Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Overnatting i anneks. Hvor går grensen til søknadsplikt?


plankeby

Anbefalte innlegg

Har et anneks/lekehus på 7 kvm. Enkelt byggesett for sommerbruk i vår hage. Har tenkt å sette inn en seng så barna kan sove der av og til på sommeren (og være i sengen med lek ellers) sammen med med en voksen av og til. Voksen på gulvet da barna er små. Neste år kanskje overnatte der av og til alene. 

Ser at det kan utløse tema at det det er beboelse om noen skal sove der og dermed kan bli tema om søknadsplikt.

Altså en en hytte der barna kan sove i den av og til på den varme tiden av året. 

Har noen jusskompetanse her, uten vill synsing.

Leser at I tillegg forutsetter bygging uten søknad at ingen skal bo eller overnatte i annekset.

Endret av plankeby
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Tviler på at noen kommer med det svaret du vil ha, da dette er en gråsone, hvor du egentlig må søke om det, men ingenting vil skje om du overnatter i det iblant.

Egentlig tullete da du helt lovlig kan sove i telt satt opp helt inntil lekehuset.
Blir som at det er ulovlig å sove i campingbilen, men lov å sove i forteltet. (Bare et tullete eksempel.)

Lenke til kommentar

Regelverket er ikkje tilpassa slike situasjonar.

Du må søke for å få leikehytta godkjent for varig opphold og dermed også godkjenning til å bruke som soverom. Ein slik søknad vil då stille ei rekke tekniske krav som du heilt sikkert vil få problem med å oppfylle.

Det sagt så har det ingen konsekvensar for deg å ikkje søke når du ikkje skal drive f.eks. utleige eller liknande. Om du eller noko i din husholdning vil sove i leikehus, i boda eller oppe på kyploftet så er ikkje det ulovleg sjølv om det ikkje er berekna og godkjent for slik bruk.
Konsekvensen du risikerer er at kommunen kan gi deg pålegg om å bruke leikehytta på denne måten ettersom det ikkje er i samsvar med regelverket. Men fram til at kommunen forbyr deg å sove i leikehytta så er det "lov", eller i det minste konsekvensfritt for deg.

 

Det sagt så er det sjølvsagt slik at regelverket er der av ein grunn, så du bør nok tilstrebe å følge flest mogleg av reglane sjølv om det ikkje er gjeldande i akkurat dette tilfellet. Blant anna seier teknisk forskrift at arealet i rom for varig opphold ikkje bør være under 7 kvm, samt at volumet skal være minst 15 m3. Dette med tanke på luftkvaliteten, så er det mindre enn dette så bør du vurdere ekstra lufting. Dagslyskravet er mindre relevant om ein tenker bruk som soverom, men også soverom skal ha 10% vindaugsflate.
I ei slik hytte så treng du ikkje rømmingsvindauger ettersom døra oppfyller minstekravet, men det er sjølvsagt ingen ulempe å også kunne klatre ut eit vindu. Sjølv om det ikkje er krav om det så bør du absolutt vurdere røykvarslar i leikehytta om nokon skal sove der.

Lenke til kommentar

Prøvde i ringe min kommune men umulig å komme igjennom til servicetorget der. Spurte nabokommunen, siden lekestue er nesten  to meter høy inne og vel kan kalles anneks. Svaret var at det er en gråsone, men at det bør gå greit så lenge ikke barna sover der flere ganger over tid.

Har en nabo som etter hytta kom opp ikke lenger er like fornøyd, mest fordi naboen ikke er vant til at den delen av vår lille tomt ikke har vært i bruk til noe av oss... 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...