Gå til innhold

KOMMENTAR: – Hvorfor er norske dataspillanmeldelser så overfladiske?


Anbefalte innlegg

Det sammenligned med film, men hva slags filmanmeldelser er det som dveler med de politiske konsekvenser av undertrykkelsen av Ewokene, kommer med en akademisk gransking av hvofor sandfolket er så voldelige, eller en psykoanalyse av John Wick? Ingen filmanmeldelse jeg noengang har lest i hvert fall. Svaret er fordi ingen er interessert. Det er fiksjon og underholdning. Det som fremheves er skuespillerprestasjoner, filmteknikk og slike ting.

Endret av likferd
  • Liker 7
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nei! En anmelder skal anmelde spillet (filmen/boken/tegneserien osv) for det det er, ikke snike inn sine egene, personlige meninger. Noe annet er, på godt norsk, helt høl i huet! Det finnes spill med vold, det finnes spill med skumlevesener, spill med seksualisering, simulator spill med liksom biler og fly som slipper ut liksom co2, spill med som kan lære språk eller matte...Men alle disse er spill! Og det håper jeg virkelig de fleste vet. Anmelder skal kun fokusere på hva spillet er, om en selv liker det eller ei, og fortelle leseren/lytteren hva det dreier seg om, ikke hav anmelder selv synes. Det har vi slike ting til som denne kommentaren biten her.

VAr jo en transperson som skulle anmelde Cyberpunk 2077 (tror det vra Polygon, men ikke siter meg på det) og neste halve anmeldelsen var re syting om hvordan transfolk var vist frem i spillet. Spillet er i en ikke ekte fremtidsby i en science FICTION setting hvor de på toppen utnytter de under osv. Det var en dårlig anmeldelse. VEldig så. Kunne heller snakke om at avgjørelsene du tar i spillet har lite å si i historien, noe utvikleren lovet. DET kan en trekke ned poeng for spillet.

Eller om jeg skulle anmelde MadWorld. En av mine favorittspill noen gang, men jeg er ikke noe hip-hop fan, men det betyr ikke at jeg hadde gitt spillet dårlig omtale fordi jeg personlig ikke liker musikken. Det passer bra i spillet og kan til og med slås av.

Lurer litt åp om dette var litt click-bait artikkel her, altså.

Lenke til kommentar

Har bøker lov til å inneholde ulike budskap? Skal bøker få lov til å fortelle om homofile?

Ja?

Hva med filmer?

Hvorfor skulle ikke spill få gjøre det samme?

 

Noen spill forteller en historie, noen gir deg en jobb, et oppdrag, andre lar deg bare tulle rundt.

Trenger spill å være historiedrevne? Nei.

Trenger spill å være gøy? Nei.

 

Spill kan være hva som helst, så lenge de har noen interaksjon fra publikum.

(Ellers blir det jo bare en film)

 

Burde en anmelder fokusere på legningen til en karakter i et spill? Med mindre det er hovedpunktet med hele spillet så synes jeg ikke det.

Just cause har vold, ja, men det tar du med som en liten del av gameplay.

"Du kan skyte, bombe, sprenge, osv"

Det trenger absolutt ikke være, det BURDE ikke være, en lengre diskusjon rundt voldsbruken, da det er et fiktivt spill, hvor volden kun er der for at du skal være den karakteren du er i spillet...

 

Hva heter spillet?

Plattform, sjanger, pris.

Kort om historie eller mangel.

Kort om musikken og stemmeskuespill.

Litt om grafikken.

Så en litt lengre del om gameplay, bugs, og slikt 

Til slutt ingen karakter, kun en kort gjennomgang, hvor man kan si om man selv likte spillet.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Grunnen til at de "interessante" diskusjonene blir tatt av medier som ikke har peiling, er nettopp fordi de ikke har peiling på dataspill og faktisk jobber med å svartmale meningsmotstandernes politikk.

Det som trengs er kritiske og ærlige anmeldelser om spillmekanikk og sprang i teknologi, hvorvidt spillet er nyskapende og dypt nok til å få folk til å bruke titalls timer i det.

Politikk og CO2 utslipp burde ikke blandes inn i spillanmeldelser, det får dere spare til VG og dagbladet og andre sladreaviser som har sin egen agenda for hva som skal skrives om. Hold det unna spillanmeldelser, for det hører ikke hjemme der, er helt uinteressant og urelevant for hva et spill er, nemlig underholdning.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Kort oppsummert: Man vil ha økologiske spillanmeldelser.

Altså spill produsert av folk som har det bra, er miljøvennlige og ikke tafser på andre.

Også var det noe om kultur og vold osv. No om at det måtte gi mening.

Spør du meg; gi meg kanon over pistol any day. Story er bra, om den faktisk er no god da. Ellers kan du bare gi meg mye våpen og splatts. Sier ja takk til begge deler.

Lenke til kommentar
Ghost pirate LeChuck skrev (22 timer siden):

Politikk i et dataspill har ingenting å gjøre, Et spill skal være underholdning og kun det.

Selvfølgelig bør det være rom for politikk i spill, om det er noe en spillutvikler har lyst til og formidle så er det deres rett. Kan det gå galt i forhold til underholdning og inntjening ? meget mulig, men det er deres rett, å ønsker man ikke og spille sånne spill så er det mulig og unngå. At spill kun skal være underholdning er en litt merkelig mening, den kan være så mye mer og har vært det i lang tid og spillene er bedre (å dårligere i enkelte tilfeller) av den grunn.  

  • Liker 3
Lenke til kommentar

1) Mitt inntrykk er at artikkelforfatter egentlig savner et mer "opplyst" publikum. Folk flest vil jeg anta kun vil vite om spillet er gøy å spille for de eller ikke, punktum. Ønsker man et dypere, et mer intellektuellt fora, er NEPPE et gaming nettsted riktig sted.

Muligens du heller burde anmelde mer "avansert" kunst enn spill, der publikum er mer åpen for intellektuelle dypdykk. (Null kritikk, jeg er glad i å analysere. Kun en enkel betraktning)

2) Hold personal saker unna forum!? Hva i all verden har det på et åpent forum å gjøre? Det at folk stiller kritiske spørsmål, eller er nyskjerrige rettferdiggjør ikke blottlegging av tidligere ansatte, av eget ønske for å "svare for seg". Uavhengig av hvor rett man må ha.

 

Lenke til kommentar

Du mener du har svaret på hvilke spill som burde være laget og ikke, samt avgjøre hva et spill kan og ikke kan inneholde? Siden dine preferanser selvsagt er gjeldene for alle andre...

Innser du hvor hinsidig arrogant det får deg til å fremstå?

Last of us part 2 er muligens topp 3 jeg noensinne har spilt! Så flaks for meg at du ikke er toppsjef hos naughty dog da😂

Lenke til kommentar
donwang skrev (7 minutter siden):

2) Hold personal saker unna forum!? Hva i all verden har det på et åpent forum å gjøre? Det at folk stiller kritiske spørsmål, eller er nyskjerrige rettferdiggjør ikke blottlegging av tidligere ansatte, av eget ønske for å "svare for seg". Uavhengig av hvor rett man må ha.

 

Vedkommende skrev et fremragende innlegg som bidro i tråden, man undres over at noen med rimelig godt språk ønsker å nekte folk å uttale seg fordi de har jobbet for gamer før? Det er jo helt sprøtt, skjerp deg.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Støtter skribenten helhjertet. Dessverre lever mange nordmenn i en boble, der de ikke ønsker å forholde seg til verdens elendighet – og det norske samfunnet er blitt såpass bra at det slipper de. Jo mer man poker den hedonistiske bobla med innsikter om at verden er mer enn underholdning jo bedre. Jeg ser at endel i tråden vrir seg over disse ubehagelige utsiktene og det viser bare at det er på høy tid.

Red Dead Redemption 2 har en torturscene helt i starten. Da jeg oppdaget dette, avinstallerte jeg og byttet spillet på Steam. Hadde jeg anmeldt spillet for gamer.no ville jeg spilt igjennom og gitt spillet betydelig trekk. Og fått masse kjeft fra kids med muskler og mustasje, som hater å tenke. Der er vi.

Endret av Aiven
  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Det er piksler på en skjerm! Er hvert eneste sekund av livet ditt dedikert til all verdens elendighet? Tenker du på de underbetalte oversetterne når du velger norsk tekst på netflix? Hvordan kan du, med ditt syn på ting, i det hele tatt akseptere å bruke en datamaskin? Etter norsk standard er det langt fra akseptable forhold på kretskortfabrikkene i sør-øst asia.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
1 hour ago, Aiven said:

Red Dead Redemption 2 har en torturscene helt i starten. Da jeg oppdaget dette, avinstallerte jeg og byttet spillet på Steam. Hadde jeg anmeldt spillet for gamer.no ville jeg spilt igjennom og gitt spillet betydelig trekk. Og fått masse kjeft fra kids med muskler og mustasje, som hater å tenke. Der er vi.

Tenker du scener som er ubehagelig i spill skal gi betydelig trekk? Hva med filmer som inneholder slike ting? 

Jeg tenker noe av det flotte med spill er at vi kan oppleve brutalitet og gjøre uetiske ting uten at det får konsekvenser. Spill = drømmer/fantasier.

Endret av kilik
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Hør, hør, jeg støtter mer dybde i spillanmeldelser, da det kreves for å heve nivået for dette formatet.

I flere av spillene så er det jo handling, samfunnskritikk og politikk som er verdt å kommentere samt diskutere, og det vil øke nivået ved å legge fokus på bakteppet også. Og for de som bare ønsker en lett gøy/ikke gøy spill artikkel så vil det jo seff være rom for det og. Jeg forstår ikke hvorfor folk taler i mot mer dybde her.

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Leser flere kommentarer her hvor det hvirker som om de som søker spill for ren underholdning er lavere satt enn de som ønsker "dybde, sannheten å ikke minst er mer politisk engasjert, wtf liksom.

Er selv høyst politisk engasjert IRL, sammfunns å verdenspolitikk faktisk, tenk d`a?!

Men jeg søker spill, om det er politiske spill som feks Civilisation, eller dype rollespill (som alltid har noe form for politikk) eller om jeg søker spill som ManEater hvor man rett og slett svømmer rundt å spiser å maltrakterer folk, GTA5 osv osv, så vil jeg spille det for å slappe av å unslippe hverdagens EKTE politikk å alt drama å faanskapet verden faktisk klarer å produsere, for tro det eller ei, virkeligheten er faan meg mere grusom enn hva spill portreterer.

Spillpolitikk er akkurat det det er, SPILLpolitikk, fantasi, ikke virkelighet å et medium hvor man bare kan ta seg en pause å kose seg med hvilket pokkers spill man måtte ønske uten at det får konsekvenser, å tankene tar en pause fra hverdagens ansvar å realiteter.

Derfor er spill en rèn underholdningsplattform for min del iværtfall

  • Liker 2
Lenke til kommentar
kilik skrev (3 timer siden):

Tenker du scener som er ubehagelig i spill skal gi betydelig trekk? Hva med filmer som inneholder slike ting? 

Jeg tenker noe av det flotte med spill er at vi kan oppleve brutalitet og gjøre uetiske ting uten at det får konsekvenser. Spill = drømmer/fantasier.

Jeg mener at tortur stiller i en særklasse, det er jo også ulovlig etter internasjonal lov. Når de velger å ha det med allikevel, så er det i beste fall et politisk utspill, i verste fall rein propaganda. Tortur er et langt mer politisk felt i USA enn i Norge, siden de faktisk driver med det. Rockstar velger å ta stilling for.

Jeg ser ingenting flott med å kunne drive med tortur i spill. Et sted bør grensa gå og jeg mener den går der. Synes du alt skal være greit i spill? Barneporno? Snuff? De fleste vil ha en grense.

Endret av Aiven
Lenke til kommentar
Aiven skrev (41 minutter siden):

Jeg ser ingenting flott med å kunne drive med tortur i spill. Et sted bør grensa gå og jeg mener den går der. Synes du alt skal være greit i spill? Barneporno? Snuff? De fleste vil ha en grense.

Lager du et spill om slavene i Amerika så gir det vel mening at du tar med behandlingen de fikk?

Eller synes du man skal sensurere historien for å beskytte dagens ungdom fra fortiden?

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
1 hour ago, Aiven said:

Jeg mener at tortur stiller i en særklasse, det er jo også ulovlig etter internasjonal lov. Når de velger å ha det med allikevel, så er det i beste fall et politisk utspill, i verste fall rein propaganda. Tortur er et langt mer politisk felt i USA enn i Norge, siden de faktisk driver med det. Rockstar velger å ta stilling for.

Jeg ser ingenting flott med å kunne drive med tortur i spill. Et sted bør grensa gå og jeg mener den går der. Synes du alt skal være greit i spill? Barneporno? Snuff? De fleste vil ha en grense.

Merkelig logikk. At Rockstar har med tortur betyr ikke at de er for tortur i virkeligheten. 

Og nei, jeg vil ikke ha noen grense i spill for hva som er greit og ikke.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Iki skrev (1 time siden):

Lager du et spill om slavene i Amerika så gir det vel mening at du tar med behandlingen de fikk?

Eller synes du man skal sensurere historien for å beskytte dagens ungdom fra fortiden?

Det er nok en grunn til at ingen har gjort det. Å spille som slavedriver må være for spesielt interesserte.

Historien sensureres allerede i spill, spørsmålet er bare hvor man trekker grensa (som jeg allerede har påpekt).

Lenke til kommentar
kilik skrev (22 minutter siden):

Merkelig logikk. At Rockstar har med tortur betyr ikke at de er for tortur i virkeligheten. 

Og nei, jeg vil ikke ha noen grense i spill for hva som er greit og ikke.

De lager ikke en helt som driver med tortur uten annet formål enn hevn, dersom de er mot tortur. Rockstar bærer ikke preg av å være spesielt reflekterte, men det betyr ikke at man ikke skal reagere på valgene de tar.

Loven setter nok allerede ned foten mot spill med barnepornografisk framstilling, snuff etc. Du er altså mot denne loven?

Endret av Aiven
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...