Gå til innhold
Trenger du hjelp med PCen? Still spørsmål her! ×

PC finner ikke systemdisk


Anbefalte innlegg

Tok en liten kikk på krav til Windows 11 i dag og fikk opp at PC ikke har TPM og Secure boot enablet. Har heller ikke sett behov for disse tidligere. Men ville da teste om det gikk greit å enable, og gjorde så i bios. TPM gikk greit, men med Secure boot ville den ikke starte. Disablet den igjen, startup gikk fint. 

Tok da en nærmere sjekk på hvorfor den ikke ville ha med Secure boot, så til min overraskelse av windowspartisjonen har MBR og ikke GPT. Husker jeg hadde en travel installasjon sist, lot bare Win10 få gjøre alt default. Så også at win-partisjonen ikke var satt som aktiv, mens en annen disk var aktiv. Det har ingen store betydning, men jeg byttet dem nå om så det skulle se rett ut. Altså jeg byttet kun Aktive partisjoner, slik at bootpartisjonen nå er aktiv, og ingen andre. Startet ikke konvertering fra MBR til GPT.

Litt etter (kanskje 5 min) begynner program å henge, først nettleser, så win-meny, så cmd og til slutt er alt helt låst.

Resetknapp.

Skrur av TPM i bios, rebooter. "Cannot find a systemdisk or something else with a operating system on" eller noe slikt. 

Bios finner disken (Evo 970 ssd), men den har altså ingen bootmulighet. Prøvde så win repair med en usb stick med win10. Første forsøk jeg lar reparasjonsprogrammet (fix det som hindrer windows i å starte) gjør at maskinen rebooter igjen. Forsøker på nytt, får da melding om at det ikke lar seg reparere. Går over i cmd og bruker chkdsk /r, som melder om at filer er reparert og flyttet tilbake til opprinnelig plassering.

Starter opp igjen pc, den gjør en kort diskcheck igjen (ca 10 sek) før jeg kommer til win login-bildet.

Så ting virker igjen, men jeg lurer fortsatt på hva som skjedde. Og om m2-ssden min har et problem (Samsung Magician finner ingen feil), eller om det kun var bootrecords som ble ødelagt.... Noen forslag?

På forhånd takk.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei. Hvis tanken er å bruke Windows 11 som daily mainos, så tror jeg ikke det er særlig smart. Det beste og det smarteste du kan gjøre (iallefall hvis du har muligheten), er å installere Windows 11 i Virtual Machine. Da får du prøvd den og du ødelegger ikke noen ting på PC`en din.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...