Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Kan man legge på seg av laks?


Nysgjerrig3

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Får en del år siden følte jeg meg voldsomt glup. Jeg skulle bedre min egen helse og googlet all slags sunn mat. Jeg fant ut at havre senket kolestrolet, og at valnøtter og blåbær var noe av det sunneste jeg kunne spise. Jeg erstattet alle brødmåltid med havregryn, valnøtter og blåbær. med lettmelk Jeg gikk øyeblikkelig opp nesten 7 kilo i vekt, og det så ikke ut til å stoppe. Jeg spurte min bror som er lege, og han fortalte meg at det var så mye næring i disse varene at man aldri måtte jafse i seg store mengder. Det virket mot sin hensikt. Nå har jeg ingen anelse om hva jeg skal spise, for det sunne er jo usunt og det andre er også usunt. Det eneste som ser ut til å være sunt, er å sitte helt stille, holde kjeft og te seg som buddah, dvs sulte. Man må jo røre seg, men ikke slik at man får belastningsskader. 

Endret av mwy
Lenke til kommentar
mwy skrev (2 timer siden):

Får en del år siden følte jeg meg voldsomt glup. Jeg skulle bedre min egen helse og googlet all slags sunn mat. Jeg fant ut at havre senket kolestrolet, og at valnøtter og blåbær var noe av det sunneste jeg kunne spise. Jeg erstattet alle brødmåltid med havregryn, valnøtter og blåbær. med lettmelk Jeg gikk øyeblikkelig opp nesten 7 kilo i vekt, og det så ikke ut til å stoppe. Jeg spurte min bror som er lege, og han fortalte meg at det var så mye næring i disse varene at man aldri måtte jafse i seg store mengder. Det virket mot sin hensikt. Nå har jeg ingen anelse om hva jeg skal spise, for det sunne er jo usunt og det andre er også usunt. Det eneste som ser ut til å være sunt, er å sitte helt stille, holde kjeft og te seg som buddah, dvs sulte. Man må jo røre seg, men ikke slik at man får belastningsskader. 

Rart ikke broren din hjalp deg med å finne noen gode alternativer. Havregryn og valnøtter er jo supersunt, men inneholder en den kalorier. Alt med måte! 

Jeg har kjempefin vektnedgang med å kutte ut enkle karbohydrater (brød, pasta, ris, potet etc) å så spise en god del grønnsaker, rent kjøtt, frukt ettersom hva jeg har lyst på. Middagseksempler er eks ovnsbakte grønnsaker med kylling, Gryterett med garam masala, knuste tomater, løk og kikerter, karbonadekjøttboller og blomkålris (yum!) Squashpasta og tomatsaus (sikker vinner) lasagne med karbonadekjøttdeig, aubergine som plater og cottage cheese på toppen (også yum) Brokkolisuppe, grønnsakssuppe, søtpotetsuppe, er så mye man kan lage som er så digg. Jeg stresser ikke med komplekse karbohydrater, det får hjernen min til å fungere bedre, men dropper jeg brød og hvitt mel så kommer jeg ofte langt under på kalorierer uten at det går utover metthetsfølelsen. Til kvelds er vannmelon, bær, gulrot med kesamdip, cottagecheese med lettsyltetøy (snacks!) 

Det verste tror jeg er at folk glemmer kaloriene man drikker, som juice og brus og spesielt øl og vin. Mye kalorier der. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Spis mindre. Spis en større andel grønt, frukt, grove kornprodukter, magre meieriprodukter og fisk. Spis mindre (rødt) kjøtt, fett, sukker. Vær måteholden med alkoholholdig drikke, brus og juice. Drikk vann for tørsten. Sjokolade, potetgull og smågodt bare på lørdag, og i begrenset mengde.

Spis mat som du eller noen rundt deg har laget av kjente råvarer heller enn industrielt framstilt ferdig-mat. Eller ta jobben med å lese varedeklarasjon og forstå hva alt betyr.

Unngå vaner som "bare en pølse på statoil" eller "bare en pizza-slice i byen". Spis regulære måltider hvor du blir mett, og ikke spis noe innimellom. Lag god mat med farger og variasjon, og spis sammen med evt andre. Gjør måltidet til et høydepunkt man deler.

Jeg spiser laks med god samvittighet, både rå, kokt og stekt. Og kveite, uer eller steinbit. Og sild eller ansjos en gang i blant. Alt det er fet/halvfet fisk og veldig godt.

Tidlig i oppveksten min så var kjøtt helgemat, men etterhvert så ble det foretrukken og primær middags-ingrediens, mens salat og fisk var billig. Ikke bare rent praktisk, men også filosofisk så spiste man salat fordi det var sunt og billig og drøyde ut kjøttet - kinakål med hermetisk mais og paprika med litt dressing. Fisk skulle være billigere enn kjøtt, og helst frossen (det er vanskelig å drive fiskebutikk i Nordnorge). Jeg har prøvd å snu det litt på hodet. Fisk er noe jeg kjøper ferskt (uten innsprøytet saltvann) og tilbereder på en gjennomtenkt måte. Salat er en "unnskyldning" for å spise granateple, nøtter og urter og ting jeg synes er godt, ikke billig vomfyll. Kjøtt har blitt stilt litt i skyggen. Jeg spiser og elsker fremdeles lammekoteletter eller oksehale en gang i blant, men jeg _må_ ikke ha kjøttdeig til tacoen eller pølser en gang i uka. Kyllingfilet og magert svin er uansett tørre og smakløse greier så det er heller ikke noe stort savn. Barna synes at stekt hermetisk torskerogn er like godt som karbonade når man skal ha en kjapp onsdagsmiddag.

-k

Endret av knutinh
Lenke til kommentar
Donkey Kong skrev (19 minutter siden):

Du legger på deg hvis du inntar flere kalorier enn du forbrenner.

Opplagt. Hvis vi antar at andelen kalorier opptatt i det vi spiser er variabel, at forbrenningen er variabel, og at tilbakekoblingen i kroppen som «beordrer» oss til å innta flere kalorier er sterk, så blir det et komplisert problem.

Hvis noen legger på seg 10kg fett over 2 år så er det 77000 kalorier. Det utgjør 1 eple om dagen energimessig. Altså er det små (daglige) marginer som utgjør den akkumulerte forskjellen.

Råd om å leve sunt og kalori-telling har hatt notorisk dårlig suksess i å snu fedme-epidemien.

Sitat

All mat inneholder kalorier

Det finnes myter om «negativ kalori mat». Mat som krever flere kalorier å fordøye enn man får ut. Etter alt å dømme er dette bare myter:

https://www.stack.com/a/myth-or-fact-you-burn-more-calories-than-you-consume-when-you-eat-celery/
 

Jeg så et program med en dame som prøvde å innta sine 2000 kalorier utelukkende ved å spise rå gulrot (80 middels gulerøtter). Som et tidsavgrenset eksperiment og sikkert overvåket av noen med peil. Det viste seg vanskelig/tungt rent fysisk å greie å tygge og svelge nok gulrot i løpet av døgnet til å få nok kalorier.

Det er en grunn til at elg og rådyr gumler mat hele dagen, mens delfiner og løver leker og slapper av mye av tida.

-k

Endret av knutinh
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Påkrevdnavn skrev (2 timer siden):

Det har jeg aldri hørt om. 

Veldig enkelt, ta innholdet ut av boksen og skjære opp på tvers i skiver, og steke på panna i smør. Lenge siden sist, da jeg ikke har kommet over noen bokser på ca. 15 år. Så jeg glemte hele opplegget. Tradisjonelt en vanlig norsk potetmiddag, gjerne med salat ved siden av. 

 

knutinh skrev (2 timer siden):

Det er en grunn til at elg og rådyr gumler mat hele dagen

Fant ut at elgen er en drøvtygger på linje med ku og sau, og derfor må den "jorte" eller tygge maten flere ganger for å fordøye den. Muligens er det dette du mener med gumling. 

Lenke til kommentar
Budeia skrev (6 minutter siden):

Veldig enkelt, ta innholdet ut av boksen og skjære opp på tvers i skiver, og steke på panna i smør. Lenge siden sist, da jeg ikke har kommet over noen bokser på ca. 15 år. Så jeg glemte hele opplegget. Tradisjonelt en vanlig norsk potetmiddag, gjerne med salat ved siden av. 

Torskerogn spiste jeg til middag da jeg var liten! Jeg har heller ikke funnet det til salgs på mangfoldige år.

Lenke til kommentar
Nysgjerrig3 skrev (16 timer siden):

Så det er ikke laks man bør velge når man slanker seg? Jeg teller kalorier.

Som nemnt så er laks ein av dei feitare fiskesortane som då inneheld ein del kaloriar. Om du utelukkande tenker kaloriinntak så bør du velge magrare proteinkilde som torsk eller magre kjøttprodukt som kylling eller svin, eller kanskje aller helst bør du få proteinane dine frå planteriket.

Men fiskefettet er også forholdsvis sundt fett som du reint helsemessig har godt av å få i deg. Merk også at fettet sjølv om det er kaloririkt så gir det ei god mettheitskjensle som kan være til god hjelp til å unngå å ete for mykje.

 

Eg vil seie at det enkle kontrollspørsmålet du må stille deg er; -kva er alternativet? Tenker du å bytte ut laksen med mager torsk, eller er det meir realistisk at laksemiddagen då blir bytta ut med fast food?
Eg reknar med at du heilt sikkert har lagt deg ein strategi for korleis du skal telle kaloriar, men du bør planlegge ein diett som du både klarer å halde deg til, og som du kan leve lenge på. Dersom det berre er kaloriane som er viktig så kjøper du inn ei rein matvare enten det er kjøtt eller grønsaker, slår opp kaloriinnholdet per 100 g og veg opp kor mange gram du skal ha i deg per for å nå kaloriinntaket. Men det seier seg sjølv at med ein slik framgangsmåte så får du både mangelsjukdommar og ikkje minst kjem du til å bli så matlei at du ikkje klarer å holde dietten.
Det er viktig at du et variert også når du slanker deg. Så dersom laks er den einaste fisken du synes er god så meiner eg at det vil være fornuftig å skeie ut eit par gongar i veka med ein laksemiddag slik at du får i deg litt fisk. Særleg om du ikkje har anna fiskemat i kostholdet ditt.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Budeia skrev (32 minutter siden):

Fant ut at elgen er en drøvtygger på linje med ku og sau, og derfor må den "jorte" eller tygge maten flere ganger for å fordøye den. Muligens er det dette du mener med gumling. 

Jeg mente at dyr som lever av planter må bruke mye av tida si på å spise, mens rovdyr bruker mindre av tida på å spise.

-k

Lenke til kommentar
henrikwl skrev (28 minutter siden):

Torskerogn spiste jeg til middag da jeg var liten! Jeg har heller ikke funnet det til salgs på mangfoldige år.

(Stor) meny har det, men de ansatte sliter med å finne det fram. Ikke de gamle, lange boksene. Man må kjøpe to kortere rødlige bokser fra Oscar og det er ikke billig mat lengre.

I sesong så er det også godt å kjøpe fersk rogn, koke den ene dagen og skjære restene i skiver og steke.

-k

Endret av knutinh
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
knutinh skrev (1 time siden):

(Stor) meny har det, men de ansatte sliter med å finne det fram. Ikke de gamle, lange boksene. Man må kjøpe to kortere rødlige bokser fra Oscar og det er ikke billig mat lengre.

I sesong så er det også godt å kjøpe fersk rogn, koke den ene dagen og skjære restene i skiver og steke.

-k

Takk for tips!

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...