Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Vedtok ikke forelegget for bot og tap av førerkort, når får jeg svar?


Mikael skomaker

Anbefalte innlegg

Jeg mottok et forelegg i sommer på bot og tap av førerkort i 6mnd. pga for mange prikker, etter at jeg har blitt tatt i fotoboks flere ganger. siste gangen var det slik at jeg akkurat fikk 3 prikker. (91km/t i 70-sone. 90km/t hadde gitt 2 prikker) og jeg fikk akkurat nok prikker til å miste førerkortet. Dvs. hadde jeg blitt målt til 1 km/t mindre, hadde jeg ikke mistet førerkort. Jeg valgte å ikke vedta forelegget og krysset av på at jeg var uenig i tap av førerkort. 

jeg bruker førerkortet aktivt i jobben min og dette bekymrer meg naturlighvis en del, da det gjør at jeg ikke får gjort jobben min som normalt og gjør det vanskelig for kollegaer etc. hvis jeg mister førerkortet... 

Spørsmålet mitt er; når  kan jeg regne med å få et svar på dette? og er sjansene store, eller små for at jeg får lov til å beholde førerkortet? noen som har lignende erfaringer eller vet noe?  hvis det blir rettsak, hvor lang tid tar det ca. fra jeg får beskjed til rettsaken holdes og en ev. dom på tap av førerrett? 

Jeg håper jo på at jeg kan få et nytt forelegg med bare bot, så slipper det å bli rettsak. eller ev at saken bare blir henlagt.. men det er vanskelig å planlegge noe når jeg ikke vet om jeg kommer til å miste førerkortet eller når.

 

Splittet utfra denne tråden.

 

Endret av Mikael skomaker
fjernet personlig informasjon
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Mikael skomaker skrev (På 15.9.2021 den 17.38):

Jeg håper jo på at jeg kan få et nytt forelegg med bare bot,

Det er fullt mulig å få dette til å kun bli en bot når inndragningen gjøres på grunn av for mange prikker, så lenge førerkortet enda ikke er beslaglagt og siste saken fremdeles står uavgjort. Dette krever selvfølgelig litt ressurser og en del ekstra innsats, men for noen som er "avhengige" av førerkortet, og som bor på rett kant av landet kan det være verdt morroa... Dette er minst like lovlig og moralsk forkastelig som å få dekket pendlerbolig av Stortinget i strid med regelens intensjon (ref: Ropstad, Mørland og Thommessen). 

Prosedyren er som følger:

1. Kjør til Sverige og flytt (meld flytting) til kameraten din eller et fjernt familiemedlem.

2. Vent til flyttingen blir registrert og du får svensk person nummer (kan ta et par fire fem uker).

3. Så snart flyttingen er registrert reiser du til transportstyrelsen og gjør en ansökning og å bytte inn ditt norske førerkort mot et svensk. Den mest naturlige forklaringen her er kanskje at du har med utskrift av et midlertidig norsk FK dersom du har tapt ditt originale. Ettersom du nå er bosatt i Sverige så får du nemlig ikke lenger lov til å få erstatningsførerkort fra Norge. Transportstyrelsen undersøker så med Vegvesenet om ditt førerkort er gyldig. Da saken ennå ikke er rettskraftig avgjort er ditt FK fortsatt gyldig og du får beskjed om at du må komme for å ta bilde til ditt nye svenske førerkort. 

4. Så snart bestillingen av svensk FK er satt i gang kan du vedta det opprinnelige forelegget. Du må selvfølgelig betale hele boten men kan ikke lenger få prikker i utenlandsk FK. Om rettsaken har rukket å bli berammet vil den avlyses uten ekstra kostnader for deg.

5. Flytt tilbake til Norge igjen når/om du finner ut at Sverige ikke var det beste landet å bo i.

6. Ditt nye svenske FK er gyldig i 10 år, også etter at du har flyttet tilbake til moderlandet. Du rekker derfor å legge om dine kjørevaner slik at du heller ikke får nye prikker etter at denne tiårsperioden går ut.

Endret av X10anT
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Dersom du kun har fått forelegg, så vil det først registreres prikker når forelegget er vedtatt eller avgjort ved dom.
Den eneste muligheten da er vel å forsøke å vinne frem i retten, for å unngå å få disse prikkene?

Nå er det vel slik at forskriften med prikkbelastning kun gjelder for de som er fast bosatt i Norge, så i utgangspunktet holder det vel å flytte utenlands for å slippe unna.

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2003-09-19-1164

Endret av 0laf
Lenke til kommentar

Det jeg håper på er at siden det kun er snakk om 1 km/t som avgjør forskjellen på 2 og 3 prikker. og jeg må få 3 prikker for å miste førerkort, så kanskje jeg slipper unna med bot? Da jeg også krysset av for at det kun var tap av førerrett jeg ikke vedtok, så kanskje jeg får et nytt forelegg med bare bot. har lest om andre som har fått nytt forelegg på en annen tråd her. Det er jo den enkleste løsningen for juristen som tar seg av saken.  

Lenke til kommentar

Hele poenget med skjematisk fastsetting av straff er at man ikke skal gjøre forskjell på om det er 1 km/t over eller under. Likevel er det mennesker vi snakker om her, og det fort være at en politiadvokat eller dommer føler konsekvensene av lovbruddet rammer deg uforholdsmessig hardt og ønsker å sette ned straffen. 

Det jeg er usikker på er om det er rom for skjønn i fastsettelsen av prikker for en gitt hastighetsovertredelse. 

Lenke til kommentar
Mikael skomaker skrev (På 15.9.2021 den 19.46):

Takk for svar! kreativ løsning, men er du sikker på at dette går?  

Ja, dette går. Det kan bli en kamp mot klokken dersom man kommer sent i gang, men det finnes mamge muligheter og krumspring for å vinne nødvendig tid underveis. Jeg har egenhendig regissert et slikt opplegg for en kunde, til juristen store fortvilelse. Han rognet en liten smule når han etterhvert oppfattet hva som skjedde rett foran nesen hans. Denne saken var dog noe mer dramatisk da FK allerede _var_ inndratt. Da det først måtte vinnes frem i sak om opprettholdelse av midlertidig beslag. Den selvstendige yrkessjåføren lå reelt an til å tape flere hundretusen, samt bolig og kone på seks måneders yrkesforbud.

Som det står i forskriften @olaf linket til så holder det i teorien å melde flytting til Sverige _før_ gjerningsdato. Dette kan dog bli vanskelig å få til nå i ettertid. Det finnes ikke noe system for å gi prikker i utenlandsk førerkort. Selv om forskriften sier at det er bostedsland som gjelder, så er det i _praksis_ nasjonaliteten til førerkortet som er utslagsgivende. Dersom du bor i Sverige og har norsk førerkort vil du i første omgang få prikkene registrert. Dersom du ønsker å bruke store mengder tid og energi på å få dem slettet i medhold av ovennevnte forskrift så _kan_ det hende du får dette til.

Vegard# skrev (På 15.9.2021 den 22.52):

Det jeg er usikker på er om det er rom for skjønn i fastsettelsen av prikker for en gitt hastighetsovertredelse

Svaret på dette er et enkelt "NEI". Selv om du skulle ha noe juicy på juristen som behandler saken kan du i praksis se bort fra å prute på prikker eller målt hastighet. Problemet som da ville dukket opp for juristen del, er at han vil være med på å etablere en ny rettspraksis. Da er det utrolig nok lettere for han å henlegge hele den siste saken enn å gå med på pruting på prikker eller målt hastighet. En jurist som henlegger en sak får ingen problemer, men en jurist som avviker fra tydelige retningslinjer risikerer å legge hodet på hoggestabben. Dersom det hadde vært snakk om å prute en inndragningstid fra fire til tre måneder så finnes det en del rom for å anvende skjønn, men når det er snakk om FK-beslag på grunn av prikkbelastning er dette helt skjematisk, slik at skjønn ikke kommer til anvendelse.

Det finnes mulighet for forkortet inndragningstid dersom det er spesielt byrdefullt (les: "meget tungtveiende grunner") for noen at du er uten førerkort. https://lovdata.no/forskrift/2003-12-19-1660/§9-1

Det vil i praksis si at noen helt andre enn deg må bli uskyldig lidende for at du ikke har førerkort (barn, syk enslig døende mor, dine ansatte mister jobben, pasienter dør da du er eneste lege i bygda). Det vil i enda mer praksis si at dette kan du bare glemme å få gjennomslag for. 

Cascada81 skrev (På 15.9.2021 den 23.32):

Jo lengre tid det går, jo større er sannsynligheten for henleggelse eller foreldelse.

Henleggelse av en fotoboks-sak der bileier innrømmer kjøring tror jeg ikke du kan basere deg på. Foreldelse er først etter tre år.

mobile999 skrev (På 15.9.2021 den 23.03):

Når "utgår" de første prikkene?

Spiller ingen rolle om de utløper før saken er rettskraftig avgjort, da det kun er prikker på gjerningstidspunkt som er vesentlig. 

Endret av X10anT
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Den første praktiske ulempen med X10anTs fremgangsmåte er at svenske myndigheter ikke har noen plikt til å utstede svensk førerkort, se körkortslagen 6 kap 7a §, ettersom det norske førerkortet er gjenstand for straffeforfølgning (loven stiller ikke krav om at førerkortet skal være beslaglagt, og det at du får svensk førerkort betyr ikke at du er vernet mot at førerkortet tilbakekalles dersom det gis på feil grunnlag).

Den andre praktiske ulempen er at du ikke anses permanent bosatt i Sverige med mindre du skal bo der minst 185 dager per år over flere år.

Den tredje praktiske ulempen er at ingenting hindrer norske myndigheter i å ta beslag i et svensk førerkort for handlinger begått av en person bosatt i Norge. Det er ingen rettslige hindre for at prikker registreres på et utenlandsk førerkort - tvert imot bestemmer førerkortforskriften § 11-3 at så lenge personen er bosatt i Norge gjelder de samme regler uavhengig av nasjonaliteten på førerkortet. (Det kan dog være noen praktiske hindre.)

Den fjerde praktiske ulempen er at det å unndra seg straffeforfølgning i seg selv er straffbart for alle som hjelper deg (men ikke deg selv). Se straffeloven § 160. 

Så ja, absolutt en mulighet, men forutsetter at påtalejuristen er overarbeidet og/eller ikke gidder å gjøre nærmere undersøkelser. 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
krikkert skrev (19 minutter siden):

Den fjerde praktiske ulempen er at det å unndra seg straffeforfølgning i seg selv er straffbart for alle som hjelper deg

 

krikkert skrev (19 minutter siden):

ettersom det norske førerkortet er gjenstand for straffeforfølgning

Meg bekjent er beslaget, isolert sett, en administrativ sanksjon som treffes av forvaltningen, og ikke en straff. Rett meg gjerne om dette er feil.

At prosedyren faktisk fungerer i praksis er jo en annen sak. 

Når det er sagt så føler jeg meg på en måte litt beæret når mitt innlegg blir spesifikt kommentert av @krikkert, uten at konklusjonen er total slakt... 🙂

 

Endret av X10anT
Lenke til kommentar

Hva med å følge fartsgrensen heretter? Det er ingen synd i deg at du risikerer jobben som følge av tapt førerett. 

Når det kommer til forelegget. Om du kun krysset av for at du ikke godtok tap av førerett, så sendes saken til tingretten for tilståelsesbedømmelse. Da blir du kalt inn til rettsmøte når saken er berammet. Påtalejuristen vil neppe henlegge saken såfremt du rent skjematisk skal tape føreretten.

"Kun 1 km/t over" er ikke noe som fungerer i retten forresten. 1 km/t kan også utgjøre forskjellen mellom samfunnsstraff og ubetinget fengsel i grove fartssaker. Er du over så er du over. 

Endret av Star Fox
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...