avvik på et sted. Når man så se litt på andre Mcdonalds ser man avvik der også. 

Mcdonalds skal jo holde merkevaren og kommenterer ikke noe nå. De svarer ikke på spørsmål og viser bare til standard fraser om hvor bra MC Donalds er. Det er kun sagt "jeg er uendelig lei meg" fra ledelse. En standard kort frase på alt som kan være ubehagelig mot merkevaren. En frase direkte oversatt fra svarmåten man gir i USA. 

Endret av plankeby
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Nei, men det er tydeligvis rom for dette. Altså en stor svakhet i kjeden. 

Jeg velger også å tro at alle mellomledere eller francisetakere ikke er kalde og kyniske.

Her har det faktisk ikke vært franchisetaker med direkte drift.

Sitat:

Det er Food Folk Norge AS som forvalter merkevaren McDonald's i det norske markedet. De tre aktuelle restaurantene har fungert under ansvaret til dette selskapet.

Endret av plankeby
Lenke til kommentar
On 10/12/2021 at 3:26 PM, vidor said:

Folk som dras mot å drive kjeder som McDonalds er vel neppe de mest altruistiske med påmontert glorie. Ansatte ses vel mest på som produksjonsapparater og det er om å gjøre å få dyttet ut mest mulig junk i bytte mot penger.

Det varierer nok veldig. Jeg har det inntrykket av å sett noen restauranter ja... Samtidig, den McD jeg jobbet på, er fortsatt den beste opplevelsen jeg har hatt som ansatt ett sted. Alt var i orden hele tiden. Lønn, arbeidstider, pause, kursing, HMS osv.
Ble litt overrasket tbh.

Lenke til kommentar
13 hours ago, lada1 said:

Bare vent til Amazon m.fl. kommer 🙂

OK, de er her allerede, men de kommer mer..

Dette. 100 %. Ting kommer til å bli MYE verre. Slike kjeder har som mål å overkjøre absolutt alle andre og stå igjen som vinner. Da har de fritt spillerom til å gjøre akkurat det de vil med folk.

McD er vel drevet som franchise der man leier lokaler og rettigheter av McD. 

Ellers er det jo sånn at: Banker har ingen penger. McD har ingen mat. Uber har ingen drosjer. AirBnb har ingen boliger. McD er først og fremst tuftet på real estate, samt franchise. Men real estate er hele grunnpilaren, på prime locations.

Lenke til kommentar
1 hour ago, Stoddart said:

Ble litt overrasket tbh.

Ja, det er alltid noen som skiller seg ut. Norge er vel ikke av de verste stedene heller, men føler at det generelt går feil / litt feil vei for lite utdannede arbeidstakere. De blir gjerne litt tatt for gitt og det er lett å tenke at det ikke er store problemer med å erstatte dem. Samtidig er de som holder på sånn med ansatte gjerne dem som nettopp får høy turnover av ansatte fordi dem ikke trives i jobben.

Endret av vidor
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...