Gå til innhold

Digitaliseringens forbannelse - stopp, jeg vil av!


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Elevene trenger stabilt internett for å kunne lære noe. 

https://www.nrk.no/osloogviken/internettproblemer-odelegger-undervisningen-for-flere-tusen-elever_-_-jeg-laerer-veldig-lite-1.15668675

Hva om de kunne bruke tavle, transparenter og notatbøker.. Men hele opplegget finnes vel inne på dataen, så når nettet ikke virker sitter både lærere og elever der og er helt passivisert. Stakkars. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Et stykke i avisen om å bli tvunget til å bruke app. Skrevet av Kirsten Marie Myklebust. 

Petit: Da han møtte henne, eller da jeg møtte Sverre

"På et morgenmøte tidlig i november, sa min kollega Øyvind Sandsmark at vi kanskje burde lage en sak på et nytt tilbud fra Posten, nemlig pakkebokser som er tilgjengelige utenom åpningstid. Javel, tenkte jeg, sikkert nok et nytt tilbud som går ut på at du skal gjøre alt sjøl via en eller app. Og stønnet innvendig.

Det er noe som kommer med alderen, apper meg her og passord meg der. Post meg her, og post meg der. På den ene posten kan du både hente pakker og sende brev, hvis nå det skulle skje. På den andre posten kan du bare hente pakker og returnere dem, men ikke sende brev. Det blir mye å holde styr på, og denne setningen dukker oftere og oftere opp: Hvordan kan det ikke bare være sånn som det alltid har vært?

Nå ble aldri den saken skrevet, så da dagen kom, og jeg fikk melding om at jeg nå kunne hente julegaven til meg sjøl, (en ny mandolin til å kutte opp grønnsaker) var jeg relativt uforberedt. Mentalt uforberedt, vil jeg si. Meldingen sa at den kunne hentes i «pakkeboks i nabolaget mitt, og bruk Posten-appen for å hente den».

Nå er det ikke sånn at alle beskjeder og meldinger tas inn med en gang av hjernen min, så jeg stilte meg i køen for å hente ut mitt nye underverk. Jenta bak disken så på meg og sa at jeg måtte gå ut igjen, bak bygget for der stod pakkeboksen og så kom følgende: - Du finner fort ut om du skal til Sverre, Ragna eller Lotte, sa hun.

HÆ, sa jeg. Hva mener du? Jeg har ikke sett mer forvirra ut siden jeg limte meg inne i mitt eget hus tidlig på 90-tallet. Skal jeg til en boks som heter noe?

Åh, det er så fint med disse overbærende, fine blikkene fra «Kan alt»-generasjonen. Hun sa: Ja, den ligger enten i Sverre, Lotte eller Ragna. Du må laste ned appen først. Og finalesetningen: Du finner nok ut av det.

Jeg gikk i svart. Beksvart. Sjansen for at jeg kom til å få ut den nye mandolinen min var en til 100. Jeg er en håpløs kløne før jeg har lært nye ting – minst tre ganger må jeg gjenta og øve. Olm forlot jeg postkøen og gikk bak til pakkeboksen som naturlig nok stod i mørket. Jeg fikk på lommelykta på mobilen og joda, jammen stod det ikke Sverre, Lotte og Ragna. Jeg gikk inn igjen for å få lys nok til å laste ned Posten-appen, gamle folk ser jo svært lite i mørke, og så at mobilen min begynte å mase om bluetooth. Jeg gikk fra beksvart til enda mer beksvart, og innså at sjansen for å lykkes nå var nede i 0,2 til 100.

Men dette er faktisk en historie med lykkelig slutt. På et eller annet vis fikk jeg beskjed om å stå foran Sverre, min nye venn, følge instrukser og skulle du ha sett: Sverre åpnet seg for meg, i mørket, en kald novemberkveld.

Da kom neste overraskelse: Der lå Nord-Europas lengste mandolin. Jeg sukket. Den gamle jeg fikk av min bror til jul for noen år siden, fikk plass i en skuff. Mine skap er allerede overfylt. Jeg er satt under administrasjon. For hver ny ting jeg drar inn, må en ting ut. Inntil videre har jeg derfor mistet interessen for hele mandolinen og har stuet den bort på et roterom. Folk som kjenner meg, vet at det fort betyr at jeg ikke finner den igjen. Men jeg har slutta med å være irritert på Sverre. Så får vi se om Lotte og Ragna oppfører seg like eksemplarisk neste gang jeg bestiller en ny må-ha-kjøkkendings. Og bare for å ha nevnt det, da skal jeg sjekke ut størrelsen først."

 

Lenke til kommentar
Budeia skrev (2 timer siden):

 

Men dette er faktisk en historie med lykkelig slutt. På et eller annet vis fikk jeg beskjed om å stå foran Sverre, min nye venn, følge instrukser og skulle du ha sett: Sverre åpnet seg for meg, i mørket, en kald novemberkveld

 

Og nå som du har prøvd det, ser du noen fordeler med å kunne hente pakken utenfor åpningstid, enten det er på vei hjem fra jobb, eller en søndag? For det gjør jeg. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Håvard skrev (45 minutter siden):

Og nå som du har prøvd det, ser du noen fordeler med å kunne hente pakken utenfor åpningstid, enten det er på vei hjem fra jobb, eller en søndag? For det gjør jeg. 

Forstår det slik at det var Kirsten Marie Myklebust som gikk for å hente ut sin pakke, muligens i Stavanger. Hva skulle hun gjort dersom hun faktisk ikke hadde smart-telefon - kunne hun da sagt at "Hei, jeg har ikke smart-telefon, dette må gjøres på en annen måte"?

Lenke til kommentar
Budeia skrev (5 timer siden):

Forstår det slik at det var Kirsten Marie Myklebust som gikk for å hente ut sin pakke, muligens i Stavanger. Hva skulle hun gjort dersom hun faktisk ikke hadde smart-telefon - kunne hun da sagt at "Hei, jeg har ikke smart-telefon, dette må gjøres på en annen måte"?

Ja, det kunne hun. 

Posten.no sier følgende:

Sitat

Hvis du ikke har mulighet til å hente pakken i din valgte Pakkeboks, kan vi omdirigere den til et bemannet hentested. Ta kontakt med kundeservice

Pakkeboks er også noe man foreløpig må velge selv som utleveringssted i nettbutikken ma hei handler hos. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Digitale systemer er en kritisk del av samfunnet nå. Det gjorde at når Korona lockdown kom så kunne skolen snu seg i løpet av et par dager og gi "grei" undervisning til barna våre heller enn at de hadde gått i ukevis uten noe tilbud. Mange av oss voksne kunne jobbe hjemmefra heller enn å utsette seg selv og andre for smitte, eller bli permittert. Jeg kan se bestemoren min på video selv om hun bor langt borte. Jeg kan gjøre ting som for 30 år siden krevde en tur på postkontoret eller i banken med bilkjøring og venting, med noen knappetrykk. Jeg har vært nødt til å forholde meg til Amerikanske banker og det er lange økter med telefonkøer, pausemusikk, avbrudd, "excuse me, mr knutinh, can you spell that once more" og nettbanker implementert i flash (!). De lever i steinalderen og jeg er utrolig glad for å slippe det.

Nedside # 1: Digital infrastruktur gjør oss sårbare. En nærtagende stat som ikke liker at vi deler ut fredsprisen, en nabo som vil invadere landet kan angripe digital infrastruktur eller en solstorm som i praksis er en slags EMP. Når alle systemer i samfunnet avhenger av datamaskiner, nettverk og skyer, så vil alle systemer gå ned om teknologien generelt (eller i bred skala) går ned. At www.vg.no går ned i en uke eller 52 er kanskje ikke verdens undergang. Hvis betalingssystemer går ned og vi ikke får betalt for jobben vår og ikke kan betale for maten vår så blir det fort problematisk. Så også med el-nettet, transport, helse... Via spesialisering så avhenger vi av hverandre og samfunnet på en helt annen måte enn for 100 år siden.

Nedside#2: Digitale systemer som fronter kunder er for dårlige og fragmentert, og verden har gått i feil retning fra standardisert til proprietært. Hvorfor må jeg ha en app for å sende meldinger til skolen, en annen for å følge opp lekser, en for å sjekke når håndballtreningen er, være innmeldt i en håndfull grupper på Facebook for å vite om det er barnebursdag i helga, snakke med ISP-en min via en teit internmeldingstjeneste? Hvorfor må jeg punche inn telefon-nummeret mitt hver gang jeg bruker BankID på telefonen som har det nummeret? 

-k

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Godt oppsummert, @knutinh.

Teknologien er en glede og en forbannelse. Selv er jeg rimelig teknologisk oppegående, og har derfor stor nytte av diverse "smarte" tjenester i hverdagen. De siste årene har nærmest tvunget alle til å ta i bruk ny teknologi. F.eks. når man går på restaurant, må man scanne en QR-kode for å bestille og betale digitalt. Tror mange eldre bare kan gi opp å gå ut og spise nå.

Møter via nett og skyløsninger har også ført til at mange kan jobbe sømløst hjemmefra når det har vært krav eller anbefaling om hjemmekontor.

Alt i alt har det digitale skiftet gjort hverdagen mye lettere. Når man er i utlandet er Google Maps og Tripadvisor uunnværlig, pluss enkel innsjekk og sjekking av diverse tog/flyruter.

MEN, som du er inne på: Dess mer vi bygger opp og gjør oss avhengig av digital infrastruktur, dess mer sårbart er det og hardere blir fallet når det svikter.

Det er nå like kritisk at internett faller ut som at strømnettet faller ut.

Et helt realistisk scenarie i en uke uten internett:

  • Ingen hadde fått handle dagligvarer. Kassesystemene i butikkene hadde ikke fungert, og ingen har kontanter til å betale med siden minibankene er offline. Kanskje hadde det fungert å lage kritelister på landhandler på bygdene, men i byene er det bare å glemme.
  • Butikkene hadde uansett ikke fått bestilt inn nye varer fra leverandørene.
  • Kjøp og salg med privatpersoner som eventuelt har noe å selge, hadde ikke fungert, for Vipps og nettbank er nede. Man må eventuelt lage egne gjeldsbrev og krite.
  • Ingen får fylt bensin på bilene sine, for pumpene og betalingsterminalene fungerer ikke. Det samme gjelder ladestasjonene.
  • Ingen hadde funnet andre telefonnummer enn de de har lagret på telefonen, for ingen nummeropplysningstjenester på nett fungerer.
  • Nettavisene hadde vært nede, så det hadde blitt full forvirring om hva som foregikk, og massiv ryktespredning hadde oppstått.
  • Bare de som har DAB-radio og TV fra bakkenettet får inn nyheter, såfremt DAB og digital-TV fremdeles er oppe.

Det er heldigvis et ganske robust system, og det det være, for nå har vi lagt omtrent alle eggene i en kurv.

Endret av Fibonacci
Lenke til kommentar
Fibonacci skrev (9 minutter siden):

Bare de som har DAB-radio og TV fra bakkenettet får inn nyheter, såfremt DAB og digital-TV fremdeles er oppe.

Dette var vel et argument for å bygge DAB-nettet, der hvor mange argumenterer for at de heller vil høre på streamet audio over mobil-nettet.

I hvor stor grad DAB faktisk er robust er et åpent spørsmål. En ting er om klokke-synkroniseringen av OFDM modulasjonen fra hver sender er avhengig av at GPS er oppe og går (uten GPS så er veldig mye kjørt). Men selv i et langt «snillere» scenario hvor en gravemaskin river over en fiberkabel som får internett til Oslo til å gå ned, tester NRK kontinuerlig evnen til å produsere og kringkaste innhold over DAB uten internett? Hvis det ikke er et krav og løpende blir testet så må man vel anta at «det antagelig ikke funker».

Et typisk scenarie er at «noen» har satt opp en server eller skytjeneste som gjør ett eller annet nyttig («spille av vignetten til ni-timen») og så har man designet resten av systemet rundt at dette må være til stede. En triviell avhengighet av en ikke-kritisk komponent. Men når dommedags-scenariet slår til og ting ikke funker så trenger man 3 dager med konsulenter for å nøste opp i det, og i mellomtiden har vi ikke radio.

-k

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Et annet spørsmål er hvor lenge samfunnet fungerer så lenge kritisk infrastruktur er nede. Vil folk beherske seg og ta det med ro frem til situasjonen har normalisert seg, eller vil det bli plydring og anarki innen kort tid? Jeg tror det førstnevnte, siden Norge er et solidarisk samfunn og folk har tradisjon for å oppføre seg.

Men samtidig kan man ha i hodet denne episoden i 2013, der et cruiseskip ble til et helvete på no time. Ting går fort nedover når infrastruktur ikke fungerer.

Lenke til kommentar

Strømmen gikk her om dagen. En gravemaskin ødela en komponent som slo ut strømmen til fire boligområder, et sentrumsområde inkludert brannstasjon, rådhus, NAV, beredskapsbutikker (drivstoff og mat) samt to sykehjemmer, tre skoler og to barnehager.

Ei venninne ringte meg noen få minutter etter at strømmen var gått. Full panikk. Jeg jobbet jo med data og da kunne jeg dette. Prøvde å roe henne ned og si at de fikser det snart og alt ordner seg. Hva fikk hun panikk for? Lite strøm på mobilen.

Media kastet seg på saken og da de har kontorer midt i området strømmen forsvant var de raskt på saken med «fem på gaten» og spurte folk om hvordan dette påvirket de og hvordan taklet de dette. Alle som ble intervjuet hengte seg opp i at butikkene måtte stenge siden kassene ikke fungerte uten strøm og internett og overvåking/alarm var slått ut. Dette gjorde folk forbanna. De som valgte å bli fotografert ble på toppen av alt avbildet utenfor Vinmonopolet. Som ene sa «hvordan skal de nå bli ferdige til jul?».

Strømbruddet varte i underkant av 25 minutter.

Så vi er veldig avhengig av infrastruktur i dag for at ting skal fungere. Og det dom bekymrer meg mest er ikke om dab virker eller at vi har apper for mye, men at folk lett mister gangsyn og at leverandørene av kjerneinfrastrukturen ikke har sikret sine ledd skikkelig.

Flere timer etter at strømmen var tilbake bet jeg meg merke i at telefonen kun hadde Edge mobildata der hvor den normalt sett har 4G. Noe som forteller meg at det korte strømutfallet slo ut noe i infrastrukturen. Og det bekymrer meg litt mer.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
knutinh skrev (2 timer siden):

I hvor stor grad DAB faktisk er robust er et åpent spørsmål. En ting er om k Dlokke-synkroniseringen av OFDM modulasjonen fra hver sender er avhengig av at GPS er oppe og går (uten GPS så er veldig mye kjørt). Men selv i et langt «snillere» scenario hvor en gravemaskin river over en fiberkabel som får internett til Oslo til å gå ned, tester NRK kontinuerlig evnen til å produsere og kringkaste innhold over DAB uten internett? Hvis det ikke er et krav og løpende blir testet så må man vel anta at «det antagelig ikke funker».

Et typisk scenarie er at «noen» har satt opp en server eller skytjeneste som gjør ett eller annet nyttig («spille av vignetten til ni-timen») og så har man designet resten av systemet rundt at dette må være til stede. En triviell avhengighet av en ikke-kritisk komponent. Men når dommedags-scenariet slår til og ting ikke funker så trenger man 3 dager med konsulenter for å nøste opp i det, og i mellomtiden har vi ikke radio.

-k

NRK bruker ikke GPS for å synkronisere sine sendere, ref https://www.digi.no/artikler/gps-trobbel-kan-odelegge-for-dab-dekningen/348244

Og en gravemaskin som river over kabelen til senderene vil jo skape det samme problemet uavhengig om det er en fiberkabel eller en gammel analog kobberkabel som graves over? De gamle FM-senderene fungerte jo heller ikke om linken ble brutt.

Lenke til kommentar
Håvard skrev (1 time siden):

NRK bruker ikke GPS for å synkronisere sine sendere, ref https://www.digi.no/artikler/gps-trobbel-kan-odelegge-for-dab-dekningen/348244

Takk, det visste jeg ikke.

Sitat

Og en gravemaskin som river over kabelen til senderene vil jo skape det samme problemet uavhengig om det er en fiberkabel eller en gammel analog kobberkabel som graves over? De gamle FM-senderene fungerte jo heller ikke om linken ble brutt.

Poenget mitt var at selv robuste løsninger kan veltes av tilsynelatende småting. Det gjelder både FM og DAB. At Facebook levert på 4G er «best effort» og kan knekke av en iOS oppgradering, en AWS feil eller noe annet er opplagt, men så er det ikke noe vi tenker på som kritisk.

-k 

Lenke til kommentar
Fibonacci skrev (3 timer siden):

Et annet spørsmål er hvor lenge samfunnet fungerer så lenge kritisk infrastruktur er nede. Vil folk beherske seg og ta det med ro frem til situasjonen har normalisert seg, eller vil det bli plydring og anarki innen kort tid? Jeg tror det førstnevnte, siden Norge er et solidarisk samfunn og folk har tradisjon for å oppføre seg.

Men samtidig kan man ha i hodet denne episoden i 2013, der et cruiseskip ble til et helvete på no time. Ting går fort nedover når infrastruktur ikke fungerer.

Så lenge man passer på å samtidig stenge Facebook så ser jeg for meg at folket besinner seg, låner bort litt vann til naboen og ting går greit.

Krise-scenariet er at vi går tom for strøm i et døgn, men folk har tilgang på Facebook så lenge batteriene holder. Da blir det væpna opprør.

-k

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...