Gå til innhold

Forkynnelse ved annonse i avis?


Anbefalte innlegg

Hei,

Jeg har mottatt en e-post angående at forliksrådet har sendt meg noen dokumenter med pålegg om tilsvar. De sier at dokumentene har kommet i retur, og hvis jeg ikke gir de korrekt adresse så "må forliksklagen forkynnes ved annonse i avis og ved oppslag på rettsstedet. Det kan påløpe ekstra kostnader for deg dersom dokumentene må forkynnes ved annonse i avis, da du kan bli dømt til å betale for kostnadene ved annonse i avis i en dom."

Forkynnes i avis? Kan noen utdype hva som faktisk menes med det? Har prøvd å søkt litt rundt, men finner ingen eksempler på dette. Skal jeg henges ut i offentlig gapestokk der de skal annonsere for hele verden at jeg har pengeproblemer? Kan ikke skjønne at noen sånt kan være lov.

Skjønner heller ikke hvordan de kan ha mottatt det i retur, da jeg daglig mottar brev i den postboksen de har sendt det til, men det er en annen sak. Her lurer jeg mest på hva som egentlig menes med forkynnelse i avis.

Takk for svar!

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

I gamle dager ble f.eks tvangssalg av bolig anonnsert i avisen, men det måtte de slutte med - det var som du sier en gapestokk i og med at intensjonen egentlig ikke var å holde en auksjon over boligen, men å presse skyldner til å betale.

Såvidt jeg har forstått er normalen at dersom noen ignorerer innkalling/dokumenter og ikke møter, så blir det avsagt en uteblivelsesdom, og den er sannsynligvis ikke til gunst for den som uteblir.

Det som kan være verdt å merke seg er at den andre parten da etter alt og dømme får medhold ettersom de ankepunkter eller dokumentasjon du måtte ha ikke blir sett, hørt eller vurdert. Jeg tror ikke jeg har hørt om saker der det har vært en fordel å ignorere forliksrådet.

OM det er mulig og tillatt bør du lese papirene og få noen til å tale din sak for deg dersom du ikke makter/ønsker å håndtere dette selv. Har du noe med NAV å gjøre tror jeg ganske sikkert de har folk som holder på med slikt og kan hjelpe deg. Er usikker på om du kan be om utsettelse slik at du kan gjøre dette skikkelig.

Jeg kjenner ikke regelverk og kriterier for dette med annonsering, så noen med reell juridisk kompetanse må svare deg på det der, men jeg kan vel ikke huske å ha sett slike annonser i lokalaviser ihvertfall....

Lenke til kommentar
Hemmligperson123 skrev (55 minutter siden):

Forkynnes i avis? Kan noen utdype hva som faktisk menes med det? Har prøvd å søkt litt rundt, men finner ingen eksempler på dette.

Slike annonser ser jeg ukentlig i vår lokalavis. Som oftest er det i forbindelse med dødsfall eller ymse forkynninger til personer med ukjent adresse/oppholdssted. Her er et eksempen fra Sunnmørsposten  i dag(dette gjelder dødsfall, men de andre er ganske like):

 

bilde.png.2232303f741d4ffc971f73368a6d940d.png

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ja, slike ser man. Men jeg kan ikke huske å ha sett de FØR en behandling i Forliksrådet. Dommen derfra blir jo noe annet, men det er jo heller ikke vanlig at retten publiserer andre dommer.

Jeg skal ikke være bastant på noe som helst, men det sitter ikke helt for meg det der.

Lenke til kommentar

Slik type forkynnelse i avise eller som oppslag på offentleg bygg skjer npr mottakaren er ukjent eller ikkje kan kontaktast på anna måte, og avsendaren har plikt til å sende ut informasjonen.

Blir du f.eks stevna for retten men rømmer landet for å gjere deg utilgjengeleg så blir stevninga forkynna offentleg slik at motparten kan vise til at dei har gjort det som er mogleg for å få kontakt med deg. På den måten kan saka gå vidare også når den eine parten gjer seg utilgjengeleg. 

Eit anna eksempel er når forsvunne personar skal erklærast som døde fordi det har gått så lang tid at ein må anta at personen er død slik at ein får gjort opp og fordelt eventuell arv. Då blir den savna stevna og oppslaget blir forkynt offentleg. Om den savna då er i live og ikkje ynskjer å bli erklært død så er forkynninga siste sjangse til å melde seg før ein blir erklært død og strøket frå folkeregisteret. 

Lenke til kommentar
Haiku skrev (19 timer siden):

Såvidt jeg har forstått er normalen at dersom noen ignorerer innkalling/dokumenter og ikke møter, så blir det avsagt en uteblivelsesdom, og den er sannsynligvis ikke til gunst for den som uteblir.

Men før en uteblivelsesdom kan avsies så må det dokumenteres at rettsvesenet har gjort alt som sto i sin makt for å få kontakt med vedkommende. Derfor forkynnelse i avis.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...