Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Heftelser i nylig kjøpt bolig


Skotlandos

Anbefalte innlegg

Hei!

Vi har nettopp kjøpt vår første bolig som vi tok over 29.07.21. I går kveld så sjekket jeg grunnboken på Kartverket av nysgjerrighet. Ser her at det ligger en haug av heftelser på bolig fra diverse kredittselskaper som Santander, Mohdi Finance etc med totalsum over 100.000 kroner... Tidligere eier står som saksøkt, men at disse hefter i martikkelenhet tilhørende meg.

Megler har aldri nevnt noe om dette, og følgende står i salgsoppgaven:

"Eiendommen overdras fri for pengeheftelser, med unntak av eventuelle erklæringer, avtaler, servitutter og panteheftelser som fremgår av salgsoppgaven og skal følge med eiendommen ved salg. Kjøpers bank vil få prioritet etter disse."

Kontaktet megler i dag og han sa at "alt av pengeheftelser blir slettet, men at det tar tid før det oppdateres i grunnboken". Er ikke dette noe som burde vært i orden før overtakelse? Hvilke konsekvenser, om noen, vil dette ha for oss?

 

Takk på forhånd fra en som kan alt for lite om dette her! 😊

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest c3c6c...91d

Det stemmer at det kan ta noe tid. Det går gjerne raskere om megler purrer på selskapene som har (hatt, formodentlig) heftelser da disse må kontakte kartverket for å fjerne dem. 

Anonymous poster hash: c3c6c...91d

Lenke til kommentar

Generelt sett er det slik at disse panteheftelsene har prioritet foran ditt kjøp. Det betyr at du ikke kan kreve at de skal gi opp sitt pant fordi du har kjøpt. Derfor har meglers oppgjørsavdeling rutiner for å sørge for at det ikke går penger til selger før foranstående heftelser er innfridd. Megler vil ikke utbetale en krone til selger før disse enten er slettet eller det er gitt avkallsbekreftelse til megler. Dette går vanligvis nokså av seg selv. 

Du kan ikke regne med at megler er veldig "på" og purrer - megler er ute på jakt etter nye oppdrag, og dette er ferdig. 

Lenke til kommentar
Gjest 5f2fa...7b1

Hva om heftelsene/ gjelden er større enn boligens verdi eller kjøpesum? Står ny eier da ansvarlig for gjelden, eller følger gjelden selger? 

Anonymous poster hash: 5f2fa...7b1

Lenke til kommentar

Selger hefter fortsatt for gjelden (kjøper kan kreve regress av selger), men ettersom heftelsen har prioritet foran kjøperens eiendomsrett kan ikke kjøperen nekte kreditor å gå til tvangssalg. I praksis kan kjøper bli stilt mellom å måtte betale (eller forhandle om betaling av) gjelden eller å miste eiendomsobjektet. 

Som kjøper er det i slike tilfeller svært viktig å forsikre seg om at alle kreditorer har samtykket til å gi avkall på sine heftelser og vilkår de har stilt.

Lenke til kommentar
  • 3 måneder senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...