Gå til innhold

Rødgrønn uenighet om hvordan strømregningen skal senkes


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Oppstarten av den nye kabelen til England i oktober bør utsettes.

Kabelen til Nederland er nå i full drift igjen

(Den ble stoppet fom 23 august tom 13 september, altså frem til dagen etter stortingsvalget - god timing må man vel kunne si å stoppe denne eskport-kabelen mens valgkampen i Norge foregår?).

.

I løpet av siste 12 måneder har norsk nettoeksport av strøm ligget på rundt 19TWh.

Dette er meget høyt tall. Ikke rart at magasinene tappes ned.

Eksporten av strøm har økt noe etter at kabelen til Tyskland kom i drift. Det ser ikke ut som dagens høye strømpriser i Europa har ført til så veldig stor økning i eksport av strøm fra Norge. Eksporten har ligget på 81% de siste 12 månedene (altså høy eksport også før strømprisene økte så kraftig).

.

Disse kabler kan klare å senke fyllingsgraden i de norske kraftmagasinene nesten ned til null. På det tidspunktet vil tilnærmet alle vannkraftverk i Norge i praksis være gjort om til elvekraftverk og norsk strømpris vil i stor grad ligge på europeisk nivå.

Problemet er at utenlandskabler som klarer å tappe ned norske kraftmagasiner ikke vil klare å levere all den strømmen som Norge trenger ved tomme magasiner, når det skal importeres over kablene istedenfor å eksporteres over kablene. Da blir det rasjonering.

Dagens høye strømprisene (og mangel på vind og regn) bare gjør at denne nedtømming går raskere enn hva den ellers ville ha gjort.

.

Man har et optimalt punkt for kraftutveksling med omverden. Man må hverken ha for mange eller for få kabler/linjer mot utlandet. Dagens ACER/EØS-system er slik at Norge mangler reguleringsmuligheter som feks å innføre eksportavgift for strøm eller struping av kabler feks når fyllingsgraden er lav.

Det vi har nå er en ekstremversjon av markedsliberalisme som skader både husholdninger, kommuner og bedrifter, og som også kan føre til kollaps i norsk strømforsyning.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Kan ikke en eksportavgift på strømmen være en løsning? Så det ikke bare er kraftprodusentene som tjener på eksporten men også felleskassa. En slik avgift kunne også ha redusert prisen på strømmen i Norge.

Nå er jeg ikke ekspert på dette området. Så tar høyde for at ukjente årsaker for meg gjør at en eksportavgift ikke er mulig.

Endret av Kron
  • Liker 4
Lenke til kommentar
fiskeskjaer skrev (46 minutter siden):

Utfra hva som driver strømbruken i forrige statistikk jeg leste så bør vel antallet medlemmer i husstanden og ikke størrelsen på villaen/huset være det som gjør utslaget?

Det er et godt poeng. Men skal man følge sosialistenes logikk, så er en villa forbeholdt kun de rikeste, og de rikeste skal straffes. Normale mennesker skal tross alt bo i en 60 kvm blokk fra 60-tallet.

Den eneste riktige løsningen på dette problemet er å stoppe eksporten til utlandet når vi trenger strømmen selv. Vi får heller eksportere litt når vannreservoarene renner over. Men at norsk kraft primært går til norge burde være en selvfølge.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

En ting er i hvert fall sikkert: hvis det blir sånn at vi må rasjonere energi til vinteren og/eller justere opp prisen voldsomt for å redusere bruk fordi vannlagrene er i nærheten av å bli tomme, så skal det være en del ledere i strømselskapene som bør kjenne sin besøkelsestid og si opp jobben med umiddelbar virkning. 

Vi kan ikke selge strøm dyrt nå for at de skal ta ut kjempebonuser også maler vi oss inn i et hjørne til vinteren. 

Her forventer jeg faktisk at sosialistene, som nå skal styre landet, svinger pisken hardt og lenge. Ellers kan vi bare umiddelbart annullere valget og gjeninnsette de borgerlige.

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Artig at den samme 'brede enigheten' blant samtlige av de såkalte 'ansvarlige styringsparti' på stortinget som har skaffet oss dette problemet i første runde, nå skal sette plaster på såret. Dette er svingdørspolitikk på sitt beste, helt uavhengig av politisk farve.

 

Eller, farge i form av blåruss spiller jo en sentral rolle. De har åpenbart rød løper helt inn på stortinget. Eller mer presist til bakrommene, der de egentlige avgjørelser tas. Ufattelig tilpasningsdyktige, den fakturamafiaen. 

 

Blir nok en vinter med dieselaggregat(§), der kjølevannet kobles på den vannbårne gulvvarmen. Inntil også det smutthullet mot fakturering i virkelig tid blir forbudt…

 

****

(§) Energitettheten for Diesel er på 9,7kWt/Liter. Tar man vare på kjølevannet (og evt. eksosvarme) fra generatoren i form av vannbåren gulvvarme, kan dette begynne nærme seg 100% "effektivitet" i konverteringen til strøm + varme. Betaler man så kr 15 per liter for traktordiesel, så utgjør det kr 1,50 per kilowattime for kombinert strøm + varme. Og den energien betaler man ikke avgift for, ei heller nettleie. Servicekostnader ikke iberegnet.

Endret av 1P4XZQB7
Lenke til kommentar
1 hour ago, 1P4XZQB7 said:

Blir nok en vinter med dieselaggregat, der kjølevannet kobles på den vannbårne gulvvarmen. Inntil også det smutthullet mot fakturering i virkelig tid blir forbudt…

Jeg ser at de fleste dieselaggregater bruekr fra 0,5-1L pr time, så med dagens dieselpriser blir det rimelig dyr strøm med mindre du kjører på frityrolje fra det lokale gatekjøkkenet.

Lenke til kommentar
MegaMann2 skrev (18 minutter siden):

Man finner heldigvis propan billigere enn hos Plantasjen.
Her er det 299kr for 10kg på Gassautomatene. Da blir det  2,17 kr kWh.

Hadde Gassnor fått det som de ville tilbake i 2009 så hadde hele Sør-Norge nå hatt gasspeiser å holde varmen med,
ikke bare vi som bor i Sør-Rogaland 😂

Endret av Frank Olsen
Lenke til kommentar

Noen som kan regne det ut for meg?

179 kr for 10 kg propan (kompositt).

190 kr for 11 kg propan (stålflaske).

Og vi vet at større er bedre, så;

315 kr for for 17 kg.

550 kr for 33 kg. (Tenk deg en sånn i stua, da).

Jeg regna på 190 kr for 11 kg og kom til 135 øre per kilowatt. Problemet er at jeg har varmepumpe som sikkert er 2-3 ganger effektiv.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...