Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Åpne låst kjellerdør


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ville satset på litt mindre hard skyts enn IT Traktor i første omgang. Dette ser ut som en dør som ,mest sannsynlig har hatt nøkkel av type som vedlagt bilde. Er det riktig(du har jo sett nøkkelen før, TS)  finner du tak i nærmeste låssenter og skaffer de to-tre nøklene som ligner formen på "skjegget" mest mulig (rundt 70 kr/nøkkel). NB! Det finnes X typer "skjegg", ikke bare de seks bildet viser (som er de mest vanlige i Norge), så jo nærmree du kommer formen på skjegget jo rimeligere kommer du fra åpningen. Typisk er nøkler til eldre slike låser bølget når man ser fra nøkkelhodet, nyere typer rette) 

Edit: Glemte å vedlegge bilde. Disse låsene er ellers ikke spesielt lette å dirke opp dersom du etterpå også har tenkt å låse døren eller bytte lås). 

 

Bilde_2021-09-03_115428.png

Endret av GJESTESVAR
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+6132

I en låsbutikk får du låne/deponere for alle nøkler i den serien av gamle Trio fra 1950 tallet, P-serien? . Prøv dem alle og lever tilbake de som ikke passer. Den serien er støpte nøkler og litt mer "lubne" enn de nyere. Tror det står 1P, 2P, 3P og 4P på dem?
 

Eller 1A, 2A, 3A og 4A som er Ving ?. Muligens også 1 til 14? som var noe Grorud Jernvare laget. Mange går om hverandre.

Ellers kan en hendig person kappe reilen med en multisag, baufilblad, stikksag, bajonettsag eller vinkelsliper - etter å ha stemt ut karmen med noen trekiler for å åpne sprekken mellom dørbladet og karmen. Dette er rutine for erfarne snekkere og låssmeder.

Endret av Slettet+6132
Skrivefeil
Lenke til kommentar

Det fyrste du bør gjere er å prøve med diverse nøklar som liknar.
Dette er ei enkel låsemekanisme som der alle like låsar har lik nøkkel. Det mest omfattande hinderet mot dirking vil ofte være om nøkkelen har kløyvd skjær (over også kalla skjegg av GJESTESVAR) for at nøkkelen må skyve på to ulike punkt samtidig. Så det er stor sansynlegheit for at du finn ein nøkkel som passer.

Om det ikkje går å bruke ein annan nøkkel så er neste steg å lyse inn i låsen for å sjå om du ser mekanismen. Mange slike dører kan du låse opp ved å vri rundt den innvendige låsemekanismen med eit flatt skrujern, du treng berre å finne rette hakket å sette skrujernet i.

Om dette heller ikkje går så er neste steg å sjå på hengslene. Dette er ei dør som slår utover så det er stor sannsynlegheit for at hengsla er synlege. Det du då kan gjere er å ta ein tynn syl eller liknande og med ein hammer banke ut stanga som står i hengslene. Når du har tatt ut denne stanga frå begge hengslene så kan du opne døra "feil vei" slik at det er den sida som låsebolten er på som svinger mot deg. Når du då har tatt av heile døra så kjem du også til slik at du kan bytte heile låsekassa.

Om heller ikkje dette går så blir nok neste steg meir destruktivt, då kan du gjere slik at Dart skriv at du tek eit baufilblad som du stikk inn i glippet mellom døra og karmen og sagar av låsebolten.
Om du startar nede og sagar oppoverså er du sikker på at du kapper reilen (låsebolten) og ikkje fallen som er den delen som du drar inn og ut med dørhandtaket. På denne døra så er låsebolten nederst og derfor den du skal sage av.

Neste destruktive løysing kan være å ta av dørlistene og bruke baufilbladet til å sage av skruane/spikrane som festar dørkarmen til veggen. Vanlegvis er slike innerdører berre festa med to skruar opp og to skruar nede. Når du har kappa dei skruane så kan du dra ut døra og heile karmen.

Og det siste steget blir nok å betale ein låsesmed for å hjelpe deg om du ikkje klarer å opne døra sjølv utan dei heilt store øydeleggingane.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+6132
aklla skrev (9 minutter siden):

Alt etter hvordan hengslene er så er det godt mulig du kan slå opp hengslene så rett og slett ta av hele døra og bytte hele låse-kassen.
Om det ikke er sikkerhetsbolt så klart, men ut fra alderen så tviler jeg.

Oftest sitter hanskene på hengslet i veien for å ta ut døra. De kan kappes, men da kommer jobben med å sette på nye hengsler......

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...