Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Ankel brudd med oprasjon


Elise90

Anbefalte innlegg

Jeg brakk ankelen for 6 uker siden, måtte opererte for 5 uker siden. Da jeg hadde en brudd som grodde feil og et røket ledd bånd i ankelen. De satte inn flere skruer, to plater og en «tråd». Jeg fikk beskjed om at jeg kunne betalere den 2-3 kg de første 6 ukene, pga av at benet mitt var så tynt.

Etter de 6 ukene har jeg fått beskjed om at jeg kan belaste til smerte grensen. Jeg lurer da på om noen har noen erfaringer med å komme på bena igjen etter så lenge på krykker (7 uker med minimal belastning). Hvor lenge det er til jeg kan kjøre bil igjen? Hvor lenge jeg kan forvente å gå på krykker, eller rett og slett bare erfaringer rundt rehabiliteringen etterpå

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Etter 6 ukers regnes bruddet som så stabilt og grodd nok til at dette kan belastes. Du har vært relativt immobil i lang tid, så gradvis tilbakevenning til normal funksjon anbefales. Du må hele veien vurdere hva behovet for støtte (krykker) og begrensning (belastning) er, og justere aktivitetsnivå deretter.

Det er ingen fasit på hvor lang tid dette tar. Dette er vurderinger som gjøres underveis. Nå gjelder det gradvis mer belastning og gradvis fungere uten krykker. Belastning av foten kan gjøres til smerter kommer, men full "trøkk" anbefales ikke første 3 måneder etter et brudd. Du vil merke selv når du er klar for å kjøre bil. 

Lenke til kommentar

Regner med det er høyre ankel siden du nevner bilkjøring og de fleste biler idag er automat (educational guess..).

Husk at du skal kunne «stå» på bremsen dersom det oppstår en farlig situasjon i trafikken. Det er fort gjort å reflektorisk «slippe opp» bremsen dersom dette gir akutte smerter i foten. Dette kan skje ubevisst. Gjør deg og alle andre i trafikken en tjeneste å forsøk noen harde nedbremsinger i utrafikkert område før du bestemmer deg for å ta opp kjøringen igjen. 

Jeg ønsker deg god bedring! 

Lenke til kommentar

Da jeg brakk ankelen og måtte opereres i en fei for 5 år siden, så tok det ca 9 måneder før jeg kunne kaste krykkene helt. Mye av det skyldes vel at jeg fikk betennelse i ankelen 4 uker etter operasjonen (1 uke etter at gipsen ble fjernet), og  legene mente at det var en reaksjon på platen og skruene som var operert inn  siden bakterieprøver osv.  var negative. Jeg var på sykehuset 2-3 dager i uka fordi ankelen var så hoven og såret ikke grodde, men heldigvis snudde det 3 måneder etter ankeloperasjonen, for da var legene redde for at de måtte operere ut skruene og plata, og da gikk det seg seg til den neste måneden.. 4 måneder etter ankeloperasjonen hadde såret grodd 😁

Det ble litt lang opptreningstid i og med at jeg gikk lenge på krykker og bare fikk lov til å støtte meg litt på beinet, men jeg gikk mye i variert terreng og på forskjellig underlag  og belasta beinet mer og mer ettersom smertegrense gikk lenger og lenger, og ett år etter operasjonen kunne jeg gjøre alt... unntatt å danse swing, osv. 

Jeg er ikke blitt helt bra i beinet, det er litt skjevt og jeg kan ikke ha støvler eller sko som trykker på ankelen, for da får jeg smerter og hovner fort opp i ankelen. Jeg kan få vondt i ankelen i bratte nedoverbakker og i veldig ulendt terreng (f.eks. fjelltur) så jeg vil anbefale deg å prøve ut det litt før du evnt. skal på lengre fjelltur. Det skal ikke så mye til før jeg vrikker beinet og får smerte og litt hevelse, men det har ikke skjedd noen endringer i ankelen, så ikke vær redd for å utfolde deg.

Ønsker deg god bedring og en fortsatt fin sommer, håper du blir helt bra i ankelen... mange blir det. Bruk den tiden du trenger med krykker, den siste tiden var det bare i bratte nedoverbakker jeg måtte bruke krykke for å støtte det ene beinet.

 

Endret av Gufi
Lenke til kommentar
  • 1 år senere...
Gjest Slettet-7vnJA0D1

Jeg knakk to bein i ankelfestet når jeg var 14-15 år, og fikk skrudd to skruer inn i foten. Disse ble fjernet noen måneder etter at bruddet var grodd skikkelig, altså en ny mini-operasjon. Dette skjedde først når jeg kunne gå skikkelig, og det tok meg ca 3.5 måneder på krykker før jeg klarte å gå sånn noenlunde. Ting tar tid med slike brudd, så du må bare ta tiden med hjelp. 

Endret av Slettet-7vnJA0D1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...