Gå til innhold

Bytte batteri på trådløs støvsuger


Anbefalte innlegg

Jeg har en Bosch Readyy'y 2-in-1 18v Lithium støvsuger. Batteriet har i de siste månedene blitt vanvittig dårlig, til at det nå er på et punkt hvor man ikke får mer enn 5-8 minutter støvsuging med full styrke. Når jeg kjøpte den holdt batteriet akkurat til å støvsuge hele huset, som er 55 kvm. Nå rekker jeg akkurat å bli ferdig med kjøkken og bad før den kubber.

Selvsagt har denne innebygget batteri som ikke er bruker-byttbart, men jeg har demontert støvsugeren og ser at batteripakken består av 5 stk 18650-celler koblet i serie. Jeg ser at disse battericellene selges "over alt". Kan jeg kjøpe fem slike fra f.eks. Biltema og erstatte de som står i støvsugeren i dag? Vil det fungere, eller er elektronikken i støvsugeren knyttet mot de Samsung-cellene som står der nå? 

Hele batteripakken selges ikke av verken Bosch eller andre, så de må nok byttes celle for celle. Er helt for gale å måtte kaste en 1,5 år gammel støvsuger når alt unntatt batteriet fungerer utmerket.

I tillegg; det er også to ubrukte plasser i batteripakken. Kan jeg sette i to ekstra batterier der (koblet i parallel med to andre) slik at spenningen blir den samme, men kapasiteten blir litt større? Eller er det ugunstig?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

For å svare på spørsmålet vil det være fult mulig å bytte cellene i batteriet selv med andre typer 18650 batterier, samt også øke kapasiteten så vidt jeg forstår uten at dette skal være noe problematisk... MEN før du går så langt så nevner du at støvsugeren er 1,5år gammel, bør jo være reklamasjon/garantisak dette? Kontakte forhandler eller Bosch direkte, så får du trolig bare en ny støvsuger?

Lenke til kommentar
sedsberg skrev (Akkurat nå):

Det er dette de tjener penger på. Før solgte de støvsugerposer men de tjener jo enda mer når alle etterhvert må bytte enten batterier eller hele støvsugeren.

18650 celler er som regel ganske stabile og gode i lengden. Så det er trolig en defekt celle eller to av 18650 i serie, så det er ganske uvanlig at de tar kveld etter bare 18 månder. Så redusert brukstid fra 36 til 8 minutter vil jeg anse som en reklamasjonssak. Og forbruker skal jo selvsagt ikke betale noe for dette..

Lenke til kommentar

Alt er mulig, men som tidligere nevnt er det trolig bare ett eller to batterier som er ute av balanse (ikke har lik spenning) og BMS har dermed av sikkerhetsårsaker stengt av disse batteriene/batteriet som er dårlig. Det gjør at spenningen blir lavere og dermed svekkes ytelsen. 

Det er mye som kan ha gått galt her. BMS (Battery Management System) kan være defekt også og dette er slett ikke uvanlig skjer. Som andre sier bør dette være en reklamasjonssak. 

Har du lyst til å prøve å reparere denne selv, så bør du vite hva du driver med. 18650 celler skal man ikke leke med. Disse kan i værste fall eksplodere og sette fyr på huset ditt. 

De batteriene som er i disse batteripakkene er såkalt ubeskyttede batterier. Altså enkeltcellene er ubeskyttede og krever en lade/beskyttelseskrets. Hvis man ikke har gjort slik før så ville jeg nok ikke begitt meg ut på noen reparasjon på denne selv. 

Men ja, i utgangspunktet kan du øke kapasiteten ved å legge til flere batterier, men det hjelper jo ikke hvis du ikke bytter BMS som er beregnet for de ekstra batteriene. Da må du evt. gjøre om alt sammen. 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Interessant. Er det noen mulighet for å måle hvilken celler som er ute av lage? Har målt spenningen på pakken, og ser at batterilyset begynner å blinke når pakken er på 16 volt, og den kutter når den kommer ned på 15,2.

Er klar over at det burde være/er en reklamasjonssak, men synes det er for gale å måtte få ny støvsuger når det kun er kanskje bare én battericelle som er defekt. 

Lenke til kommentar
Bjerknez skrev (11 minutter siden):

Mål spenningen på hvert batteri. Spenningen skal være identisk på alle hvis alt er som det skal. Men hvis du kun måler 16 volt tyder dette på at en av cellene er kaputt. 

Det er over 20 volt når det er fulladet.

sedsberg skrev (11 minutter siden):

Hvis du kommer til så er det bare å måle én og én celle. Spenningen skal være lik på alle.

Kan man det når de er seriekoblet da? Lederne er punktsveiset på, så vil ikke ødelegge dem med å bryte de fra hverandre.

Lenke til kommentar

Okay, da er nok spenningen riktig. 18V er nok den nominelle spenningen. Men en eller flere av batteriene kan ha høy indre motstand. Noe som skjer når batteriene begynner å ta kvelden. Det betyr at de batteriene lades ut mye fortere og kutter ut. 

Bruk batteriene til støvsugeren slutter og virke. Mål så spenningen på alle cellene. De cellene med lavest spenning og som skiller seg mest ut blandt de andre er trolig dem som er ødelagte. 

Men du kan ikke bare bytte ut en eller flere batterier. De batteriene du setter inn bør ha samme indre motstand som de andre og spenningen bør være tilnærmet lik de andre. +- 100-200mV. 

det er ingen lett fiks dette, men artig å pusle med hvis du vil prøve deg litt frem. Men vær forsiktig med de cellene. Dem er ubeskyttede og kan fort eksplodere og gjøre vondt værre. Er nok enklere og bare bygge en ny batteripakke med ny BMS. Men sørg for at de nye batteriene er balanserte og har lik spenning og er av samme merke etc. før du lodder dem sammen og fester til en BMS. 

Lenke til kommentar

En ting til. De fra Biltema kan du ikke bruke, da disse har innebygget BMS. Det vil si at dem ikke vil fungere om du bytter ut disse med dem du har spnn uten videre. Det dud skal ha en ubeskyttede batterier, og det tror jeg kanskje ikke du får kjøpt over disk i Norge. Men mange selger brukte slike batterier på Finn til slikk og ingenting. Jeg ville vertfall prøvd meg der først. 

men husk at alle batteriene du skal bruke blr testes først og dem bør få ny isolasjon samt "balanseres" slik at alle har lik spenning. Hvis ikke forskjellen mellom batteriene er alt for stor kan du bare koble dem sammen i parallel og la dem ligge over natten. Da vil dem ha samme spenning dagen etterpå. 

Enten det eller så kan du kjøpe deg en slik lipo lader som kan balansere batteripakker etc. uansett, noe du kun blr begi deg utpå hvis du vet hva du driver med. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Bjerknez skrev (48 minutter siden):

En ting til. De fra Biltema kan du ikke bruke, da disse har innebygget BMS. Det vil si at dem ikke vil fungere om du bytter ut disse med dem du har spnn uten videre. Det dud skal ha en ubeskyttede batterier, og det tror jeg kanskje ikke du får kjøpt over disk i Norge. Men mange selger brukte slike batterier på Finn til slikk og ingenting. Jeg ville vertfall prøvd meg der først. 

Er du sikker på dette? De som står i støvsugeren heter også ICR18650. Nærmere bestemt disse: akumulator_18650_Li_ion_2150_mAh_Samsung

Lenke til kommentar

And the results are in:
 

Full-ladet er hele pakken på 20,7 volt avslått, og 17,8 volt under last.
Fulle celler:
1: 4,13v 
2: 4,14v
3: 4,13v
4: 4,13v
5: 4,14v

Med andre ord ingen som har større differanse enn 0,01 volt.

Testet tiden fra full-ladet til den sluknet, og jeg bommet grovt gitt. Verken fem eller åtte minutter, men 2 min og 58 sek. Og dette uten noe tilbehør koblet til.

Når den slukner, må den kobles til lader før den kan slåes på igjen. Evt. må batteriet kobles fra for å resette BMS. Så jeg gjorde dette ti ganger:

1: 2:58, spenning etter død var 18,8 volt
2: 1:25, spenning etter død var 18,4 volt
3: 57 sekunder, spenning etter død var 18,4 volt
4: 42 sekunder, spenning etter død var 17,7 volt
5: 38 sekunder, spenning etter død var 17,4 volt
6: 33 sekunder, spenning etter død var 17,4 volt
7: 26 sekunder, spenning etter død var 17,4 volt
8: 24 sekunder, spenning etter død var 17,4 volt
9: 23 sekunder, spenning etter død var 17,3 volt
10: 20 sekunder, spenning etter død var 17,2 volt

Totalt klarte jeg å tyne ut 7 minutter og 35 sekunder ved å resette BMSen for hver gang den stoppet. Det er et godt stykke fra 35 minutter for å si det forsiktig.

Etter dette målte jeg hver enkelt celle igjen:
1: 3,55v
2: 3,65v
3: 3,60v
4: 3,61v
5: 3,63v

Som dere ser er den største forskjellen mellom celle 1 og 2, med 0,1 volt. Jeg aner ikke om det er mye eller lite, men det virker jo som det er noenlunde jevnt dette her.

Blir dere noe klokere av disse tallene?

Blingset også på batteriet, det er lilla (22f). Så det er samme som Altitec selger på linken i min forrige post.

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...