Gå til innhold

KOMMENTAR: La spillutviklerne herje med vikingtiden så mye de vil


Anbefalte innlegg

Iki skrev (1 time siden):

Hvorfor det?

 

Altså, siden du påstår det ville være feil om angerboda var mørkhudet, siden det ikke passer med norønn mytologi at et oppfunnet vesen i deres mytologi har mørk hud.

Jeg vet ærlig talt ikke om du er alvorlig eller ikke. Er det virkelig så vanskelig å forstå hva jeg sier, og mener?

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
BeThomas skrev (6 minutter siden):

Er det virkelig så vanskelig å forstå hva jeg sier, og mener?

Neida, det er ikke vanskelig:

"jeg synes en svart person ikke passer i en setting med norrøn mytologi"

"For meg er representasjon som regel helt ok. Men dersom det går på bekostning av troverdigheten til produktet har jeg ett problem med det"

 

Altså, du har et problem med at angerboda har mørk hud.

Hvorfor?

Fordi det ikke passer i norønn mytologi ifølge deg, det blir ikke troverdig og du mister innlevelse i spillet.

 

Likevel mener du det ville være galt om svartalfr (svartalvene) ikke hadde mørk hud, selv om de også er en del av norrøn mytologi.

 

Eller har det seg slik at du egentlig ikke har noe som helst imot hudfargen til angerboda, men heller bare krangler her for å krangle?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Iki skrev (1 minutt siden):

Neida, det er ikke vanskelig:

"jeg synes en svart person ikke passer i en setting med norrøn mytologi"

"For meg er representasjon som regel helt ok. Men dersom det går på bekostning av troverdigheten til produktet har jeg ett problem med det"

 

Altså, du har et problem med at angerboda har mørk hud.

Hvorfor?

Fordi det ikke passer i norønn mytologi ifølge deg, det blir ikke troverdig og du mister innlevelse i spillet.

 

Likevel mener du det ville være galt om svartalfr (svartalvene) ikke hadde mørk hud, selv om de også er en del av norrøn mytologi.

 

Eller har det seg slik at du egentlig ikke har noe som helst imot hudfargen til angerboda, men heller bare krangler her for å krangle?

Jeg kan prøve en gang til. 

Svartalver er spesifikt beskrevet som svarte. Om man vil ha de spillt av afrikanere, eller om man vil de skal se mer ut som svartalvene fra Forgotten Realms (svart hud, hvitt hår, mer "typisk hvite" ansiktstrekk) kan man krangle om om man vil. Er de beskrevet i mytologien som svarte, ja så vil jeg gjerne de skal være det. Det hadde ikke gitt veldig mye mening for MEG om de hadde afrikanske trekk, siden mytologien er skandinavisk, men da hadde de i det minste vært svarte. 

I vikingtiden var de fleste nordmenn hvite. IKKE ALLE. De fleste. Fantest det unntak? Ja. Fantest det urfolk? Ja. Men i stor grad er norrøn mytologi noe som "tilhører" skandinavene, med Island. Når man fremstiller guder og overnaturlige vesen gjør man som regel det i eget bilde, eller ett monstroøst bilde. India er kanskje ett hederlig unntak med alle inslagene av dyretrekk, men om man ser på de visuelle fremstillingene har deres guder indiske trekk. Afrikanske guder er så langt de er menneskelige, fremstilt som afrikanere, innrømmer lett jeg har lite peiling på afrikansk mytologi, men jeg ser ikke for meg gudene deres er blonde og blåøyde. Greske guder som grekere, i stor grad. 

Når jeg ser fremstillingen av Angerboda (jeg regner med det er hun "afrikanske" i nyeste God of War?) så ser jeg en afrikaner. I mitt hode hører ikke det hjemme i norrøn mytologi. Ikke fordi jeg ikke liker afrikanere, men fordi det eneste jeg tenker når jeg ser det er: ah...politikken har nådd God of War også. Det bryter innlevelsen min, og gjør spillet mindre bra for meg. Kommer det til å hindre meg fra å kjøpe og nyte spillet? Ikke på noen måte. God of War er en fantastisk serie, og det nyeste var nok det beste av dem alle. Jeg har ingen grunn til å tro at resten av spillet kommer til å lide veldig mye pga en politisk glipp. Men for meg er det ensidig negativt. Jeg spiller ikke spill, eller ser filmer for å få en varm følelse av felleskap blandt menneskeheten. Jeg spiller spill for å fortape meg i en fiktiv verden. Det siste jeg har lyst til er å bli minnet på masete politiske agendaer fra virkeligheten. 

  • Liker 6
Lenke til kommentar
BeThomas skrev (2 timer siden):

*Eh? Jeg har hatt konto lenge, hva snakker du om?*

*Edit: Ser du har sitert en annen fyr, var litt rask på avtrekkeren. Glem kommentaren over.

Hvor mener du jeg har vært ufin?

Jugendsjefen laget kontoen sin i dag, da jeg først sjekket var den lagget 4 minutter før han postet kommentaren sin. Ikke ment mot deg.

Når jeg sa at det ikke er nødvendig å være ufin var dette igjen rettet mot Jugendsjefen og hans kommentar:

Sitat

Liker at dette Petter Lønningen krapylet forteller meg/oss hva jeg/vi tåler og ikke tåler. Ganske ironisk fra en som jeg er ganske sikker på tåler lite om ting blir vridd 180 grader og satt ord på.

Ordet krapyl er et nedsettende ord og jeg synes det er unødvendig og gjør at jeg ikke tar han seriøst. Du forsvarte hans rett til å bli hissig og det er greit nok. Jeg ville bare høre om han faktisk kunne roe seg ned nok til å faktisk komme med et argument utover å skjelle ut fremmede på nett. Jeg har ikke noen negative tanker om deg. Som sagt, du har lov til å være uenig, jeg respekterer meningen din og jeg setter pris på at du oppfører deg voksent. Beklager at dette ikke kom tydelig nok frem fra posten min.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
BeThomas skrev (36 minutter siden):

Svartalver er spesifikt beskrevet som svarte. 

Ifølge noen tolkninger er de det, ja.

Om det da er snakk om hår, hud eller personlighet er også et spørsmål.

BeThomas skrev (41 minutter siden):

Når man fremstiller guder og overnaturlige vesen gjør man som regel det i eget bilde, eller ett monstroøst bilde.

Så er svartalvene ifølge deg skapt i vikingenes eget bilde, eller er de monstre?

BeThomas skrev (43 minutter siden):

Når jeg ser fremstillingen av Angerboda (jeg regner med det er hun "afrikanske" i nyeste God of War?)

Man skulle tro du hadde satt deg litt inn i det som diskuteres her?...

BeThomas skrev (44 minutter siden):

I mitt hode hører ikke det hjemme i norrøn mytologi. Ikke fordi jeg ikke liker afrikanere, men fordi det eneste jeg tenker når jeg ser det er: ah...politikken har nådd God of War også.

Hvorfor hører svartalvene hjemme mens en trollkvinne ikke gjør det? (Trollkvinne er så og si den eneste beskrivelsen man har av henne)

 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
likferd skrev (19 timer siden):

Ok, så om vi caster Mulan med Sophie Turner eller noe i neste filmatisering så reagerer ingen? Har vel ingen trille å si, er jo en fiktiv figur, og hudfargen har ingenting å si for historien. Den er ikke engang nevnt såvidt jeg vet.

Jeg tror ærlig talt du også forstår at pipen IKKE har samme lyden andre veien. Faktisk er det så ille at en egyptisk skuespiller fikk kritikk for å spille en egyptisk gud .. han var for hvit for rollen.

Et par ting. Om Mulan hadde blitt spilt inn på nytt med en hvit hovedrolle ville dette sikkert blitt sak ut av. Det kan jo ha en sammenheng med at representasjon av andre enn hvite mennesker allerede er utrolig sjeldent i underholdningsindustrien, og det hadde vært veldig rart å gjøre de få mainstream-rollene som allerede forbindes med asiatere eller svarte eller hva det måtte være, forbeholdt hvite mennesker.

Det andre. Du sier jo selv at det er ille når folk reagerer på hudfargen eller etnisiteten til noen når de blir castet til en rolle. Da kan jo ikke du selv være en av de som reagerer når «hvite» roller besettes av andre etnisiteter eller hudfarger? Hvis argumentet ditt da er «jo, for andre blir irritert andre veien» så er ikke det godt nok. 

  • Liker 5
Lenke til kommentar
BeThomas skrev (21 timer siden):

Regner med du forstår hva fiktiv betyr. På samme måten som det nye God of War er en fiktiv, overnaturlig viking-setting. 

Jeg er fullt klar over hva Wakanda er, men jeg stiller likevel spørsmål. Hva er det du egentlig sier? Må man være svart for å kjempe mot rasisme mot svarte i Afrika? Må man være svart for å lede svarte mennesker i ett fiktivt superland i Afrika? Jeg snakker om fiktive spill, med egne vrier på ting. Litt slik som God of War,  ikke historisk korrekte dokumentarer. 

Jeg spør meg bare selv. Hadde reaksjonene vært like dersom det var andre veien? Om ikke...er ikke det i beste fall litt hyklerisk?

Er Nelson Mandela en fiktiv person? Jaggu, nyheter for meg.

Dette er spørsmålet du bør stille deg; er det essensielt for karakteren hvilken hudfarge den har?

I noen tilfeller ja, som for eksempel det jeg forklarte med Black Panther og Wakanda. Også i et tilfelle som for eksempel Superman vil det være helt essensielt for karakteren at han er hvit. Hele poenget er at Clark Kent er «the every man» som ikke skiller seg ut i det hele tatt. Hadde Clark Kent vært portrettert som en svart mann ville det fått betydning for karakterens syn på USA og dets historie med slaver og systematisk og institusjonalisert rasisme. 

For andre karakterer hadde det kanskje ikke hatt like mye å si, som i denne adapsjonen av norrøn mytologi som Santa Monica leverer, fordi det har aldri blitt snakket om rasisme eller hudfarge så langt i serien.

Dette er ikke så himla vanskelig, men du og resten av gjengen som hevder at det er alle andre som blir «krenka» skal altså lage bråk hver bidige gang. Nesten som man kunne fått inntrykk av at dere har noe imot andre enn hvite folk. 

  • Liker 8
Lenke til kommentar
Iki skrev (6 timer siden):

Men du har ikke det.

Du har påstått at du ikke liker dette, men du har ikke funnet noen grunn for hvorfor du ikke liker det.

Jeg har ikke noe problem med dette.

Jeg har aldri påstått at det ville være noe problem.

Jeg har kun spurt hvorfor du mener det ville vært greit om hun så ut som ganesha og ikke mørkhudet.

Det er ikke rasisme...

Jeg har lagt til grunne hvorfor det er mindre sannsynlig at hun hadde snabel og støttenner, du har ikke lagt til grunne hvorfor det skal være usannsynlig at hun hadde mørk hud.

Han har begrunnet det. Det var bare hvite folk i norrøn tiden med untak av kanskje en slave gjennom suvenir (stortsett var det bare kun slaver tatt fra europa), og hvis settingen i spillet er i skandinavia så "surprise" "surprise" er det bare kun hvite karakterer man ser. Hadde karakteren vært "blackface" for en eller annen grunn så hadde det ikke vært noe problem fordi det hadde vært en karakter basert på etnisiteten i det geografiske området bare mørkhudet, ellers måtte man ha gjordt karakteren ren fantasi og ikke relatert til noen folke gruppe fra virkeligheten. Hvis man begynner å sette in andre folkeslag fra andre plasser i verden så hadde ikke settingen gitt mening, og nå til dags vet man at spill selskaper gjøre dette bare for å appellere til "Diversity". 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
CommanderKeen skrev (3 minutter siden):

Er Nelson Mandela en fiktiv person? Jaggu, nyheter for meg.

Dette er spørsmålet du bør stille deg; er det essensielt for karakteren hvilken hudfarge den har?

I noen tilfeller ja, som for eksempel det jeg forklarte med Black Panther og Wakanda. Også i et tilfelle som for eksempel Superman vil det være helt essensielt for karakteren at han er hvit. Hele poenget er at Clark Kent er «the every man» som ikke skiller seg ut i det hele tatt. Hadde Clark Kent vært portrettert som en svart mann ville det fått betydning for karakterens syn på USA og dets historie med slaver og systematisk og institusjonalisert rasisme. 

For andre karakterer hadde det kanskje ikke hatt like mye å si, som i denne adapsjonen av norrøn mytologi som Santa Monica leverer, fordi det har aldri blitt snakket om rasisme eller hudfarge så langt i serien.

Dette er ikke så himla vanskelig, men du og resten av gjengen som hevder at det er alle andre som blir «krenka» skal altså lage bråk hver bidige gang. Nesten som man kunne fått inntrykk av at dere har noe imot andre enn hvite folk. 

 

Om du gidder å lese så ser du at jeg beskriver ett spill. En fiktiv setting, ikke en dokumentar. Man kan lage et spill der Nelson Mandela er hvit. Man KAN det, men gud hjelpe meg, twitter hadde tatt fyr. Etter min mening burde man ikke det (betyr det at jeg hater hvite...?). Dersom man lager en ÅPENBART alternativ historie i settingen sin (for eksempel Watchmen serien, eller de nye Wolfenstein spillene, der tyskerne faktisk vinner) så står man ikke så fast i å følge det som "fins". Da er det ok å leke veldig med historie eller mytologi. 

Jepp. Der kom den. Den siste linjen. En dårlig skjult rasistbemerkning :)

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Trist å se at mange her har rasistiske holdninger, selv om det er tydelig at man ikke mener noe vondt med det, så er det nettopp det det er. "Velmenende" og "harmløs" rasisme er fortsatt rasisme. Og syns ikke det er like svart-/hvitt angående at det går begge veier om man hadde satt inn en hvit person istedenfor en mørkhudet, fordi den ene har ikke opplevd systematisk rasisme i 200 år. Jeg mener dette er enda et godt steg mot å normalisere hudfarger til neste generasjon (slik som MCU også hjelper med), siden det tydeligvis er for sent for oss.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
BeThomas skrev (11 minutter siden):

Så lenge du ikke er tankeleser kan du vennligst drite i å tillegge andre meninger de ikke har.

Hvordan definerer du rasisme forresten? 

Jeg definerer rasisme som å behandle andre mennesker med vitende vilje dårligere, kun basert på hudfarge/etnisitet. Det er rasisme for meg. Å mene at en etnisitet ikke hører til i en spesifikk mytologi eller sammenheng har ikke NOE med å behandle noen dårlig å gjøre, og er IKKE det samme som rasisme. Og jeg vil ha meg frabedt å bli kallet det av folk som ikke engang skjønner hva det betyr.

Jeg vil ikke se hvite mennesker i roller som innfødte amerikanere dersom man spiller inn en film om Cherokeene. 

Jeg vil ikke se hvite mennesker dersom man skal finne noen som skal spille Nelson Mandela.

Jeg vil ikke se svarte mennesker i en rolle som Kong Olav.

Jeg vil ikke se kinesere i en rolle som Hitler. 

Norrøn mytologi er skapt og funnet på av skandinaver, det er vårt. Dersom man vil leke seg med det er det ok for meg, men da må det være åpenbart at det er gjort for å skrive en alternativ versjon, og bruke mytologien som inspirasjon. Å smekke på noen brune, svarte, gule eller hvite fjes for representasjonen sin del er for meg kun negativt da det bryter med stemningen og innlevelsen jeg vil ha i ett underholdningsprodukt. Det er politisk, og ett sørgelig forsøk på å blidgjøre twittergeriljaen, og har ingenting med god historiefortelling å gjøre. Og å kalle det rasistisk er ikke bare ekstremt frekt mot de individene som ikke liker det, men det er en grusom undergraving av all den vederstyggeligheten i menneskenes historie som faktisk HAR VÆRT rasisme. Jeg er HELT for å kalle en spade en spade, men en rake blir ikke en spade bare fordi du sier det.

Har du lest artikkelen? Nå er jo den største forskjellen at det du beskriver i dine eksempler reelle personer, ikke fantasi! Det er litt poenget her. Det er like politisk å unngå å gjøre dette bare fordi det er ramaskrik fra smårasistiske holdningene til folk. Og det ER rasisme når man mener det er FEIL rase på en MYTOLOGISK basert rollefigur i et spill som utviklere har full frihet til å framstille akkurat som de vil! Selv om man ikke er rasist er holdningen rasistisk!!!

Endret av BakaBerg
  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Jarde skrev (23 minutter siden):

Det var bare hvite folk i norrøn tiden med untak av kanskje en slave gjennom suvenir

Dette har jeg motbevist tidligere i tråden.

Faktisk en dronning under vikingtiden som hadde annen hudfarge, da hun var fra Mongolia.

Jarde skrev (24 minutter siden):

og hvis settingen i spillet er i skandinavia

Det er den ikke.

Jarde skrev (25 minutter siden):

gjordt karakteren ren fantasi

Trengs ikke, karakteren er allerede ren fantasi.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
BeThomas skrev (1 time siden):

Jeg vil ikke se hvite mennesker dersom man skal finne noen som skal spille Nelson Mandela.

Jeg vil ikke se svarte mennesker i en rolle som Kong Olav.

Jeg vil ikke se kinesere i en rolle som Hitler. 

Norrøn mytologi er skapt og funnet på av skandinaver, det er vårt. Dersom man vil leke seg med det er det ok for meg, men da må det være åpenbart at det er gjort for å skrive en alternativ versjon, og bruke mytologien som inspirasjon. Å smekke på noen brune, svarte, gule eller hvite fjes for representasjonen sin del er for meg kun negativt da det bryter med stemningen og innlevelsen jeg vil ha i ett underholdningsprodukt.

Ekte personer alle de du nevner her. Angerboda er en oppdiktet jotunkvinne som føder slanger og ulver.

Er det ikke åpenbart at de bruker mytologien som inspirasjon? Hvorfor var det ingen som reagerte da en greker gjorde sitt inntog og drepte norrøne guder for noen år tilbake? Kan ikke huske at det står skrevet noe om i den poetiske Eddaen?

Eller at en av dvergene er en germofob, eller at Loke er sønnen til nevnte greker osv.

Ingen brydde seg om avvikene før det var en svart liten jente med i bildet. Hvorfor? Fordi spader er spader. 

  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
CommanderKeen skrev (15 minutter siden):

Eller at en av dvergene er en germofob, eller at Loke er sønnen til nevnte greker osv.

Akkurat den delen har de faktisk dekket i spillet.

Man finner tegninger av Kratos i spillet, hvor noen har gitt ham et annet navn, i runer.

Fárbauti.

Som i mytologien var faren til Loke.

Merkelig nok passer Kratos godt til den rollen.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...