Gå til innhold

5g versjoner og esim?


Anbefalte innlegg

https://www.leverege.com/blogpost/unlicensed-lte-lte-u-vs-laa-vs-lwa-vs-multefire

https://www.windowscentral.com/difference-between-sim-and-esim

Klarer noen å forklare forskjellene på de?

Foreløpig i dag er ingen esim som har bankid og mulighet å tegne 3 operatører samtidig.

Men hva slags mulighet har man er det mulig å bruke app og lage teknologi som funger som simkort ha appid slik som ruter\nsb med QR kode eller ligdene for å betale mobildata og telefonsamtaler sms?

Hva er forskjellen på esim og Trusted Platform Module (TPM) version 2.0 ?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Tror du blander hummer og kanari her.

TPM er en sikker kryptoprosessor og har ikke noe med eSim å gjøre. Du kan lese en god beskrivelse her: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Trusted_Platform_Module

eSIM er et SIM-kort uten den fysiske delen.  Bruk av eSim krever støtte fra operatør.   Ved bruk av vanlige SIM-kort har operatøren full kontroll og kan legge inn ekstra funksjonalitet (som f.eks kreves av BankID på mobil) og de vet hvilket SIM nummer som er koblete mot ditt telefonnummer.  eSIM er uavhengig av operatør som igjen krever at eSIM blir registrert hos aktuell operatør slik at det kobles mot ditt telefonnummer. En eSIM kan inneholde profil til flere forskjellige operatører.  Du kan f.eks være registrert både hos en operatør i Norge og en annen i Spania. Antall profiler er bare avhengig av kapasiteten til eSIM-en i telefonen/pc/annet. 

BankID på mobil vil nok ikke komme på eSIM. Denne krever funksjonalitet som ikke finnes i eSIM og som jeg tviler på vil legges inn senere. Det vil i så fall kreve hardware oppgradering av dagens eSIM chip og i praksis derfor ikke gjennomførbart. 
 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Sitat

Bruk av eSim krever støtte fra operatør.   Ved bruk av vanlige SIM-kort har operatøren full kontroll og kan legge inn ekstra funksjonalitet (som f.eks kreves av BankID på mobil) og de vet hvilket SIM nummer som er koblete mot ditt telefonnummer.  eSIM er uavhengig av operatør som igjen krever at eSIM blir registrert hos aktuell operatør slik at det kobles mot ditt telefonnummer. En eSIM kan inneholde profil til flere forskjellige operatører.  Du kan f.eks være registrert både hos en operatør i Norge og en annen i Spania. Antall profiler er bare avhengig av kapasiteten til eSIM-en i telefonen/pc/annet. 

Nå er vel ikke vanskelig å støtte esim men desverre er vel støtten dårlig alikevel. Det er vel mulig å gi tilgang til mobildata uten å ha telefonnummer? Men vet ikke om det er mulig å støtte flere operatører med channel banding. Hva er forskjellen på ulisens og lisens 5g? Er det slik ulisens er for annet bruk f.eks mobilt bredbånd?

Lenke til kommentar
On 10/3/2021 at 7:36 PM, LMH1 said:

Nå er vel ikke vanskelig å støtte esim men desverre er vel støtten dårlig alikevel. Det er vel mulig å gi tilgang til mobildata uten å ha telefonnummer? Men vet ikke om det er mulig å støtte flere operatører med channel banding. Hva er forskjellen på ulisens og lisens 5g? Er det slik ulisens er for annet bruk f.eks mobilt bredbånd?

Hva er "ulisens"?  Mener du ulisensiert?  2.4 Ghz båndet er ulisensiert.  Det betyr at en fritt kan benytte 2.4 Ghz båndet til forskjellige formål så lenge en holder seg innenfor et definert regelverk.   Det er ikke nødvendig å søke om å få benytte 2.4 Ghz båndet for å sette opp en sender (som f.eks en hjemmeruter).  Deler av 5 Ghz båndet er også ulisensiert men bare for bruk for Wifi på gitte kanaler.  Det er derfor ikke nødvendig å søke om å få sette opp et Wifi-nett som bruker Wifi på 5 Ghz båndet.   

På samme måte er det snakk om at hele eller deler av 6 Ghz frekvensbåndet  (tror jeg det var) kunne bli definert som ulisensiert for 5G bruk.  Det betyr f.eks. at en bedrift kan sette opp en lokal 5G løsning som dekker sitt område uten å søke om tillatelse.  Og dersom et slikt nett skaper problem for "naboen" må en bli enig med naboen om deling av frekvensene, på samme måte som ditt Wifi kan "kollidere" med naboen din i dag.  Dette gir også muligheter for at en lokal ISP i en liten bygd/tettsted kan sette opp en lokal 5G løsning for FWA (fixed wireless access) og tilby Internett gjennom dette basert på 5G teknologi.   

Det er ikke avklart enda, så vidt jeg vet i alle fall, om det blir noe av ulisensiert 5G på dette frekvensbåndet men det er foreslått i standardgruppen for mobilnett (3GPP).  

Noen annet er at vi i Norge også ser på muligheten for lokale 5G nett i frekvensområde 3.8 - 4.2 Ghz.  Dette vil kunne benyttes av lokale aktører for å sette opp FWA-løsninger (ikke telefoni, bare bredbånd).  Du kan lese mer om dette her: https://www.nkom.no/hoeringer/horing-av-lokale-5g-nett-i-3-8-4-2-ghz-bandet. Dette nettverket vil kreve lisens (forenklet søknadsprosess og med et årlig gebyr tipper jeg) men bare for at NKOM skal vite hvor slike nettverket er installert og i bruk at det gjøres på en kontrollert og sikker måte som ikke skaper problem for offentlige telefon (Telenor, Telia, ICE).  

 

Endret av Øystein H
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Sitat

This technology follows the evolution track of similar methods utilizing both LTE and WiFi such as S2b and LWIP. The key difference is that LWA can split a single data flow, accounting for both channel conditions, to use both LTE and WiFi channels for all applications.

For the user, the benefit of LWA is increased performance and quality of service. The LTE signal is not competing with WiFi but rather using WLAN connections seamlessly to increase capacity.

For the network operator, LWA not only increases system capacity, but also reduces network deployment costs (compared to LTE-U and LAA), while also simplifying WLAN operation with its cellular offerings.

Men blir det noe trøbbel med trådløs og slik i de norske hjem? eller hva er ulempen bortsett fra kort rekkevidde?

https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/internet-telecoms/mobile-roaming-costs/index_en.htm#shortcut-3

https://www.wired.co.uk/article/uk-roaming-charges-eu

A customer using between 20GB and 25GB of roaming data in the EU costs a carrier €75 (£65) in wholesale charges, dette gjelder spessielt telenor, men telia har vel noe roadming kostnader men ikke like mye? ICE er ikke pålagt å leie nett.

For problemene er vel heller garanti og oppetid:

https://finansavisen.no/nyheter/telekom/2021/09/29/7744536/telenor-med-5g-plan-for-2022-inntil-2.500-basestasjoner-skal-oppgraderes

Men slik mulighet finnes ikke hos ice. Annet problem er 1 gigabit ikke vil holde til 2025 med tanke på løft av bedrifter og industri som vurder å droppe fiber og satse på mobil bredbånd. Men hjelper vel noe.

https://www.ice.no/ice-magasinet/ice-er-5g-klar-i-flere-norske-byer/

da det ikke hjelper å oppgradere uten å ta ting i bruk. Er det noe man får opplæring i https://www.glasspaper.no/kurs/?fid=35953&rcat=929&scat=35953&fbclid=PAAaYoNdy13G4RqrvCeHVs33g1qysLj1UZu3iVGZoLVtdGSSUNrBkjIP8llss 

Endret av LMH1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...